Skocz do zawartości
MarcinZetor8011

Renault Ares 620 RX gdzie jest czujnik temperatury płynu chłodniczego?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Witam,kupiłem niedawno Renówkę i mam mały kłopot, nie wskazuje na tablicy rozdzielczej temperatury płynu chłodniczego silnika.Po przekręceniu zapłonu świecą i gasną wszystkie kontrolki(oprócz smarowania i ładowania na zgaszonym sil.)Pokazują się pełne słupki od paliwa i temperatury,ale po chwili wskazuje rzeczywisty stan paliwa a temperatury już nie pokazuje w ogóle,rozgrzałem go z 10min. i to samo,nie wskazuje.Płyn chłodniczy jest,bezpieczniki dobre,więc zostaje chyba tylko kwestia czujnika lub urwany przewód elektr.Ale gdzie on jest?Szukałem kilka razy,ale nie znalazłem,byłem u dalszego sąsiada,szukaliśmy u niego i też nic(tylko że on nie musi się martwić bo u niego wskazuje,jak dobrze pamiętam to minimum jedną kreskę). Proszę o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grabcio    23

A nie ma możliwości znalezienia czujnika idąc po kablu od wskaźnika?

Edytowano przez Grabcio

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

Kolego @Grabcio aleś mądry :blink: co kolega ma ciąć wiązkę aby iść po kablu????

 

@marcin a ta wskazówka od temperatury po przekręceniu kluczyka coś się rusza, reaguje na prąd? Jeśli tak to czujnika poszukaj gdzieś na głowicy lub kolektorze idącym od głowicy. Może być też przyczyną termostat, bo jak termostat nie trzyma to wskazówka się dźwignie dopiero jak silnik dostanie opór i to dopiero co najmniej po pół godziny roboty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

pawlo36    5

kolego tam nie ma wskazówki a do właściciela to czujnik prawdopodobnie będzie u góry w głowicy całkowicie z przodu ciągnika, może blisko pierwszego wtrysku o ile dobrze pamiętam bo miałem renie ale teraz mam Mf i tak właśnie jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

Zobacz przy termostacie, jest z boku po lewej nad pompą wtryskową albo jeszcze dalej w stronę chłodnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Grabcio,po kablach to nie będę szedł bo się zgubię w tej pajęczynie ;)

Wojtek,po przekręceniu zapłonu wyświetlacz pokazuje pełne słupki od paliwa z prawej i od temp. z lewej,ale po chwili temp.już nie wskazuje nawet po 10min pracy silnika.Może jak bym go porządnie rozgrzał to by pokazał,ale znowu nie chce przegrzać jeżeli jest awaria(być może ktoś celowo odłączył)

Pawlo,szukałem wszędzie na głowicy przy chłodnicy i już sam nie wiem gdzie to może być.

Ptaszyna,myślę że możesz być blisko bo wisi tam jakiś kabelek z końcówką ale obwęszyłem to miejsce i czujnika nie widzę.

Tak czy siak będę szukał aż znajdę bo to zbyt poważna sprawa

A wiecie może co to jest na silniku z prawej strony niedaleko chłodnicy zaraz pod maską na dole,takie okrągłe(przykręcane na śrubę chyba 22 czy 24) i wchodzą tam dwa węże chyba z płynem chłodniczym bo cieknie mi trochę tam olej i nie wiem czy sam mam to rozebrać czy lepiej nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

To okrągłe to wymiennik ciepła (chłodnica oleju silnikowego) , luźny kabelek dotknij do masy najpierw przez żarówkę a potem bezpośrednio ( przy włączonym kluczyku) i obserwuj wskaźnik temp. powinien coś wskazać jak ten kabelek jest od czujnika. Tablica wskaźników działa Ci poprawnie bo wskaźniki i kontrolki mają się zapalić a po chwili zgasnąć (budzenie elektroniki) i od tego momentu dopiero wskazują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem ten czujnik :) był z lewej strony przy kabinie ale zasłonięty dwoma przewodami od orbitrola,dobrze mi mówiliście,dziękuje ;) .Ale tak czy siak nie działa,sprawdzałem może kostka się poluzowała,ale nie,zdejmowałem oglądałem,nie działa,pewnie muszę wymienić.Wiecie może ile taki kosztuje?Albo jakiś zamiennik?

A jak jest z tym podnośnikiem?Bo kurcze jak się zablokuje to mam problem odblokować,czasami czerwona kontrolka świeci światłem ciągłym i działa,jak powoli mruga to też,a jak szybko pulsuje to nie działa.Macie może instrukcję obsługi od podnośnika w wersji elektronicznej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×