Skocz do zawartości
mataxenon

Termostat Ursus 914/1014

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
mataxenon    18

witam. mam następujący niecodzienny problem. mianowicie jak odpale ciągnik to rozgrzewa się do 80 stopni i tak trzymie, ale jak rusze w trase i trzymam tak 1800 obr. to spadnie do 60 stopni, a jak jade szybciej tak 2100-2200 obr. to spada do 40- 45 stopni. termostat wyjąłem sprawdziłem i niby jest dobry. więc zielonego pojęcia nie mam co to jest ? może ktoś miał podobny problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
misio2614    1

Sprawdź tak: rozgrzej go do tych 80 stopni i złap za węże od chłodnicy i zobacz jakie są, przy takiej temperaturze powinny być mięciutkie. Później gdzieś się przejedź na wysokich obrotach takich jak podałeś i jak temp. spadnie do tych ok 50 stopni to złap drugi raz za węża i zobacz czy będzie różnica. Jeśli zegar poprawnie pokazuje to powinna być. Jeszcze jedno, w jakich temperaturach jeździłeś ? Nie masz czasem szybkiej skrzyni ? Może po prostu musisz przysłaniać chłodnice bo się wychładza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mataxenon    18

a co te węże mogą mieć wspólnego bo nie wiem?. chłodnice miałem zimą i zresztą teraz jeszcze też, jest tak uszczelniona że powinien się prędzej zagotować a tu nic, zegar pokazuje dobrze na bank :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Sadek    543

Niepokoi mnie stwierdzenie niby sprawny, wrzucasz termostat do wody i grzejesz i przy temp ok. 70 st.C powinien zacząć się otwierać. i ok 80 powinien być otwarty na max.


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jarecki82    16

Dzisiaj po południu wymieniałem u swojego 1014 termostat po odkręceniu śrubek i podniesieniu patrzę a tu uszczelka. Rozerwła się, zdarłem resztę a przy montażu wycięłem z cieniutkiej tektury nową. Niestety po zalaniu chłodnicy zdrowo kapało.

Czy można taką uszczelkę dokupić czy ratować się samym silikonem czerwonym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mataxenon    18

no i tak jest przy 80-90 stopni jest całkowicie otwarty, później z czasem spadku temp zamyka się wiec jest dobry :) . ja zawsze daje uszczelka + silikon 300 st C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robson79    1

witam. mam następujący niecodzienny problem. mianowicie jak odpale ciągnik to rozgrzewa się do 80 stopni i tak trzymie, ale jak rusze w trase i trzymam tak 1800 obr. to spadnie do 60 stopni, a jak jade szybciej tak 2100-2200 obr. to spada do 40- 45 stopni. termostat wyjąłem sprawdziłem i niby jest dobry. więc zielonego pojęcia nie mam co to jest ? może ktoś miał podobny problem.

Sprawdz teromstat w garnku ale z termometrem i jak będzie nie tak to wymień na nowy, ale nowego też sprawdz bo te nowe termostaty to .............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mataxenon    18

ja sprawdziłem podgrzałem wode i zalałem go i sie otworzył. ale co by to miało wspólnego że na obrotach spada temp ? bo ktoś mi też mówił że to może być uszczelka pod głowicą ale nie wiem czy to możliwe >>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Możliwe że za wcześnie się otwiera...Jaką temperaturę miała woda jaką zalałeś termostat?


Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Jak masz dziurkę odpowietrzającą w termostacie powiększoną to nic dziwnego.Powinna być średnio 2 mm a ty może masz 4 mm i tak się dzieje że woda ma obieg cały czas a wiatrak schładza przy wyższych obrotach ale w polu powinno być normalnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    131
witam. mam następujący niecodzienny problem. mianowicie jak odpale ciągnik to rozgrzewa się do 80 stopni i tak trzymie, ale jak rusze w trase i trzymam tak 1800 obr. to spadnie do 60 stopni, a jak jade szybciej tak 2100-2200 obr. to spada do 40- 45 stopni. termostat wyjąłem sprawdziłem i niby jest dobry. więc zielonego pojęcia nie mam co to jest ? może ktoś miał podobny problem.

rozumiem że wskaźnik temperatury masz dobry. Na termostacie jest napisane przy jakiej temperaturze się otwiera.

Nam wskazywał od 60 do 120 stopni, sprawdzenie masy na konsoli zegarów, wymiana termostatu, czujnika, kabla i nic. Wymiana wskaźnika rozwiązała problem.


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Identyczny numer dział się w mojej c 360.Po zalutowaniu otworka i zrobienia wiertłem 1 mm otworka problem zniknął.Ale w w pracy w polu tego problemu nie było.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jarecki82    16

Nowa uszczelka, silikon czerwony i jest git. Po przejechaniu 3 km wskakukje temp. na 80 po czym delikatnie spada do 75.

Kupiłem oryginał Wahler 24zł przez neta, w sklepach same chińczyki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Precel    0

Nowa uszczelka, silikon czerwony i jest git. Po przejechaniu 3 km wskakukje temp. na 80 po czym delikatnie spada do 75.

Kupiłem oryginał Wahler 24zł przez neta, w sklepach same chińczyki.

 

U nas w firmie handlujemy i Wahlerem i chińskimi. W sumie i jedne i drugie działają. Fakt, że takie supertanie działają niedługo, ale...

cena czyni cuda!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez matek98
      Witam mam problem z ursusem c-380 z roku 2017 już z dpf. Wyskoczył mi błąd 3719 może ktoś miał z tym doczynienia. Mam też pytanie jakie macie obroty na postoju bez gazu bo u mnie wynoszą prawie 1000 obrotów i z serwisu sie upierają ze takie muszą być, sasiad ma ft 675 i ma duzo nizsze obroty a praktycznie taki sam silnik 
    • Przez Veq9
      Witam wszystkich serdecznie,
       
      Chciałbym się dowiedzieć jak 4 biegowa SZYBKA skrzynia spisuje się w pracach polowych. Ciągnik miałby wykonywać orkę, gruberowanie, bronowanie, sianie. Aktualnie miał zamontowaną 3 biegowa i brakowało biegów głównie pod brony i siane a przy obrotach 1800 na 1ii jechał prędkością 9km/h, 3 i wynosi 7km/h. Chciałbym wiec zamontować 4-biegowa szybka skrzynie, gdyż potrzebuje biegów poniżej 10km/h i powyżej co umożliwi mi 4i(połowa), stad tez moje zainteresowanie owa skrzynia.
      Mam wiec kilka pytań do was drogich użytkowników i prośbę by nie wysłać postów jeżeli nie macie w 100% pojęcia, interesują mnie czyste fakty, gdyż na ich podstawie zapadnie decyzja.
      A mianowicie:
      —> jakie sa mniej więcej prędkości na 4biegowej szybkiej skrzyni koła 38r chodzi o 3polowa, 4polowa, 1szosowa, 2szosowq
      —> czy wszystkie biegi 1,2,3 ( oprócz 4) są takie same jak jak w zwykłej wolnej szkrzuni biegów czy tez są duzi szybsze 
      —> czy można zamontować synchronizator do skrzyni 4 biegowej nie synchronizowanej która nie posiada owego synchronizatora np od 3 biegowej, lub nowo kupionej
      —> Ursus ten posiada sprzęgło hydrauliczne czy możliwe jest wiec wymontowanie całego osprzętu, który już posiadam do sprzęgła hydraulicznego, i przerobienie skrzyni która była na pedałach zwykłych ( nie na hydraulice, tak jak w ursusie 1614) 
      —> czy po prostu zamontować skrzynie 4 biegowa wolna tylko nie rozumiem o co chodzi z skrzynkami typu 25,30,35 i która z nich byłaby najlepsza 
      —> w 1634 posiadam oryginalny żółw który w pełni funkcjonuje mogę go zastosować w 4 biegowej czy musze kupić typowo pod 4 biegowa żółwia 
    • Przez TheagroPiotrekLubelskie
      Witajcie ! Wymieniłem przerywacz kierunkowskazu , i gdy włączę obojętnie jakie światła to kierunki przestają mrygać , tylko tam czasem się zdarzy wyjątek ze się załączą , ale gdy wyłaczę światła kierunki działają poprawnie w czym problem ? proszę o pomoc 
    • Przez maslo200
      Witam czy te pęknięcia w czymś przeszkadzają   są to dwa otwory   tam gdzie jest sprężarka z góry  dziękuję za pomoc 



    • Przez MatiTM
      Witam!
      Potrzebuję instrukcji w ustawieniu początku wtrysku w ursusie 912. Dałem pompę do regeneracji gdzie przeszła kapitalny remont jak i również wszystkie wtryski. Założyłem tak jak była. Wydaje mi się ze ciągnik nie ma mocy, słabo wkręca się na obroty przy czym jest tak jakby metaliczny dźwięk. 
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.