Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Runder

skandale z niewiadomego pochodzenie mięsem ?

Polecane posty


Runder    8

Co sądzicie o tych całych skandalach z niewiadomego pochodzenia mięsem ? I czy dotyczyły one tylko mięsa wołowego czy także wieprzowiny ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zbyszek8201    22

faktem jest to że na tym tracą rolnicy,padła sztuka powinna być oddana do utylizacji. lecz taka co np złamał nogę jest zdrowe mięso i minimalnie mniej rolnik powinien za nią dostać kasy. do tej pory,ci co zbierali takie sztuki to robili większą kasę niż na zdrowych sztukach,płacąc rolnikowi kilka setek a mięso w normalnej cenie poszło. sąsiad kilka dni wcześniej uśpił zdrową krowę ze złamaną nogą...bo innego wyjścia nie ma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nikita_Bennet    100

wg mnie trzeba wyróżnić:

1. nagonka na polską żywność bo nie jest taka zła a ma dobrą renomę na świecie i odbiera pracę rolnikom z innych krajów.

2. błędy polskich polityków:

- rolnik dopłaca do funduszu promocji żywności, a czy dalszy ciąg łańcucha też? Czy handlarz, producent końcowy, sklep też dopłaca? Im się opłaca fałszować żywność bo nie dopłacają.

- brak nacisków na weterynarię i inne służby aby wzięły się do roboty i zaczęły kontrolować (obecnie jest to wypisanie kwitów a weterynarza nie ma przy załadunku a i czasem przy rozładunku).

- brak nacisków na prokuraturę aby afery z proszkiem jajecznym itp były nie tylko karane z górnej półki ale też i rzetelnie prowadzone (kto zna się to wie o czym mówię).

- brak publikacji podmiotów które biorą udział pośredni w fałszowaniu żywności -> afera z solą drogową.

3. kupujący i jego wiedza -> go interesuje cena gdyż:

- żyje z rentybiedziny i go nie stać nawet jak wie że kupuje byle co.

- jeżeli kupującego stać to nie potrafi się prawidłowo odżywiać lub zakłada że jeżeli towar jest na półkach to jest bezpieczny a tak nie jest.

- często patrząc na cenę nie przeszkadza mu czy świnka jest z chin a krówka z ameryki południowej a tam wymogi chowu i hodowli dla tych zwierzątek są niższe niż w UE (nie docenia pewnego "dorobku UE").

 

 

Zobaczcie że to rolnika dotyczą zmiany przepisów unijnych ale czy coś się zmienia dla przetwórców i sprzedawców?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


jajonasz    36

Mnie zastanawia dlaczego te wszystkie afery wypłyneły akurat wtedy gdy od jakiegoś czasu utrzymywały się bardzo dobre ceny na bydło.

Kto na tym całym zamieszaniu wyjdzie najgorzej? Chyba każdy wie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

maroon    63

Jedna sprawa- przy spadku cen na warzywa po aferze jaką rozpętały media zeszłym latem rolnikom płacono odszkodowania W tym przypadku należy walczyć o to samo - rolnicy nic nie zawinili a dostali po d.... przez oszustów I na dodatek nie ma nikogo winnego - a nawet jak kogoś znajdą to otworzy on znów działalność na kogoś z rodziny i dalej będzie to robił Cały system wymaga reformy bo bez tego nic się nie zmieni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez maroon
      Wczoraj się dowiedziałem że znowu przez pierd.....nych oszustów rolnicy dostali do d.... Tym razem chodzi o uszkodzone sztuki Weterynarka powiedziała że po tych aferach z padliną nikt nie chce przewozić sztuk które nie potrafią stać o własnych siłach bo jest dużo kontroli Czyli jak np. krowa czy byk złamie nogę to będzie wielki problem ze sprzedażą czy nawet przerobieniem mięsa na własne potrzeby Czy ktoś to przerabiał i miał z tym jakieś problemy w ostatnim czasie?
×