Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przeczytałem dwa razy rozporządzenie wraz z wszystkimi nowelizacjami ale wciąż parę rzeczy nie pojąłem. Mam parę pytań do wtajemniczonych 😉.

1. Posiadam 0.9 ha dzierżawy od prywatnej osoby. Umowa kończy się za rok. Czy dałoby się nie uwzględnić tego gruntu obliczając wartość wyjściową a potem dołożyć do docelowej (nadmienię że właściciel chce żebym dalej to dzierżawił i jest do dogadania)??

2. Przy obliczaniu DOCHODU z rolnictwa brane są wszystkie posiadane grunty (jako ha przeliczeniowe) czy tylko te zgłaszane do dopłat??

3. Czy inwestycja budowlana w postaci remontu części stodoły, polegająca na wymianie tynku wewnątrz na nowy oraz wykonaniu izolowanej posadzki i przenośnych "przegród" z drewna będzie mogła być uznana w biznesplanie oraz czy będzie można za coś takiego uzyskać punkty?? Będzie tam przechowywane zboże.

4. Udział zbóż w strukturze zasiewów na gruntach ornych - czy wg. tej klasyfikacji kukurydza to też zboże??

5. Czy przekształcenie ok. 2 ha łąk na grunty orne zaliczyłoby się do zmiany kierunku produkcji??

Nie ukrywam że chciałbym nazbierać punktów za najmniej "udziwnione" warunki 😉.

Opublikowano

1.Jeżeli miałeś tą działkę w dopłatach u siebie to się liczy w bazowym, 

2. Pewien nie jestem ale raczej wszystkie

3.na Twoim miejscu odpuściłbym inwestycje budowlane że względu na papierologie typu kosztorysy, pozwolenia

4. Kukurydza to zboże, za strączkowe są dodatkowe punkty

5. Zmiana kierunku produkcji jest wtedy gdy np siejesz tylko zboża i wchodzisz w okopowe lub ogrodnictwo ( słynny słonecznik)

Opublikowano
3 minuty temu, Buszmen11 napisał:

5. Zmiana kierunku produkcji jest wtedy gdy np siejesz tylko zboża i wchodzisz w okopowe lub ogrodnictwo ( słynny słonecznik)

Z tego co zauważyłem w biznesplanie to arkusz kalkulacyjny dany kierunek liczy z ekonomiczności upraw. Jeżeli w roku docelowym zasiejemy słonecznik (mały kawałek) i jego ekonomiczność będzie większa np. od żyta to arkusz zmieni na typ ogrodniczy. A czy po tym patrzy agencja to nie wiem.

Opublikowano

Z budowlanką jak zawsze piszę jest trochę zachodu. Czasami jest trochę zachodu. Od 2018 roku inwestycja budowlana związana jest z tymi, że koniecznym załącznikiem formalnym jest kosztorys inwestorski. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Buszmen11 napisał:

1.Jeżeli miałeś tą działkę w dopłatach u siebie to się liczy w bazowym, 

2. Pewien nie jestem ale raczej wszystkie

3.na Twoim miejscu odpuściłbym inwestycje budowlane że względu na papierologie typu kosztorysy, pozwolenia

4. Kukurydza to zboże, za strączkowe są dodatkowe punkty

1. A czy można też tę działkę liczyć w docelowym?? Czy jest jakiś sposób żeby działkę od osoby prywatnej liczyć w docelowym ??

2. Ktoś coś pewnego??

3. Papierologia mi nie straszna (znam już trochę meandry polskiej administracji), o kosztorysie inwestorskim wiem z rozporządzenia - to nie tragedia a na przedstawione roboty nie jest wymagane pozwolenie. Chodzi mi o to że ten remont i tak mnie czeka, czy z RMG czy za swoje a tak wpadło by 2 punkty. Więc ??

4. Tu sprawa już jasna.

5. A czy nie po to ludzie planowali słonecznik żeby łatwo SO docelowe podbić kawałeczkiem uprawy ??

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano
11 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

1. A czy można też tę działkę liczyć w docelowym?? Czy jest jakiś sposób żeby działkę od osoby prywatnej liczyć w docelowym ??

2. Ktoś coś pewnego??

3. Papierologia mi nie straszna (znam już trochę meandry polskiej administracji), o kosztorysie inwestorskim wiem z rozporządzenia - to nie tragedia a na przedstawione roboty nie jest wymagane pozwolenie. Chodzi mi o to że ten remont i tak mnie czeka, czy z RMG czy za swoje a tak wpadło by 2 punkty. Więc ??

4. Tu sprawa już jasna.

5. A czy nie po to ludzie planowali słonecznik żeby łatwo SO docelowe podbić kawałeczkiem uprawy ??

1. Jeśli się nie myle to musisz składac na to dopłaty i będzie się wtedy liczyć 

2. Aby liczy sie to co składacz do dopłat

Opublikowano

Dlaczego nie cierpię zarzydzonego  pisuuuuuuuuuuuuuuuuuu ? - bo wszystko w gospodarce leży na łopatkach i z premedytacją niszczą nasze polskie rolnictwo. Czas z nimi skończyć i postawić na Konfederację - też tam pełno rzydoSStwa ale zobaczymy?

W internecie ujawniono taśmę z zamkniętego spotkania ministra Ardanowskiego z dyrektorami, z której dowiadujemy się, że ARiMR zarządzany przez PiS to instytucja chora a zaległości w obrabianiu wniosków mają już nie miesiąca a lata. Ardanowski przyznaje też, że zaległości i zaniedbań nie da się już zwalić na poprzedników.

71492257_1180179355498009_1613075667816022016_n.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, many12 napisał:

Dlaczego nie cierpię zarzydzonego  pisuuuuuuuuuuuuuuuuuu ? - bo wszystko w gospodarce leży na łopatkach i z premedytacją niszczą nasze polskie rolnictwo. Czas z nimi skończyć i postawić na Konfederację - też tam pełno rzydoSStwa ale zobaczymy?

W internecie ujawniono taśmę z zamkniętego spotkania ministra Ardanowskiego z dyrektorami, z której dowiadujemy się, że ARiMR zarządzany przez PiS to instytucja chora a zaległości w obrabianiu wniosków mają już nie miesiąca a lata. Ardanowski przyznaje też, że zaległości i zaniedbań nie da się już zwalić na poprzedników.

71492257_1180179355498009_1613075667816022016_n.jpg

Mam prośbę to portal rolny temat restrukturyzacja gospodarstw wystarczy propagandy wokół nie zaśmiecanie forum swoimi przemyśleniami koń jaki jest każdy widzi za tydzień ciśnienie zejdzie proszę 

• Like 2
Opublikowano

Niestety zawsze tak będzie jeśli idą tam ludzie z nadania politycznego a nie fachowcy. Ja miałem jeszcze lepszy numer bo jak robiłem korektę to gościówka zadzwoniła w 30 dniu żebym przywiózł jakiś papier tego samego dnia co telefon.

• Sad 1
Opublikowano
23 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Witam.

Przeczytałem dwa razy rozporządzenie wraz z wszystkimi nowelizacjami ale wciąż parę rzeczy nie pojąłem. Mam parę pytań do wtajemniczonych 😉.

1. Posiadam 0.9 ha dzierżawy od prywatnej osoby. Umowa kończy się za rok. Czy dałoby się nie uwzględnić tego gruntu obliczając wartość wyjściową a potem dołożyć do docelowej (nadmienię że właściciel chce żebym dalej to dzierżawił i jest do dogadania)??

2. Przy obliczaniu DOCHODU z rolnictwa brane są wszystkie posiadane grunty (jako ha przeliczeniowe) czy tylko te zgłaszane do dopłat??

3. Czy inwestycja budowlana w postaci remontu części stodoły, polegająca na wymianie tynku wewnątrz na nowy oraz wykonaniu izolowanej posadzki i przenośnych "przegród" z drewna będzie mogła być uznana w biznesplanie oraz czy będzie można za coś takiego uzyskać punkty?? Będzie tam przechowywane zboże.

4. Udział zbóż w strukturze zasiewów na gruntach ornych - czy wg. tej klasyfikacji kukurydza to też zboże??

5. Czy przekształcenie ok. 2 ha łąk na grunty orne zaliczyłoby się do zmiany kierunku produkcji??

Nie ukrywam że chciałbym nazbierać punktów za najmniej "udziwnione" warunki 😉.

Ad. 1. W roku bazowym tz. wyjściowym wstawiasz wszystko co podałeś do dopłat bezpośrednich a minimalną 7 letnią umowę  na n 50% dzierżawionych działek trzeba mieć w roku docelowym.

Ad3. Punkty za klimatyzację i ochronę środowiska dostaniesz na sprzęt np. opryskiwacz lub  inwestycje np. budowa wiaty na siano w belach, termomodernizacja obory, remonty - wszystko pokaże Ci  Exsel  przy wypełnianiu Tabeli 19 biznes planu. Za wybudowanie 3 m sześciennych zbiornika i wiaty na siano 6x4x3 dostałem tylko 0,75 punkty . Termoizolację  obory wstawiłem do innej tabeli w obawie przed docelową nie wiadomo jakiego rodzaju kontrolą. Najlepiej coś zakupić i mieć fakturę - jak najmniej docelowych niespodzianek.

Ad5. Zmieniałem produkcję  roślinną na hodowlę opasów - to musi być konkretna rzecz która docelowo podwyższy Ci wartość ekonomiczną gospodarstwa.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

2. Ktoś coś pewnego??

4. Tu sprawa już jasna.

Jeżeli masz na tą działkę umowę na min 7 lat (w momencie składania wniosku na rmg) i składasz na nią o dopłaty to uwzględnia Ci ją w bazowym i docelowym, jeżeli nie przekracza 50% własne/dzierżawione od osób prywatnych.

Odnośnie kosztorysu któryś z kolegów pisał tutaj że wymagają ch*j wie czego, i co województwo to inna interpretacja.

Słonecznik ozdobny zrobi Ci duży wzrost na małej powierzchni, jeżeli np masz weg 4000 w bazowym, robisz wzrost słonecznikiemdo 12000 w docelowym, wpadają dodatkowo punkty za zmianę kierunku produkcji-glowny dochód masz wtedy z produkcji ogrodniczej 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

many12 i Buszmen11 - wielkie dzięki Panowie za wyrozumiałość i cierpliwość bo wiem że było już o tym mówione w tym temacie, ale nie było to dla mnie do końca jasne. Teraz pozostaje mi czekać na ogłoszenie naboru, reszta pytań już u doradcy.

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano
17 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

many12 i Buszmen11 - wielkie dzięki Panowie za wyrozumiałość i cierpliwość bo wiem że było już o tym mówione w tym temacie, ale nie było to dla mnie do końca jasne. Teraz pozostaje mi czekać na ogłoszenie naboru, reszta pytań już u doradcy.

Umiesz liczyć licz na siebie. Abyś otworzył plik biznesplanu w Axelu- reszta z górki - współpraca z trochę więcej kumowatym kolegą i po ptokach - sporo ludzi czai bazę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Jak masz dobrego doradcę możesz gadac, ale spotkałem już  nie jednego rolnika ktorego odeslali z tekstem że się nie kwalifikują, a potem jak sami policzylismy było inaczej i chłopaki mają już kasę na koncie 😀

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, many12 napisał:

Umiesz liczyć licz na siebie. Abyś otworzył plik biznesplanu w Axelu- reszta z górki - współpraca z trochę więcej kumowatym kolegą i po ptokach - sporo ludzi czai bazę.

Czekam na nabór, to rzecz najpierwsza. Kto wie czy znowu nie zmienią czegoś w rozporządzeniu...

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Jak masz dobrego doradcę możesz gadac, ale spotkałem już  nie jednego rolnika ktorego odeslali z tekstem że się nie kwalifikują, a potem jak sami policzylismy było inaczej i chłopaki mają już kasę na koncie 😀

U mnie sprawa raczej jest prosta i nie naciągana. Poza tym jeden kolega z forum już mi wskazał ODR w którym załatwiał i zrobili dobrze, co nie znaczy że tanio 😉.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Ile zaplacil, Bo tez mi w tym roku odr pisalo wniosek i jestem ciekawe czy duzo zaplacilem czy malo

ODR Nysa 1200 zł. Mi w ODR Głubczyce powiedzieli 1600 zł za wniosek o pomoc i 360 zł za wniosek o pierwszą ratę. Ceny niby z oficjalnego cennika, ale na jakim obszarze ten cennik obowiązuje to nie dociekałem. Może ceny się zmieniły w 2019...