Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i sie zaczęło,po cholerę piszecie o czymś czego nie ma,a jak będzie nie wiadomo,napiszcie jak już będzie rozporządzenie z warunkami

3 minuty temu, knoro93 napisał:

Ale te min 25% to z ktorego roku liczone z tego w ktorym skladam wniosek?  Czy pit z poprzedniego roku? A jak zaczynam dopiero w tym roku gospodarowac pierwszy raz bede skladal papiery o doplaty wczesniej dzierzawilem pole to jak z tym bedzie? 

• Like 1
Opublikowano

Link jest po kliknięciu zakładki "opiniowanie" Wygląda na to ze jest tak jak wcześniej pisali Jest zwiększona wartość wyjściowa do 13 tys euro I trzeba mieć dochody lub przychody co najmniej 25% z rolnictwa Żeby wyliczyć dochody biorą pod uwagę liczbę ha przeliczeniowych razy stawka z GUS + dochody ze działów specjalnych Zaś przychody to po prostu wartość wyjściowa wielkości ekonomicznej z biznesplanu Z tym że nie wiem czy trzeba mieć i ten i ten warunek spełniony bo nie ma tam słowa lub Po prostu o dochodach mówi punkt a) a o przychodach punkt b) wiec być może trzeba spełnić oba te punkty aby się załapać

Trzeba przyznać że tym razem szybko działają bo od razu dali do opiniowania bez konsultacji publicznych Teraz muszą czekać na odpowiedzi  ale jest szansa ze do maja się z tym uwiną

• Like 3
Opublikowano

To już nie którzy mnie nie powiesza za sianie paniki na AF. Rozumiem że sianie plotek jest nie dobre, ale kto pyta, temu należało by odpowiedzieć.

Opublikowano
3 minuty temu, maroon napisał:

Z tym że nie wiem czy trzeba mieć i ten i ten warunek spełniony bo nie ma tam słowa lub Po prostu o dochodach mówi punkt a) a o przychodach punkt b) wiec być może trzeba spełnić oba te punkty aby się załapać

Jest słowo "lub" ;) 

Opublikowano

Wielkie dzięki @robert55555 za informacje, pytanie skąd o tym wiedziałeś? Masz dobre chody a arimr. Powinnam się załapać:). W dniu dzisiejszym to najlepsza wiadomość jaką dostałam. Wiadomość nie tylko dla mnie, dla wszystkich co czekali na następny nabór😃

Opublikowano

Maj/czerwiec, chyba nie wcześniej. Zrobią to specjalnie po złożeniu wniosków obszarowych, żeby nikt nie czarował w RMG, stąd część osób może się sama wykluczyć podając różne dane w obu wnioskach

Opublikowano

Dzięki za ogólne streszczenie, nie rozumiem z tego tylko jednej rzeczy ale może na przykladzie: od poczatku roku dopiero dzierżawię 1,5ha na długoterminowe umowy. Jestem na zus, W zeszlym roku też byłam i pracowałam na umowę. Jednak za jakis miesiąc przechodzę na krus i idę w stronę rolnictwa na 100pro, na dzierżawę złożę wniosek o dopłaty żeby jpo chociaż było (jak wspomniałam wcześniej mam tam ugór). I teraz pytanie co z taką mną można teraz zrobić bo ani dochodu w tym i zeszłym nie mialam z gospodarstwa, dzierżawa od tego roku więc skąd mam nastukac to min 25% dochodu czy tam przychodu skoro po pierwsze go jeszcze nie mam i nie miałam w roku ubiegłym a po drugie w tej gminie nie wydają zaświadczeń na grunty dzierżawione?? Mogę ewentualnie tylko podatki na siebie przepisać no to by wtedy z nakazu wynikało ..

Opublikowano (edytowane)

ZUS - niema  ma problemu , ale jak dana osoba ma na siebie pole tam 2 ha , lub 3 ha i obsiewa , czy tam jakiś sad . 

A ogólnie pracuje ubezpieczony w ZUS .

Szwagier ma 8 ha ornego - jet kierowcą tira , zona sprzedaje w sklepie , i weźmie bez problemu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
16 minut temu, rudaziuta napisał:

Dzięki za ogólne streszczenie, nie rozumiem z tego tylko jednej rzeczy ale może na przykladzie: od poczatku roku dopiero dzierżawię 1,5ha na długoterminowe umowy. Jestem na zus, W zeszlym roku też byłam i pracowałam na umowę. Jednak za jakis miesiąc przechodzę na krus i idę w stronę rolnictwa na 100pro, na dzierżawę złożę wniosek o dopłaty żeby jpo chociaż było (jak wspomniałam wcześniej mam tam ugór). I teraz pytanie co z taką mną można teraz zrobić bo ani dochodu w tym i zeszłym nie mialam z gospodarstwa, dzierżawa od tego roku więc skąd mam nastukac to min 25% dochodu czy tam przychodu skoro po pierwsze go jeszcze nie mam i nie miałam w roku ubiegłym a po drugie w tej gminie nie wydają zaświadczeń na grunty dzierżawione?? Mogę ewentualnie tylko podatki na siebie przepisać no to by wtedy z nakazu wynikało ..

Prosty przykład masz 4 ha, wg GUS dochod z 1 ha to 3300zł. Więc 4 razy 3300= 13200zł.

Zusu masz np 27000zł. Suma dochodów 40200 zł. Min.25% z tej kwoty to 10050zł. A twój dochód wg. GUS-u jest 13200, czyli załapujesz się. Tylko w okresie docelowym musisz mieć więcej niż 10 tys , żeby kasy nie zwracać.

Tak na szybko przeanalizowałem ten projekt. Mogę się mylić, jak ktoś z AF wgłębił się w projekt i zauważył błąd  w tym przykładzie, niech poprawi.

Opublikowano

Czyli wygląda na to że teraz wszystkich wrzucili do jednego worka i każdy będzie musiał latać z papierami do skarbówki obojętnie czy jest na ZUS-ie czy na KRUS-ie  i wyliczać dochody/przychody bądź dostarczać zaświadczenia o ich braku

Rudaziuta- chyba musisz się skupić w tym roku na takich uprawach które dadzą ci odpowiednią wartość ekonomiczną aby osiągnąć 25% twoich PRZYCHODÓW Przynajmniej jeśli dobrze rozumiem - musisz wówczas podać wartość przychodów z całego zeszłego roku a wartość wyliczyć z tego co będzie na polu w tym roku  Jeśli tak można to tutaj masz szansę aby się załapać

Opublikowano

Nie do końca nie liczy sie ha fizyczne tylko ha przeliczeniowe, a to dużo zmienia.

Opublikowano
3 minuty temu, robert55555 napisał:

Prosty przykład masz 4 ha, wg GUS dochod z 1 ha to 3300zł. Więc 4 razy 3300= 13200zł.

Zusu masz np 27000zł. Suma dochodów 40200 zł. Min.25% z tej kwoty to 10050zł. A twój dochód wg. GUS-u jest 13200, czyli załapujesz się. Tylko w okresie docelowym musisz mieć więcej niż 10 tys , żeby kasy nie zwracać.

Tak na szybko przeanalizowałem ten projekt. Mogę się mylić, jak ktoś z AF wgłębił się w projekt i zauważył błąd  w tym przykładzie, niech poprawi.

Problem  w tym że nie miała na siebie nakazu podatkowego w zeszłym roku i gmina nie wystawi jej zaświadczenia o liczbie ha przeliczeniowych

Opublikowano
37 minut temu, robert55555 napisał:

Maj/czerwiec, chyba nie wcześniej. Zrobią to specjalnie po złożeniu wniosków obszarowych, żeby nikt nie czarował w RMG, stąd część osób może się sama wykluczyć podając różne dane w obu wnioskach

Jeśli nie podaje sie we wnioskach obszarowych konkretnej uprawy na danej działce a pozniej we wniosku RMG mozna tak naprawde podac co sie chce byle wtedy juz roslo na polu to co ma rosnac albo nie bylo tego czego nie powinno byc. Czy myle sie?

Opublikowano

No właśnie...wieczorem punkt po punkcie przeanalizuje temat ale już teraz widzę, że raczej odpadam...

Jaki by był sens teraz na szybko czymś obsadzac żeby ewentualnie sprzedać, ziemię też ugoruje nie bez powodu - trzeba ją ukulturalnić i szykuję ją pod wieloletnie nasadzenia - myślałam że zrobię je właśnie za RMG.

Opublikowano
Przed chwilą, rolniczkaa1 napisał:

jak przeliczeniowe liczą to raczej nie załapie. A można to jakoś zmienić? Uwmoy dzierżawy z data wsteczną a nie zgłaszane do gminy? Przeszło by to?

Chyba nic nie przejdzie bo gmina wystawi tylko na tego na kogo był nakaz płatniczy w poprzednim roku Jedyna szansa to iść w przychody  - czyli policzyć za zeszły rok przychody spoza rolnictwa a w obecnym  z tego co będzie na polach Jeśli można pomieszać rok ubiegły z obecnym to tak się uda Nie widzę bowiem informacji z którego roku należy policzyć przychody z rolnictwa bo te spoza rolnictwa należy podać za ubiegły rok - o tym napisali