Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ile mi wiadomo - musi to byś stricte związane z produkcją rolną, czyli np. magazyn. Ale jak dobrze zakombinujesz to możesz spróbować udowodnić że do tego Ci akurat ten budynek potrzebny, na rzeczy które wymieniłeś. Oczywiście w trakcie kontroli budynek musi spełniać założoną rolę 😉.

Opublikowano

Czy po roku od otrzymaniu decyzji na budowę magazynu paszowego można jeszcze zmienić działkę na której miał być budowany magazyn na inną, czy nie można zrobić takiej zmiany ? 

Opublikowano

W zeszłym roku wziąłem młodego rolnika. Za premię kupiłem od ojca ziemię. Teraz ojciec chciałby na to co mu zostało wziąć restrukturyzację. Dużo ha nie ma ale chciałby spróbować. Ja mam hodowle bydła mięsnego, on mlecznego. Maszyny i budynki mam w użyczeniu od niego. Czy agencja będzie to traktowała jako sztuczne warunki i będzie blokować taki wniosek? Bo takie głosy usłyszałem...

Opublikowano

Ja mam taki problem : wnioskodawca ma działy specjalne (tunele ) , które są zgłoszone do urzędu skarbowego ale nie są na działce wlasnej ani dzierżawionej (są na czyjejś działce ale bez umowy i bez dopłat) podawać je w biznes planie jako inne czy wcale ? 

Jakby je pominąć to obawiam się że mogą się czepiać bo na zaswiadczwniu z US widnieją, do wielkość ekonomicznej w moim rozumieniu nie powinny się jednak wliczyć. 

Co wy na to? 

Opublikowano

No to robi się dziwna sytuacja . A ma inna ziemie ? Może poprostu zamknąć ten dział w us

Na pewno nie możesz podać działki która ktoś inny ma w dopłatach . 
Chyba ze ta cześć z tunelami nie jest zgłaszana. 
jak możesz wypaść z tunelami to ja bym ten dział zamkną . Bo na zaświadczeniu będzie ze prowadzi dział , Arimr zapyta czemu tego nie wykazałeś i raz ze kłopot z Dzialka a dwa za duże so. Albo zamknąć dział albo zmienić beneficjenta na innego 

Bo tak prawidłowo jak dział zgłoszony to musisz pokazać ze masz produkcje z tego działu . To ze jest na działce bez umowy to i tak powinno się wliczać do so . Tylko robi się problem bo albo za duże so albo będą pytania czemu na ta działkę składa ktoś inny dopłatę a jest tam tunel

Opublikowano

To racja, z pewnością pojawią się pytania dlaczego nie ubiega się o dopłaty na ta dzialkę. A faktycznie ktoś inny się ubiega więc nie może. Za zawiadczeniu z US widnieje produkcja w tunelach więc sprawa do wyjaśnienia w przypadku braku wpisu. Dlatego myślałem żeby wpisać jako "inny" 

Opublikowano
Dnia 22.04.2021 o 15:35, lukash938 napisał:

Witam. Dawno mnie tu nie było. Też miałem chęci na złożenie wniosku na restrukturyzacje małych gospodarstw ale po wyliczeniach magicznych przeliczników z uni nie ma żadnej opcji na dostanie wsparcia 🤣. Przy powierzchni 9.5ha w tym ok 3ha pszenicy 3 ha przenzyta 2.5ha jęczmienia i 0.5ha ziemniakami jadalnego i hodowli ok 100 tuczniki na rok. Wiec moje pytanie dla kogo jest ta pomoc? Bo na pewno nie dla tych którzy mają hodowle.

W takich przypadkach trzeba się Panie dostosować do warunków tylko wczesniej i da się wszystko zrobić. Masz łeb to kombinuj, płacz tu nic nie da😎

Opublikowano
1 godzinę temu, sony87 napisał:

To racja, z pewnością pojawią się pytania dlaczego nie ubiega się o dopłaty na ta dzialkę. A faktycznie ktoś inny się ubiega więc nie może. Za zawiadczeniu z US widnieje produkcja w tunelach więc sprawa do wyjaśnienia w przypadku braku wpisu. Dlatego myślałem żeby wpisać jako "inny" 

Myśle ze to nie rozwiąże sprawy bo będą pytania gdzie ta produkcja i ile i wypadnie przez so + pytania czemu ktoś inny składa dopłaty . Nie może zamknąć działu lub na małżonka np złożyć wniosek ?

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie. Sprzedaję swoje produkty tylko z gospodarstwa lub na targowiskach, jak to ewidencjonujecie w kpir. 

Edytowane przez mariusz45
Dopisanie brakującego słowa
Opublikowano

We wniosku o RMG w polu łączna powierzchnia użytków rolnych wpisywaliście tylko tyle ile macie z dopłat czy pozycję z biznesplanu o powierzchni siedliska, dróg i rowów też tam dodajecie ?

Opublikowano

Wpisujesz powierzchnię z biznesplanu z tabeli" Działki" z kolumny nr 10 z wiersza nr 16(razem).

Wpisujesz powierzchnię z biznesplanu z tabeli" Działki" z kolumny nr 10 z wiersza nr 16(razem).

Opublikowano

A powierzchnię działki z siedliskiem( jest to część działki rolnej) powinienem dodać ręcznie w dziale " Działki" czy wystarczy wpisanie powierzchni siedliska w dziale " Struktura rodzajowa użytków rolnych w okresie wyjściowym i docelowym"? 

Opublikowano

A teraz pytanie za 100 punktów bo trochę nie jasne się zrobiło coś dla kolegi co ma ten Program Bo ktoś kto mu robił wniosek powiedział że ma być tak że jak miał 2 ha dzierżawy jak składał wniosek to w roku docelowy też ma mieć 2 ha ale już własne Ale on wyczytał gdzieś że nie musi mieć 2 własne tylko dalej 1 ha dzierżawy a 1 ha własnego Według mnie to raczej chyba ma być ta pierwsza wersja A według was 

Opublikowano

Czyli ten co robił mu wniosek to go w błąd wprowadził czyli w docelowym ma mieć 1 własny i 1 dzierżawy ale faktyko piszę że co najmniej 50 % własnego w docelowym 

Opublikowano

Gdy w roku docelowym nie będę już miał jednej działki 0,5h która była w dzierżawie krótkoterminowej to w zakładce "Uprawy" przy uprawie która była tylko na tej działce wpisuję "Inne" i podaję wielkość tej działki czy wpisuję 0ha? 

W przypadku gdy uprawa jest na kilku działkach to przy uprawie zmniejszam do właściwej faktycznej wielkości i dodaje nową uprawę gdzie w roku wyjściowym wpisuję BRAK UPRAWY, a w docelowym "Inny" i wielkość działki której już nie będę dzierżawił ?

Dobrze to rozumuję? 

Opublikowano

Nie chce mi się odpowiadać wam bo trochę jestem na rauszu 😊ale tez mam skomplikowana sytuacje . Mamy jedna działkę 14 ha. Możliwe jest złożenie wniosku o dopłaty jedna osoba na 7 ha i druga osoba na drugie 7 . To wiem . A jak Arimr podejdzie jeżeli te osoby złoża wniosek na restrukturyzacje , na ten sam numer działki ale każde na swoje cześć . Wg mnie powinno być Ok ale nie chce zrobić głupoty bo to dla dobrych znajomych chce zrobić . Mam inne prostsze formalnie wyjście ale to by było najlepsze rozwiązanie 

Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

W takich przypadkach trzeba się Panie dostosować do warunków tylko wczesniej i da się wszystko zrobić. Masz łeb to kombinuj, płacz tu nic nie da😎

No da się dostosować. Świnie w las wygnać i po kłopocie. Rozmawiałem z gościem co robi wnioski i nie da się z hodowlą tego obejść. Jedynie na kogoś hodowle, ale z kimś się dogać to bardzo trudno. W razie kontroli wszystko wywozić bym musiał zeby się stan zgadzał. 

Opublikowano
Dnia 22.04.2021 o 15:35, lukash938 napisał:

Witam. Dawno mnie tu nie było. Też miałem chęci na złożenie wniosku na restrukturyzacje małych gospodarstw ale po wyliczeniach magicznych przeliczników z uni nie ma żadnej opcji na dostanie wsparcia 🤣. Przy powierzchni 9.5ha w tym ok 3ha pszenicy 3 ha przenzyta 2.5ha jęczmienia i 0.5ha ziemniakami jadalnego i hodowli ok 100 tuczniki na rok. Wiec moje pytanie dla kogo jest ta pomoc? Bo na pewno nie dla tych którzy mają hodowle.

Ile so ci wyliczył ? Jakie województwo ?