Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie tak że produkcja np słonecznikiem,, podnosisz" gospodarstwo tylko że sprzedażą poszczególnych upraw-cos takiego-ale to dopiero przewidywania

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
43 minuty temu, raven18 napisał:

Podobno ma być ale nadal 60 tysięcy, w 2023 100 tysięcy ale wzrost już fakturami 

Doradca w odr mówił że na 100 tys. będzie trzeba wykazać 30 procent wzrostu nic nie mówił że fakturami.

Opublikowano (edytowane)

Coś z choinkami pozmieniali. W doniczkach mają podobno być. Nie wiem dokładnie. 

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Śmieszne to wszystko, w dupach już się przewraca od tych dofinansowań,

Opublikowano

OJ no mam 1,5 ha takiego piachu przy lesie i klinem, że na zero ledwo wychodze z tym tylko dopłaty zostają i bym chociaż ten klin zasadził aby nie trzeba było nakładów w przejazdach. Jakby coś kiedyś się z tego sprzedało to fajnie a jak nie to zostanie na las...

Opublikowano
Swatkaa napisał:

4 godziny temu, MichSto napisał:

Kaska na koncie za 1 ratę wniosek 27.12 przelew 4.02

Jakie województwo lub powiat

Śląskie, powiat częstochowski

Opublikowano

Ja muszę jutro dzwonić do pani co mi prowadzi cały wniosek i się dopytać jak tam u mnie sprawa wygląda z wypłata pierwszej raty bo za kilka dni minie dwa miesiące i nadal cisza 

Opublikowano
17 godzin temu, gabrysiek napisał:

Jest ktoś kto przerabiał temat choinek na RMG, bo rozważam zmianę biznesplanu na choinkę.

Ja dostałem 1 ratę w oparciu o choinki , 1,02 ha posadziłem , 2 punkty za zmianę profilu produkcji , 8 tys, sadzonek weszło , koszt 3000 zł 2latki . Obecnie uprawa zlikwidowana zmiana na słonecznik . Choinki źle przezimowały , zachwaszczenie 100 % , brak dopłat , i gleba musi być lekko gliniasta a nie żółty piach .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.01.2022 o 00:47, Pigmei napisał:

Jak masz tak pisać to nie pisz wcale bo bzdury opowiadasz, ten program pomocowy jest dla małych i kto wie, może i nierentownych po części gospodarstw.  Dzięki temu mają one dodatkową  możliwość rozwoju. jak według ciebie 60 tysięcy to nic to nie mam pytań,  tylu tu dopiero co płakało ze pieniędzy za dopłaty nie mają na kontach  a żyć trzeba, teraz popatrz ile dopłat mają ci mali, kilka, może kilkanaście tysiecy,  dla nich taka suma jest bardzo ważna zatem  nie pisz że wielokrotność dopłat obszarowych  to nic ,ale jak dla ciebie to są śmieci to z własnej kieszeni wyłóż i zobaczymy co wtedy powiesz.

Nie wymyślaj teorii z cenami po wejściu do unni bo fakt, po 2004 poszły do góry, choćby o vat ale teraz  specjalnie nie różnią sie od tych które obowiązują w krajach będących poza nią, przykładów nie brak dookoła patrząc. To, że ceny idą  szybko w górę to norma od upadku starego systemu gdzie była gospodarka planowa, sterowana odgórnie czyli od 89 roku, później  zaczął sie ten kapitalizm i to trwa do dziś. Wolny rynek  czyli prawo popytu i podaży, nikogo nie powinno dziwić, nawet ciebie.

Co do samej sumy to cóż  jest taka a nie inna i jak komu sie nie podoba to da sobie spokój z tym tak jak  ze wsparciem dla młodych. 

Lata gospodarzę, zacząłem bez jakiegokolwiek wsparcia i wiem ile wysiłku trzeba aby uczciwie  zarobić każdy tysiąc  by móc go  dalej inwestować w rozwój więc uwierz, cieszę się że choć tyle co niektórzy młodzi i zaczynający zabawę w rolnictwo mogą dostać a jak komu mało i mało tej darowanej kasy to cóż, złych nawyków uczy sie na starcie. 

Ale bredzisz. To jest program w szczególności dla tych co kombinują. Kupie niby ziemie od wójka, a kasa zostanie. Podzielę sztucznie gospodarstwo na siostrę, żonę, szwagra i oni też dostaną. Wiadomo że uogólniam ale tak to często bywa. Takie śmieszne pieniądze nie dają możliwości rozwoju, chyba że właśnie podzielisz gospodarstwo na 3 osoby i każda weźmie. Prosty przykład chcesz kupić ciągnik na małe gospodarstwo, podstawa typowa 60tka obecnie to minimum 120 tysięcy netto, jakiś chińczyków nie liczę, bo małe gospodarstwa, nie mogą sobie pozwolić chcąc się rozwijać na zakup ciągnika który nie wiadomo jak się zachowa za 10 lat, a i na dzień dobry jest mułowaty. Biorąc teraz te 120 tysięcy to jeden ciul czy weźmiemy modernizacje czy restrukturyzacje bo to i tak nawet połowy zwrotu nie ma. SO można i tak skombinować. Z racji że to jednorazowa transza pieniędzy to aż wstyd takie coś ludziom dawać. Większe ciągniki około 120 KM na samym dostosowaniu do Unijnych standardów w emisji spalin są droższe o około 60 tysięcy. Już nie wspominając że przez sam fakt dotowania maszyny są droższe. Unia jedną ręką daje a drugą zabiera i to jeszcze więcej. Już nie wspominając że koszty produkcji wzrosły a ceny nie, zwłaszcza na trzodzie. Zboża są w cenie tylko dlatego że na świecie są braki, jak na świecie się unormuje to wrócą stare ceny. Więc jak mówisz że te dziadoskie pieniądze coś dla Ciebie znaczą to liż komuś dalej cztery litery ciesząc się że okruchy Ci ze stołu spadają. Wiele rolników wykłada z własnej kieszeni to co zarobią w innej pracy na utrzymanie gospodarstwa a te 60 tysiecy to nic. Jeśli nie widzisz coś się stało na rynku przez unie to żyj dalej w wyimaginowanym świecie. Mamy na rynku rejestrowane ciągniki Basaka które są sporo tańsze od ciągników podobnej klasy czemu? Bo nie mogą iść na dotacje jednak da się skombinować taniej. Ludzie dzielą się na takich na których się pluje a oni klaszczą udając że pada żyzny deszcz i na ludzi którzy walczą o swoje. Jedni strajkują inni próbują się udzielać w rozmaitych organizacjach. Problem w tym że jak rolnik dostaje po tyłku to mało komu chce się ruszyć w drogę i walczyć o swoje. Dlatego tak źle jest na Polskiej Wsi, jest źle bo znajdzie się taki jeden z drugim i powie że jest super bo dotacje dajo i to darmo. To po co Rolnikom dać więcej jak się cieszą z tego co mają? Po co dać cenę za zboże czy żywiec jak i tak przywiozą i nawet nie zaprotestują? Czemu nawozy mają nie być w tej cenie co obecnie skoro nikt nie protestuje? Widocznie stać każdego. We Francji czy Niemczech tak nie ma, coś działa przeciwko rolnikom od razu tłumy na ulicach, władza wie już na przyszłość że rolnikom trzeba stworzyć warunki, bo to oni produkują żywność oni wpychają masę pieniędzy na rynek i masę pieniędzy oddają w podatkach przy zwykłych niezbędnych zakupach na gospodarstwo. Jak widzę takich ludzi to nie widzę żadnej przyszłości dla młodych, tym bardziej że młodzi często idą w ślady rodziców, a co za tym idzie przyszłości nie ma. Chyba że przyjedzie niemiec z holendrem wykupi ziemie, a rolnicy będą robić jako parobkowie. To wtedy wieś rozkwitnie, bo już bedzie w cudzych rękach.  Premii na młodego rolnika nie krytykuje, bo dostosowali kwotę do obecnych realiów, bo to nie jest zwiększenie kwoty tak naprawdę, bo można za to kupić tyle samo co 10 lat temu za 100 tysięcy. Restrukturyzacja została jedna na tym samym poziomi i to jest problem. Teraz od 2023 ma być ta 100 ok. Tylko parę lat za późno, a warunki otrzymania tych pieniędzy będą jeszcze gorsze. Z rolnika robi się nędzarza który żebra, zamiast wolnego człowieka który idzie po swoje.

Edytowane przez Kondominium
Opublikowano (edytowane)

@Kondominium Jest z tobą jeden problem, traktujesz to wsparcie  jako socjal, obowiązkową darowiznę  która ma być dodatkowo traktowana jako rekompensata czegoś tam bo cos tam.  Podwyżki i inflacja to już jest rzecz do której  trzeba było się przyzwyczaić tylko ich ostatnie tempo wzrosu budzi wielki niepokój .

Jak dalej chcesz narzekać dalej  na ogólny system to nie tu na forum a do decydentów idź, do ich biur, może  tam  co wskórasz, może za twoją nawową zaczną zmieniać wymogi i odrzucać 3/4 chętnych co powoli na 4 krotną podwyżkę  co ucieszy  szczęśliwców. Powodzenia.

Edytowane przez Pigmei
Dopisek
Opublikowano
Dnia 6.02.2022 o 19:19, kot5211 napisał:

Ja muszę jutro dzwonić do pani co mi prowadzi cały wniosek i się dopytać jak tam u mnie sprawa wygląda z wypłata pierwszej raty bo za kilka dni minie dwa miesiące i nadal cisza 

babka co mi robiła wiosek to mówiła, że mają 2 miesiące na sprawdzenie papierów, poźniej wysyłają to dalej a oni robią przelew.

ja składałem 4.01 ,to na razie czekam cierpliwie

Opublikowano
15 godzin temu, Kondominium napisał:

Tylko parę lat za późno, a warunki otrzymania tych pieniędzy będą jeszcze gorsze. Z rolnika robi się nędzarza który żebra, zamiast wolnego człowieka który idzie po swoje.

"@Kondominium Jest z tobą jeden problem, traktujesz to wsparcie  jako socjal," - zacytowałem Pigmeja  bo ma więcej racji od ciebie. Twoje żale o programie RMG nie są skierowane pod właściwy adres. Po co te pretensje do rolników - adresatem powinne być kolejne POmagdelenkowe nierządy których winą jest obecny stan rolnictwa. Rolnik widziany jest tylko przy wyborach. Historia mówi nam, że na przestrzeni latek bytności nas rolników w junijnym systemie rolnym liczą się tylko rolnicy pierwszej piętnastki . Dlaczego tak się dzieje? Przed wejściem do Junii  ówczesny minister rolnictwa  nijaki  Kalinowski wynegocjował na początek 50% kwoty dopłat bezpośrednich w stosunku do rolników państw zachodnich. Kwota ta miała stopniowo rocznie wzrastać o 5% a przed rokiem 2012 nawet o 10 % ta aby docelowo w owym wymienionym roku osiągnąć pułap z rolnikami  państw pierwszej piętnastki. To wszystko powinno być zapisane w porozumieniach przedakcesyjnych.  Dlaczego nas olewają nasi szabesgoje w kolejnych nierządach?  Napiszę nie czekając na odpowiedż. Im nie zależy na rozwoju naszego polskiego rolnictwa - stwarzają tylko pozory kolejnymi śmiesznymi projektami. Przecież w projekcie wyrażnie stygmatyzują grupę hodowców trzody chlewnej -  świnia jako taka jest niekoszerna. Kondominium ma rację, że tylko ulica w stylu rolników przykładowo francuskich może coś zmienić w myśleniu kolejnych nierządów.

• Like 1