Skocz do zawartości
MrMichal

Problemy Z T-25

Polecane posty

MrMichal    0

Ja też chyba doleje bo mam ustawione zwolnice na środku wiec by spuścić musiał bym sciągać dekiel.Co do pompy paliwowej wymieniłem olej ale nie moge sobie poradzić nijak z przeciekami ( zawsze to był mój problem ;) ) Chodzi o to że zakrecam śrubke spustową (mocno), podkładka jest dobra, papierem zeszlifowałem delikatnie do okoła gwintu zakręcam i olej z tej śrubki powoli sie skrapla.Tak samo było jak spuszczałem paliwo z baku.Zakreciłem tą śrube na dole i ropa sie skraplała ,lecz wziełem dwie garsci piasku i opsypałem i nie cieknie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Ja też chyba doleje bo mam ustawione zwolnice na środku wiec by spuścić musiał bym sciągać dekiel.Co do pompy paliwowej wymieniłem olej ale nie moge sobie poradzić nijak z przeciekami ( zawsze to był mój problem ;) ) Chodzi o to że zakrecam śrubke spustową (mocno), podkładka jest dobra, papierem zeszlifowałem delikatnie do okoła gwintu zakręcam i olej z tej śrubki powoli sie skrapla.Tak samo było jak spuszczałem paliwo z baku.Zakreciłem tą śrube na dole i ropa sie skraplała ,lecz wziełem dwie garsci piasku i opsypałem i nie cieknie ;)

Nawiń teflonu i już nie będzie ciekło albo gwint sylikonem posmaruj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

MrMichal    0

Zwyskł sylikon ? A jak mam przciek na pompce wstępnej to ropa nie rozpuści takiego silikonu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zzk    2

Sylikon jest odporny na ON (przynajmniej te motoryzacyjne). Dla pewności kupując można przeczytać specyfikacje z opakowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Zwyskł sylikon ? A jak mam przciek na pompce wstępnej to ropa nie rozpuści takiego silikonu ?

Na pompce to raczej na chyba na podkładkach miedzianych.Podgrzej je do czerwoności i wrzuć do wody to zmiękną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MrMichal    0
Napisano (edytowany)

Dziś udało mi się wziąść wkońcu za ciągnik i jestem dalej zawiedziony...

Co dziś zrobiłem:

-Wymieniłem olej w silniku

-wyczyśćiłem filtr oleju, odstojnik,filtr powietrza i wlałem olej do środka

-wymienilem filtr paliwa

 

Tym czym chcę się z wami podzielić to że po zmianie filtru odpaliłem ciągnik i niesamowicie szybko się wkręcał ( tak jak to powinno być) Wiec z radości siadłem na ciągnik i przejechałem się (z 2km) zajechałem do domu i byłem strasznie zadowolony z tego że jest już dobrze.Ciągnik ładnie się wkręcał wrecz Zaje*****scie :). Przed chwilą jeździłem drugi raz i przejechałem znów z 2km po polnej i po tym dystansie problem nawrócił a wiec:

-w półowie obrotów ciągnik brzmi tak jak by brał powietrze i w tym czasie ciagnik nie ma siły...

-Natomiast po tym czasie tak jak by coś sie przedkało i do końca obrotów sie wkręca a wiec jest tak jakby luka w obrotach.Ciągnik tak pachocze.

A więc tak jak było przed zmianą...

 

A wiec jest to wina filtrów.Filtry jakie włożyłem filtr%20paliwa%20t25.JPG

 

A takie mam kielichy

1318068307.7398.jpg

 

Czym to jest zpowodowane? Wyrzucił bym te filtry lecz boje sie o ciągnik.Poprzednie filtry były brudne.Na dole kielicha jest rdza.Macie jakieś pomysły ? Może ten filtr się zapycha i potem nie majac czego zaciągnąć do silnika ciągnie powietrze z którejś nieszczelności ? Pomocy ! ;)

Edytowano przez MrMichal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pulkows    0

ja podobnie miałem, przyczyną był zatkany odpowietrznik w korku od baku paliwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Jak filtry paliwa wymieniłeś to tak szybko się nie zabrudzą, jeśli oczywiście szklanki były czyste.

Czyszcząc odstojnik zaglądałeś do tego sitka w odwróconym lejku?

Sprawdzaj wszystkie połączenia przewodów, wymieniaj miedziane podkładki, zaciski, wężyki, gdzieś może ciągnąć lewe powietrze.

Olej w pompie wtryskowej zmieniony?

Sprawdź pompek zasilającą. Zdejmij wężyk z powrotu do baku, włóż do butelki i patrz jak i ile paliwa wraca na rożnych obrotach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Iskra    0

Witam. Mam niestety podobny problem brak mocy.... wydaje m się że prze końcówki wtrysków jakiś miesiąc temu kupiłem chińskie badziewie chwilkę było dobrze i problem wrócił. Może wiecie gdzie można kupić oryginalne lub chociaż dobre zamienniki???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zzk    2
Napisano (edytowany)

Końcówki WZM można znaleźć chociażby w internecie -koszt ok. 80 zł/szt i chyba można by liczyć na jakąkolwiek jakość.

"Ruskie" lub rusko-podobne takie po 20 zł to najlepiej kupić w najbliższym sklepie gdzie nie ma problemów z reklamacją bo na 6-8 sztuk powinny się trafić ze 2 dobre, z tym że pozostaje zabawa z próbnikiem i wymianami.

 

 

Dodam jeszcze dla potomnych, że wymieniając pompę wtryskową na oryginalną? warto ją przepłukać przed montażem np. ON przed zalaniem doń oleju bo zdarza się, że w środku jest masa wiórów :ph34r: i potem są problemy z przedostającą się ropą i niestety potem trzeba często wymieniać w niej olej. (Być może da się samemu wymienić uszczelnienia - jeżeli ktoś wie jak niechaj napisze.)

Edytowano przez zzk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MrMichal    0

Jak filtry paliwa wymieniłeś to tak szybko się nie zabrudzą, jeśli oczywiście szklanki były czyste.

Czyszcząc odstojnik zaglądałeś do tego sitka w odwróconym lejku?

Sprawdzaj wszystkie połączenia przewodów, wymieniaj miedziane podkładki, zaciski, wężyki, gdzieś może ciągnąć lewe powietrze.

Olej w pompie wtryskowej zmieniony?

Sprawdź pompek zasilającą. Zdejmij wężyk z powrotu do baku, włóż do butelki i patrz jak i ile paliwa wraca na rożnych obrotach.

O to właśnie chodzi że już w tamtym roku wszystkie przewody uszczelniałem, ściski nowe,podkładki to samo...Nie mam pojecia co to może być...

co do oleju to oczywiście że wymieniłem.A co do tego lejka to go przeczyściłem ale nie sciągałem bo nie wiedziałem jak ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MrMichal    0

Dziś gdy go odpaliłem chodził tak jak by nie miał paliwa, myśliałem że zaraz zgaśnie, lecz po chwili zaczą chodzić normalnie.Wiec się przejechałem i znów z 1km chodził tak jak się należy a potem znów te pachotanie.

Chcę dodać że z tym problemem stykał się miejscowy mechanik i jak już mówiłem kupił pompe, wyczyścił bak i po zakładał nowe przewody (było to jakieś 2 lata temu) jednak problemu nie rozwikłał a strasznie wysoko się cenił więc mu podziękowaliśmy. Ciągnikiem da się robić w polu ale jest to strasznie męczące.Podczas orki np muszę jeździć na praktyczie maksymalnych obrotach gdyż na średnich nie ma siły bo "pachota". Muszę jakoś rozwikłać ten problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Na filtrach paliwa jest śrubka od nadmiaru paliwa połączona.Jest tam otworek miniaturka.Prawdopodobnie jest ona już ciut większa i paliwo odpływa powrotem do zbiornika a nie idzie na sekcje.Bynajmniej u mnie wymiana na nową pomogła.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

i potem są problemy z przedostającą się ropą i niestety potem trzeba często wymieniać w niej olej. (Być może da się samemu wymienić uszczelnienia - jeżeli ktoś wie jak niechaj napisze.)

Te pompy tak mają, że i tak zaczynają puszczać ON, a producent zaleca wymianę w nich oleju co 30-40MTH. Jak wymienić w nich o ring na sekcji wysokiego ciśnienia było już pisane na forum jak znajdę wstawię linka.

 

A co do tego lejka to go przeczyściłem ale nie ściągałem bo nie wiedziałem jak ;D

Jego się po prostu odkręca u jego nasady kluczem płaskim chyba 19. Jak bardzo brudny to lepiej kupić nowy, kosztuje niedużo coś około 5zł. Nowe są już z plastiku, stare były metalowe.

Proponuje jeszcze raz do niego zajrzeć bo po jego odkręceniu zdejmuję się również sitko metalowe- podkładka z kilkoma otworkami na obwodzie. Może być jakiś syf-rdza która blokuje przepływ paliwa.

Przelew sprawdzałeś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MrMichal    0
Napisano (edytowany)

Na filtrach paliwa jest śrubka od nadmiaru paliwa połączona.Jest tam otworek miniaturka.Prawdopodobnie jest ona już ciut większa i paliwo odpływa powrotem do zbiornika a nie idzie na sekcje.Bynajmniej u mnie wymiana na nową pomogła.

Takie same objawy miałeś ? Mi to raczej na to nie wygląda gdyż potem się wkręca. Ale spróbować nie zaszkodzi tylko nie wiem o którą ci chodzi

Edytowano przez MrMichal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Na filtrach paliwa na klucz 17 gdzie rurka odchodzi na wtryski paliwa a potem do zbiornika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MrMichal    0

Długo mnie nie było ale wracam ;)

Co do pompy i wtrysków nic nie ruszałem bo da się jezdzić i robić, grzać też sie tak bardzo nie grzeje ale wtryski kiedyś muszę i tak zawieść :)

Mam pytanie dotyczące audiotunu ;) Mój ruski "niestety " jest bez kabiny (do wygodnej pracy jest dużo lepiej ale na deszcz duży minus).

Chciałbym zamontować sobie wyjście na USB chodzi mi o ładowanie np mp4 i podłączenia głośników które są ładowane spod usb żeby wrazie deszczu szybko je odczepić ;) W którym miejscu szukać kabla z podobnym napięciem?

Edytowano przez MrMichal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikua    9

mozesz podłączyć pod to gniazdko gdzie sie chyba podłączało lampke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MrMichal    0

gdzie to gniazdko jest ? To pod cheblem to jest gniazdko bo zawszę mnie to ciekawiło ;)

 

A co tego pachotania ( proszę o przeczytanie kilka/kilkanaście postów wcześniej) To dziś gdy pojechałem kosić truskawki rotacyjną to gdy było już mało paliwa znaczy było jeszcze z 5l ale ja mam smok od góry. To jak było już mało to chodził tak jak należy zawszę gdy już mi brakuje paliwa i zaczyna gasnać to wtedy nie ma problemu z obrotami (praktycznie zawszę gdy zaczyna już gasnąć to jeszcze spokojnie mogę przyjechać z 3km do domu :) ) Natomiast gdy kupiłem paliwo za 100zł i wlałem to znów problem z obrotami...Znaczy tym "pachotaniem"

Edytowano przez MrMichal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Voo    38

Chciałbym zamontować sobie wyjście na USB chodzi mi o ładowanie np mp4 i podłączenia głośników które są ładowane spod usb żeby wrazie deszczu szybko je odczepić ;) W którym miejscu szukać kabla z podobnym napięciem?

 

A jakie napięcie potrzebujesz? Pewnie 5V a takiego nie znajdziesz w instalacji ciągnika ale jest wyjscie. Skocz na auto szrot i załatw sobie zapalniczkę samochodową, kup http://allegro.pl/listing/listing.php?string=samochodowa+%C5%82adowarka+MP4&sourceid=Mozilla-search wpinasz USB i masz swoje 5V.A zapalniczkę możesz podłączyć do tego gniiazdka pod "masą"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

gdzie to gniazdko jest ? To pod cheblem to jest gniazdko bo zawszę mnie to ciekawiło ;)

 

A co tego pachotania ( proszę o przeczytanie kilka/kilkanaście postów wcześniej) To dziś gdy pojechałem kosić truskawki rotacyjną to gdy było już mało paliwa znaczy było jeszcze z 5l ale ja mam smok od góry. To jak było już mało to chodził tak jak należy zawszę gdy już mi brakuje paliwa i zaczyna gasnać to wtedy nie ma problemu z obrotami (praktycznie zawszę gdy zaczyna już gasnąć to jeszcze spokojnie mogę przyjechać z 3km do domu :) ) Natomiast gdy kupiłem paliwo za 100zł i wlałem to znów problem z obrotami...Znaczy tym "pachotaniem"

Na filtrach paliwa jest śrubka od nadmiaru paliwa połączona.Jest tam otworek miniaturka.Prawdopodobnie jest ona już ciut większa i paliwo odpływa powrotem do zbiornika a nie idzie na sekcje.Bynajmniej u mnie wymiana na nową pomogła.Dziesięć razy nie będę pisał jak to nie pomoże to zaworek na pompie na tylnym króćcu od filtrów walnięty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MrMichal    0

odkręcałem tą śrubkę i w tej miniaturce siedzi gumka i jest ona dopasowana do otworka.Wiec zakręciłem bo myślałem że jest okej.Mam kupić nową śrubkę? Jak coś napiszecie i mam możliwość sprawdzenia tego to tylko w wolnej chwili lece i to sprawdzam więc sory że nie dałem ci znać wcześnie :)

 

A o który zaworek ci chodzi ? Bo wymieniałem nie dawno pompe i po wymianie było tak samo jak było przed wymianą.No znaczy na starej pompie jeszcze bardziej pachotał a teraz trochę mniej

Edytowano przez MrMichal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×