Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Tylko czy jak nam zabiorą dopłaty to starczy na nawozy i paliwo? musiały by środki do produkcji wrócić do cen z przed 2004r

Trzeba się liczyć z tym , że dodatkowe dopłaty do bydła . grochu i inne dodatkowe będą mniejsze bo kasy jest mniej na rolnictwo od 2020 roku .

Oby nie zmniejszyli podstawowych dopłat do ha .

Opublikowano

Orientuję się ktoś może jak ma wyglądać pismo do dyrektora arimr o zmiane zalozen biznesplanu?

Chcę zrezygnować z planu nawozowego i usługi doradczej,czy trzeba coś dołączać do pisma?Może ktoś coś takiego już składał?

Z góry dziękuję za odpowiedż

Opublikowano

Proszę o zmianę nastepujacych założeń biznesplanu:

1. Blabla. Zmianę tą uzasadniam tym blabla. 

Zalaczasz wniosek, biznesplan i jego podsumowanie. Najlepiej składać i pytać co chcą w OP ARIMR. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, LubelskiRolnik93 napisał:

Orientuję się ktoś może jak ma wyglądać pismo do dyrektora arimr o zmiane zalozen biznesplanu?

Chcę zrezygnować z planu nawozowego i usługi doradczej,czy trzeba coś dołączać do pisma?Może ktoś coś takiego już składał?

Z góry dziękuję za odpowiedż

Robiłem już jedną zmianę na parametry maszyny. Pisze się pismo przewodnie do DyrektoraOoddziału Regionalnego następującej treści:

Zwracam się z prośbą  o umożliwienie mi zmiany założeń  w bp .............. Prośbę swą motywuję tym...... Podpis czytelny.

Do pisma przewodniego załączamy:

1. stronę tytułową bp. ze zmienioną datą na aktualną

2. Po zmianie w bp. kopiujesz PODSUMOWANIE i dołączasz do pisma przewodniego do dyrektora.

3. Załączasz   kopię Wniosku o przyznanie pomocy na operację typu Rst. Młod. Gosp. - gdzie na końcu umieszczasz aktualną datę i czytelny podpis. Te powyższe dane drukujesz na papierze i można jeszcze wysmalić na płytce i w kopertę na adres Dyrekcji Regional.  Oddziału.

Opublikowano

To jest właśnie to o czym pisałem wcześniej , kalkulacja ile rzeczywiście zostanie z tych 60 tys. Nie wrzucam wszystkich do jednego worka , ale jest masę gospodarstw , które cudem muszą zwiększyć przelicznik z hektara. Realizacja biznesplanu niestety niejednokrotnie wiąże się z podjęciem kilkuletniego  zobowiązania  prowadzenia uprawy bądz hodowli , które mają wysoki przelicznik , zwiększają  punktację a w rzeczywistości możemy zapomnieć o jakimkolwiek dochodzie z tego tytułu. Nie ma mowy o reagowaniu w gospodarstwie na potrzeby runku i kryterium opłacalności.  Podjęte działania związane z realizacją biznesplanu niejednokrotnie będą wymagały dodatkowych nakładów  nie ujętych w biznesplanie w celu spełnienia i dostosowania gospodarstwa do wymogów z wiązanych z konkretną produkcją,mogą one wyniknąć też w najbliższym czasie. Wiadomą rzeczą jest , że ten program przeznaczony jest dla małych gospodarstw , gdzie opłacalność produkcji jest znikoma , a co dopiero będzie , gdy pojawi się nadprodukcja w sferze upraw lub hodowli . Przecież w sumie kilka tysięcy gospodarstw jakiś wpływ  na rynek musi wywrzeć. Dochodzą koszty związane ze złożeniem samego wniosku , koszty szkoleń , koszty związane np z planem nawozowym , kosztorysy itp. Oczywiście jest to może mały odsetek , ale znam takie przypadki ,że po wnikliwym przeliczeniu niestety program przestał być dla nich atrakcyjny.

Opublikowano
9 godzin temu, many12 napisał:

Robiłem już jedną zmianę na parametry maszyny. Pisze się pismo przewodnie do DyrektoraOoddziału Regionalnego następującej treści:

Zwracam się z prośbą  o umożliwienie mi zmiany założeń  w bp .............. Prośbę swą motywuję tym...... Podpis czytelny.

Do pisma przewodniego załączamy:

1. stronę tytułową bp. ze zmienioną datą na aktualną

2. Po zmianie w bp. kopiujesz PODSUMOWANIE i dołączasz do pisma przewodniego do dyrektora.

3. Załączasz   kopię Wniosku o przyznanie pomocy na operację typu Rst. Młod. Gosp. - gdzie na końcu umieszczasz aktualną datę i czytelny podpis. Te powyższe dane drukujesz na papierze i można jeszcze wysmalić na płytce i w kopertę na adres Dyrekcji Regional.  Oddziału.

Wniosku to chyba nie potrzeba. Ja zmieniałem biznesplan to tylko była płyta , podsumowanie i pismo przewodnie. Wniosek to ewentualnie jak zmieni się docelowa wielkość ekonomiczna, - tabela 68/b.

Opublikowano
11 godzin temu, ZYLA napisał:

Oni se mogą zmniejszyć. Kwota do bydła pewnie się zmniejszy, ale to dlatego że jest na to konkretna pula, a pogłowie rośnie. 

To swą drogą się zmniejszy wiadomo że pogłowie bydła rośnie , ale krzyczą żeby wyrównać dopłaty to jest nie realne teraz bo już wiadomo że Polska dostanie mniej na rolnictwo to skąd wezmą coś muszą ciąć , najszybciej na dodatkach .

8 godzin temu, andrzej78 napisał:

To jest właśnie to o czym pisałem wcześniej , kalkulacja ile rzeczywiście zostanie z tych 60 tys. Nie wrzucam wszystkich do jednego worka , ale jest masę gospodarstw , które cudem muszą zwiększyć przelicznik z hektara. Realizacja biznesplanu niestety niejednokrotnie wiąże się z podjęciem kilkuletniego  zobowiązania  prowadzenia uprawy bądz hodowli , które mają wysoki przelicznik , zwiększają  punktację a w rzeczywistości możemy zapomnieć o jakimkolwiek dochodzie z tego tytułu. Nie ma mowy o reagowaniu w gospodarstwie na potrzeby runku i kryterium opłacalności.  Podjęte działania związane z realizacją biznesplanu niejednokrotnie będą wymagały dodatkowych nakładów  nie ujętych w biznesplanie w celu spełnienia i dostosowania gospodarstwa do wymogów z wiązanych z konkretną produkcją,mogą one wyniknąć też w najbliższym czasie. Wiadomą rzeczą jest , że ten program przeznaczony jest dla małych gospodarstw , gdzie opłacalność produkcji jest znikoma , a co dopiero będzie , gdy pojawi się nadprodukcja w sferze upraw lub hodowli . Przecież w sumie kilka tysięcy gospodarstw jakiś wpływ  na rynek musi wywrzeć. Dochodzą koszty związane ze złożeniem samego wniosku , koszty szkoleń , koszty związane np z planem nawozowym , kosztorysy itp. Oczywiście jest to może mały odsetek , ale znam takie przypadki ,że po wnikliwym przeliczeniu niestety program przestał być dla nich atrakcyjny.

Ale co ma zostać z tych 60 tyś i poco ma zostać to jest inwestycja zaznaczam inwestycja która ma przynieść w następnych latach zyski , to jest to samo co przedsiębiorca albo trafi albo nie .

Warzywa , czy hodowla bydła czy inne tam uprawy to wszystko jest inwestycją a że rynek różnie się zachowuje to wiadomo nie od dziś , jak będzie nadprodukcja danego sektora to ci duzi pierw legną , niż ci mali .

Zaraz ktoś powie ze duży może więcej może więcej tyle że z większym hukiem pierdolnie , mały jak w swym zakresie robi i tam rodzinka doskoczy to koszty są niewielkie i po tej samej cenie sprzeda co duży .

• Like 3
Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie- planuje zmienić pokrycie dachu z eternitu na blachę. Budynek  jest cały w drewnie, nie jest duży, przechowuję w nim zboże. Czy w związku z wymianą pokrycia z premii dla małych gosp. potrzebny jest jakiś kosztorys? 

Opublikowano

Było do tej pory tak że jak kupujesz tylko materiał to wystarczy oferta zakupu blachy i zdjęcia eternitu. Jak chcesz też robociznę wyliczyć to przez firmę wszystko i to ona musi zrobić taki kosztorys. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, damianXXL napisał:

Dach jest dwuspadowy i planuje we własnym zakresie zmienić pokrycie. Co w związku z tym? wiem że swoja robocizna nie jest zaliczana do rozliczenia z bp.

Pytaj w firmie co będziesz kupował blachę i resztę materiałów niech zrobią Ci kosztorys na tą inwestycję, myślę że mają na pewno kogoś.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie nie chcę firmy ściągać, dach jest łatwy do pokrycia blachą i nie duży. Czy taki kosztorys może zrobić ekipa od pokryć dachowych? Mam taką u siebie co robią dachy

Edytowane przez damianXXL
Opublikowano

Myślę że mogą, ale czy oni zrobią to fachowo sami razem z wyceną ? u mnie kolega co robi mi dach współpracuje z sprzedawcą i oni robią razem takie dokumenty tak żeby dobrze było i dla mnie i dla nich :)

Opublikowano (edytowane)

Niby nie skomplikowany  kosztorys popisać ceny, ilość i sume wszystkiego. Myslę ze firma gdzie bedę zamawiał blachę powinna mi zrobić takie coś. 

Kosztorys może zawierać ilość i wartość poszczególnych materiałów ? Wystarczy taki? Zmianę pokrycia wykonałbym we własnym zakresie. Chcę tylko kupić potrzebny materiał. 

Edytowane przez damianXXL
Opublikowano
24 minuty temu, lenoxw napisał:

Jest kasa 48 tys na koncie

Gratulacje

Wygląda na to że minimum 3 tygodnie w Warszawie musi odleżeć

Opublikowano
1 godzinę temu, damianXXL napisał:

Niby nie skomplikowany  kosztorys popisać ceny, ilość i sume wszystkiego. Myslę ze firma gdzie bedę zamawiał blachę powinna mi zrobić takie coś. 

Kosztorys może zawierać ilość i wartość poszczególnych materiałów ? Wystarczy taki? Zmianę pokrycia wykonałbym we własnym zakresie. Chcę tylko kupić potrzebny materiał. 

Wpisz w google  hasło "kosztorys inwestycji PROW" -znajdź załącznik do instrukcji i tam masz wszystkie dane Dotyczy to co prawda innych rodzajów wsparcia ale na pewno będzie ten sam schemat Jeśli będziesz robił to sam to czeka cię kosztorys szczegółowy - poczytaj na czym on polega W przypadku dachu powinien być prostszy do wykonania niż w przypadku budynku