Skocz do zawartości
wojtii

Problem z odpalaniem.

Polecane posty

mlody192    0

Witam wszystkich. Niedawno rodzice zakupili ciagniki c4011, ale silnik, skrzynia biegow, przekladnia kierownicza jest od c-360. Mam problem z odpalaniem. Kilka dni temu, gdy temperatura byla okolo 0 stopni, dlugo krecil i za 3 lub 4 razem odpalil-podczas krecenia rozrusznikiem wydobywal sie jasny dym. Po odpaleniu nie wchodzil przez kilka sekund na wysokie obroty. Gdy juz chwile byl uruchomiony, to potem odpalal dobrze i dobrze wchodzil na obroty. Gdy dzis sprawdzilem mu zaplon tak jak w instrukjcji (tylko niewiem czy dobrze, gdy u mnie na bloku silnika niema kreski tylko byla mala kropeczka okolo 1,5 cm od dolu okienka), to stwierdzilem, ze zaplon jest mocno opozniony-paliwo w rurce unosilo sie gdy tlok byl w gornym polozeniu, a moze sie cofal juz. Po poluzowaniu pompy wtryskowej zbytnio nie dalo sie nia obracac-powinna sie swobodnie obracac w celu regulacji zaplonu?? Tylko niewiem czy uda sie tak mocno zaplon przyspieszyc. Teraz krecac rozrusznikiem wydobywa sie bialy/jasny dym lecz ciagnik nie chce odpalic. Niewiem czy cos przestawilem czy tez pompa sie tak mocno zapowietrzyla, gdy luzowalem przewody od paliwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIOTREK44    2

To go musisz odpowietrzyć ręczną pompką paliwową a jak nie pomoże to przy pompie wtryskowej jest śruba to odpowietrzania ale pompka powinna załatwić sprawę może mało paliwa albo kranik zamknięty lub filtr paliwa zanieczyszczony ale musi się minimalnie odpowietrzyć albo, jak nie to we filtrze paliwa zamarznięte paliwo jest i pompa nie może pociągnąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

We wtorek odpalil, a bylo troche chlodniej. Pompka pompowalem, dodatkowo poluzowalem nakretki na wtryskach by sie odpowietrzyl, ale mimo to krecil, dymil na bialo ale nie odpalil. Poluzujac pompe wtryskowa powinna sie bez problemu dac ragulowac na "fasolkach" by zmienic zaplon ?? Jesli wtrysk na pierwszy cylinder nastepuje w GMP lub chwile po nim to da sie tak przyspieszyc zaplon ?? Czy tez moze byc przestawione na kolach zebatych ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    575

Więc tak. Dla ścisłości jeśli ta 4011 ma silnik i skrzynie z 60-ki to nie jest to już 4011.

Wracając do tematy przeczyść okienko papierem żeby się upewnić odnośnie znaku. Jeśli wtrysk następuje w GMP to znaczy na ostatniej kresce OSTATNIEJ.... zaczyna tłoczyć paliwo. To zdecydowanie za puźno. Jesli nie mieści się to w regulacji na pompie to prawdopodobnie jest źle złożona na sprzęgiełku. Do wyjęcia pompa. To że dumi przy kręceniu to dobry znak. Paliwo dostaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

Krecac kolem zamachowym pojawiaja sie trzy kreski kolo siebie, potem pojawia sie oznaczenie OT (gdzies wyczytalem, ze to GMP) i potem pojawia sie jeszcze jedna kreska. O ile kojarze to poczatek wtrysku byl miedzy OT a ta ostatnia kreska. Na bloku szukalem i oprocz kropki o srednicy okolo 1 mm nic innego nie widzialem. Wszystkie Ursusy 4011, 355 i 360 mialy kreske nabita? Z tym Ursusem za wiele nie mialem doczynienia, bo uzywalismy dotychczas Ursusa C-330. Wyczytalem w internecie, ze ktos mial takie same objawy przy odpalaniu zimnego silnika i okazalo sie to wina opoznionego zaplonu-mam nadzieje, ze to u mnie pomoze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Więc ciebie interesują tylko te trzy kreski koło siebie. Najlepiej żeby początek tłoczenia był na pierwszej czyli patrząc w okienko na dolnej ale wystarczająco jest jeśli zmieścisz się między 1 a 3 to tolerancja. Sprawdzaj przy gazie danym na maksa i kręc silnikiem tylko w prawo tak jak pracuje. Jak będziesz zapalał to daj mu mniej gazu. Moja 4011 nie chciała w zimie zapalić jak kręciło się z gazem w podłodze. A jak złapała to silnik kulał. Gaz na około 1/3 i ładnie łapała. Spróbuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

Sprobuje w poniedzialek, ale predzej wyciagne pompe i sprobuje maksymalnie przyspieszyc zaplon na "fasolkach". A jesli ta regulacja na tych trzech srubach okaze sie za mala to co wtedy ?? Pozostaje tylko rozebraniem przedniej oslony i sprawdzenie cech na kolach zebatych ?? Czy jest mniej skomplikowane wyjscie w celu przyspieszenia zaplonu ?? Dziekuje za wszelka pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Nie. Za dużo roboty. Wystarczy wyjąc pompe i sprawdzić czy na sprzęgle jest dobrze złożona. jeślin tak to możesz odkręcić sprzęgło z pompy i spiłować jeden ząbek i nadgonisz tą strate. A chcąc to zrobić na glanc to trzeba by zobaczyć czy przypadkiem rozrząd nie jest źle złożony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
STANK    10

sprzęgiełka przy pompie 40-stki ,czy 60-tki inaczej niż prawidłowo trudno założyć ,chyba ze ktoś się bardzo stara ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

Gdy wyciagne pompe, to wspomniane sprzegielko bedzie przy pompie ?? Gdy obracalem walem i porownywalem dzialanie zaworow na 4 cylindrze w GMP to raczej wydawalo mi sie, ze dobrze chodza. Ale zeby pewnie dokladnie sprawdzic rozrzad to trzeba dostac sie do przedniej pokrywy i sprawdzic znaki na kolach zebatych ?? Orientuje sie ktos jaki jest zakres regulacji zaplonu przy kreceniu pompa ?? O ile stopni maksymalnie mozna przyspieszyc lub opoznic zaplon ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
STANK    10

młody192 daj se spokój z tym sprawdzaniem znaków na kołach zębatych,moim zdaniem gdyby tam coś się nie zgrywało traktor by nie odpalił ,spróbuj na tych fasolkach ustawić jak jest opózniony daj pompę w drugą stronę i zobaczysz jak będzie chodził duże przyspieszenie zapłonu też nie pomoże traktor lekko nie będzie odpalał przy czym będzie wydawał metaliczny dzwięk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

No i właśnie już nie chce palić. Tam nie ma nic do ustawiania na oko. Do tego służą znaki na rozrządzie i na kole zamachowym. Te ostatnie najłatwiejsze do ustawienia i mają się zgrywać.

Tak rób żeby znaki pasowały. To podstawa regulacji silnika.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

Podejrzewam, ze byl mocno opozniony zaplon, a gdy troche ruszylem to calkowicie sie opoznil i nie chce odpalic. Zeby przyspieszyc zaplon to patrzac od przodu silnika pompe musze obrucic w lewo (gora pompy blizej silnika) ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

Po wyjeciu pompy wtryskowej okazalo sie, ze byle troche przesunieta na sprzegle-chyba o dwa zabki. Po ponownym zamontowaniu wtrysk jest w GMP, ale silnik odpalil latwiej niz niz kilka dni temu. Jutro moze bedzie spilowany jeden zabek jeszcze na sprzegielku i moze zaplon bedzie zblizony do prawidlowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

@młody192-coś chaotycznie opisujesz.

 

po co sprawdzasz na 4 cylindrze GMP?co by to miało ze znakami wspólnego?-na pierwszym,o to masz zaznaczone na kole zamachowym.

 

na znakach(kreskach)na kole zamachowym masz początek tłoczenia-koniec tłoczenia masz na GMP i następuje wtrysk-musisz rozróżnić początek(kiedy zaczyna podnosić się paliwo),a kiedy dawka jest już podana-skup się na początku(podanie całej dawki przez pompę trwa około 20 stopni)-i to jest właśnie wyprzedzenie zapłonu.

 

zmontuj pompę i sprzęgło na podwójny ząb i dokładnie sprawdź

 

mówiłeś że ciągnik przedtem zapalał-to na pewno nie była pompa przestawiona o dwa zęby na sprzęgle-żeby w ogóle chodził to nie realne.

 

ząb na sprzęgle odpowiada 2 zębom na kole rozrządu(mniej-więcej,dawno już tego nie mierzyłem)

 

jeśli dokładnie sprawdzisz POCZĄTEK tłoczenia,i gdzie on się znajduje-będziemy mogli ci w łatwy sposób pomóc-dotąd nie zrozumiałem czy to jest początek,środek,koniec tłoczenia.

 

sprawdzanie prętem czy drutem gdzie jest tłok-bezcelowe-od tego są znaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Na pisał że porównywał otwarcie zaworów na czwartym cylindrze GMP. Troche bezcelowe szkoda się rozwodzic lepiej skupić się na ustawieniu pompy. Ma być na znakach a potem się zobaczy jak będzie chodził. Jak kiepsko to nie wiadomo co jest z rozrządem porobione.

A tak dla ścisłości wyprzedzenie nie jest po to że wtrysk trwa przez 20 stopni. Paliwo podawane jest krócej lub dłużej w zależności od tego jaką dawke aktualnie podaje pompa. A wyprzedzenie wtrysku niweluje czas jaki potrzebuje wtrysnięte paliwo na zapalenie sie.

Kolega wiesmag ma racje skup sie na ustawieniu POCZĄTKU tłoczenia na znakach.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

Gdy go kupilismy i przy temperaturze okolo -2 stopnie bardzo dlugo krecil i dymil na bialo, potem niby bylo slychac, ze cos przepala, ale gdy sie puscilo rozrusznik to gasl. Gdy sie krecilo dalej to po dluzszym czasie odpalal, ale chodzil na wolnych obrotach-nie reagowal na gaz, czasami zgasl, ale gdy juz sie wkrecil na obroty to chodzil dobrze, odpalal potem od razu jak byl cieply. Mysle, ze zaplon mial bardzo opozniony a ja luzujac troche pompe calkiem go opoznilem i nie chcial odpalic. Wczoraj po przestawieniu sprzegielka, mimo, ze pompa byla odpowietrzana to praktycznie zaczal od pierwszego krecenia odpalac (temperatura okolo 0 stopni), takze znacznie lepiej niz zaraz po kupnie.

Obecnie paliwo zaczyna sie podnosic w przewodzie paliwowym pierwszego cylindra gdy kolo zamachowe jest na znaku OT (czyli GMP? ). Z tego co wyczytalem to ma byc to wczesniej-na srodkowej z trzech kresek ?

Porownujac zawory na czwartym cylindrze chcialem sie opewnic, ze znaki na kole dobrze wskazuja, gdy jak wspominalem silnik jest od c-360 i niewiem czy byl w calosci wymieniony i co tam zostalo z c-4011 . Na bloko niema zadnej kreski tylko kropka jakos 1,5 cm nad dolem okienka, w ktorym widac kolo zamachowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Zaworów nie sprawdzisz na znaki na kole zamachowym bo ich fazy wypadaja przy innych katach wału.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

@młody192-to ustaw na tą kropkę-bo w 355,360 to była kreska -już nie pamiętam,ale to coś było w tych okolicach jak masz kropkę,punkt,ślad.( głowy nie dam-już nie mam nawet gdzie sprawdzić)

 

dodam że kreska na obudowie w 360 też niekiedy była słabo nabita-byle jak.

 

ząb na sprzęgle może być za dużo-przypuszczam że na rozrządzie będziesz musiał opóźnić o ząb,a na pompie przyśpieszyć o ząb-tak przypuszczam.

 

@seweryn20-wyprzedzenie-opisałem tak w skrócie,żeby było najprościej-bo ogólnie sam zapłon,wybuch ma nastąpić jakiś stopień po GMP.mniejsza o szczegóły.

 

@młody192-tak jeszcze zapytam-pompa włącza dawkę rozruchową-jakby nie włączała objawy podobne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

Zawory sprawdzalem, by upewnic sie co do znakow (gdy pierwszy tlok spreza to na czwartym powinny sie mijac zawory), by poprostu zobaczyc, czy te znaki na kole zamachowym nie sa przypadkowe-nie wiadomo co bylo przekladane przez tyle lat.

Zabek na sprzegle przyspieszyl teraz zaplon-jest minimalnie predzej niz przed tymi kreskami, ale to sie moze na pompie opozni. Ciagnik sie dobrze wkreca na obroty, teraz pojawia sie troche ciemnego dymu-na opoznionym zaplonie dym byl bialy, szary.

Niepokoi mnie rzecz, ze przy obecnym ustawieniu (troche za wczesnym), znow jest objaw, ze ciagnik odpali i dopiero po chwili zaczyna sie wkrecac na obroty, a przez chwile nie reaguje na pedal gazu-za malo paliwa ?? Czy w czym innym problem ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Spoko masz racje. Nie wiem czy faktycznie nie było by dobrze sprawdzić te tryba na rozrządzie. Coś tam jest nachafmecone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody192    0

Pewnie tak by bylo najlepiej, tylko, ze troche duzo rozkrecania by to sprawdzic. Ale moze jak sie ociepli to sprawdze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
STANK    10

mlody192 to tak jak by o pół zęba chodziło na tym sprzęgiełku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×