Skocz do zawartości
Marcin1987

Odpalanie Mtz-a zimą

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

karol012011    1

Wczorajsza pruba odpalenia mtż-eta powiodła się ,stał 2 mc,podgżałem świece pare sekund kręcenia i odpalony B) .Aż się zdziwiłem :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


toperz    4

ja mam taki przypadek, mialem rozrusznik 12v szybkoobrotowy, na rozruch 2 aku 12v laczylem w w szereg czyli rozruch na 24v , palil extra, nawet w duzy mroz, po prostu takie uderzenie dawal ze wskoczyl od razu(na zaciag pali na metrze moze byc -30 ), przekaznik sie posypal i rozrusznik mi krecil w czasie jazdy no i padl rozrusznik. kupilem rozrusznik jubana 24 V i jest problem ,raz kreci raz nie , tyle ze na 12v go krece , dodam ze dalem nowy przewod(masa) bezposrednio z aku na rozrusznik i palilem go na krotko czyli pomijajac przekaznik co poradzicie??????? krecil nawet po nocy na tej jednej 12v takze mysle ze aku ma dosc sily aby go pociagnac, w czym przyczyna raz kreci a raz tylko tyka - czy musi byc na 24v podlaczony???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


andrzej207    0

cewka dostaje za małe napięcie i dlatego tyka tak jak piszesz musi być na 24v

Edytowano przez andrzej207

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

toperz    4

cewka dostaje za małe napięcie i dlatego tyka tak jak piszesz musi być na 24v

sprawdze to , ale dlaczego nieraz kreci a nieraz nie ????????????i krecil nawet rano po nocy ok 0 stopni C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pomyl88    0

Belarus stał przez całą zime, po dwóch miesiącach mrozów chciałem go odpalić, to tylko tykał jak wspomniałeś, po pierwsze-klema luźno była a po drugie hebla nie wyłączyłem mu, podładowałem dobrze i bez problemu kręcił, może masz ładowanie słabe albo źle zmostkowane przewody masz? Albo ogólnie w przewodach problem może u Ciebie tkwić-mogą sie grzać np. i już masz wtedy problem z odpaleniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


mrmtz82    0

janek82 wyczyśc klemy na akumulatorach i kup klemy ołowiane gdyż nie zochodzi między nimi reakcja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ursus1991    8

panowie mam starego MTZa 80 i bardzo ciężko pali właśnie teraz nawet jak było prawie 30 stopni. akumulatory kręcą, rozrusznik z przekładnią. Dawałem mu nawet "knota" i nic, długo trzeba kręcić, a i często aku wyładowuje się od tego. Dodam że jak go zaciągnę, to aby koło ruszyło i chodzi. zaciągam go c-360 na 2 i przy małym gazie. Co może być, bo szlag mnie trafia, a teraz robota się zaczyna . Ciągnik mam dopiero od 2 miesięcy. Silnik jak odpali to ładnie pracuje, i nie kopci. dodam że ciągnik w orginale miał tam świecę płomieniową i taki zbiorniczek na naftę, no i do tego był ten odprężnik na linkę. Ale ta świeca z naftą nie działa, tylko ten odpręznik. Ale pytałem się to nikt u nas nie używa tych świecy, jedynie uzywają ci co mają żarowe.

Edytowano przez ursus1991

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

K1ROVEZ    0

Jaki tam masz odprężnik..?

 

Ta dźwignia na kolektorze dolotowym ze sterowaniem w kabinie służy do odcinania dopływu powietrza czyli awaryjnego gaszenia w razie gdyby nawalił regulator obrotów i silnik zaczął się "rozbiegać". To nie jest odprężnik i nie ciągnij za to czasem podczas próby odpalania.

Niektórzy używają tego jako przysłony przy odpalaniu świecy płomieniowej, ale goovno to za przeproszeniem daje, podobnie jak cała ta świeca.

 

Jeżeli kręci a nie odpala, to po prostu kręci za wolno. Daj rozrusznik do elektryka do sprawdzenia, to raczej tylko jego wina.

 

Ewentualnie można też spróbować odpalić 'z kabli' z drugiego ciągnika jako pomocnika, ale trzeba mieć dobre przewody. Jeżeli wtedy by odpalił zimny dobrze to znaczyłoby, że to baterie już nie dają odpowiedniego prądu. Jeżeli przewody masz w porządku i wszystkie połączenia w dobrym stanie, to tylko to jedno z dwóch będzie winne jeżeli "na zaciąg" i po rozgrzaniu odpala dobrze...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ursus1991    8

Rozrusznik kręci jak szalony, więc to chyba odpada. Bateria może nie jest super, ale kręci dobrze, tylko po dłuższym kręceniu siada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zbyszekbrzuze    111

U nas(wuja mtz) Jest to samo, ale on miał pękiniętą głowicę i była spawana chyba. Po zapaleniu chodzi fajnie, ale czy zimny, czy ciepły, to kręcić trzeba tak samo długo. A zapalenie o własnych siłach zimą graniczy z cudem. Moim zdaniem u Ciebie wystarczy regeneracja zaworów i gniazd, i będzie git <_<

Edytowano przez zbyszekbrzuze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach




marcinffff    10

a ja znam dobrze zarówno Belarusy, MTZ-ty Pronary,miałem pronara 82SA na podwórku przez 3 lata, ale jeśli chodzi o zetora jak to kolega pisał wyżej, to ruskie nie dorastają zetorowi do pięt, jazda ruskim to jak w kieracie, zero ergonomi, wszystko takie toporne, męczące, jedyne co bezawaryjne to silnik, reszta to kompletny niewypał, zero komfortu, jedynie cena niższa od zetora, ale nie... nie namówi mnie nikt wiecej na rusaka, polecam zetora mam jednego z 98 roku ma 6000mth i chodzi jak nówka, a pronar przy 900mth to tak się sypać zaczął...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Lech12    0

Ja ma w posiadaniu MTZ-82 16 lat posiadałem tez zetora(awaryjny sprzedałem) i mam jeszcze starego ursusa i NH. Belarusa mogę pochwalić za wytrzymałość moc i dynamike tych cech brakuje NH.Przez te wiele lat i godzin (kilkanaście tysięcy) w belarusie naprawiam 2 razy siłownik i przeguby drążka kierowniczego. Jest to najmniej awaryjna maszyna jaką posiadam i jaką posiadałem. Jeśli chodzi o ergonomie to nie jest to zachodni traktor ale nie przemęczam się pracując nim . Gdybym teraz miał wybierać nie kupi bym NH tylko drugiego belarusa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



rami    6

ja tam też mam zamontowałem sobie sam grzałkę od zetora i pali jak trzeba i nie potrzeba wymieniać ani akumulatorów ani rozrusznika

 

ja tam mam petrygo zalany a nie dobory uzupełniam koncentratem czystym wiesz zalej taki co pisze ze wytrzyma do do minus 35,c i bębzie w porządku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masseyy    0

Do zapalania w zimę najlepsza jest grzałka płynu chłodniczego. Mam taką kosztowała 230 zł. Wkręcana z lewej strony silnikana 3 śrubki. Ma termostat i przy nagrzaniu do 75 stopni wyłacza się o ciągnik zapala jak w letni upał ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mackpro    0

Ja mam magnetona szybkoobrotowego i ładnie kręci ale wsadziłem mu dodatkowo grzałkę w blok własnej produkcji około 2000 W.

10 minut grzania i temperatura na 50*C ,pali za pierwszym obrotem.

 

Ja w zainwestowałem w zeszłym roku 240zł w podgrzewacz 1800watt i nie żałuję (odpala w 7 minut). Widziałem, że w tym roku sprzedają te same grzałki po 205zł http://www.czescidotraktorow.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



Krystian86    5

Ja w swoim mam dwa akumulatory 12V i każdy ma po 120 Ah i przy najmniejszym spadku temp. do ok 0 stopni dopalenie ciągnika graniczy z cudem. Fakt faktem mam te akum. połączone równolegle (bez żadnych przekaźników) i do tego rozrusznik szybkobieżny ale 12V. Jak myślicie może to być wina połączenia akum. i zbyt słabego rozrusznika , że tak ciężko kręci?? I jeszcze jedno, czy założenie grzałki dużo pomoże w takim przypadku????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez dzony9203
      Mam problem. Od niedawna nie mogę załączyć przedniego napędu w belarusie 920. Przedni napęd na krzyżakach, załączany dźwignią.
      Dźwigienka jest w jednej pozycji, jakby zablokowana i nie można jej przestawić. 
      Co może być przyczyną?
      Pozdrawiam.
    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez Peron
      Witam
       
      Czy ktoś z Was wymieniał fotel w swoim MTZ 82 na bardziej komfortowy? Nie chcę kombinować z samochodowymi, chciałbym kupić coś dedykowane do ciągników. Najlepszy to byłby oczywiście jakiś Grammer pneumatyczny, no ale jakiś dobry mechaniczny też może być. 
       
      Zastanawiam się nad czymś takim:
       
      http://allegro.pl/agro-mar-fotel-siedzenie-komfortowe-mtz-pronar-mf-i6574126281.html
       
       
      http://allegro.pl/agro-mar-siedzenie-fotel-mtz-ursus-mf-pronar-i6574129397.html
       
       
      Jeśli ktoś ma, to byłbym wdzięczny za opinie.
    • Przez marka
      Kilka wieczorów poświęciłem na przejrzenie forum dotyczące MTZ i Belarusa i stwierdziłem że każdy ciągnik jest z innej bajki więc postanowiłem otworzyć własny temat na którym będę opisywał własne kłopoty z belarusem 820.3 rocznik 2008 i rozwiązania problemów, zwłaszcza że dzięki forum rozwiązałem już dwie "awarie"patrz problem z WOM w MTZ - Agrofoto.pl Forum - strona 2 i mtz nie odpala - Agrofoto.pl Forum
      A na dzisiaj nowy problem czyli niedziałający wentylator nagrzewnicy oraz prawdopodobnie świeca żarowa .studiując schemat doszedłem do wniosku że za wentylator odpowiada przekaźnik pierwszy licząc od strony kierowcy i na kostce powinno być napięcie idące od bezpiecznika .Czy z tą awarią mogą mieć związek bezpieczniki zabezpieczające ładowanie i gdzie one są fizycznie w ciągniku ?
    • Przez kuba3120
      Witam wszystkich, opiszę mi ktoś połączenie tego alternatora z regulatorem, poniżej fotki, pozdrawiam  
       


×