Skocz do zawartości
kamilc360

Zapowietrzanie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
kukum    7

Witam zalozylem do mojej 60 tki nowa pompke zasilajaca i teraz kwestia odpowietrzenie odrkrecam srubke od filtrow zrobi chwilowe cisnienie i zawor kulowy zaczyna grac ale po 5 sek przestaje, to popuszczam srubke przy pompie na klucz 12 i to samo. Tak jakby robilo cofke paliwa i co z tym zrobic? patrzylem tez na zaworki czy tobrze siedza no i dobrze siedza i nie wiem co to kurna moze byc. A jak zapalam to zaczyna lapac ale nie zapali (tak na marginesie) a pompa jest dobiero poregeneracji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kukum    7

witam kupilem pompke mielecka i gdy pompyje to mi wraca paliwo spowrotem do baku co to moze byc zaworek??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Ale którędy wraca paliwo do baku? Przelewem-powrotem?

Skoro pompujesz to gdzieś musi iść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kukum    7

ok teraz wszystko w porzadku siadla pompka reczna. A teraz drugi klopot od 500 do 1000 nie równo mi chodzi czy przyczyna moz byc ze listwa musi sie troche spasowac do nowych tulejek czy sprezyna juz wysłużona ( pompa po regeneracji) a dodam ze robilem ta pompe z dobrym fachowcem i na stole pobierczym nic na to nie wskazywalo listwa lekutko chodzila

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pavson69    0

Witam, niedawno w mojej 60tce wystąpił dziwny problem, który wydawałoby się jest prosty do rozwiązania, a jednak...

Od jakiegoś czasu mój ursus zaczął się zapowietrzać, i nie byłoby to dziwne, ale on się zapowietrza średnio co 10 min :/ Wymieniłem wszystkie filtry od paliwa, uszczelki. Pompa paliwowa jest nowa zakupiona była na jesień. Ciągnik po przezimowaniu odpaliłem jakies 2 tygodnie temu. Ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić oprócz wymienionych rzeczy? Problem wydaje się być prosty ale mi już powoli kończą się koncepcje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
corrado    217

Jeśli jesteś pewien wszystkiego co napisałeś to sprawdź jeszcze przewód od zbiornika do filtrów jak również sam kranik znam przypadek że właśnie to było przyczyną zapowietrzania się. Coś siedzi może w kraniku albo w przewodzi i nie daje swobodnego przepływu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BUSTED    57

odstojnik jeszcze sprawdź czy nie zasyfiony i czy ten otworek z którego leci paliwo nie jest zapchany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal4610    54

winna może być też pompa ;) Znajomy regenerował pompe w 3P i na stole było wszystko w porządku, a po założeniu pompa nie miała "siły" podać paliwa. Winna była głowiczka pompy. Po wymianie traktor pali jak marzenie. Ew. syf w zbiorniku, ale to raczej w ogóle by nie odpalał. Chyba że jest tylko lekko przytkany kranik i paliwo sie powoli sączy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
r13rs    1

miałem reż podobną sytuację jak kolega- wykonane wszystkie czynności opisane od początku rozmowy a efekt-dalej to samo. przyczyna tkwiła w zatkanym baryłkowatym zakończeniu przewodu.

Edytowano przez r13rs

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pavson69    0

Po kolejnych paru godzinach w garażu, doszedłem do tego ze z pompka reczna jest cos nie tak :P Tzn. : odkrecilem ta srube na srodku gdzie jest membrana. Pomacałem troche palcem ta membrane ale ona wogole nie drga. Zauwazylem tez ze jak ciagnik jest odpalony to pompka reczna (kiedy jest odkrecona) nie rusza sie, z tego co pamietam to jak sie jej nie zakrecilo to latala gora-dol. Czy z tego wynika ze pompka jest do wymiany? Bo to troche dzwine by bylo poniewaz moze od wymiany pompy na regenerowana ciangik pracowla niecale 5 godzin... ? I czy moze to byc przyczyna ze sie tak zapowietrza ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
m3atysu    0

Witam wszystkich forumowiczów! Mam problem z moim 3p. Ciagnik zimowal w stodole bez paliwa w baku ,zalalem paliwo ,przelalem woda wstawilem akumuoatory odpalil od strzala bez problemu jak zawsze. Ciagnik pochodzil jakies +-5 minut gdy nagle zaczął dziwnie pracowac (tak jakby sie zapowietrzal) po czym zgasł po probie odpowietrzenia nic nawet dymku nie puscil ,sprzawdzilem wszystkie przewody od baka do samej pompy i nic wszystko drozne, wymienilem takze filtr paliwa. Wzielismy ciagnik na zaciag z ojcem dalej to samo nawet dymku ,dopiero po jakichś 400m odpalil na 5 sekund i znow zapowietrzony ,wymienilem pompke paliwowa co troche pomoglo tzw odpali na zaciag ,pochodzi okolo minuty i stop. Jeśli ktos ma jakies pomysly niech pisze. Dziekuje pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5714mf255    31

wyklucza zbiornik prawdopodobnie masz coś w zbiorniku i przytyłam dopływ paliwa
sorki wyplucz zbiornik, ja tak miałem w 5714 po lanie paliwa z kalnistra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
m3atysu    0

paliwo z przewodu leci normalnie ,przedmuchiwalem kilka razy przewod ,nawet probowalismy na sposob zeby paliwo z banki szlo do pompki i nic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jonkszi    62

Ja tak miałem na bank znowu pompka tam sa takie zaworki i tam naciągneło syfu trzeba kupić przed pompką taki filterek http://allegro.pl/filtr-filterek-paliwa-przeplywowy-uniwersalny-8mm-i5126793468.html i zmień pompkę albo tylko dekielek górny i po sprawie. Ja tak miałem raz była igła od świerka ale skąd to nie wiem a drugi to ziarenko od jeczmienia. Nie mam pojecia jak się dostały (jakby co jeżdzę z żamkniętym korkiem).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jonkszi    62

A u mnie pochodziła 2 dni i jeszcze był pociągniety syf(w międzyczasie) Jak nie to powiedziałbym ze powietrze ciągnie tylko tak krótko po zapaleniu by nie chodził może coś dzieje się z rotacją.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kristoffer    4

Tam jest taki filterek jak wchodzi paliwo do pompy wtryskowej odkreć przewód i potem wykreć i wyciąg sitko .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez piotrekkkk
      Czy można założyć do świec żarowych jakiś czujnik, czy oznacza że świece są dostatecznie rozgrzane do uruchomienia silnika?
    • Przez UrsusJohnDeereTeam
      Witam.Mam problem z odpaleniem szescdziesiatki.Otoz gdy mialem stary rozrusznik wraz z bendixem odpalał normalnie,lecz gdy rozrusznik sie spalil i zalozylismy nowy rozrusznik i nowy bendix pojawil sie problem.Otoz gdy proboje ja odpalic slychac jakby chodzil tylko sam rozrusznik,szczegolnie tak sie dzieje gdy jest zimno(w lato nie bylo takiego problemu,gorzej jest teraz w zime).Dodam ze zeby na wiencu sa wszystkie w porzadku.
      W czym moze byc problem.Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.Pozdrawiam
    • Przez mafia5855
      Moja chłodnica strasznie się grzeje przy cięższych pracach polowych. Na dole chłodnicy znajduje się już rdza ok7cm². Czy mam ją wymienić czy może jakieś płyny pomogą bo zależy mi na jak najtańszych kosztach. Z góry dziękuję.
    • Przez abuk14
      Witam
      Gdy uruchomiłem dziś ciągnik po kilku minutach pracy uszłyszałem dziwne stuki dochodzące z dolnej części silnika. Podejrzewam panewki albo pompę olejową.
      Nie mam teraz zbytnio czasu i jezeli możecie, napiszcie co to może być, bo nie chcę się teraz grzebać.
    • Przez Sqowron
      Hejka jaki luz na zaworach ustawić w c 360 ? Z tego co wiem to ssące 0,18 - 0,22  a wydechowe 0,28 - 0,32 ale w praktyce może być chyba trochę luźniej nie? np ssący 0,25 a wydechowy 0,35 ?? Dobrze mówię? A teraz pytanie jak je ustawiać chyba na przemian tylko który z którym 1-4 2-3 ? Czy jak bo nie mam pewności ? 
×