Skocz do zawartości
chwiolas

Nie opuszczajecy podnośnik w Zetorze 8145

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
chwiolas    10

Panowie sprawa wygląda tak: rano podniosłem podnośnik i za nic w swiecie nie mogę go juz opuścić. Dodam że chciałem kiprować przyczepę z tym podniesionym podnośnikiem i nie da się.

 

Czy coś sie zacieło?Bo pompa jest chyba ok,bo jak zgasze traktor to oczywiście podnośnik puszcza(tak się działo już od dawna-wiedziałem o tym) i po pewnym czasie opuści sie,ale jak tylko odpale traktor to podnosi sie spowrotem.

 

Pomoże ktoś????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcin 80    8

Proponuję sprawdzić dysze, dławiki lub podobne zaworki w układzie hydraulicznym jesli są być może paproch jakiś wpadł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie w 8145 było tak samo,podniósł ale nie chciał spuścić.i radze zobaczyć coś takiego(myśle że masz tak samo jak ja)z prawej strony na dole masz taką śrube tak jakby sprężyne,i trzeba nią pokręcić tylko nie pamietam w którą strone,i wtedy pompa opuszcza.Możesz spróbować ;)


Mocy dostarczają: -Massey Ferguson- & -Case- & -U-R-S-U-S-!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

chwiolas    10

Dzięki za pomoc,juz dałem rade.Wkońcu odnalazłem późnym popołudniem znajomego pana "Leszka" i sprawe rozwiązał.Z tyłu na deklu jest taka śruba,wystarczy ją odkręcić i haczykiem z drutu 6mm ostro szarpnąć za jakąś tam dzwigienke-poprostu coś się zacięło.A tak na przyszłość dla zainteresowanych----> jeśli podnośnik nie chciałby wcale podnosić to trzeba odwrotnie zrobić-czyli puknąć czymś w tą dzwigienkę.

Jeśli problem będzie się czesto powtarzał to pan Lechu radził zdjąć dekiel i remoncik zrobić(chyba chodzi o rozdzielacz).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor10045    11

Dokładnie tak jak piszesz gdy miałem 902 to właśnie też czasami mi się zacinał jak go podnosiło się do samej góry ale wystarczyło potem dzióbnąć w ten zawór i podnośnik puszczał ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tompil    3965

Ja powiem jeszcze coś w tej sprawie, zajrzyjcie najpierw do stanu oleju w skrzyni. Bo to blokowanie podnośnika wywołane jest z początku zbyt małą ilością oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chwiolas    10

Może i masz racje bo ganiałem wtedy pare dni z przyczepą w której ciekło z tłoka, i po paru dniach już jej dobrze nie mogłem podnieść,potem stało się owo zblokowanie..............Oczywiśćie po "awarii" dolałem 5 oleju i narazie jest dobrze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Latashi    0

Witam, tak jak w temacie mam awarie podnosnika, a mianowiceie podczas prac polowych zacinal mi sie podnosnik i gdy podnioslem jakis sprzet do gory, a pozniej chcialem opuscic zacial sie i dopiero jak sie zgasilo silnik pochwili opadl, wiec postanowilem odkrecic ten dekiel i okazalo sie ze pekniete byly sprezyny co sa przymocowane wewnatrz obudowy tylniego mostu , i urwane bylo tez ramie w tym mechanizmie podnosnika (tj. nr katalogu w 31), wymienilem tez pierscien i uszczelniacze na plastikowe bo innych nie bylo na tloku. Zakupilem te Częsci zalożylem je, i po zlozeniu wszyskiego, postanowilem podczepic jakis sprzet, niestety po odpaleniu ciagnika podnosnik sam zaczal podnosic gdy mechanizm byl ustawiony na opuszczony, wylaczylem pompe i tez podnosi. Zwracam sie do was z zapytaniem jaki moze byc teg powod ze on sam podnosi, nawet na wylaczonej pompie. Z góry dziekuje za odp. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WujekWaa    12

Z tyłu za ciągnikiem po lewej stronie musisz odkręcić śrubkę (chyba z wężem) bodajże na 17 klucz, potem jakimś prętem poprzyciskaj w środku. Tam jest taki jakby "pręt" wyczujesz go, ja miałem podobnie i to pomogło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

Skoro połamało Ci dźwignię podnośnika i sprężyny (fart, że nie wyrwało obudowy :)), to na bank masz źle ustawiony ogranicznik wysokości podnoszenia. Wkręć nieco wkręt widoczny po odkręceniu korka z lewej strony z tyłu korpusu podnośnika. (zamiast korka może być zlew z siłownika wspomagającego i/lub podłączenie gniazda hydrauliki zewnętrznej do spływu oleju).

 

Jeśli wyłączyłeś pompę hydrauliczną, to podnosić może tylko pompka wspomagająca. Zawór odcinający pompki wspomagającej się zaciął lub trzeba podregulować ;) (taki trójnik w przedniej części korpusu podnośnika). musisz go trochę wkręcić w obudowę .

 

 

Hmmm... a może po prostu zaciął się rozdzielacz?

Edytowano przez Stefano1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luke16    336

Dzisiaj miałem to samo i zdarzyło się to już 2 razy że podniósł i nie chciał opuścić... Dopiero po zgaszeniu ciągnika ruszył ... Dodatkowo poprzedni właściciel wiem że montował nową pompę i po przesunięciu wajchy podnośnika na maxa do góry strasznie wyje a już nie podnosi max to jak się wajchę ustawi na 3/4 zakresu ... Prosiłbym o zaznaczenie czerwonym kółkiem gdzie ta kulka jest i gdzie jest regulacja podnośnika...

p1030816kopiowanie.jpg

p1030818kopiowanie.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bubel500    4

Nie widać na tych zdjęciach


Zetor Team
Pomogłem? Naciśnij zieloną strzałkę obok mojego postu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez pawelll66692
      Witam mam problem z New holland td5050 chodzi o to że słabo podnosi pług który waży 1300 kg.
      Jeśli olej w skrzyni jest zimny to podniesie do końca bez problemu ale gdy się rozgrzeje muszę dawać dużo gazu żeby go wyrwać, dodam że ma założony dodatkowy siłownik wspomagający (który miał dać 1000kg dodatkowego udźwigu) lecz on nic nie pomógł. 
      Zauważyłem , że grubera który mam też zaczyna mieć problemy (1200 kg) . Pytanie czy to wina pompy czy raczej zawór przeciążeniowy? 
      Przyczepy unosi bez problemu więc wyjścia zewnętrzne chyba są ok...może ktoś wie czy da się zawór przeciążeniowy jakoś podkręcić?proszę o pomoc 
    • Przez Szymekin
      Mam problem ze swoją maszyną, ostatnio zauwazyłem ze podnosnik nie działa tak jak potrzeba napoczątku gdy podniosłem go do góry słychać było jak ciągnik daje olej i by chciał podniesc jeszcze wyzęj choć ramiona były już w najwyższym położeniu, a teraz podnosnik wcale nie działa ani z kabiny ani z zewnątrz 
    • Przez Olka7863
      Witam czemu jak olej sie rozgrzeje to nie chce unosic np. Talerzówki pługu itp. Belarus ?
    • Przez radzikus
      Witam.
      Panowie wołam o pomoc. 
      Mam aresa 697 ATZ ehr to TCE15.
       
      Problem jest taki: podpięty agregat, podniosłem go do gory i juz h*j, nic ani w jedna ani w druga. Mruga tylko czerwona kontrolka. Po pierwszym bysnieciu jest kolejne 4 i tak w kołko. PS: na panelu mam przycisk z kłudeczka ale on od poczatku nugdy nie dzialal. Zawsze odblokowywalem za pomoca pokretel wysokosciowych oraz wajchy gora/dół.
      Guziki na blotniku tez przestały działać 😢😭
       
      Pomozcie-robota w polu czeka 😕
      Film w zalaczeniu.
      20180816_175813.mp4
    • Przez fendt856
      Witam otóż mam problem z podnośnikiem i hydraulika w moim case otóż jak ciągnik nie jest rozgrzany to podnośnik chodzi super opuszcza podnosi rewlacjia ale jak sie rozgrzeję to podnośnik zaczyna tak powoli i z opuznieniem podnosic ze masakra i to jescze trzeba gazowac bo inaczej nie podniesie co to może być ?  A z hydrauliką mam problem mianowicie bardzo wolno idzie olej przy niskich obrotach jak da mu sie 1600 to daje ładnie ,przepływ oleju na rozdzielaczach jest na maksa.No i daje ładnie ale po jakiś 20 sekundach zwalnia pomimo ze ma nadal te 1600 obrotów i robie tak że wyłączam i włączam hydraulike i jest normalnie i znow po 20 sekundach to samo . Nie wiem czy cos z pompą hydrauliczna rozdzielacz od wyjść hydraulicznych rozebrałem i wszystko git  więc może miał ktoś taki przypadek i by coś pomógł
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.