Skocz do zawartości

Polecane posty

jonkszi    62

Pompa się rozleciała jak nie masz ciśnienia bo co tam może być innego nawet jak zapchał się jakiś zawór to najpredzej z kół zebatych z pompy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    246

Bardziej prozaiczne jest zacięcie zaworu przelewowego. 15 minut roboty pod kierownicą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agromatik    175

Dekiel do zaworu przelewowego jest na dole rozdzielacza ruska, ma kształt cytryny przykręcony 2 śrubami M10.  Nr 43

https://www.google.pl/search?q=zaworu+przelewowy+mtz&client=firefox-b&sa=X&biw=1216&bih=580&tbm=isch&imgil=SAouroTkBTXmdM%253A%253BrM8EDh_KE9il0M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.agrofoto.pl%25252Fforum%25252Ftopic%25252F70848-zmiana-rozdzielacza-mtz-82%25252Fpage-7&source=iu&pf=m&fir=SAouroTkBTXmdM%253A%252CrM8EDh_KE9il0M%252C_&usg=__xCAHbQ9Otwbcw5IISaM3jENrIDM%3D&ved=0ahUKEwiula6u_OTOAhXoK5oKHVf-DDIQyjcISw&ei=e0zDV-7rLujX6ATX_LOQAw#imgrc=SAouroTkBTXmdM%3A

@Jonkszi olej w rusłanie filtrowany jest na powrocie, podczas eksploatacji tura czasami podczepia się osprzęt aktywny, wtedy ewentualne zanieczyszczenia z szybko złączy muszą przejść przez rozdzielacz ciągnika. Dalej chyba jasne, że to one generalnie są odpowiedzialne za blokowanie się zaworu przelewowego.!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

himen    6

Panowie dzieki za podpowiedzi okazało sie że zawor przelewowy musiał sie przyciac. Wyczyściłem chociaż syfu zbytnio nie było złozyłem i hydraulika zaczeła żyć. Nawet ciśnienie jakby wyższe mam teraz 150 a bylo 140. Oczywiście zawor przeleciałem też drobnym papierem ściernym grzybek miał delikatny rant. Teraz jest ok. Dzieki za podpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jonkszi    62

Dekiel do zaworu przelewowego jest na dole rozdzielacza ruska, ma kształt cytryny przykręcony 2 śrubami M10.  Nr 43

https://www.google.pl/search?q=zaworu+przelewowy+mtz&client=firefox-b&sa=X&biw=1216&bih=580&tbm=isch&imgil=SAouroTkBTXmdM%253A%253BrM8EDh_KE9il0M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.agrofoto.pl%25252Fforum%25252Ftopic%25252F70848-zmiana-rozdzielacza-mtz-82%25252Fpage-7&source=iu&pf=m&fir=SAouroTkBTXmdM%253A%252CrM8EDh_KE9il0M%252C_&usg=__xCAHbQ9Otwbcw5IISaM3jENrIDM%3D&ved=0ahUKEwiula6u_OTOAhXoK5oKHVf-DDIQyjcISw&ei=e0zDV-7rLujX6ATX_LOQAw#imgrc=SAouroTkBTXmdM%3A

@Jonkszi olej w rusłanie filtrowany jest na powrocie, podczas eksploatacji tura czasami podczepia się osprzęt aktywny, wtedy ewentualne zanieczyszczenia z szybko złączy muszą przejść przez rozdzielacz ciągnika. Dalej chyba jasne, że to one generalnie są odpowiedzialne za blokowanie się zaworu przelewowego.!

 

Nie wiem nie studiowałem hydrauliki w ruskim 5 lat bez roboty chodziła. A teraz przerobiłem na full ehr i jestem zadowolony nie muszę się nawajchować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zibi400    0

Mam problem z moim mtz 1025.Została założona nowa pompa i rozdzielacz.Na wyjściu na manometrze ma 200 atmosfer.Unosi także bardzo dobrze.Lecz mam problem z pługiem obrotowym.Gdy olej jest zimny nie obróci pługa.Gdy olej się rozgrzeje wszystko działa bezproblemowo.To samo jest jak podepnę jakikolwiek zewnętrzny siłownik.Co to może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    246

Czyściłeś filtr ? Bo maszyny na podnośniku będą opadać, a z siłownikami może być problem, jak zapchany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zibi400    0

Przy wymianie pompy był także wymieniony filtr.Zauważyłem jeszcze coś takiego że na zimnym oleju obróci pług gdy ustawię jak najmniejsze obroty silnika tak że prawie gaśnie.Czyli jakby pompa dawała za duże ciśnienie, lub zawór jakiś puszczał olej  a jak się zagrzeje to olej jest rzadszy i mniejsze ciśnienie wtedy jest.Może coś z zaworem przelewowym?Lub zmniejszyć ciśnienie na 150 atmosfer?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MF675ursus    70

Te ciągniki nie mają czasem filtra na powrocie z pompy? Wtedy masz przyczynę wzrostu ciśnienia

Edytowano przez MF675ursus

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Dokładnie. Na powrocie masz ciśnienie bo filtr oleju stawia duży opór. Sprawdź filtr oleju, spróbuj z ciekawości bez niego.

Pomijając fakt że nie wiemy jak masz obracany pług...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianraki3    6

Ma ktoś może siłownik 125 założony albo możliwość pomiaru grubości tłoczyska? interesowałby mnie ten wymiar.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Siłownik 100, 110 i 115 mm ma takie samo tłoczysko 40 mm. W tym ze 125 wygląda na takie samo poza średnica gwintu na tłok.  Popytaj o uszczelnienia tłoczyska to będziesz wiedział średnicę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
verygood    0

Witam. Mam pytanie do użytkowników pronara 82sa 2004 r podnośnik na dwóch siłownikach po miedzy nimi rozdzielacz. Kiedy rozgrzeję olej hydrauliczny to nie mogę opuścić żadnej maszyny na podnośniku jedynie jak uderzę w wystający bolec z rozdzielacz. Rozdzielacze wymieniłem już trzy w tym roku po wymianie było ok ale muszę poszukać innej przyczyny ponieważ nie stać mnie na wymianę rozdzielacza co 4 miesiące 


Być może ma któryś z użytkowników forum namiary na dobrego mechanika do MTZ z okolic Poznania 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    246

Za wysokie ciśnienie w hydraulice ? Manometr w dłoń i zmierzyć, na ile jest ustawiony zawór przelewowy i bezpieczeństwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
verygood    0

a gdzie znajdę te zawory powiem uczciwie ze kompletnie się nie znam na mechanice ale już mam dość wydawania pieniędzy na mechaników gdzie po 4 miesiącach jest z powrotem ten sam problem 

Ogólnie hydraulika działa dobrze tylko jak się rozgrzeję olej to nie chce opuścić maszyny 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    246

Z doświadczenia wiem, że zazwyczaj problemem jest zbyt wysokie ciśnienie ustawione na zaworze bezpieczeństwa, dłuższy czas rozdzielacz działa OK a podnośnik "ma parę" = user zadowolony, niestety, nie ma nic za darmo i po krótkim czasie zaczyna szwankować opuszczanie. Nagminnie dzieje się to w Ursusach ciężkiej serii, gdzie ludzie chcą dźwigać obrotowe czwórki i kupują "wzmacniane" zawory bezpieczeństwa. Radość trwa krótko, szybko kończy się właśnie zacinaniem w pozycji "podniesiony" i nie chce opadać.

Spotkałem się z zacinaniem w klasycznym rozdzielaczu, monobloku nie znam, niech się wypowie ktoś, kto ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
verygood    0

Powiem szczerze że mój pronarek trochę dźwiga ale nic nie robiłem z podnośnikiem. Dziękuję za pomoc być może uda mi się rozwiązać problem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bambi14    3

Dokładnie. Na powrocie masz ciśnienie bo filtr oleju stawia duży opór. Sprawdź filtr oleju, spróbuj z ciekawości bez niego.

Pomijając fakt że nie wiemy jak masz obracany pług...

 

ja mam tez problem z zamulonym opadaniem przyczep az ostatnio na skupie wogole nie umialem opuscic drugiej przyczepy (wczesniej pomagalo zgaszenie traktora/wylacznenie pompy) wiec sprobowalem bez filtra, nic to nie dalo, zamienilem sekcje z podnosnikiem (podnosnik dziala ok) i nic, wiec zadzwonilem do agricoli i mi gosci na serwisie powiedzial ze powinienym miec do wywrotu przyczep rozdzielacz z nurnikiem, badz zrobiony bajpas, a wiec chyba bede robil 2 bajpasy na zaworach trojdroznych. zastanawiam sie wtylko czy jesli podlacze przed filtr czy to cos pomoze czy odrazu walic z tym od dolu zbiornika oleju..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

A tam z nurnikiem z pozycja pływającą. Taka posiada oryginalny rozdzielacz w ciągniku. Możesz zrobić bajpas z zaworem kulowym na przewodzie w ciągniku do którego podłączasz przyczepę tylko ciekawi mnie czy to aby na pewno wina oporu w rozdzielaczu? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bambi14    3

mam skrecane, ale chyba dzialaja dobrze bo plug obraca normalnie, dziwi mnie to ze podnosnik (ktory jest lekki) na pozycji plywajacej opada a przyczepa nie chce ktoraa chyba wywiera wiekszy nacisk..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×