Skocz do zawartości
wojtii

Problem z odpalaniem.

Polecane posty

gucik131    7

możesz mieć gdzieś układ paliwowy zapowietrzony, powietrze się dostaje i nie chce zapalać wymieniłeś podkładki jak pompę regenerowałeś, nie kapie nigdzie ON ??? Drugi możliwość jaka mi do głowy przychodzi to jak pompiarz pompę robił to zaworków nie powymieniał i paliwo ucieka i trzecia możliwość to pompka zasilająca lub zanieczyszczony układ paliwowy (filtry, odstojnik, kranik)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasho    0

A Wiec ON nie kapie podkladki wszystkie powymieniane zaplon ustawiony wedlug znakow pompiarz mowil ze zalal zaworki nafta i ze nie puszczaja ze sa dobre. Filtry , pompka wymieniona ropa dobrze leci wiec kranik chyba odpada.

Edytowano przez jasho

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

rami    6

a sprawdziłeś ciśnienie na wtryskach może końcówki a jaki dym puszcza jak odpali

 

a dobre ciśnienie ci ustawił na wtryskach a filter powietrza jest drożny o ile pamiętam to powinno być 165atm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jurek12    1

a kopci tez jak juz jest na chodzie bo jak tak to moga byc kncowki pod zlym katem ustawione

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasho    0

A więc Tak Jak nie chce odpalić to kopci na biało BARDZO jak już się nagrzeje nie puści dymka a jak zimny to na biało docierałem go wypaliłem z 50 litrów paliwa na dotarcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jurek12    1

poluzuj pompe i ustaw w innym polozeniu odchylajac do silnika lub na zewnatrz patrz czy bedzie poprawa moze trafisz na odpowiedni moment

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

ja stawiam na pompę, że była po regeneracji to nic nie znaczy, masz jakieś opinie o pompiarzu ??? może źle ustawił dawkę rozruchową w pompie czy jakoś tak się to nazywa i nie chce zapalić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

najprawdopodobniej to wina końcówek ,założyłeś podkładki w gniazda końcówek?..nie mogą być one za grube...miałem takie objawy po założeniu nowej pompy i wtrysków, dałem trochę za grube podkładki pod wtryski...jestes pewien że wtryski sa dobrze poskładane?

Edytowano przez kozulek2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    177

Trzeba było zrobić najpierw remont silnika i odpalić na starej pompie i wtryskach a dopiero później dać pompę i wtryski do regeneracji.Teraz to ciężko będzie znaleźć przyczynę,może być źle ustawiony rozrząd,pompa,wtryski,zawory,albo jeszcze coś innego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasho    0

A więc wtryski od razu dałem do mechanika a Pompe dopiero później jak zaczęły się te problemy czyli po pierwszym starcie rozrząd ustawiony według schematu na znaki z tym że 2 koła były wymieniane na nowe . dzisiaj pompę przestawiłem na maxa w stronę silnika i jak odpalił to na pełnym gazie chodził tak ledwo ledwo i zaczeła się ropa lać z komina

Edytowano przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kukum    7

a to mogla pompa siąść ja tak miałem to musiałem na zaciąg zapalać i jak zapalił to świata nie było widać i taki deszczyk ropy na szybę leciał, dałem do pompiarza wtryski i pompę ( mimo po remoncie ) i teraz działa bez zarzutów

Edytowano przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

Tak czytam i czytam i ty @jasho wartasz zjebkę , a reszta doradców kilka h***w na dzieńdobry ;[ , wy nie doradzacie tylko piszecie bzdety,

PRZECZYTAJCIE PIERWSZY POST i zastanówcie się, pisze tam że są problemy z rozruchem , natomiast gdy odpali chodzi jak pszczółka czy tam git- więc tak pracuje silnik z rozwaloną pompą wtryskami, czy przestawionym rozrządem? puknijcie się w czółka

@jasho pisałem już, części są nowe pasowne, jest zimno z oleju robi się kisiel to już stwarza spore problemy dla silnika, pozatym przychodzi mi do głowy jeszcze jedno , jeżeli problemy są tylko przy rozruchu to przycina się załącznik dawki rozruchowej, sprawdź czy masz olej w pompie wtryskowej, wchodzi ok 650ml, i poczekaj aż przynajmniej wszystko w pompie się poukłada i ustabilizuje ok 15 godz, ustaw tę pompe tak jak była!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Mówisz dwa koła były wymienione... kiedyś u siebie w 30-stce też tak zrobiłem że wymieniłem koło pośrednie i wałka rozrządu i zaczęły się cyrki. Długo się nad tym głowiłem zanim porównałem stare koła z nowymi i o dziwo znak nowego koła wałka rozrządu był przesunięty o jeden ząbek, po ustawieniu zgodnie ze starym wszystko wróciło do normy. Potem po rozmowie ze sprzedawcą okazało sie że koło nie było wadliwe tylko niektórzy producenci kół zmienili ustawienie znaków właśnie na kole wałka rozrządu i kole wału korbowego. Jak się zmieni jedno a pozostawi inne bez porównania moga być cyrki... I teraz wiem że jak sie zmienia koła od rozrządu to trzeba wymieniać wszystkie cały komplet i tego samego producenta. Ale jeśli potem pracuje prawidłowo to przyczyna może być inna

Edytowano przez Roki212

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

Tak czytam i czytam i ty @jasho wartasz zjebkę , a reszta doradców kilka h***w na dzieńdobry ;[ , wy nie doradzacie tylko piszecie bzdety,

PRZECZYTAJCIE PIERWSZY POST i zastanówcie się, pisze tam że są problemy z rozruchem , natomiast gdy odpali chodzi jak pszczółka czy tam git- więc tak pracuje silnik z rozwaloną pompą wtryskami, czy przestawionym rozrządem? puknijcie się w czółka

@jasho pisałem już, części są nowe pasowne, jest zimno z oleju robi się kisiel to już stwarza spore problemy dla silnika, pozatym przychodzi mi do głowy jeszcze jedno , jeżeli problemy są tylko przy rozruchu to przycina się załącznik dawki rozruchowej, sprawdź czy masz olej w pompie wtryskowej, wchodzi ok 650ml, i poczekaj aż przynajmniej wszystko w pompie się poukłada i ustabilizuje ok 15 godz, ustaw tę pompe tak jak była!!!

sam nie czytasz co za pier--ly wypisujesz ,kisiel to sie robi poniżej -20,a z tym przycinaniem załącznika dawki -to chyba tylko taki fachman jak ty mógł wymyślić...kolega pisze że pompa była 2 razy u fachowca to chyba takiej lipy by nie odwalił?...po za tym jak czytasz to czytaj uważnie bo wyraznie pisze że pompę dał do mechanika jak zaczeły się problemy czyli po pierwszym starcie...wniosek jest taki że przyczyna nie leży po stronie pompy, a usterka leży w czynnościach wykonanych wcześniej.

Edytowano przez kozulek2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Z tym kisielem to faktycznie lekke przesada bo w sumie to są jeszcze dodatnie temp. ale jesli chodzi o pompe to totalna racja. Nie jedną załozyłem po regeneracji i często w kulki gra na wolnych obrotach, faluja i topornie reaguje na zmiany obrotów. Po czasie wszystko ustępuje. Musi pochodzic. Poza tym jak zapalasz wciśnij gaz do oporu a w czasie kręcenia popuśc do załózmy 1/3. Miałem 4011 i ona w zimie za skarby świata nie paliła jak gaz był wciśnięty do oporu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

A więc wtryski od razu dałem do mechanika a Pompe dopiero później jak zaczęły się te problemy czyli po pierwszym starcie rozrząd ustawiony według schematu na znaki z tym że 2 koła były wymieniane na nowe . dzisiaj pompę przestawiłem na maxa w stronę silnika i jak odpalił to na pełnym gazie chodził tak ledwo ledwo i zaczeła się ropa lać z komina

i tu jak pisze kolega wyżej warto było porównać znaki nowych kół ze starymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasho    0

Panowie dzisiejsze obserwacje odkręcałem po kolei przewody od wtrysków oczywiscie po próbie zakręcałem z powrotem i przechodziłem dalej zacząłem od 4 -traktor w ogóle nie odpala 3- traktor w ogóle nie odpala 2- traktor w ogóle nie odpala a gdy tamte zakręcone a odkręciłem pierwszy to chodził jak by był zakręcony traktor odpalił i tak chodził ledwo ledwo sam już nie wiem co w sobote podmienię pompę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

a jak odkręcałeś te przewody i kręciłeś to dawało paliwo ze wszystkich czy nie ?coś mi się zdaje że dałeś ciała na rozrządzie kolego .

Edytowano przez kozulek2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

Dobra bedzie tego, bo jak to czytam to przypomina mi się dowcip o ślepym i jąkatym jak zabijali świnie, jeden nie wie co mówi drugi nie wie co robić.

 

@jasho , po tym co czytam tutaj widze że sam nie jesteś pewny czy rozrząd prawidlowo poskładałeś, ale jeżeli tj. napisałeś pracuje jak zegarek jak odpali, to wyklucza przestawiony rozrząd, tak samo jeżeli odpala bezproblemowo na ciepłym silniku również wyklucza rozrząd, natomiast może być tak że wydaje ci się że chodzi prawidłowo, napisz konkretnie jak się rozgrzeje dymi, na rozgrzanym silniku odpala, na wolnych obrotach słychać charakterystyczny stuki i lekki szaro-biały dym z komina, silnik jest mułowaty-nie wkręca się na obroty, nie ma siły, jak ma te objawy to niestety rozrząd.

jeżeli nie jesteś pewny czy dobrze się zbiera i czy ma siłę porównaj z innym c360 lub zleć porównanie sąsiadowi

 

A tak do informacji jeszcze ty tylko dałeś tę pompe do sprawdzenia, pompiarz nie wymieniał jej na inną, tylko wyrównał wyregulował dawki lub sekcje zmienił? a nie dotykał regulatora obrotów? te objawy pasują idealnie do niedziałającego mechanizmu dawki rozruchowej, silnik w c360 powinien bez dodania gazu sam zapalić i po sekundzie dwuch zgasnąć, jeżeli tak się nie dzieje nie załancza się dawka rozruchowa po zgaszeniu silnika, i to mój typ

 

to co ty robileś tzn. odkręcaleś po kolei przewody- tak się sprawdza czy paliwo dochodzi do wtryskiwaczy, gdy silnik nierówno pracuje i chce się sprawdzić czy to pompa i na której sekcji- u ciebie podobno silnik jak zapali chodzi jak zegarek, to mija się z celem

 

a jeszcze jedno @kozulek pisałem gdzieś jak powinny być ustawione końcówki wtryskiwaczy względem plaszczyzny glowicy, i gdyby rzeczywiście były źle ustawione za głęboko, lub za bardzo wystawały, to oprócz problemów z odpalaniem i dymienia na zimnym silniku bedzie silnik dymił cały czas, a przy byle obciążeniu bedzie chmura czarnego dymu, przecież rozpylanie paliwa dalej bedzie złe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

i widzisz kolega najpierw pisze że jak zapali to chodzi ok, a teraz to nie wiadomo czy zapala....problem jest w tym że sam nie potrafi prawidłowo ocenić i podać prostych informacji...tak więc możemy wróżyć z fusów ...ja wychodzę z założenia że pompa jest ok skoro była u mechanika -choć nie jest to pewne...nie porównał znaków na kołach ,a nie jeden nowicjusz już się na tym położył-łatwo to sprawdzić ale stan wiedzy i doświadczenie kolegi jasho powoduje że nie warto o tym pisać .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

kolego @kozulek2 twierdzisz, że jakby był rozrząd źle złożony to ciągnik by zapalił, bo mnie się wydaje że nie. nie mówię o koncie wtrysku regulowanego pompą ale o tz ząbek na rozrządzie. ja nadal utrzymuje że coś z pompą, ty nie znasz dzisiejszych "fachowców" jaki oni dziadostwo robią, kupią stół i klecą coś z jakichś najtańszych sekcji, nie znając zasady działania pomp paliwowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

z praktyki wiem że zapali i będzie chodził, fakt że byle jak... kiedyś gość przyjechał ciągnikiem c385 strzelało mu z rury ogniem jak dał obroty (opóżniony zapłon)ale jakos śię dotoczył- wyciąłem mu podwójny frez na sprzęgle od pompy posunąłem o ząbek i silnik zagadał jak trzeba (sprzęgiełko było od c385 w oryginale) ...co do fachowców to co ma zrobic jak ktos chce za parę złotych naprawić pompę, każdy chce jak najtaniej bo może na razie będzie chodzić.

Edytowano przez kozulek2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PIOTREK86
      Witam ;D. Może ktoś mi napisać jaki sprzęt najlepiej nadawałby się do ursusa 914? Dokładnie chodzi mi o plugi, szerokość agregatu uprawowego oraz liczbe łap i szerokość agregatu ścierniskowego. dodam że mam ziemie 1-3 klasy. Z góry dziękuje ;D
    • Przez xsardas18
      czy jest możliwe wspomaganie w C-330
    • Przez Wojtek
      ile wam palą te ursusy na mtg i na ile godzin pracy ciezkiej lub lekkiej starcza pełen gorny zbiornik
      jak bym nie kombinował czy jezdząc na obrotach 1500-1700 w orce czyw innych pracach czy obrotach 2100-2400 zawsze mi gasnie ciagnik z braku paliwa po około 7 godzinach,( mam 1224, pzrez kilka dni chodziła w turbo ale sie zatarła i znowu jest bez turbo, pompa jest spowrotem zmieniona od bez turbo)
    • Przez szybki00
      Jak już wspomniałem w temacie potrzebuje informacji jak i czym wyciszyć kabine w Ursusie 1002. Piszcie co wiecie w tej sprawie, a może ktoś juz robił coś takiego
      Pozdrawiam
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam mamy w zamiarze kupić prase do naszej sześćdziesiątki i tu moje pytanie jaką prase wybrać żeby się nie zamęczyć ciągnika, na co zwracać uwagę przy kupnie prasy?
      Zastanawialiśmy się nad Krone KR 125 lub 130 czy to dobry wybór?(Jeśli by mógł ktoś napisać coś o tej prasie jak z awariami i częściami).
      Fundusze na to przeznaczone są niewielkie max. 15 tyś.
      Prosze o podpowiedzi pozdrawiam Czazal ^^
×