Skocz do zawartości
Marcin1987

Odpalanie Mtz-a zimą

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
agromatik    182

A ja olałem całe ledy bo i tak nie zastąpią porządnego alternatora. Od prawie dwóch lat mam bosch 120 A i nie zamienił bym go na żaden inny ruski.

 

Nawet altek z poloneza jest o niebo lepszy od tego dziwoląga ruskiego, który nawet maksymalnego obciążenia fabrycznego nie rekompensuje. W jednym mam boscha, a w drugim właśnie z poloneza, problem z brakiem prądu znikł. Świeca Twojego pomysłu działa i spełnia zadanie znakomicie :D.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Masz rację. Świeca to może nie mój pomysł ale jako tako działa. Mój ruski i tak ciężko pali nawet ze świecą. Trudno powiedzieć dla czego.

Chociaż nawet nie wiem czy jest jeszcze dobra a ja nieświadomie odpalam bez wspomagacza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Iwany ciężko palą, bo rozrusznik musi kręcić pompę hydrauliczną, skrzynię biegów i napęd WOM. Zróbcie taki eksperyment na mrozie i wyłączcie wszystko, a do rozruchu normalnie wcisnąć sprzęgło. Odpali o wiele lepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Z tego wszystkiego pompę i wom można na przełączniku 540/1000 dać na luz czy zależne/ niezależne z tym że to pierwsze mega upierdliwe.

Mój ogólnie kręci tylko jakoś ciężko ma zaskoczyć. Gazem ruszasz i kręcisz to raz beknie na puszczonym  potem zaś wciśniętym. Ogólnie mi to nie przeszkadza bo i tak włączam grzałkę. Przeboje z rozrusznikiem przeszedłem i serce mnie normalnie boli jak słyszę prace zamarzniętego silnika. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    263

Ja wyłączam pompę od hydrauliki w zimie, jak potrzebuję, to załączam po pierwszym rozruchu. No i obowiązkowo sprzęgło. WOM też mam wyłączony jak nie używam (u mnie jest taka opcja)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Ja pompę kiedyś na próbę wyłączyłem ale silnik kręcił identycznie to ot olałem. Wom można rozłączyć w dwóch miejscach. Ogólnie po grzałce pali jak by był dopiero co zgaszony to nie ma sensu się tym bawić. Sprzęgło to podstawa  bez względu na porę roku.  Może czasem w lecie zdarzy się z lenistwa spod koła odpalić....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlamaj1    34

WOM mam wyłączony, sprzęgło to tak jw. podstawa w każdym pojeździe który je posiada, pompy hydrauliki nie wyłączam przy tych mrozach które były bo później dość trudno ją włączyć. U mnie jest jeszcze pompa od smarowania skrzyni biegów (1025) i w te mrozy kręcił że aż bujało ciągnikiem. Fakt że jeszcze nie mam 1000mth, akumulatory trzyletnie ale też nie cudo bo Agropart. Kusi mnie aby do silnika zastosować półsyntetyk ale się trochę obawiam, że może się nie sprawdzić...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

A dlaczego się nie sprawdzi? Możesz zalać nawet syntetykiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Co z nimi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    263

<p>Z tym półsysntetykiem to jeden wielki mit. Jak ciągnik nie ma 30 czy 40 lat od remontu, spokojnie wytrzyma półsyntetyk.</p>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlamaj1    34

Może na wiosnę spróbuję, szkoda że nie mam wskaźnika ciśnienia oleju silnikowego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    335

Elektrotechnik ,ja do ciebie rozrusznik przywioze  bo to jedyny problem w moim pali od strzała tylko bediks szwankuje a swieca pod rozruch podłączona wiec jak przepusci to całe grzanie jest bez sensu a podgrzny pewnie miał by lrzej

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A ja muszę sobie świece żarowe podłączyć pod przekaźnik czasowy. Teraz są podłączone pod zapłon stacyjki i nie jest to dobre rozwiązanie. Ostatnio coś skleiło i grzały cały czas aż zaczęło się coś dymić!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    335

Jestem ciekaw czy w nowym jest czasówka jak grzeję to tylko kontrolka miga że jest gotowa do użycia 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja sobie zamontuje czasówkę ustawię na 30sec (to spokojnie wystarczy, żeby go odpalić) i zrobię z tego osobny obwód poza stacyjką. Po zgaszeniu kontrolki, odpalanie kluczykiem. To rozwiązanie mogłoby zostać ale z jakimś sygnałem dźwiękowym bo jak słonko zaświeci to nie widać że żarzy się kontrolka. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    335

podłączyc go pod brzęczyk od cisnienia oleju ,bo i tak go nie slychac jak silnik pracuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek80    5

Czy mógłby ktoś wrzucić foto jak w nowych belarach są zamontowane świece żarowe w głowicy i czy orientuje się ktoś czy głowice d-240 dałoby się tak przerobić? Bo mnie się wydaje że głowica będzie taka sama tylko otwór dodatkowy i tyle.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    263

A jaki masz zalany olej ? Mój na CC40 miał tak samo, zalałem turdusa i tej zimy jest dużo lżej kręcić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vademecum    25

Ja to na szczęście od 15 lat mam 1614, pozbyłem mtz-ta . Wtedy lało sie CB, albo CD Tam pasuje szybkoobrotowy rozrusznik. On na -20 z konkretnej góry nie chciał sie stoczyć, a bywało ponad - 30

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panmino    4

No i klapa. Jeden wieczór pracy z oświetleniem i pol godziny na światłach bez ładowania i nazajutrz nie odpalił. Dopiero po podłączeniu fiata pandy zakręcił jak trzeba i odpalił. Myślę, że te akumulatory są po prostu oszukane i nie dają takiego prądu rozruchu jak trzeba. Kupić trzeba prostownik z opcją rozruchu myślę. Porządny prostownik się przyda :

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

No i się zaczyna maskowanie syfa pudrem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bekba
      Witam, belarus 1025, 2010r, rozdzielacz wschodni po sprawdzeniu we firmie zajmującej sie regeneracją rozdzielaczy został uznany za sprawny(wymieniłem też profilaktycznie zawór przelewowy) , pompa założona nowa, filtr w zbiorniku na olej hydrauliczny nowy, filtr siatkowy na dole ciągnika wyczyszczony, wirnik oleju ze skrzyni tez wyczyszczony. Stan oleju pełny. Sytuacja wygląda tak że ciśnienie na zegarze podłączonym pod obojętnie które złącze przy dużym gazowaniu wzrasta do 80 bar i spada mimo że ciśnienie jest cały czas podawane. Podnośnik też bardzo słaby. Prosił bym o dokładne wskazówki jak podnieść ciśnienie w tym rozdzielaczu bo chyba nie mam takiej klapki na dwie śruby jak jest w starszych wersjach. Pozdrawiam  

    • Przez Peron
      Witam
       
      Czy ktoś z Was wymieniał fotel w swoim MTZ 82 na bardziej komfortowy? Nie chcę kombinować z samochodowymi, chciałbym kupić coś dedykowane do ciągników. Najlepszy to byłby oczywiście jakiś Grammer pneumatyczny, no ale jakiś dobry mechaniczny też może być. 
       
      Zastanawiam się nad czymś takim:
       
      http://allegro.pl/agro-mar-fotel-siedzenie-komfortowe-mtz-pronar-mf-i6574126281.html
       
       
      http://allegro.pl/agro-mar-siedzenie-fotel-mtz-ursus-mf-pronar-i6574129397.html
       
       
      Jeśli ktoś ma, to byłbym wdzięczny za opinie.
    • Przez dzony9203
      Mam problem. Od niedawna nie mogę załączyć przedniego napędu w belarusie 920. Przedni napęd na krzyżakach, załączany dźwignią.
      Dźwigienka jest w jednej pozycji, jakby zablokowana i nie można jej przestawić. 
      Co może być przyczyną?
      Pozdrawiam.
    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez marka
      Kilka wieczorów poświęciłem na przejrzenie forum dotyczące MTZ i Belarusa i stwierdziłem że każdy ciągnik jest z innej bajki więc postanowiłem otworzyć własny temat na którym będę opisywał własne kłopoty z belarusem 820.3 rocznik 2008 i rozwiązania problemów, zwłaszcza że dzięki forum rozwiązałem już dwie "awarie"patrz problem z WOM w MTZ - Agrofoto.pl Forum - strona 2 i mtz nie odpala - Agrofoto.pl Forum
      A na dzisiaj nowy problem czyli niedziałający wentylator nagrzewnicy oraz prawdopodobnie świeca żarowa .studiując schemat doszedłem do wniosku że za wentylator odpowiada przekaźnik pierwszy licząc od strony kierowcy i na kostce powinno być napięcie idące od bezpiecznika .Czy z tą awarią mogą mieć związek bezpieczniki zabezpieczające ładowanie i gdzie one są fizycznie w ciągniku ?
×