Skocz do zawartości
kon23

Kto ma najbardziej mięsne świnie na af

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
kon23    0

Chce żeby chodowcy świń wpisywali tu swoją największą mięsnośc i swoje średnie.Moja największ mięsnośc to 64% a średnia to 57%. :)

Edytowano przez kon23

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moja maksymalna miesnosć to 62%, srednia tak okolo 54%, jescze jeden procent w gore i bedzie max. doplata. Zakład do któergo odstawiamy tuczniki dopłaca tylko do 55%, a potem jak jest coś wyrzej, to juz nic nie dożuca, więć niema o co az tak walczyc.


maszeruj albo giń !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
luk2782    19

nie pamietam dokładnie wyników osiagnietych ale chyba cos ponad 72% wtedy ojciec zgarnał 3 pierwsze miejsca w województwie z 3 mynikami pow 70 % i 3 wynik w kraju w konkurxie Sano na najbardziej miesna swinie w nagrode dostalismy wtedy 1 tone paszy Porky Forte :) dzis miesnosc jest bardziej wyrównana a sa sztuki które osiagaja ok 65% miesnosci niektóre pod 68%. wysoka miesnosc u pojedynczych sztuk nie jest niczym dobrym lepiej produkowac wyrównane sztuki o miesnosci 57-59% poza tym jakosc takiego miesa nie jest najlepsza suche jest :D


Nie ma piękniejszego dzwięku niz ryk 7,1 litrowego Deutza - muzyka dla moich uszu:)

szacunek dla NH ale respekt uznanie i oddanie dla DEUTZ-FAHR-a:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kon23    0

Ja czytałem o tym konkursie sano i o tym gościu co zgarnoł narode miał w tedy chyba 74%mięsmości i dziwiłem się że idzie tak chude świnie wychodowac i troche dziwne mi sie wydawało że tak mało % to kości skura i wnęczności. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1rajdzik    14

rekordzistka miała lekko ponad 63 %, a średnia waha się w granicach 56-57 % przy niecałych 300 tucznikach w ciągu roku


all rights reserved

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michalk    22

ja mialem najlepsza 65,9% a srednio to tak na poziomie 56-57%


Rolnictwo to moja pasja a pasje trzeba pielęgnować...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krolikNH    56

A ja mam takie pytanie skąd panowie wiecie, że to co inni piszą to prawda??? ;) Zastanówcie się...


Moje fotografie chronione prawem autorskim!!!
"Fotografia to sztuka, a nie naciskanie palcem na przycisk"

© 2016 krolikNH All rights reserved.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtek918    3

a wiecie panowie ze powyzej 55 % to nie jest juz mieso tylko trociny :rolleyes: lepiej zeby miala te 50-53 % i troche tłuszczyku ktory tez jest dobry. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1rajdzik    14

o tu się z nie zgodzę! Trociny to masz jak świnię karmisz niewiadomo czym, nawet jak ma ponad 60 % to mięso jest smaczne, tylko jest problem jak tu zrobić pasztet ? :rolleyes:

 

Na własny rzeź nie wybieramy byle czego - więc wiem o czym piszę.


all rights reserved

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mietek180    0

Mój tata w tym konkursie samo miał I miejsce w kujawsko-pomorskim średnia mięsność 66% a największą to nie pamiętam jaką mieliśmy tyle się już tego przerzuciło ale my nie patrzymy na największą czy najmniejszą tylko zawsze średnią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robertsuw    0

u mnie najwiekasza miesnosc to 63 % najmniejsza to cos koło 52 i nie narzekam na trociny sobie zawsze takiego boczkowego uhoduje


--:::: ZETOR 8045 :::--
--:::: ZETOR 5211 :::--
--:::: RUSAK T-25 :::--
Musza wytrzymac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz16s    0

umnie największa to 69% średnia wacha sie w 61-64


JD 6220+ tur , 6400+tur , URSUS 1614, URSUS912 ursus 360 +tur oraz Deutz Fahr potęgą na moich 136 ha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robertsuw    0

@lukasz16s to co to za świnię chude zero tłuszczyku?


--:::: ZETOR 8045 :::--
--:::: ZETOR 5211 :::--
--:::: RUSAK T-25 :::--
Musza wytrzymac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    462

67,2% - II miejsce w konkursie Sano nie na Sano w woj. mazowieckim średnia ok 56%


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mój tata w tym konkursie samo miał I miejsce w kujawsko-pomorskim średnia mięsność 66% a największą to nie pamiętam jaką mieliśmy tyle się już tego przerzuciło ale my nie patrzymy na największą czy najmniejszą tylko zawsze średnią

 

wedle mnie jest nie możliwe mieć średnią mięsność 66% napisz ile odstawiasz świń i jaką posiadasz rasę knurów i loch...U mnie średnia mięsność to58%

a najwyzsza niewiem muszę raz sobie przejzyć druki.


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Firek    2

Średnia mięsność w Europie nie przekracza 58% więc nie piszcie bzdur że wasza średnia mięsność to 65% bo nikt w to nie uwierzy, owszem zdarzają się pojedyncze sztuki które uzyskują mięsność w granicach 65 - 75% ale to tylko pojedyncze sztuki, przy dobrym żywieniu osiąga się średnią mięsność 57 - 59%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maxiben    14

Zgadzam się z firek pojedyncze szt maja pow 65% u mnie co pamiętam to było 67.7%i chciałbym zobaczyć jak wygląda taka półtusza na haku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

A ja mam takie pytanie skąd panowie wiecie, że to co inni piszą to prawda??? :) Zastanówcie się...

 

Już Ci mowie.. - spojrzą w niebo i to wiedzą.

U nas średnia mięsność wynosi 58% przy tygodniowej sprzedażny 200 sztuk.

Ci którzy piszą ze maja średnia mięsność 60-64 albo głupoty piszą, albo nie maja pojęcia co to mięsność.

Tego się nie mierzy metrówką!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    462

Oczywiście średnia z sprzedaży ok. 58%.

 

Kolego wytłumacz mi jak można osiągnąć średnią arytmetyczną 60,1% z średniej 58%-59% ???


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawomir    0

Średnia taka mam z roku czasu a ta 60.1 to po prostu przy jednej odstawie wyszła ale następna była już 58.5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    462

To OK bo jakoś nie mogłem tego zrozumieć.


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tomasek   
Gość tomasek

U nas maciora miała mięsność 90%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bibi
      Witam serdecznie
      Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych w sprawach dokumentów kolegów oraz koleżanek z forum. Sama próbowałam szukać coś na ten temat... ale mam straszny mętlik w głowie i może ktoś mi pomoże zrozumieć jak to rozegrać
      Z mężem planujemy zakupić kilka sztuk prosiaków - około 10, w tym jakieś 2 -3 sztuki byłyby na własny użytek (dla nas i mojej mamy), a reszta poszłaby na sprzedaż.
      Nie mamy żadnej świni, ale mamy nadany numer gospodarstwa i nadany numer siedziby stada. No i teraz pytanie - jak to zrobić tak, żeby byłoby dobrze?
      1) Jeżeli kupimy zarejestrowane prosiaki to wiem, że trzeba zgłosić to do Agencji... ale wtedy czy takiego prosiaka z kolczykiem/tatuażem możemy ubić dla siebie? Czy przypadkiem Insp. Weterynarii nie wymaga, żeby ubój odbywał się w odpowiednim pomieszczeniu i żeby dokonała go osoba z doświadczeniem/rzeźnik? Bo znalazłam takie info...
      2) Jeżeli kupimy prosiaki, które nie są zarejestrowane to mogę je jakoś zarejestrować? No bo jednak jeżeli sprzedam je na skupie to chyba muszą być oznakowane... No ale wtedy czy mogę zarejestrować 8, a 2 zjeść?
      3) Co jeżeli ktoś kto nie ma siedziby stada będzie chciał kupić ode mnie świnię na własny ubój?
       
      Naprawdę będę ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc... gdybym miała jakąś loszkę, to bym wpisała, że się urodziły i potem bym je oznakowała przed sprzedaniem, ale tak nie wiem jak się za to zabrać.
       
      Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że ktoś pomoże 22letniej, dopiero co startującej rolniczce
    • Przez margo22
      Witam, czy ktoś może gdzieś znalazł jakąś stronkę czy programik do prowadzenia księgi rejestracji świń. Nie da się tego zrobić w excelu żeby samo liczyło, dlatego pytam czy ktoś może już coś ma.
    • Przez zimrex
      do sprzedania https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-15-szt-tucznikow-CID757-IDrcyVx.html#1646a5f7b8
    • Przez jan2130
      Witam pomuszcie co mam zrobic juz niemam sił az strach wejsc do szopy cholery obgryzaja sobie uszy i to tylko jeden skojec jest ich tam 50 juz prubowałem wszystkiego pryskałem je takim sprejem zapachowym zucałem i plastkowe butelki sypałem proszek na uspokojenie do pasz i nic :angry:
    • Przez zimrex
      Witam serdecznie moje pytanie dotyczy sprzedaży świń EKO 
      Cena bardzo dobra 
      Świnie chowane na swojei śrucie z dodatkiem bobiku i tu mnie martwi to że czasami był dodawany profit z firmy lnb bo brakowało im witamin niżej bendzie zdj. Jak myślicie czy zostanie wykryte coś w wontrobie jakaś chemia 
      Z góry dziękuje za odp.

×