Skocz do zawartości
Domin902

Mechanizm różnicowy

Polecane posty

strd    4

być może po prostu rozkręcił się kosz od satelitów. W C330 to się zdarza. Zdejmij podnośnik to zobaczysz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stonek    1

Okazało się że pękła półoś miedzy bębnem hamulcowym a łożyskiem w zwolnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hiddenly    0

hehe to już wiem czemu nie mogłem wrzucic blokady myślalem ze zeby wrzucic blokade trzeba wcisnac sprzeglo dopiero potem nacisnac blokade i puscic sprzeglo :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

SipmaZ224    59

Wy to macie zdrowie, że chce Wam się jeszcze schylać do blokady i włączać ją ręka :wacko:

 

Orzesz, koło zaczyna się ślizgać, dajesz gaz ręką, wyciskacz nogą blokadę (wszystko w jednym czasie) i dzida! Gazem przecież nie trzeba operować w te i nazad...żeby koniecznie używać nożnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrmagyster    30

Dokładnie tak jak pisze @SipmaZ224 - zaczyna się ślizgać i grzebać to gaz ręczny do konća i blokada jednocześnie a gaz ręczny trzymać do spodu dopóki nie wyjedziemy. Oczywiście to trzymanie gazu do spodu to z umiarem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rowerator    0

Jak naprawić blokadę mechanizmu różnicowego . Dźwignia blokady nie chce się wcisnąć i nie wiem co zrobić. Proszę o szybką rade :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ROLMAK2    1

wiesz co mam dla cb rade jak będziesz na lodzie lub czymś ślzgim włącz np 4 bieg puść sprzęgło np bd się kręciło lewe koło to wciśnij prawy hamulec i zobacz ci będzie prawe kopało.;d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Klepk995    171
Napisano (edytowany)

a blokada jest włączona cały czas czy wyłączona ?

Edytowano przez Klepk995

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489

Jak włączona to po co chcesz wciskać wciskać? drugi raz nie włączysz przecież ........... , powinno wyskoczyć jak zahamujesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asasinator666    106

Odkręć pokrywkę blokady- tą pod skrzynką akumulatora i tam zobaczysz co nie gra. W google wpisz "instrukcja c-330" i tam znajdziesz katalog. Jeśli nie chce wyłączyć się blokada to pewnie sprężynka pękła, ale odkręcisz i sam zobaczysz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gregc330    3

Witam serdecznie, może ktoś składał kiedyś ów mechanizm z części i wie jakie tam powinny być luzy koła koronowego. Otuż składam go z nowych części zastosowałem podgładki cierne 2mm. a koronka nadal ma luz miedzy satelitą a obudową na drugie 2mm. . Orginalnie są tam zastosowane pojedyńcze podładki i niewiem czy to nma być pasowanie dokładne i kombinować z podkładkami czy z takimi luzami zostawić jak wszystko nowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
heniek    2

zbyt duzy luz spowoduje że zęby będą pracować samymi końcami i będą się ścierac na końcach. Lepiej poczekaj aż ktoś Ci coś jeszcze konkretniej podpowie. Powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kwil407    0

Cześć, mam problem z mechanizmem różnicowym w c-330M nie mogę wyłączyć blokady coś się zablokowało i nie chce odbić.

Podobno nie można jeździć na blokadzie bo się tryby wypierdzielą.

Dzwignia chodzi lekko sprężyna cała

Co może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzeju207    2

Podłączam się do pytania u mnie z kolei nie da się włączyć kombinowałem z tym i nie wiem co jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2344
Napisano (edytowany)

@kwil407 - jesteś pewien, że blokada nie odbiła? Tam sie zbytnio nie ma co zablokować. Zaglądałeś przez pokrywkę co z blokadą (tą pod akumulatorem)?

@andrzeju207 - odpowiedź na pewno znajdziesz tutaj: http://www.agrofoto....-mostu-w-c-330/

Edytowano przez lukasz222

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kwil407    0

Ok dzięki,

Mój Tato kazał mi coś poszukać w necie, twierdzi że jeździ na blokadzie, ale skoro to prosty mechanizm i niema co się zepsuć to pewnie się myli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zzk    2

Gdyby blokada nie odbiła to raczej normalnie jeździć by się za bardzo nie dało bo ciągnik byłby bardzo pod sterowny tzn. skręcasz mocno kołami on dalej chce jechać prosto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomogit    0

Witam.

Mam pytanie.

Można wymienić śruby do koła pasowego bez żadnych komplikacji czy nie da się tego tak łatwo zrobić?

Macie jakieś sposoby?

 

Chodzi o śruby numer 15 i 16.

Tylny_most_Mecha_4943a158b083f.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SipmaZ224    59

Jakiego koła pasowego??

Trzeba zrzucić podnośnik i prawą pochwę żeby było gdzie wysuwać śruby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dcnt    9

Tak jak kolega pisze, sciagnac podnosnik i prawa strone, poza tym nalezy pamietac ze 2 z tych srub sa to tzw "sruby pasowane" i musi ich byc minimum 2 sztuki, moze byc wiecej, czasem ktos doklada "na wszelki wypadek", ale 2 sa wystarczajace.

 

Wymieniasz, dokrecasz i koniecznie dobrze zabezpieczyc.

 

Tylko koniecznie sprawdz jesli masz ktoras uszkodzona, czy pozostale tez sa dobre - nie nadpekniete, lub gwint lekko przeciagniety.

 

Pozatym polecam wymienic wszystkie uszczelniacze jakie bedziesz mial przy okazji na wierzchu, ot tak przy okazji, pare zeta a spokoj na chwile.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MFrolnik26    94

Koledzy co może być przyczyną urywania tych śrub? W wujka c330m były wymieniane ze 3 razy i teraz znowu dochodzą dziwne odgłosy z tylnego mostu <_<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
strd    4

ten typ tak ma. Jak idzie obciążenie na koła to niestety pierwsze co puszcza to te śruby. Ponoć pomaga danie większej ilości śrub pasowanych, ale nie wiem, czy ktoś jest w stanie to potwierdzić. W każdym razie wszyscy u nas w okolicy w M-kach z tym mają co jakiś czas walkę :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.Przyłączę się do pytania bo też mam mechanizm rozebrany i problem ze złożeniem..Jest nowa obudowa kosza satelitów,zębatki,podkładki i koła koronowe oraz te bolce na których są zakładane 4 zębatki satelitów..I teraz pytanie,bo po złożeniu tego w całość nie idzie "zamknąć" kosza..tzn pozostają ze 2 mm a po dokręceniu śrub cały mechanizm różnicowy stoi i się nie obraca..No i teraz pytanie czy podkładki trzeba jakoś szlifować? Te pod kołami koronowymi? One mają 2 mm grubość,założyłem stare spod starego kosza one mają 1,7 mm i nadal kosza nie idzie zamknąć..pozostaje ok 1mm a ponownie po lekkim dociągnięciu śrub wszystko stoi..Może ktoś doradzić co z tym fantem zrobić? Dodam,że śruby pasowane są nowe założone jedynie stare koło talerzowe zostało bo jest w dobrym stanie..Kosz złożony jak w oryginale czyli numerkami do siebie i koło talerzowe założone numerkiem na znaczku na obudowie kosza..Ale próbowałem i tak i obracając o 180stopni i nadal to samo..Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×