Skocz do zawartości
wojtii

Problem z odpalaniem.

Polecane posty

Rasoir    0

Wtrysk jest chyba za pozno bo ruch paliwa następuje dopiero po minieciu dwoch kresek na kole. Roznica wynosi dobre 3-4cm. Ale sprawdzalem to bez kapilary.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rasoir    0

Wystarczy wyczyścić klemy na akumulatorach i kablach drobnym papierem i potem przesmarować wazeliną techniczną i dobrze przykręcić klemy i będzie na pewno śmigać.

Edytowano przez Rasoir

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

jaca634    2

Witam otóż mój problem z odpaleniem jest taki że gdy odpalam to silnik potrzebuje kilka obrotów zanim załapie. Jak jest zimny to więcej ale nawet na rozgrzanym nie może szybko załapać co wpływa na rozładowanie akumulatorów. Mieliście podobne problemy i jak je rozwiązać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Wymień zaworek zwrotny na pompie paliwowej na rurce co odprowadza nadmiar paliwa do zbiornika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luke16    184

Co prawda o C-362 ale to to samo :P

Brat dzisiaj wyjeździł paliwo przez przypadek do końca aż ciągnik zgasł... Zalaliśmy pół baku paliwa pompujemy pompką a ta nic zero reakcji odkręciliśmy odpowietrzniki na pompie i na filtrach troszeczkę jakby ruszyła ale nie za dużo... pompuje się nią powietrze... Psiknąłem samostartu żeby zaciągnął a on nadal nic podobnie z holem... Powiem tak pierwszy raz zdarzyło mi się żeby nie było paliwa w ciągniku, ale nie w tym sęk mianowicie czemu pompka nie pompuje paliwa? Była wymieniana z miesiąc temu i znów by padła?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dewro    16

Możliwe że zatkał się kranik w zbiorniku. Zdejmij przewód z pompki i spróbuj w niego dmuchnąć, ewentualnie użyj do tego kompresora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzikizetor    50

Siema wszystkim zmieniłem wałek ten co napędza pompę wtryskową i ciągnik jak odpala to dymi strasznie na niebiesko i biało cięzko pali siły nie ma tyle co wcześniej blok mam rozwiercony 102 mm i nie ma takiej mocy co wcześniej silnik po kapitalnym pompa wtryski regenerowane nic nie pomaga konta wtrysku nie da sie przestawić cały czas to samo jest to zetor 4011

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    154

Co było przyczyną ,że zmieniałeś ten wałek napędzający pompę?

Przyjrzałeś się staremu i nowemu wałkowi ,czy mają tak samo nacięty podwójny ząb wobec wpustu?

Ja ostatnio chciałem zmienić ten wałek i nowy miał właśnie o jeden ząbek freza przesunięty zapłon.

U ciebie podejrzewam będzie tak samo. Na ile wychodzi mniej więcej kąt wtrysku jak sprawdzasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzikizetor    50

Stary wałek miał bicie ale na nowy dobrze wchodzi sprzęgiełko tylko traktor cięzko odpala przy 15 st na plusie

 

Co to jest ten podwójny ząb

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    154

Najprosciej aby nie rozbierać silnika to możesz wyszlifować jeden ząbek na sprzęgiełku od pompy wtryskowej i przesunąć o 1 ząbek.

Kwestia tylko w która stronę masz przestawiony ten początek wtrysku? Najlepiej sprawdź to zobaczysz wg. znaków na kole zamachowym ,np. jak podaje paliwo jeszcze przed kreskami to za wczesny a jak za kreskami to za późny.Jeden ząbek to około 14 stopni więc dużo. Wtedy z odpowiedniej strony sprzęgiełka zjeżdzasz ząbek i przestawiasz o 1 . zakładasz pompę odpowietrzasz i sprawdzasz czy jest dobry początek wtrysku na znaki.

A może koła rozrządu ruszaliście może to być przyczyną ,sa prawidłowo założone wg symboli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    154

To dobrze ,że znalazłeś przyczynę.Wałek na pewno był robiony na wzór zetorowskiego stąd ta różnica o 1 ząbek. Teraz kąt wtrysku zgadza się na znaki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzikizetor    50

Nie mam znaków na kole zamachowym bo to zetor 4011 tylko pompa wtryskowa od c-360 bo nie mieli cześci do tej starej w zakładzie regenerującym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Włącznik elektromagnetyczny rozrusznika klepie.

Akumulatory naładowane?

Kontrolki nie przygasają podczas próby zapalenia?

Przy próbach odpalenia na krótko przy samym rozruszniku jest tak samo? Podaj napięcie z dużej śruby z przewodem od akumulatora na tę małą. Ciągnik ustaw na luzie i zahamuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
strd    4

słabe akumulatory albo zaśniedziałe klemy albo oczka przewodów masowego/plusowego nic nowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
waldi33    0

ja mam inny problem.laduje akumulatory jakies 8-10h ciognik odpala.zgasze i za pul godz juz nie odpala.i jaki tu moze byc problem.wykluczam akumulatory sprawdzone w innym ciogniku i nie ma problemu.alternator lub prodnica moze rozladowywac akumulatory?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
waldi33    0

mam problem naladuje akumulatory 8-10 h i ciognik odpali.zgasze i za pul godz godzinke juz nie odpala.w innym ciogniku akumulatory dzialajo.wina alternatora?rozrusznika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
januszm1    3

Wina instalacji elektrycznej. Tzn gdzies masz zwarcie i ono rozladowuje akumulator. Musisz posprawdzac laczenia przewodow itp. Rozrusznik tez moze robic zwarcie. Ale mysle ze tak w ciemno troche ciezko jest napisac ci jednoznacznie co masz sprawdzic nie widzac sprzetu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
daryjusz10    0

stawiałbym na rozrusznik... gdyby wina leżała w przewodach i zwarcie rozładowało by akumulatory to inny ciągnik by już nie odpalił na nich...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PIOTREK86
      Witam ;D. Może ktoś mi napisać jaki sprzęt najlepiej nadawałby się do ursusa 914? Dokładnie chodzi mi o plugi, szerokość agregatu uprawowego oraz liczbe łap i szerokość agregatu ścierniskowego. dodam że mam ziemie 1-3 klasy. Z góry dziękuje ;D
    • Przez xsardas18
      czy jest możliwe wspomaganie w C-330
    • Przez Wojtek
      ile wam palą te ursusy na mtg i na ile godzin pracy ciezkiej lub lekkiej starcza pełen gorny zbiornik
      jak bym nie kombinował czy jezdząc na obrotach 1500-1700 w orce czyw innych pracach czy obrotach 2100-2400 zawsze mi gasnie ciagnik z braku paliwa po około 7 godzinach,( mam 1224, pzrez kilka dni chodziła w turbo ale sie zatarła i znowu jest bez turbo, pompa jest spowrotem zmieniona od bez turbo)
    • Przez szybki00
      Jak już wspomniałem w temacie potrzebuje informacji jak i czym wyciszyć kabine w Ursusie 1002. Piszcie co wiecie w tej sprawie, a może ktoś juz robił coś takiego
      Pozdrawiam
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam mamy w zamiarze kupić prase do naszej sześćdziesiątki i tu moje pytanie jaką prase wybrać żeby się nie zamęczyć ciągnika, na co zwracać uwagę przy kupnie prasy?
      Zastanawialiśmy się nad Krone KR 125 lub 130 czy to dobry wybór?(Jeśli by mógł ktoś napisać coś o tej prasie jak z awariami i częściami).
      Fundusze na to przeznaczone są niewielkie max. 15 tyś.
      Prosze o podpowiedzi pozdrawiam Czazal ^^
×