-
Podobna zawartość
-
Przez zorak
Po założeniu plantacji truskawki przyszedł czas na plantacje mialiny. W tym roku 1800 sztuk sadzonek odmiany POLANA. Dlaczego ta odmiana ?? Jest to malina bardzo plenna, owocująca na pędach jednorocznych które nie potrzebują podpórek. Po zbiorze wystarczy skosić pędy. Przedplonem był jęczmień. Pole na zime zaorane a wiosną zrobiona uprawka i własnie jestem na etapie sadzenia. Rozstawa w rzędzie 0,5m a między rzedami 3m.
Pierwsze pytanie - czy po posadzeniu obcinać pozostałość zeszłorocznego pędu na równo z ziemią ?? czy pozostawić ??
Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie tą rośliną to prosze o kilka wskazuówek odnośnie nawozów i oprysków - zwłaszcza oprysków. Jakie oprysk, kiedy i na co.
pozdrawiam i czekam na jakies wieści
-
Przez adid0s
Witam
Dziś zauważyłem że jedna z gęsi nie je, coś wypływa z dzioba jakaś woda, cieżko się jej oddycha i charczy i czasami kichnie/kaszle
Czy coś da się zrobić bo szkoda by się zmarnowała to tak się ją zabije (gęś ma 3 miesiące) i jej szkoda mogła by jeszcze podrosnąć
Jakieś sugestie ?
-
Przez DawidWachnik
Witam kupię 50-60 prosiąt w wadze około 20-30kg ,województwo Łódzkie powiat Piotrkowski
-
Przez BartekRogacki
Witajcie. Piszę tutaj z bezradnością i nadzieją na ratunek. Nie wiem co ale coś złego dzieje się w moim budynku, dwóch weterynarzy oglądało padłe prosięta i łapią się za głowę. Kilka dni temu padło przez noc 9 sztuk prosiąt z jednego kojca w wieku kilka tygodni po odsadzeniu. Ładne, zdrowe, grube prosięta, sekcja nic nie wykazała. Lekarz zapisał specjalny proszek do paszy który miał temu zapobiec ale bez zmian, prosiaki wylatują jeden za drugim. Może to przyczyna mikroklimatu budynku? Nie jest to nowoczesna chlewnia. Może macie jakieś pomysły?
-
Przez agrofoto
Choroba guzowatej skóry bydła (guzowata choroba skóry bydła, LSD) jest bardzo mocno zaraźliwą chorobą, która od kilku lat dziesiątkuje stada bydła m.in. w Grecji i Bułgarii. Wirus przenoszony jest pomiędzy zwierzętami głównie przez muchy i komary. Głównym objawem są twarde guzki na skórze zwierząt.
Najbardziej narażone jest bydło domowe o cienkiej skórze: Jersey, Guernsey i Ayrshire. Wrażliwe są krowy o wysokiej wydajności mlecznej oraz cielęta.
-