Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tamtym roku na bagnie sypnąłem 150kg saletry i zboże plackiem leżało, a tam gdzie sama polifoska pięknie rosło bez wylegnień. W tym roku azot tyle co w polifosce jak będzie konieczność, a jak po zimie będzie w dobrej formie to nic nie dostanie. Pola wygnojone. Jare też na obornik pujdą + wapno.

Stary gdzie ty oszczędności szuksz?? Weź kalkulator i policz sobie troche.

Opublikowano

Parę lat temu zostało 5 worki saletry i sypnołem zagon na łące i tym się tylko różniło od reszty że była ciemniejsza trawa nic pozatym ani gęstrza ani wyższa. To dobre na wymokłe lub zabidzone, by się odkuło ale na normalne pole saletra to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Opublikowano

U mnie podstawowe jedzenie dla zboża to pruchnica z obornika i łubinu już nie raz po posypaniu nawozu miałem mniej niż więcej bo się położyło. Ale jak Wasze pola puste to trzeba walić nawóz nie ma tak lekko. Jak trzeba to trzeba. Odkąd nie mam bydła to już 5 lat łąka nawozu nie widziała, a trawa dalej rośnie że kosić trzeba, a przecież nie powinna rosnąć jak nic nie dostaje.

Opublikowano

5-6, a kto je waży. Starcza zboża, od dawien dawna nie kupowałem na paszę. Jak nie da się pruchnicy to żadna chemia nic nie da. Łąki koszę i siano w gnój obracam by jak najwięcej go było bo i tak siana nikt nie kupi w okolicy, a po kostki z daleka nikt nie przyjedzie. Świnie produkują nawóz i gitara gra.

Opublikowano

To ja nie wiem jakim cudem ale jakoś tylko przy wysokim nawożeniu wychodzę na +, przy niskim wychodzę na 0 lub na minusie. Ale na forum nie brakuje ludzi co zboża im sypia takie plony które osiąga się przy nawożeniu 200-250NPK :D Niech będzie tak dalej a zobaczycie koledzy że na rolników nałożą podatek od fotosyntezy, bo przecież rolnicy zarabiają z ha ponad 5tys bez nakładów na nawozy, śor i inne :P

A tak poważnie kto już ruszył lub planuje wkrótce ruszyć? Dziś bardzo dużo śniegu ubyło.

Opublikowano

Ale ruszył temat z kopyta :D To i jasie wypowiem.

Będę czekał jak przyjdzie ten przymrozek na początku marca, fajnie by było tak pomiędzy 5 a 10 marca. Pójdzie saletra na rzepak-300 i pszenżyto-220, zachodnia część małopolski.

Oczywiście pod warunkiem że nie będzie biało, jak dwa lata temu trzymało do kwietnia :huh:

Opublikowano

Pruchnica to podstawowy skład gleby bo tam są jeszcze iły i wiadomo reszta ... ale to jest czynnik gdzie roślina żyje to jest jej miejsce do życia . obornik na fosfor i potaś i reszty w mniejszych ilosciach ale azto to czynnik tkory decyduje o plonie ze wspołpracy z innymi nawozami . mozesz miec pruchnicy do oporu ale azotu nie dasz to nie urosnie ... czarów nie ma

Opublikowano

W tamtym roku siałem saletrę 15 marca rano było -3 a w południe +9 ładnie się popadło, pewnie i w tym roku gdzieś ok. 15 marca. śniegu już nie wiele tylko przy miedzach, a w niektórych miejscach nie ma wcale :) pójdzie saletra 200kg/ha jak co roku ;)

Opublikowano

Jutro planuje 200 kg saletry. Od kilku dni nie było nawet przymrozku. Wczoraj kopałem rowki na zalanym wodą polu, to widać, że ziemia nie pamięta już zimy.

W ubiegłym roku sypałem 8 marca.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez agrofoto
      Szanowni Państwo,

proponujemy niecodzienny sposób zdobywania wiedzy. Portal AgroFoto.pl wspólnie z firmą BASF zaprasza na pierwszą w polskim Internecie rolniczym wirtualną prezentację na żywo dostępną on-line. Ty zasiądziesz wygodnie z kawą bądź herbatą przed swoim komputerem a informacje, wiedza i praktyczne wskazówki przyjdą same wprost do Ciebie. Teraz wystarczy tylko wejść na stronę

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

i wziąć udział w prezentacji na temat prawidłowego stosowania regulatorów wzrostu w zbożach. Pytanie "czy skracać zboża?" jest z pozoru proste. Dziś wszyscy raczej odpowiadamy, TAK. Zrobić jeden zabieg, czy dwa i od czego to zależy? Tu odpowiedź już nie jest tak oczywista. Stosowanie regulatorów wzrostu jest tylko jednym z elementów całej technologii, czy można skracać lepiej? Pewnie tak, każdy ma swoje wypracowane metody, czy można je poprawić? Z całą pewnością dowiedzą się Państwo czegoś ciekawego, co pozwoli skracać lepiej. Będą pytania, my odpowiemy.

21 lutego o godzinie 19 wejdź do „pokoju konferencyjnego” AgroFoto.pl i bądź z nami.

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

Do zobaczenia i usłyszenia*!

Zespół AgroFoto.pl & BASF

*Pamiętaj, aby sprawdzić czy działa Ci dźwięk w komputerze

Co potrzebuję, żeby przystąpić do prezentacji online?

W prezentacji można uczestniczyć podłączając się z dowolnego miejsca z dostępem szerokopasmowym do Internetu.

Aby w pełni uczestniczyć w szkoleniu potrzebujesz:
      - przeglądarkę internetową z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym),
      - słuchawki lub głośniki, aby słyszeć naszego prezentera,
      - dostęp do Internetu (minimalna przepustowość łącza 512Kb/s).

Połączenie z prezentacją odbywa się przez przeglądarkę internetową za pomocą platformy ClickWebinar, która działa poprawnie z popularnymi przeglądarkami takimi jak MSIE, Firefox, Chrome z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym).

Jeżeli łączysz się z urządzenia mobilnego ściągnij aplikację dla iPada, iPhone, Androida i BlackBerry.

Uwaga! Podczas pierwszego podłączania możesz przetestować swoje połączenie (aplikacja sprawdza czy użytkownik ma zainstalowane wszystkie niezbędne komponenty do prawidłowego działania).

Szczegółowe informacje, w przypadku wystąpienia problemów z połączeniem znajdziesz - TUTAJ.

Zapis prezentacji prowadzonej przez eksperta z firmy BASF- Pana Mariusza Michalskiego:

http://www.youtube.com/watch?v=oYdMc5qWlvE

http://www.youtube.com/watch?v=vblDFu8RTgQ

http://www.youtube.com/watch?v=-Dro5xrxep4

http://www.youtube.com/watch?v=zZe01iFrdQU
    • Przez maxiben
      witam juz dawno w roznych tematach wspominalem o mojej pierwszej w polsce porodowce w systemie wannowym jego zaletach a ze wiekszosc chcialaby widziec zdjecia i zobaczec jak mniej wiecej to wyglada a ja niestety nie potafie wstawiac tych zdjec ale teraz mnie wyreczyl top agrar dokladniej pani Ania Kurek ktora byla u mnie na dniu otwartym teraz mozecie zobaczyc zdjecia na ich stronie oraz poczytac w kwietniowym top agrar i nastepnym wydaniu hoduj z glowa i trzodzie chlewnej. a ja obiecuje pozniej wstawic swoje zdjecia .
      zapraszam do komentowania pozdrawiam hodujacych trzode maxiben
    • Przez bobytempelton
      Witam, z racji że sezon na komunie w pełni chciałbym abyście podzielili się pomysłami na prezent na komunię dla chrześnika chrześnicy, czy po prostu dla 9 latka z okazji tego święta. Chciałbym abyście pisali przydatne rzeczy które zostaną im na długo, lub długo w pamięci , oklepane rzeczy typu rowerki zegarki itd raczej odpadają, a pieniądze wydadzą i tyle z nich będzie , zachęcam do wypowiedzi
    • Przez celtis
      Witam, ile wody stosujecie na 1 hektar w opryskach? Aktualnie opryskiwacz mam 400l i jest ustawione że jednym opryskam hektar, jednak wydaję mi się że jest to sporo za dużo. Jaką polecacie uniwersalną dawkę do wszystkich środków?
    • Przez kaszelan91
      Witam, czy spotkał się już ktoś z was z ostrzeżeniem ,,Nieprawidłowe działanie przekładni,, na sterowniku siewnika? Cały czas mi to pika w wnerwia przy pracy. Jaka może być tego przyczyna? Druga sprawa, zapewne połączona z tą pierwszą, Czy ma ktoś z was siewnik Bomet? Mamy nowy niedawno zakupiony i jest problem z ustawieniem prawidłowej dawki wysiewu, ustawione przełożenie na wysiew 206kga w  rzeczywistości wychodzi prawie 400kg. Trzeba sobie samemu dopasowywać metodą prób i błędów, praktycznie jest ustawione na zupełne minimum. Podziałka na przekładni w ogóle nie ma racji bytu, gdyby się nią kierować to siewu zabraknie w połowie pola... Czy ktoś się już spotkał z taką usterką? może jest jakaś rzecz o której zapominam przy ustawianiu przekładni? Robiąc według instrukcji wychodzi zupełna fikcja. pzdr.
  • Dodaj nową pozycję...
v