Skocz do zawartości
lukasznewholland

fendt 933vario problem z hydrauliką

Polecane posty

hej koledzy.od jakiegos czasu w moim 933 zaczeły wyskakiwac blędy z ktorymi jakos sobie radzilem.dzisiaj mam nowy nabytek tzn na panelu wyskakuje siłownik z wykrzyknikiem,i na komputerze sa kłudki wszystkich pozycjach równiez tylny tuz .próbowałem na wszelaki sposób wyłaczys ale nic z tego.nie reaguje ani z panelu sterowania ani przez wejscie w menu komputera.prosze o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Axial    7

Na kłódki najlepsze są wytrychy ;)! Kolego, odczytaj błędy i zajrzyj do instrukcji ew. podaj na forum.


Wiśta, Wio! Łatwo powiedzieć...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelol111    720

Ja to piłką do metalu jadę jak mi problem kłódka stwarza... proponuję koledze spróbować. Jakby nie szło to młotkiem w wyświetlacz :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kosti68    16

Prawdopodobnie zaciął sie jeden z zaworow elektromagnetycznych, tzn. nie jest w pozycji neutralnej. Na poczatek mozesz sprobowac recznie poruszac zaworami.


Materiały do napraw wszystkich ciągników firmy Fendt i maszyn firmy Claas. Dodatkowo oferuję fachową pomoc przy tłumaczeniu kodów usterek i innych wybranych tekstów. Porady dotyczące napraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

próbowałem ruszałem,czysciłem,dalej to samo zablokowane wszystko i na komputerze w lewym boku czerwony trujkat ostrzegawczy,a jak właczam tiptronik to po zapisie kolejna opcja wyskakuje error.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
statek    137

a kiedy filtr zaworow zmienilales?


Fendt 412 TUZ WOM TI TMS, MF 5435 z ładowaczem Stoll 15, NH T5060, JCB 527-58, Zetor 7211, wóz sano 10m3 agregat ares l/z siewnik famarol i gaspardo SP4, Joskin Modulo2 8400l, gruber Rolmako 3m, sieczkarnia Claas Jaguar 840 + kemper 3000, pług kverneland AB 100. 130ha i 200 krówek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

w tamtym roku.robilem kompletny przeglad.mimo to kod błędu edc i uszkodzenie wspomagania kierownicy jak wyskakiwał tak wyskakuje.serwis był w 2010 ale nie długo sie cieszyłem

 

w 2010 roku serwis siedział 2 tyg bo vario odmówilo posluszenstwa,pózniej siłowniki hamulca recznego,i czujnik cisnienia w układzie pneumatycznym i vario kolejny raz stop.fendt 2008r

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

Wymiana filtra zaworow dużo tutaj nie pomoże. Piszesz ze ruszales i czyściłeś, ale co i jak? Jeśli masz wewnętrznie zabrudzenia w zaworze to trzeba miec duza szczescia aby to usunąć. Możesz spróbować wyplukac nieczystości ustawiając obroty silnika na 1800-2000 obrotów i ręcznie uruchamiać zawory w obie strony, każda stronę po 15 sekund i tak dobre pare razy. Zobacz rownież czy wszystkie zawory stoją w tej samej pozycji i czy nie maja luzow. Jeśli wszystko będzie w porządku i nic nie zobaczysz lub wyczujesz, to możliwe jest rownież uszkodzenie czujniki stanu neutralnego w środku zaworu. Wtedy juz nic nie zrobisz, pomoże tylko wymiana. Najczęstszą przyczyna takich problemów są zanieczyszczenia oleju w agregatach podłączonych do ciągnika. Wcześnie nie grało to praktycznie żadnej roli , ale w nowych zawodach gdzie wszystko jest dopasowane na jedna tysięczna milimetra nawet małe zabrudzeniami prowadzi do takich problemów.. A filtry montowane na bloku zaworow to "śmiech na sali".

Edytowano przez kosti68

Materiały do napraw wszystkich ciągników firmy Fendt i maszyn firmy Claas. Dodatkowo oferuję fachową pomoc przy tłumaczeniu kodów usterek i innych wybranych tekstów. Porady dotyczące napraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam problem z ciagnikiem FENDT 933 VARIO, blokuje hydraulikę przy pracy i nie wiem co zrobić. Wstawiam zdjęcia jakie błędy mi wyskakują. Czy ktoś potrafi mi pomoc ?post-201430-0-49677400-1474193979_thumb.jpegpost-201430-0-28313400-1474193234_thumb.jpegpost-201430-0-02360400-1474193268_thumb.jpegpost-201430-0-42440300-1474193289_thumb.jpeg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

Sprobuj najpierw skasowac bledy i po jakims czasie zobaczysz jaki blad znowu wyskoczy. Tylko jeden z tych bledow jest powiazany z hydraulika, ten drugi. Chodzi o czujnik pomiaru cisnienia pompy hydraulicznej. . 


Materiały do napraw wszystkich ciągników firmy Fendt i maszyn firmy Claas. Dodatkowo oferuję fachową pomoc przy tłumaczeniu kodów usterek i innych wybranych tekstów. Porady dotyczące napraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez agronomek
      witam mam pytanie czy ktos sie spotkal z takim przypadkiem , podczepiam plug i przy obracaniu tzn powoli obraca i tak wyje ta hydraulika, wiadomosci podnosnik chodzi dobrze wspomaganie trocheciezko po uszczelnieniu orbitrola,sprzeglo szarpie czasami, czyto moze byc oznaka tego ze to jest wina pompy czy moze cos jest z rozdzielaczem z tylu? dodam ze tak tez sie dzieje przy agregacie ze przy skladaniu tez tak wyje i powoli sklada, jak by ktos wiedzial cos na ten ttemat to prosze o infor. z gory dzieki wielkie
    • Przez adrianufo
      witam mam taki problem kupilem agregat z hydropakiem dwu stronnego dzialania czyli dwa przewody i gdy podlacze do ciagnika pod jedna pare zlaczek to nie chce podniesc blokuje silownik olej ten ktory powiniem wyplynac wychodzi na to ze nie ma obiegu przewody malo nie popekaja takie jest cisnienie tak jak by sie jedna szybkl zlaczka nie otwierala w cigniku. powiem jescze ze jak odkrecilem jedna kozcowke z przewodu a druga byla podwieta ko ciognika od podnoszenia to ladnie podnosil tylko ze z tej odreconej lecial olej
    • Przez sparta
      Witam. niedawo zmieniałem olej w mf 3095, dzisiaj dźwigając i spuszczając tylny podnośnik dziwnie skacze, wydaje mi się ze pompa hydrauliczna jest zapowietrzona? czy jest to mozliwe, jesli tak to prosze o jakąś radę jak temu zapobiec. pzdr:)
    • Przez massey3120
      Mam fergusona 3120 95r NIewiem dlaczego ale dynashift nie dziala poprawnie. NIe działa na małych obrotach tzn poniżej 1300 obr i gdy zmienie na zakres A to czuje sie jakby koła sie kleszczyły (blokują np. ciągnik nie zjezdza z górki)? na zakresie D wszystko działa ok (nie blokują sie) Czy możliwe że to wina pompy hydraulicznej? Chociaż podnośnik działa bez zarzutu! Może miał ktoś z was podobny problem? Piszczie co wiecie.... pomocy
    • Przez sam22
      mam ciągnik mf3060 od kilku lat, teraz kupilem prasę JD 590 i zayważtłem, że działa tylko jedno wyjście hydrauliki w jednej parze a w drugiej nie działa żadne. Może ktoś wie co się mogło stać. Piszcie!
×