Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Granul

Crono 574-70 stuki w silniku :( pomocy !!!!

Polecane posty

Granul    0

Witam

 

Życze wszystkim zdrowych i ciepłych Świąt i Mokrego dynusa :)

 

Pozdrawiam

 

Ps:Do tematu powrócimy po świętach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Granul    0

Witam

 

Jak zwykle z deszczu pod rynne :(

Przy pracy z kultywatorem po 30 min ciśnienie oleju spada do poniomu 0,3 atm :(

Totalna porażka w trakcie remontu nie zmienialiśmy pompy olejowej .....

Na zimnym 4 atm po rozgrzaniu na postoju 2 atm przy pracy z siewnikiem po 30 min pracy 1 atm...........czy to może być pompa ??

Brak pomysłu .........POMOCY !!!!!!!!!!!!!

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelxp    1

troszeczke wieksze csnienie powinien miec tez na zimnym zawór w pompie powinen rozłaczac przy 5,5atm , teoretycznie przy remoncie wału wypadało by zmienic i pompe olejowa bo nie wiadomo w jakim była wczesniej stanie , najlepiej odkrec mise wyjmnij pompe i sprawdz jak ona chodzi czy nic nie grzechocze , wlurz ja do oleju i recznie pokrec sprawdz jak pompuje i czy trzyma olej czy ma opad po jakims czasu jak bedze olej opadał to do wymiany bo nie trzyma , sprawdz na poczantku tak bo jak sie okaze ze pompa okla to szkoda by było wydawac niepotrzbnie , a moze sprezyna w zawoze pompy pękła , obejrzyj pompe jak trzeba będze to wymień

, a na jekim oleju jezidzisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

JANCZAK1176    39

Weż kompresor nabij powietrza i odkręć czujnik oleju i dmuchnij te powietrze na ciepłym silniku i nasłuchuj .Nawet odkręć miskę olejową , kolega na AF miał przypadek że mu ciśnienie oleju w T 25 na zimnym 5 a jak rozgrzał silnik to prawie 0 ,1 na dużych obrotach silnika. Pompę oleju wymieniał itp . dmuchną tym powietrzem co powiedziałem mu i okazało się ze ma mikro pęknięcie na bloku silnika co przykręca się pompę oleju .Na zimnym było szczelna ,a po rozgrzaniu robiła się szczelina i olej znikał z magistrali brak ciśnienia .Zobacz jeszcze tom pompę olejową z tym zaworkiem ,przycina się i oraz te orgii i uszczelki przy pompie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Granul    0

Witam

 

Rozebrałem jeszcze raz silnik wyciągnołem korbowody i dałem do kompletnego remontu kątowania i zrobiłem tulejki na korbach bo było luzu 8 setnych milimetra

Niemiałem już pomysłów więc pomyślałem a co tam :)

Sprawdziłem tuleje cylindrów mają po 18 setek luzu, więc nie jest tak źle :)

Najważniejsze że nie są wytarte w jajo.

Złożyłem pełen nadzieji iiiiiiiiii...................... NIC !!!!! jak stukało tak stuka :( <rozpacz>

A tak na marginesie ciśnienie gubił na turbinie straszy luz na wirniku.... generalny remont turbiny wraz z obudwą i wałkiem i ciśnienie skoczyło o 1 atm .....przetestuje w sobote przy koszeniu trawy :)

 

Koledzy czy macie może jakiś inny pomysł........... biore wszystko.......... POMOCY!!!!!!!!!

 

P.s Dziwie wytarte panewki mają co prawda z 15 motogodzin a wytarte tak punktowo tzn panewki góren wytarte w 3 punktach.......

ale chyba jestem już przewrażliwiony:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelxp    1

jak pech to pech jezeli wszystko zrobiłes nie powiny sie takie cuda dziac zastanawiam sie czy moze cos jest nie tak z wałem w sumie nigdy sie nie spotkałem z przypadkiem zeby był wygienty bo predzej sie złamnie ale hm moze ma jakąs wadę, cieszka sprawa bo widze juz mase pieniedzy wlozyłes w ten ciagnik a tu nadal lipa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Granul    0

Witam

 

Czy ktoś może polećić jakiegoś speca od tych silników okolice kraków-tarnów-nowy sącz ???

 

Pozdrwawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
masseyf12    33

Mam podobny problem przy mf 5314, jak jest zimny to nic prawie nie slychac, ale jak troche pochodzi i sie nagrzeje to wtedy zaczyna stukac. Tylko u mnie problemem sa tuleje, na cylindrze porobily sie rysy i tlok sie przytar i tak klekocze metalicznym dzwiekiem. Jezeli masz podobny problem to bez wymiany tuleji sie nie obejdzie. Zobacz tez czy tlok( bez pierscionkow) sam spada w dól, czy czasem sie nie klinuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Granul    0

Witam

 

Też mi się tak wydaje ale dziwne jest to ze jak jade z góry i ciągnik chamje silnikiem a pociągne za linke od gaszenia (cofne listwe paliwową) to 95 % klekotu znika !!!!!!!!

Dziwne nie ???

Co ty na to ??? u ciebie też tak jest ??

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
masseyf12    33

U mnie stale równo, tylko jak jechałem i trochę więcej obrotów mu dałem to zadusiło ciągnik ( tłok go przytrzymał na jednej tuleji). Tylko jak rozebrałem silnik to zaraz było widać że tuleja jest porysowana i tłok się w niej klinował ( nawet bez pierścionków).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Granul    0

Witam

U mnie tuleje są w porzadku ale coś jest na rzeczy wczoraj pojechałem posłuchac takiego silnika i nic w nim

nie stuka....u mnie gdzieś cos wali tylko niewiem co..???

Nie klepie jak jest bardzo zimny...poniżej - 5c wtedy przez 1min nie klepie i im zimniej to dlużej nie klepie

najgorzej jest na wolnych obrotach jak cos ciągnie to zmienia sie glos i juz tak nie slychac?????

no i jak cofne mu listwe paliwowa..... o co chodzi ??? .........MAK TOŚ POMYSŁ!!!!!!!!!!!!!!????????????

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Granul    0

Witam

 

W tym modelu brak mechanizmu wyruwnującego wał .......jeśli o to chodzi ......pompa olejowa normalna zębata......????(moge przesłaś skan mam katalog części do niego i instrukcje obsługi po polsku)

Nie wiem już spać nie moge :( Ciśnienie na zimym ok 4.5 do 5 atm a na rozgrzanym na postoju 2 atm na wolnych obrotach a po cięzkiej pracy w polu chwilowe najniższe od 0.8 do 1 atm na wolnych obrotach!!!

To mnie intryguje że jak jade z góry i pociągne za linke od gaszenia to po stopniowo klekot cichnie i po 5 sec zostaje z niego jakieś 5% czyli ledwo słyszalne......O CO CHODZI?????

no i jak jest zimny......co -5 c albo niżej ....kasuje jakiś luz czy co ?????

nie mam pojęcia.......przed remontem klepal tak jak po....... o co kamana ???

JAK TOŚ POSTAWI DIAGNOZE TO STAWIAM TYLE WÓDKI ILE UNIESIE .............:)<lol>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50

Przeczytałem jeszcze raz to wszystko i dalej zgaduję - może coś jest nie tak z początkiem wtrysku na tym cylindrze, za wczesny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Granul    0

Witam

 

Przekładałem pompy i nic sie nie zmienilo.........przed i po wymianie wtryskiwaczy(końcówek) to samo....jak klepał tak klepie.....zmieniałem kąt na wszystkich ( tam są 3 cieniutkie podkładki dałem 0 a potem sześc i nic)

Mam pomysl ...skoro zimno eliminuje klekot na chwile to najpierw wyciągne wtryski i wstawie do zamrażarki (może sie wiesza??? nie wiem przecież nowy jest !!!)....na nocke i zobacze jak nic sie nie zmieni to zmoroże spray do zamrażania taki dla sportowców i schłodze

tuleje......a jak to nic nie da....to już niewiem?????

 

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

musisz dokładnie obejżeć tłoki, może już się za bardzo wyrobiły kanaliki na pierścienie i tłok po rozgrzaniu wpada w drgania i udeża o pierścienie,

a masz założone półksiężyce na wale korbowodowym bo to może być przyczyną że wał zaczyna udeżać o blok.

 

PS: wiem co przeżywasz ja też przerzywałem taki horror z T 25, też się namordowałem i wkońcu się okazało to co opisał JANCZAK1176 (bo opisał on mój przypadek w skrucie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slov83    0

Witam mam podobny problem i doszłem ze to wina jest po stronie regenerowanej sekcji.Poniewaz stukot idzie wraz za nią mam 6 cyl.i tak ją przekładałem w kazde miejsce i stukot był zawsze po jej stronie.I jak kolega pisał ze kiedy odkreci sie przewód wysokiego ciśnienia wszystko cichnie i silnik pracuje równo.A i mam pytanie gdzie robiłeś regeneracje sekcji????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Granul    0

Cześć

 

Ty masz 6 cyl więc troche więcej opcjij :) Sekcje regenerowalem w Krakowie rzut kamieniem od aqua parku na ul.Dobrego pasterza

2 pompy byly calkowicie padnięte 1 byla w miarę ktoś chyba ją robił ??? Z nowości to traktor miał mocno podkręconą dawke paliwa :)

ustawiłem jak fabryka kazała i w trasporcie o jeden bieg niżej :( ale sa tego plusy jak pisalem chyba wczesniej traktor BARDZO !!! slabo hamowal silnikiem ...tak jakby im szybciej jechał z góry bez gazu dostawał większą i większą dawke startową paliwa. Na szczęście już lepiej i teraz jak jade z góry bez gazu już nic praktycznie nic nie klepie , klepie natomiast na wolnych bez zmian.....:(

U mnie stukot raczej nie idzie za sekcją :( Wtryski tez odpadają bo nowe końcówki i nic się niezmieniło w klekocie :(

Jakieś pomysły ????

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slov83    0

Ja również walcze ze swoją machiną,tez mam problem z silnik w trakcie hamowania na biegu z górki nabiera obrotów jak bym mu dodawał gazu.A czy regulowałeś pompki podkładkami dystansowymi?Sprawdzałeś prace listwy czy sie nie zacina?Bo u mnie właśnie to robi.A jak przedstawia sie sprawa regulatora obrotów bo teraz nad nim sie zastanawiam?CZemu nie potrafi utrzymywac równych obrotów?czemu nie wychamowuje silnika podczas zjazdu z górki?niebawem zaczne sie z nimbawic na nowo jak cos mi uda sie zrobic to napewno napisze.A pompki robione u hoffmana w Rzeszowie!

 

Pozdrawiam i powodzenia!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×