Skocz do zawartości

Polecane posty

kopisek    0

Więc musze skorzystać z pomysłu kolegi sznuci tylko umieścić zawór pod kierownicą. Samo umocowanie myślę ze nie stanowi problemu tylko sterowanie musi być w pewnym zakresie. Będę kombinował ale w miedzy czasie wszelkie sugestie mile widziane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznuci    1

Zawsze możesz zamontować zawór pod podłogą i założyć linkę ze względu na ilość miejsca pod kierownicą

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jonkszi    62

U mnie to tak wygląda

 

A mógłby ktoś mnie oświecić jak to podłaczyć bo jedno no to widzę od samej blokady ale:

1. lewa góra gdzie to podłaczyć

2. prawa góra

3.dół gdzie idzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

sznuci    1

Prawy u góry zasilanie blokady

Lewy u góry przelew 
Na dole przelew 

Nie radzę ,,mostkować,, tych przelewów bo blokada nie zawsze się rozłączała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jonkszi    62

Problem w tym że pasowało by mi całość jednak zmostkować bo daje jeden zbiornik oleju na orbitrol i tylną nową hydraulikę i chciałbym dać jeszcze filter hydrauliczny powrotny ale może coś wykombinuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Może być razem tylko powrót do zbiornika musi być na tyle swobodny by nie było w nim ciśnienia. Jeden z powrotów to membrana i jeśli będzie ciśnienie olej cofa się nim i napiera na membranę blokady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jonkszi    62

do zbiornika ostatecznie będa miały niedaleko bo mam zakładać przy orbitolu który ma być pod kierownicą. a spływ chce dać na orginalnym  powrocie z głownej hydrauliki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek80    5

Ja po wyrzuceniu serwokolumny podłączyłem pod zbiornik hydrauliki i wszystko jest ok. Olej się nie grzeje i kierownicą kręci się jednym paluszkiem. Zawór blokady mam zamontowany pod kierownicą a powrót z niego wspawane 2 króćce do zbiornika (nie kombinowałem z trójnikiem bo lepiej , żeby powrót z blokady był całkowicie "wolny") 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polszu    11

Witam forumowiczów. Prośba o pomoc/ wskazówki.  W MTZ 952.3 przestała działać blokada mechanizmu różnicowego.

Dodam, że WOM załączany elektrohydraulicznie "raczej" działa dobrze. (Napisałem "raczej" bo ostatnimi czasy WOM nie był poważnie obciążany poza maksymalnie pompą beczkowozu.)

Tarcze blokady są jeszcze niezużyte, membrana docisku szczelna. Elektrozawór odpowiedzialny za blokadę działa ( - można to nawet sprawdzić nawet palcem: przy załączeniu wyczuwalny  2 -3 mm ruch kotwiczki po ściągnięciu gumowej osłonki).  

Przyczyną prawdopodobnie jest  zbyt marne ciśnienie na wyjściu bloku elektrozaworów hydraulicznych po wymuszeniu blokady. Wynosi ono aktualnie 2 bary przy obrotach silnika 1000  i leniwie wzrasta do maksymalnie 3,8 bara przy maksymalnych obrotach silnika.  W starych MTZ nominalnie ciśnienie blokady powinno wynosić  około 8 bar, chyba że się tu mylę? 

Czy ktoś z Was miał podobne problemy? Pierwsza myśl pęknięta lub podstawiona sprężyna zaworu - tylko gdzie go dokładniej szukać. Poza podpięciem manometru z braku czasu jak i dość utrudnionego dostępu nic jeszcze nie robiłem.  Blok elektrozaworu wydaje się mi jednak inny niż ten w 952.2.  Na bloku widzę dwie śruby - korki ? (na klucz 19) oraz  płytki przykręcane na 4-ry wkręty na każdym elektrozaworze.

 

Dorzucam zdjęcie: http://zapisz.net/images/401_blok_elektroz_952_3_komp.jpg

 

Czy ktoś ma jakieś szkice/rysunki przekroju tego bloku?  Proszę o pomoc / wskazówki osób które znają/przerabiały ten temat. 

 

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowano przez polszu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Szukałem schematu czy rysunku  bloku pod elektrozaworem ale nie znalazłem. Musisz sprawdzić czy sam elektrozawór zamyka jak należy i czy zawór ustalający max ciśnienie w bloku działa jak należy i czy można nim regulować ciśnienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianraki3    6

Może być uszkodzony zawór w elektrobloku, zawór przy podnośniku, pompa może mieć mniejszą wydajność już. Pomiar zrób jeszcze na siłowniku wom żeby sprawdzić drugą sekcję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polszu    11

Koledzy, czy nikt nie ma żadnych dodatkowych sugestii - porad co to może być..?

Przypomnę ciśnienie na wężu blokady: małe obroty 2 bar, max 3,8 bara (co wskazuje na upływ) i jest to bardzo mało. Na siłowniku WOM 9,5/9,6 bar (czyli w porządku).  Co najważniejsze, odwrócenie dolnego elektrozaworu (blokada mechanizmu), ani zamiana elektrozaworów miejscami nie przynoszą efektu - ciśnienie na wężu blokady nadal takie  same.  Ktoś ma jakieś pomysły? Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Nie masz wiele opcji. Sam rozdzielacz nie cewka nie kieruje oleju jak należy lub zawór ustalający ciśnienie. Nie ma innej możliwości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirekb6    0

a ja mam taki problem prawe koło nie idzie w bruzdzie ślizga sie na blokadzie odwrotnie blokada trzyma belarus 820 2007

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirekb6    0

doszedłem do tego że przy obrotach 1800 ślizgało się przy 2000, moje pytanie czy można podwyższyć ciśnienie i gdzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LUKASZ82mtz    0

witam panowie znów prosze o pomoc a mianowicie chodzi mi o załączenie ostrej blokady w mtz 82 z małą kabiną kupiłem go i nie ma w nim linki założyłem linke i nic to nie dało dalej żadnej reakcji. wspomadanie mam normalne na serwo i brakuje ,

tego bo ciągnie tylko na dwa koła POMÓŻCIE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Rolka na którą jest nawinięta linka ma być ustawiona na znaki. Wyczyść ją dobrze i ustaw a powinno zadziałać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez tomakos
      witam.kupilem niedawno uzywanego ursusa 1134 i niestety ma pewne braki w elektryce np nie wiem jak wlacza sie blokada przedniego mostu czy powinien byc oddzielny wlacznik elekt. czy moze wlacza sie automatycznie po wcisnieciu blokady tylnego mostujesli ktos pracuje na tej maszynie lub podobnej prosze  o podpowiedz.z gory dziekuje
    • Przez danny82
      Po wymianie oleju w skrzyni biegów w Zetorze 9540 półbiegi przestały działać. Dwukrotne rozbieranie i sprawdzanie czy nic dziwnym trafem sie nie uszkodziło nie przyniosły oczekiwanego rezultatu . Okazało się, że hipol nie zabardzo nadaje sie do skrzyni. Wymiana na olej zalecany przez producenta i wszystko gra. Jednak ostatnio przydała mi sie blokada i co sie okazało. Po wciśnieciu stopki, z okolicy sprzegła wylewa sie spora ilośc oleju. Nie wazne czy ciagnik jedzie, czy stoi , czy jest na biegu jałowym. Olej wyglada troche jasniej niz olej silnikowy i ma zapach oleju przekładniowego. Dodam że poziom ileju w skrzyni jest prawidłowy, a kolor jakby dopiero co wlany.Prosze o pomoc.
    • Przez BooLoo
      Witam.
      Mój kolega posiada Ursusa 3512. Niedawno jadąc pod górke użył blokady mechanizmu różnicowego. Wtedy coś strzeliło. Prawdopodobnie poszły tryby. Wczoraj mieliśmy zabrać sie do pracy nad nim jednak kumpel zgubił gdzieś katalog ze schematem. I tu pojawia sie moja prośba czy mógł by ktoś przysłać skan z katalogu Ursusa (chodzi mi o sam tył ). I czy w ogóle ktoś kiedyś naprawiał takie rzeczy w tym Ursusie ?
      Z góry dzięki za pomoc .
    • Przez Pablito1
      Co zrobić żeby jej nie wciskać nogą tylko przełożyć gdzieś indziej aby włączać ją ręcznie?
    • Przez potok
      Panowie cz jest możliwość przerobienie blokady przedniego napędu z mechanicznego na elektryczny lub hydrauliczny . Jeśli tak to proszę o podpowiedzi,zdjęcia .Pozdrawiam.
×