Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
czareczek85

Hydraulika Kubota M128X

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
czareczek85    34

Dlaczego mimo zamontowanej regulacji natężenia dawki przepływu oleju wyskakuje mi dzwignia sterująca? dotyczy to tylko pracy z prasą rolującą i podpietą do niej owijarką podczas owijania bel czy powodem może być za cienki przewód na powrocie oleju z owijarki do ciągnika? A może jest zbyt długa linia hydrauliczna bo około 6m. Proszę o rady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czareczek85    34

sytuacja wygląda tak że gdy mam podpietą owijarkę sipma maja do ciągnika bezpośrednio i pracuje na małych obrotach to jest wszystko wporządku owija tak jak powinna i jak przesune dzwignie od sterowania hydrauliki na plus(+) to mi jej nie wybija może czasami ale rzadko. Natomiast jak pracuje zestawem prasa a z tyłu owijarka to musze ciągle trzymać dzwignie od sterowania hydrauliką bo mi ją wybija na neutral i wtedy nie podaje oleju do owijarki i tu jest mały myk żeby znowu podać olej na owijarkę muszę dźwignie sterującą dać najpierw na minus (-) żeby olej ściągneło lub jak kto zwał ciśnienie spadło w obwodzie a dopiero potem moge znowu dać na plus (+) i wtedy znowu owija ale dzwignie musze dalej trzymać na plusie. Proszę o rady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kris14    259

A tę regulację wydatku masz w rozdzielaczu ciągnika czy na przewodzie?

Jeśli na ciągniku ustaw na minimalną przepustowość i zobacz co się dzieje.

Bo mam rozumieć ze odbija podczas owijania w czasie kiedy kręcisz balota (ciągnik pracuje na większych obrotach) tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michalmeer    366

Na moje tez tak zrób skrec potencjometry do minimum moze poprostu za duzo oleju idzie .. a tyle nie potrzeba i cisnienie samo obdija dzwignie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czareczek85    34

czy Kubota M128X mając udźwig 5800kg powinna mieć problem z uniesieniem pługa obrotowego 1500kg? bo u mnie jak jest zimny olej to pomału podniesie taki pług a jak jest ciepły to nie chce już podnosić trzeba wciskać gaz w podłogę. i to jest ciężko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter03    26

To chyba oczywiste ze jest coś nie tak. Nawet bym nie wnosił o naprawę tego bo po tylu awariach to ci powinni ten ciągnik wymienić i tyle w temacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubertuss    483

Trzeba by zmierzyć ciśnienie na rozgrzanym oleju. Opcje są dwie. Albo fachowcy coś niechlujnie poskładali tj w układzie pozostały nieczystości, które uszkodziły w jakimś stopniu pompę lub inny element układu, albo coś w środku nie jest szczelne jak potrzeba. Druga opcja jest taka, że coś źle wyregulowali, np jakiś zawór odpowiedzialny za utrzymanie ciśnienia. Ja bym jednak to zgłosił. Niech będzie ślad na piśmie, że coś znowu jest nie tak. Zgloś to jak najszybciej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czareczek85    34

Zgłosiłem był serwis i powiedzieli mi że pług moge podczepiać tylo 1100 czy 1200kg jaja sobie robią.bo tak pisze w instrukcji. olej na rozgrzany daje 160bar a zimny 180 wydajność pompy na zimnym oleju to przy obrotach minimalnych 17l coś jest nie tak. Bo kolega ma taką samą kubotę i bez problmu dzwiga większe ciężary

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter03    26

U kolegi podobnie z awariami i spalaniem?

Ewidentnie sobie z tobą lecą w balona z ta wagą.

Wnioskuj do Kuboty o nową maszynę. Powinni to rozważyć skoro po gwarancji części potrafią dać jak ciągnik miał usterkę nie z winy rolnika to i to powinni rozwiązać aby nie szargać opinii.

Edytowano przez pioter03

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czareczek85    34

U znajomego który mieszka w okolicach szepietowa tylko wywaliła sprężarka bo niby Polska olej cieknie chyba z rozdzielacza dokladnie nie wiem z kąd. Ale nie szarpie tak jak moja. podnośnik działa prawidłowo podnosi plug obrotowy i agregat 1500kg bez problemu.Spalanie też mówi że duże i rozgląda się za innym ciągnikiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dropsik    1

Udźwig może być prawdziwy. Jam mam przy Johnie też 5800 kg pług 1450 kg i jak lekko w ziemi nie chce podnieść. Zależy od długości pługa i jak jest zaczepiona śruba centralna. Myślę że pomogłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Versu    0

Ja tu czegoś nie rozumiem ja swoją M9540 bez problemów podnoszę agregat 1900kg zasypany i bez żadnych problemów. Ewidentnie coś z tą kubotą nie tak albo pompa posadzona i nie daje ciśnienia a jak nie daje to może dlatego ci szarpie, bo tam wszystko hydraulika obsługuje więc jak pompa uszkodzona i nie daje takiego ciśnienia na sprzęgło jak trzeba i może szarpać. A jakie masz te spalanie że wszyscy mówią że takie duże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×