Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Freeman napisał:

lista planowana jest na jutro, a jak będzie zobaczymy

Ooo ciekawe, skąd info? Gdzie można oczekiwać listy?

Opublikowano
6 minut temu, Celownik07 napisał:

podejrzewam że tu wrzucą:

https://www.gov.pl/web/arimr/nabory-przeprowadzone-w-2022-roku

tylko jak nie znasz nr swojej sprawy to i tak nic ci z tego. Kasy jest dla wszystkich.

Tak po krotce to co trzeba spelnic na start zeby wnioskowac o wyplate 1raty? mam sprytny plan

To po pozytywnej decyzji coś trzeba jeszcze spełniać? :D co do nr sprawy - chyba to mam jak przychodziły poprawki.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, db09 napisał:

To po pozytywnej decyzji coś trzeba jeszcze spełniać? :D co do nr sprawy - chyba to mam jak przychodziły poprawki.

ciąg cyfr i liter. ( u mnie wszystko bylo na telefon wiec nawet nie wiem jaki nr. mam)

..gdzies czytalem zeby przedstawic 1strone prowadzonej KPiR i chce sie upewnic czy tylko to czy cos jeszcze

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
Przed chwilą, db09 napisał:

No ale KPiR zaczynasz prowadzić dopiero po otrzymaniu 1 raty IMO. 

tez tak myslalem. Na wszelki wypadek cos tam uzupelnilem od pazdziernik-grudzien. Na decyzji ma byc wszystko napisane jak uruchomic 1 transze

Przed chwilą, Music napisał:

Jak pamiętam to oprócz strony z KPiR kopię faktury na podstawie której powstał wpis w KPiR

ok. podpowiedz mi - jezeli kupowalem ŚOR a nie mam kursu/certyfikatów/przeglądu opryskiwacza i co tam jeszcze wymagaja w tym PIORiN to wpisywac w  KPiR tą fakturę za zakup czy się "umoczę"? Kiedy jest wogole obowiazek ( i czy jest) stosowania sie do tych wymogów? mam mniej niz 10ha

Opublikowano

Kurde, ja żadnej KPiR jeszcze nie prowadzę :D Właściwie przez ostatni czas to ja niewiele kupiłem/sprzedałem co mógłbym tam zawrzeć.

Opublikowano
16 minut temu, Celownik07 napisał:

ok. podpowiedz mi - jezeli kupowalem ŚOR a nie mam kursu/certyfikatów/przeglądu opryskiwacza i co tam jeszcze wymagaja w tym PIORiN to wpisywac w  KPiR tą fakturę za zakup czy się "umoczę"? Kiedy jest wogole obowiazek ( i czy jest) stosowania sie do tych wymogów? mam mniej niz 10ha

Tutaj masz podpowiedź :) 

http://krir.pl/2014-01-03-03-24-03/pozostale/3333-wymogi-dotyczace-nabywania-srodkow-ochrony-roslin

Opublikowano
16 minut temu, Celownik07 napisał:

tez tak myslalem. Na wszelki wypadek cos tam uzupelnilem od pazdziernik-grudzien. Na decyzji ma byc wszystko napisane jak uruchomic 1 transze

Kupowałeś to i pryskales, jak dojdzie do szczegółowej kontroli to dojdą i będziesz miał lipę. Mogą Ci nawet ziarno zbadać o jak coś wykaże to zapytają o ewidencję, kto pryskał itd.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, db09 napisał:

Kurde, ja żadnej KPiR jeszcze nie prowadzę :D Właściwie przez ostatni czas to ja niewiele kupiłem/sprzedałem co mógłbym tam zawrzeć.

suszowe, doplaty, ropa itd

7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Kupowałeś to i pryskales, jak dojdzie do szczegółowej kontroli to dojdą i będziesz miał lipę. Mogą Ci nawet ziarno zbadać o jak coś wykaże to zapytają o ewidencję, kto pryskał itd.

no ok..ale chyba sa jakies wytyczne? idzie działkowiec do castoramy kupuje 10g miedzianu na swoje 2grządki pomidorów, ziemniaka, cebuli i chyba nie musi od razu byc specem od oprysków i miec wszyskie atesty i zezwolenia?

musze sie tym zainteresowac bo nie kojarze zeby ktos w okolicy takie rzeczy robil a wszyscy pryskaja (małorolni wszyscy).

kto mi zalegalizuje 100letni opryskiwacz :)

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, db09 napisał:

No ale KPiR zaczynasz prowadzić dopiero po otrzymaniu 1 raty IMO. 

Nie. Ewidencję zaczynasz prowadzić od momentu otrzymania pozytywnej decyzji. Przy składaniu wniosku o I ratę ją okazujesz (dołączasz kopię).

Opublikowano

No ok, suszowe, dopłaty, paliwo, nawozy to zrozumiałe, że powinno się tam znaleźć. Chodzi mi o fakt prowadzenia księgi - tak jak @ciaastus napisał, ewidencję zaczynam prowadzić od otrzymania pozytywnej decyzji, a tej jeszcze nie otrzymałem :) Idąc dalej, otrzymuję decyzję, zakładam KPiR, która będzie mi potrzebna do wypłaty 1 raty, chyba już wszystko jasne.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ciaastus napisał:

Nie. Ewidencję zaczynasz prowadzić od momentu otrzymania pozytywnej decyzji. Przy składaniu wniosku o I ratę ją okazujesz (dołączasz kopię).

cos jeszcze wymagane jest wtedy?

tyle na ten temat w warunkach:

obraz.png

Opublikowano

Tak czytam i chyba jest coś nie tak. Ok dostajesz decyzję pozytywną i musisz zakupić to co masz w bp jak się nie mylę. Ja miałem zapisaną łyżkę do tura którą kupiłem i wtedy do książki i kopia faktury i zdjęcie książki do agencji. Więc nie możesz byle czym zacząć🤔

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Celownik07 napisał:

suszowe, doplaty, ropa itd

no ok..ale chyba sa jakies wytyczne? idzie działkowiec do castoramy kupuje 10g miedzianu na swoje 2grządki pomidorów, ziemniaka, cebuli i chyba nie musi od razu byc specem od oprysków i miec wszyskie atesty i zezwolenia?

musze sie tym zainteresowac bo nie kojarze zeby ktos w okolicy takie rzeczy robil a wszyscy pryskaja (małorolni wszyscy).

kto mi zalegalizuje 100letni opryskiwacz :)

Działkowiec na rmg chyba nie składa 🙆‍♂️

Powiem Ci że nie ty jeden nic nie masz, ale znam już takich co dostali mandaty i to nie małe, właśnie za brak szkoleń, atestu, szafy na opryski, ewidencji stosowania. Na ostatniej kontroli jaką miałem to gość podawał że  jest 500zł za jedno przewinienie.

A dlaczego nie, ja jak zaczynałem to pierwsA faktura na paliwo i nawozy była.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Działkowiec na rmg chyba nie składa 🙆‍♂️

Powiem Ci że nie ty jeden nic nie masz, ale znam już takich co dostali mandaty i to nie małe, właśnie za brak szkoleń, atestu, szafy na opryski, ewidencji stosowania. Na ostatniej kontroli jaką miałem to gość podawał że  jest 500zł za jedno przewinienie.

A dlaczego nie, ja jak zaczynałem to pierwsA faktura na paliwo i nawozy była.

o to uj.. trzeba opryski dalej chowac po stodołach i mówić ze jest się EKO. Szkoda mi sie w to bawic dla 5l glikofasu rocznie i paru innych 1l od szkodnika. żeby byla kontrola to albo ktos musi cie podj3bac albo sam sie deklarujesz ze takie rzeczy używasz? czy wpadaja na gospodarstwo np. pod pretekstem spelniania warunków rmg, widza butelke oprysku pod szopa i juz masz lipe?

Opublikowano (edytowane)

@GRZES1545 przecież było że się często czepiają faktur za paliwo, nawozy i opryski, lepiej startować czymś innym bo jak przyjdą poprawki to kolejny miesiąc, dwa opóźnienia  

@Celownik07 możesz mówić że plecakowym pryskasz jbc 

Edytowane przez raven18
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, raven18 napisał:

wtedy juz nic nie wymagaja? Plecak mam nowy, a opryskiwacz wyglada jakby nie  byl uzywany z 50lat .

co mozna sie czepiac przy fakturze za paliwo?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, raven18 napisał:

@GRZES1545 przecież było że się często czepiają faktur za paliwo, nawozy i opryski, lepiej startować czymś innym bo jak przyjdą poprawki to kolejny miesiąc, dwa opóźnienia  

Ja z 1 naboru to nikt się nie czepiał 5 lat temu.

@Celownik07 

U nas cała wioskę trzepali, jak kogoś nie było to dzwonili do rolnika aby się przygotować. 

Z tym eko to tak jak pisałem, wezmą nawet próbkę ziemi czy słomy i mogą sprawdzić. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ja z 1 naboru to nikt się nie czepiał 5 lat temu.

@Celownik07 

U nas cała wioskę trzepali, jak kogoś nie było to dzwonili do rolnika aby się przygotować. 

Z tym eko to tak jak pisałem, wezmą nawet próbkę ziemi czy słomy i mogą sprawdzić. 

to jakas zorganizowana akcja chyba byla. no nic nie wymysle -trzeba uwazac bo bylem nieswiadomy nawet. Najlepsze to ze jak kupowalem opryski zaden sprzedajacy nigdy o tym ani nie wspomnial ani na mnie nie wymógł ze musze posiadac takie rzeczy bo inaczej mi nie sprzeda.

Na czas kontroli dodatkowo wymontuje główny wąż zbiornik-pompa i bedzie ze niesprawny - z BP go usunę przy najblizszej poprawce.