Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak jest w przypadku zmniejszenia chowu o polowe  tucznikow i likwidacia planu nawozowego i likwidacia białkowych  upraw 1ha to zmiana duża robic teraz zmiane czy poczekać dodam za juz mam kasę 

Opublikowano
2 minuty temu, mona2323 napisał:

Jak jest w przypadku zmniejszenia chowu o polowe  tucznikow i likwidacia planu nawozowego i likwidacia białkowych  upraw 1ha to zmiana duża robic teraz zmiane czy poczekać dodam za juz mam kasę 

A jak to wyrzucisz to nadal będziesz miała ponad 10 pkt.?

Opublikowano
Dnia Friday, January 26, 2018 o 22:57, aga1985 napisał:

30 dni mają na decyzję ...ja dziś korektę w Radomiu zostawiłam ciekawe ile będę czekać na decyzję :-/ Mam nadzieję ,że szybko przyjdzie.

Aga co za korekte robisz w Radomiu bo tez planuję,,,

4 minuty temu, polka napisał:

A jak to wyrzucisz to nadal będziesz miała ponad 10 pkt.?

Mialam ponad 17 punktów ale niewiem czy robic taraz czy odczekać 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Tu macie link znajdziecie bydło itd, Trochę odświeżę i sam pamięć :)

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/Poddzialanie_6_3_RMG/2017/Zalacznik_1_B_Plan_RMG.PDF

Benio kupowałeś już maszyny czy jeszcze trzymasz dilera w stresie?

GRZEŚ,ja biorę bezpośrednio od producenta-będę rezygnował z pługa 4x40 i w korekcie 4 tys dołożę do przyczepy.Ceny jeszcze się dla nie zmieniły

Opublikowano

z tego co ja zauważyłem to jeśli firma jest dosyć długo na rynku i jej produkty są dostępne u dilerów to najtaniej kupi się u dilera ,bo u producenta jest cena fabryczna i w większości gadać nie chcą o upustach

• Like 1
Opublikowano

UWAGA INFO O SZKOLENIACH BEZPŁATNYCH:

Dnia 01.02.2018 r w gminie HUSZLEW 77 o godzinie 10.30 odbędzie się bezpłatne szkolenie w ramach projektu Restrukturyzacja Małych Gospodarstw na temat:

"Rachunkowość w gospodarstwie rolnym" - potwierdzone zaświadczeniem. Potwierdzenie informacji pod nr. telef. 693130026.

Opublikowano

To ciekawe wprowadzają trzymasz 1 szt świń , czy 5 szt i tak dalej , w całym kraju wprowadzono bioasekuracja musi być dany budynek odgrodzony od pozostałych murem  maty .

1 szt i budować mury maty jaki to k**wa koszt . 

Ktoś z Lubelskiego coś wie na temat wypłat może już dziś dostał .

• Like 1
Opublikowano

Jedna wielka banda qymyskeli sobie wirusa aby wybic wszystkie swinie i sciagac chabas z zagranicy . Wczoraj Jurgiel powiedzial w progtamie TV zeby rolnicy zabezpieczali gospodarstwa nieckami ogrodzeniami a najlepsze to ze powiedzial zeby rolnicy nie wypuszczali swin do lasu pewnie kazdy z nas wypuszcza sobie swinie na weekend zeby odetchnely a w poniedzialki wracaja do chlewa 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

U nas jest od dawna strefa zapowietrzona. Na dniach ma wejść strefa czerwona. Bardzo mało już zostało tych co trzymaja 1 szt, czy 10. Nierealne spełnienie wymagań dla takich gospodarstw. Sam też odpuściłem. Reszta trzyma się puki nie trzepią z kontrolami, bo żaden kogo znam nie spełnia bioasekuracji. 

I tu jest ryzyko brania funduszy unijnych na rozwój produkcji. Zadeklarowałes produkcję trzody, a tu nie wiadomo co los przyniesie. Albo jak przykladowo w moim przypadku, deklaruję uprawę ziemniaka, wykrywają bakterioze i 5 lat wypadam z produkcji. 

• Like 1
Opublikowano

To z produkcji ziemniaki szybko przestawisz się na coś innego bez problemu , w razie pojawienia się wirusa .

Ale teraz co do tego programu zadeklarowali hodowlę świń , maciorek i typ , to rzucili kłody pod nogi maja nie lada problem dodatkowe koszta i to nie małe .

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Już  minęło 2 miechy od złożenia wniosku i cisza to k**wa nikt jeszcze anni jedna osoba nie dostała z lubelskiego , to w innych woj , coś się dzieje .

To fakt minęło 2 miesiące i cisza , ale pocieszajmy się tym że już z górki skoro mają 3 miesiące ... Zakładając że nic nie wymyślą ,żeby przesunąć termin płatności 

• Like 1
Opublikowano

Ja dzisiaj dzwoniłam do Łodzi to pani powiedziała że mój wniosek dziś poszedł do płatności do centrali a był składany 12 grudnia, a gotowy do wysłania jeszcze przed świętami. Tylko dopiero dziś Warszawa stwierdziła że na razie nie zrobią mi kontroli i pozwolili Łodzi wysłać wniosek. Bo ja nie miałam jeszcze żadnej kontroli 

Opublikowano
16 minut temu, filip19 napisał:

Gość w piątek mówił mi, że w tym tygodniu dopiero maja cos wysyłać do płatności i powiedział ze pewnie 2 tyg jeszcze zejdzie. Lubelskie

To już pisałem wcześniej , czyli się potwierdza moja wypowiedz , jak pisałem że maja w piątek wysyłać i teraz od dziś dalej bo mają mnie już dość , że do 10 lutego mają być może i tak będzie zobaczymy .

Opublikowano

Oj tam, jak w moim przypadku to już po połowie więc bliżej niż dalej, do 8 marca mają czas i teraz tym się wcale nie stresuje. 

A co byście powiedzieli jak przelew za ciągnik poszedł 182 tyś  (jutro będzie dwa tygodnie) a sprzętu na podwórku nie widać. To jest dopiero stres

Opublikowano

Rozmawiałem ze znajomym który z kolei rozmawiał ze swoim człowiekiem od biznesplanu i wyszło tak, że nie kazał mu robić żadnych korekty  (ma same maszyny) przed zakupem tylko po zakupie ma wysłać korektę odnośnie cen. Rezygnuję też z jednej maszyny i też korekta ma być robiona po zakupie pozostałych. 

Opublikowano
34 minuty temu, kopin napisał:

ciekawe,ja mam sprzęt na podwórku a nie zapłaciłem grosza,mam w-z i fakturę z odroczonym terminem płatności

wiec idzie i tak ,a wtedy nie Ty byś się stresował

Taka opcja to by mi pasowała, ale ja widocznie zbyt słaby jestem w negocjacjach ;)

Opublikowano
Przed chwilą, Wicher821 napisał:

Taka opcja to by mi pasowała, ale ja widocznie zbyt słaby jestem w negocjacjach ;)

widocznie mi się udało ,albo miałem fajnego dilera,fakt że ja bym nie zapłacił tyle ,najwyżej 10% zaliczki;-)

Opublikowano

My skladalismy 04.12 i cisza jak makiem zasial Poznan sie tak obija ze masakra inne wojewodztwa powoli dzialaja a tu nic zaraz 2 miechy .  A dzisiaj nikt sie nie chwali ze dostal kasiorke to znaczy ze urzedasy maja teras ferje :)

Opublikowano

Nasze pieniondze z rmg muszą odsetek nabić bezpośrednie były wcześnie to teraz na nas obijaj a jak nam maszyny w gure idą to mają w tyłku i jeszcze watu więcej wpłynie fiskusa.                     kupuje ktoś przyczepę pronar pt606 jake macie ceny

Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎01‎-‎28 o 11:43, galan99 napisał:

Jak ktoś chce w tym roku kończyć realizacje , lub na drugi rok , bo tak mają zapisane ( lub tak uważają za lepsze rozwiązanie to maja prawo ) . 

Ja się nie spieszę mam zapisane do 2020 roku czas realizacji , ani mi się śni by wcześniej to rozliczać , jak nie będzie większych problemów to i przesunę o 1 rok rozliczenie , będę tylko miał 1 rok na utrzymanie tych wymogów ,

Poco mam się spieszyć by mnie kontrolowali , bo się wcześniej rozliczyłem mam czas . Ale każdy ma swoje rozumowanie .

A nie jest tak przypadkiem, że musimy utrzymać założenia bp przez 5 lat od wypłaty 2 transzy premii ?

Inaczej mówiąc, jeśli okres docelowy Twojego bp to 2020 r, to wymóg utrzymania SO w Twoim przypadku to 2025 r ?