Skocz do zawartości
xero11

Problem z WOM i podnośnikiem c-385

Polecane posty

Thomas2135    1190

Dzisiaj mierzyłem i z dość dużym naddatkiem 1,6 w zupełności wystarczy, bo jest gdzie go schować. Krótszego nie ma sensu, bo w razie podnoszenia tablicy wskaźników musiałbyś odkręcać przewód.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

O no to dzięki za odpowiedź :) Ale tej tablicy to się nie podnosi bo jak chcesz zrobić elektrykę to odkręcasz boczne :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1190

Podnosi się podnosi, zwłaszcza jak masz duże dłonie i trzeba wymienić żaróweczkę podświetlenia obrotomierza. Dzisiaj zakupiłem przewód i wskaźnik za niestety 126zł. Nie miałem czasu czekać na sprowadzenie wskaźnika panelowego z tylnym podłączeniem, więc jest to co na fotce. Niektórzy stwierdzą, że zamontowany w "druciarski" sposób, ale obiecuję, że wolnej chwili znajdę mu miejsce na tablicy. Dla zainteresowanych, gwint pod czujnik to M10x1. Przewodu wystarczyłoby 1,4 -1,5m jeśli chcecie mieć go po prawej stronie

Teraz najlepsze, jak widać na fotce mikropompa pracuje przy ciśnieniu 12-13 bar na oleju o temp otoczenia. Po podłączeniu pod wom pracy, włączonym napędzie i żółwiu ciśnienie nie zmienia się. Jedynie spada o kilka bar na sekundę, gdy wyłączę żółwia. Teraz wiem, że mikropompa jest sprawna i trzeba zajrzeć będzie do sprzęgła wom-u. Być może po 2 sezonach w sieczkarni zjadło tarczki lub oring.

25b8122eeda6dcb4m.jpg

8d8da97a0b81ffd1m.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kojot629    227

odswiezam temat

mam problem z womem, nie chce wogule ruszyc a podnosnik przy podnoszeniu drzy.

Popuszczalem te przewody ktore sa na zdjeciu od Thomas2135(te ktore ida do sprzegla wom i olej wogule z nich nie leci ani przy wlaczonej i wylaczonej dzwigni Womu,

Czy to oznacza ze mikropompa sie skonczyla?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1190

Poprzedni post napisałeś dość niezrozumiale. Podnośnik i mikropompa to dwa oddzielne mechanizmy i układy i jeden na drugi nie ma wpływu. U mnie rozdzielacz jest zużyty i dlatego drży i opada mimi zmiany uszczelnień na siłowniku. Mamy rozumieć, że po uruchomieniu ciągnika odkręceniu przewodu w ogóle pompa nie tłoczy oleju? Najlepiej będzie jak sprawdzisz jak ja ciśnienie o ile jakieś tam panuje. Być może pękła mikropompa i stąd brak reakcji. Sprawdzałeś czy działa wzmacniacz i napęd jeśli ciągnik go posiada?

Co do mojego problemu, to chyba się uporałem. Założyłem nowe uszczelki manżetowe i dołożyłem jedną tarczę dystansową, bo luz wdawał się dość spory, mimo, że tarczki jak nowe. Po złożeniu przetestowany był w kosiarce bębnowej i w wodzie nic nie stawało, bo wycinałem sity.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

Mikropompka ma wpływ na pracę obwodu podnośnika hydraulicznego, o ile ciągnik jest wyposażony w pompkę wspomagającą podnośnika, która jest zasilana z mikropompki. Pisałem już o tym w którymś z tematów. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kojot629    227

dokladnie, pompa wogole nie cisnie oleju.

ciagnik nie ma przedniego napedu, a wzmacniacz jest odlaczony wiec raczej niesprawny.

Stefano1 no wlasnie cztalem ze jak mikropompa siadzie to pozniej do pompy wspomagajacej podnosnika idzie powietrze i stad drżenie przy podnoszeniu.

wszystko wskazuje na mikropompe, ale chcialbym miec pewnosc zeby nie rozpolawiac ciagnik na darmo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1190

Mogło też stać się tak, że pękł gumowy przewód ssący od pompy lub pękła opaska a ta nie jest w stanie zassać oleju, bo łapie powietrze Mogło równie dobrze wywalić uszczelnienie w pompie. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. Jeśli ciśnienia nie ma w ogóle to zostaje Ci tylko rozpołowienie ciągnika. Zanim to zrobisz możesz spuścić olej ze skrzyni i odkręcić prostokątną pokrywę po prawej stronie. Być może przez nią uda Ci się coś zobaczyć, przynajmniej czy pompa cała. W moim mikropompa jest sprawna a pompka tłoczkowa wspomagająca nowa a mimo to podnośnik drży jak ma obciążenie na listwach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

Thomas2135- drży, bo możesz mieć źle wyregulowany zawór odcinający pompy tłoczkowej ;) Też już o tym gdzieś na tym forum pisałem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hej. Mam problem może ktoś z was z tym się spotkał. Wymieniłem mikropomke i rozdzielacz i nawet do tyłu zajrzałem ale gdy się olej rozgrzeje to wałek pod obciąrzeniem nie chce się załączyć, a ciśnienie ma 12 atm. Zetor 8145

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
devicer    0

witam mam problem z wom c-385 przy włączeniu hydrauliki wałek rusza a w prasie przy dobijaniu balota zaczyna stawać i cos drży tak jakby pod podłogą

Edytowano przez devicer

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrek912    7

Ja mam to samo wymieniłem mikropomke i tarczki i nic a Ty zacznij od wymiany tarczek bo mniej roboty niż wymienić mikropomke bo trzeba do tego rozpołowic ciągnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lovelo    0

Witam mam taki problem z WOM..

Gdy włączam WOM to wałek na pusto i przy maszynie się kręci ale tylko ze średnią prędkością - nie reaguje na wciskany gaz. ( cały czas się kręci z taką samą prędkością)
WOM się kręci, podnośnik tylny działa, wzmacniacz i przedni napęd działają bez zarzutu.
Ciągnik nie pracował dużo w polu, bo służył do ciągania lawety, więc jest w stanie idealnym i żadnych przecieków, w polu idzie jak burza , lecz tylko ten WOM
Dźwignia od WOM-u przy kierownicy też nie działa, tzn wszystko sprawne, ale nie zatrzymuje womu hydraulicznie.
wyłączony wom można spokojnie kręcić ręką, a włączony też można lecz czuć bardzo duży opór. 

Co może być przyczyną tego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek500    7

Szukam w necie i nigdzie nie moge znaleźć a na szybko Potrzebuję instrukcje jak i gdzie się włącza biegi w ursusie 385 1978r.Szukam w necie i nigdzie nie moge znaleźć a na szybko Potrzebuję instrukcje jak i gdzie się włącza biegi w całym 385. Znajomy znajomego ma do sprzedania taki ciągnik, jadę go zobaczyć i chciałbym wyjechać nim w pole a nigdy ursusami większymi nz 60tka nie jeździłem. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek500    7

Masz dwie wajchy, lewa wajcha do przodu masz tzw polowe biegi, w dół prosto wsteczny a w prawo i w dół masz tzw szosowe, prawo wajcha wlaczasz 1234 a dokładniej 1 w lewo do gory, 2 w lewo w dół, 3 w wpawo do gory, 4 w prawo w dół- dokładnie jak w samochodzie osobowym tyle ze bez piątego biegu. Jadąc do przodu najpierw wybierasz czy chcesz polowymi czy drogowymi a potem prawa wajcha jakim biegiem chcesz jechac, a jadąc do tył lewa wajche dajesz prosto w dół na wsteczny i potem bieg zależnie jak szybko chcesz jechać do tył 1 lub 2 lub 3 luh4. Gdy chcesz jechać samym ciągnikiem to śmiało 3 drogowa potem 4 i jedziesz. Jadąc obojętnie którym biegiem możesz jeszcze korygować prędkość środkową wajcha przy kierownicy tzw żółw zająć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×