Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Lucash napisał:

A nie jest tak przypadkiem, że musimy utrzymać założenia bp przez 5 lat od wypłaty 2 transzy premii ?

Inaczej mówiąc, jeśli okres docelowy Twojego bp to 2020 r, to wymóg utrzymania SO w Twoim przypadku to 2025 r ?

Kto wam takich bajek naopowiadał że po otrzymaniu 2 transzy i jeszcze 5 lat . :D:D:D .

Tak mam czas do 2020 roku czas realizacji założeń biznes planowych i jeszcze jak bym rok przesuną na realizację z jakiś tam przyczyn do roku 2021 , to bym tylko musiał utrzymywać ten wzrost przez 1 rok .

• Like 2
Opublikowano

No tak jak ktoś ma nakombinowane to i rok utrzymania założeń BP będzie dla niego mordegą :D Jak ktoś wiąże przyszłość zgodnie z tym co zaplanował to i 4 lata nie stanowią obciążenia. 

• Like 3
Opublikowano

Jeśli chodzi o mnie to nic nie kombinowane pisałem jakie mam założenia , ale po jaki czort mam pchać się w otrzymywanie przez jakiś tam czas skoro można inaczej jest to zapisane w rozporządzeniu .

Czas realizacji 3 lata i można , przesunąć o 1 rok dłużej , to po jaki czort rozliczać się natychmiast w 1 roku czy 2 , każdy ma wybór .

Opublikowano (edytowane)

A taki czort jak choćby wcześniej dastanę 12 tyś. I nie pisz mi że dla Ciebie to nic, bo dla mnie jednak coś. I poza tym jakież to obciążenie utrzymywać biznesplan? A ewidencję i tak trzeba prowadzić. Pisałeś wcześniej o kontrolach. Naprawdę myślisz że jak zostanie Ci rok to będziesz miał mniej kontroli, albo wcale, a mnie będą sprawdzać co rok? Nie sądzę. Zresztą mi to nie przeszkadza. 

Każdy robi jak chce i nie pysznij się tak jednocześnie wyśmiewając tych co myślą inaczej tym że będziesz miał tylko ten rok. Tak jak się wywyższaleś z tym ile to ty zapłaciłeś za bp i wszystko za Ciebie zrobią. A jak się okazuje, to Ty a nie oni ciągle wydzwaniają po agencjach :D

Edytowane przez ZYLA
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Sobczakkatarzyno nie rozumiem tego 4 punktu bo mi się wydaje że nie jest to zwykły młody rolnik chyba że się myle

Orientuje się ktoś coś o terminach następnych nabór na Mr? 

Wogule to sorki bo pomyliłem temat 

Opublikowano
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

A taki czort jak choćby wcześniej dastanę 12 tyś. I nie pisz mi że dla Ciebie to nic, bo dla mnie jednak coś. I poza tym jakież to obciążenie utrzymywać biznesplan? A ewidencję i tak trzeba prowadzić. Pisałeś wcześniej o kontrolach. Naprawdę myślisz że jak zostanie Ci rok to będziesz miał mniej kontroli, albo wcale, a mnie będą sprawdzać co rok? Nie sądzę. Zresztą mi to nie przeszkadza. 

Każdy robi jak chce i nie pysznij się tak jednocześnie wyśmiewając tych co myślą inaczej tym że będziesz miał tylko ten rok. Tak jak się wywyższaleś z tym ile to ty zapłaciłeś za bp i wszystko za Ciebie zrobią. A jak się okazuje, to Ty a nie oni ciągle wydzwaniają po agencjach :D

Nie mniej  pretensji do galana bo biorąc 48 tys kupujesz maszyny za 11 tys i 3 lata tymi pieniądzami obracasz,a jak to zrobisz to z głową to przez 3 lata zarobisz nastęone 48 tys i weżmiesz dopiero 12 tys dodatkowo,a jak ktoś narwany za 48 od razu kupuje po zawyżonych cenach bo darmo dali to niech sobie tak robi i do nikogo niech niema pretensi.

• Like 1
Opublikowano

Dokladnie zgadzam sie z toba benio1967 mamy na to 3 lata ja nierozumiem ludzi ktorzy zaraz nakupuja maszyn dadza zarobic dilerom a pozniej beda robic na te maszyny bo sama maszyna jesc nieda  spokojnie mozna sobie obracac tymi pieniedzmi a maszyny stopniowo kupowac niemamy narzuconego terminu kupna danej maszyny 

• Like 1
Opublikowano

Z jakiej paki mam mieć pretensje? Wiem że jesteś handlarzykiem, to może i faktycznie Ty te pieniądze będziesz obracał. Ja inwestuję i nie mam złudzeń że to co kupuję będzie tańsze za rok czy 2. Jedną maszynę już na jesieni używałem, kolejna pójdzie w roch na wiosne, sortownik też. Dachy muszę też robić na duch. Jak powiedzialem, kto ma ten komfort to niech sobie kupije kiedy chce. 

• Like 1
Opublikowano

ja sporo kasy już wydałem na to co mi było potrzebne,resztę wydam pewno do końca roku(jak dostanę;-))

a z pewnymi punktami bp poczekam jeszcze trochę  i z 2 płatnością też-w sumie to moje zobowiązania więc i moja decyzja;-)

Opublikowano
1 godzinę temu, Dawidos01 napisał:

Dokladnie zgadzam sie z toba benio1967 mamy na to 3 lata ja nierozumiem ludzi ktorzy zaraz nakupuja maszyn dadza zarobic dilerom a pozniej beda robic na te maszyny bo sama maszyna jesc nieda  spokojnie mozna sobie obracac tymi pieniedzmi a maszyny stopniowo kupowac niemamy narzuconego terminu kupna danej maszyny 

Za trzy lata to zapłacisz kolego 20 koła wiencej za te same maszyny a  gospodaeka nadal w miejscu ale kazdy robi jak uważa ma prawo i pewe swoją racje ja już zarobiłem na tej kasie choć jej jeszcze nie dostalem

Opublikowano

Koledzy zle sie wyrazilem poprostu nie spiesze sie z maszynami caly wzrost robie na opasach caly czas trzymamy 15 - 20 sztuk i teraz zwiekszam obsade do 40 - 50 sztuk i mam 300% wzrostu i to jest ten moj obrot maszyn mam do zakupu za cale 60  tys 

Opublikowano

Ja kupiłem już jedną maszynę, i kolejne będą na podwórku jak tylko kasa wpłynie, i wolę je mieć wcześniej dlatego że te maszyny będą dawać mi chleb ponieważ kupiłem je po to aby poprawić jakość rozsiewu czy oprysku, lepiej i szybciej uprawić ziemie. Do wiosny będę wszystko testował i nie martwił się czy ceny wzrosną czy spadną :)

Opublikowano

Ja mialem brać najdroższą maszynę (sortownik)  po zniwach, bo poradził bym sobie i bez niej wiosną, ale w co zainwestuje te pieniądze? Kupił bym cieląt, ale zwrot dopiero za dwa lata. A konto jak to rolnicze, oprocentowane na 0% :(

Opublikowano

stanieć maszyny oparte na stali nie stanieją ,mogą stanieć te gdzie cenę podnosi elektronika bo to może tanieć,jeśli cena jest ok to nie ma sie nad czym zastanawiać

jedna moja maszyna jeszcze w lutym 2016 kosztowała po negocjacjach 28 tyś,mi jeszcze teraz sie udało za 37 tyś,a kolega tutaj pisał że teraz chcą od niego 42 tyś i to za taką która powinna być 1 tyś tańsza od mojej

stal i koszty pracy robią cenę i to się nie zmieni

• Like 1