Skocz do zawartości
wojtii

Problem z odpalaniem.

Polecane posty

seweryn20    575

Iglica z wypracowania się nie zatnie. Raczej z niedbalstwa i brudu może tandetnego producenta. Objaw jak przy urwanej końcówce wtryskiwacz. Czarny dym. Przerabiałem kilka razy w 60-kach a nawet w 30-ce. Jeśli paliwa jest za dużo w stosunku do powietrza a w cylindrze dochodzi do zapłonu dym zawsze będzie czarny. Jeśli jest szary lub biały to albo jest skopany kąt wtrysku,albo nie ma zapłonu. A za to winę może ponosić kilka niedomagań.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adi96    850

Z wypracowania? Przecież będzie miała większy luz niż fabrycznie to jakim cudem Dobre bajki piszesz.Seweryn ma racje,nigdy się nie spotkałem że przez końcówki wtrysków był inny dym niż czarny a może jeszcze za mało widziałem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akmaly    180

Może dla Ciebie to bajki ale pewnego dnia możesz zacząć w nie wierzyć. Kiedyś miałem taki przypadek, co prawda tylko raz się z czymś takim spotkałem ale nie powiedziane że ostatni. Podczas dłuższej pracy na niskich obrotach i nagłym dodaniu gazu tak dymił że w tłumiku się nie mieściło - oczywiście na biało. Po wymontowaniu zawiozłem do regeneracji wtryski i stary spec uważał że są dobre i kazał przyczyny szukać w silniku. Jak mu 3 raz próbowałem wytłumaczyć że to musi być coś z tym wtryskiem to z nerwów mocniej nacisną na pompkę a z wtrysku piana. Nie ma możliwości aby przy zaciętej w górnej pozycji iglicy i braku rozpylenia paliwa wystąpił zapłon - stąd biały dym.

Adi96 - a uwierzysz w bajkę o wypalonej tulei w GMP z winy lania wtrysku? Dużo bajek jeszcze przed Tobą.

Edytowano przez akmaly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    575

To ci napisałem że jeśli w cylindrze nie dochodzi do zapłony to dym będzie biały. To odparowane ale niespalone paliwo. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
toffik    1

Tulei nie wypali a raczej bedzie przyczyna zatarcia tloka(brak smarowania przez wyplukanie ropa oleju)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akmaly    180

seweryn20 - oczywiście masz rację, nigdzie wcześniej nie napisałem że jest zapłon.

toffik - tłok też swoje dostaje ale mi chodziło takie zjawisko jak wytarcie tulei w GMP ( tylko w tym położeniu a już 20 mm niżej może być jak nowa ). Zapomniałeś chyba że tzw. ropa też smaruje.

Edytowano przez akmaly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
toffik    1

ropa niby smaruje ale przy zjawiskach zachodzacych w silniku (wysoka temperatura cisnienie jak i niesprawnym rozpylaczu) powoduje zmywanie oleju ze scianek tulei co w dluzszej pracy silnika powoduje stopniowe zacieranie.Widzialem na tulei doslownie slady po otworkach rozpylacza slady zlego rozpylania i w tych miejscach slady zatarcia to co piszesz sa to slady po pierwszym pierscieniu tloka który bierze cisnienie i temperature na siebie jak i rownież przenoszacy ruch zwrotny zauwazyc należy ze tulej najwiecej zużywa wlasnie najwiecej w gmp dmp

 

 

 

Pkt. 1.10 – popełnianie błędów ortograficznych w postach/komentarzach (3 lub więcej) - Moorgi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akmaly    180

Nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Wiadome że paliwo rozszerza film olejowy ( chyba tak to z literatury się nazywa ) co na dłuższą metę może takie coś powodować. Tylko ja bym do tego dodał że paliwo nie spala się w całości a nawet może dochodzić to spalania detonacyjnego czyli tzw. stukowego. Na tej tulei tłok był zużyty zarówno w otworach sworznia jak i gniazdach pierścieniowych oraz ewidentnie był przegrzany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

co może być przyczyną że nie odpala traktor, kręci kręci aż się akumulator wyładuje i nie odpala, ale jak się "plaka"psiknie to od razu odpala co może być przyczyną???
kręci tak jak by na odprężeniku kręcił

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adi96    850

Jak słaba kompresja to głowica lub tłoki z pierścieniami do wymiany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adi96    850

Jeśli głowica była robiona ,sprawdź  kompresje na tłokach to będziesz wiedział bo  takie gdybanie   to nie jest zbyt dobre musisz dokonać pomiaru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radek1983    0

pali mi się kontrolka smarowania w c360 i nie wiem co to oznacza dodam ze ciśnienie mierzone to jest około 3bar a silnik od remontu chodzi jakieś 6 lat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

No to faktycznie trzeba fachowca żeby to określić. 

Kontrolkę załącza czujnik łącząc ją z masą. Sprawdź sam czujnik i kabel czy nie ma przebicia na masę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maniek14    0

wiecie co może być z moją 60 jak się nagrzeje w ogóle nie chce odpalić, pompowanie nic nie daje jak wystygnie (po około 2 godz) normalnie chodzi, tylko jak go zgasze nagrzanego to już tak szybko nie odpali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kukum    7

A ja powiem tak Błahostka Prawdopodobnie tłoczek w pompce zasilajacej jest juz wytarty i nie robi cisnienia gdy to paliwo sie zagrzeje zmniejsza sie gestosc a co za tym idzie pompka nie moze zrobic tych 0,5 bara i takie sa objawy albo tez zaworki w pompce siadły sa pod tymi dwiema srubkami wkrecanymi od góry a gdy pracuje to tłoczek siła woli pracuje szybciej i wyrabia to moja sugestia :D

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sylu93    1

Moja 360 ciężko pali na zimnym silniku. Nigdzie na forum nie ma takiego przypadku wiec zakładam nowy temat. Mianowicie jak juz wspomniałem na zimnym silniku nowy akumulator rozrusznik R11 również nowy i kręci jak szalony ale musi pokręcić tak przynajmniej przez minute żeby zapaliła. Jak jesteśmy we dwóch i jeden kręci starterem a drugi pompuje paliwo to jest o jakieś 10 sekund lepiej pompka cały czas idzie ciasno ale ogolnie to nie może być wina pompy ani wtrysków, ponieważ pompa po regeneracji w profesjonalnym zakładzie koszt 500 zł sekcje nowe wtryski przy okazji pompy również ustawione ciśnienie i wgl jedna końcówka była do wymiany to oczywiście została wymieniona. Teraz mam taką sugestie czy może to być wina nieszczelności na głowicach? Czy może szlif i wymiana uszczelki pomoże?? Jak myślicie? Bardzo prosze o pomoc bo tak nie da się jeździć. Nie wiem jak było wcześniej bo mam ten ciągnik dopiero od miesiąca wcześniej miałem c-355 i tam nigdy nie miałem takich przypadków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Jeśli pompowanie ręczną pompka skraca rozruch to masz przed każdym rozruchem zapowietrzony układ paliwowy.  Z prostej logiki to wynika. 

To ile dałeś za remont pompy i gdzie jest niewiele ważne. Uważam że już wymiana tylko jednej końcówki jest z ich strony nie profesjonalna.

Za miesiąc, pół roku poleci następna, ty dasz wszystkie a oni elegancka cie oszkubią z kasy drugi raz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mati224    0

Ja w mojej mam to samo jak jest zimna lub postoi to bez samostartu jej nie da rady odpalić. ostatnio kupiłem nowe końcówki wtryskiwaczy ustawiłem ale to nic nie dało i chyba trzeba zostać przy samostarcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×