Skocz do zawartości
wojtii

Problem z odpalaniem.

Polecane posty

malorolny    0

Piszecie o odpalaniu w - 35 , nie dalej jak tydzień temu miałem problem przy - 8 , i nie płacze a ciagnik stal tylko tydzień pod chmurką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Jeżeli w zimie pracuje codziennie to grzałka jest najlepszym rozwiązaniem.

silnik jest podgrzany i nie niszczy się od palenia na zimno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

u mnie było ciężko zwłaszcza że 60 jest zalana płynem bez palnika do papy to nie było mowy ale to chyba była wina rozrusznika za wolno kręcił .ale dziś zrobiłem mu kapitalkę nowe szczotki i zestaw tulejek oraz przeczyściłem komutator bo był zalepiony opiłkami miedzi i po zamontowaniu zapalił na dotyk ale zobaczymy rano

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    154

U mnie c 360 pali bez problemu ale mam od tej zimy założony szybkobrotowy rozrusznik i akumulator 12V 120Ah (Centra Heavy Duty) pali aż miło na płynie a na większe mrozy to mam grzałkę płynu troche podgrzeje i pali jak w lato.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no i to chyba była ta przyczyna teraz pali bez żadnego zachłyśnięcia przy -6 st a wcześniej nie było mowy koszt naprawy 37zł i 2h roboty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matey    431

Jak ci dziwnie brzęczy (robi 2x tik) to podejrzewam rozrusznik, mieliśmy to samo w kombajnie, ładowaliśmy aku, czyściłem, wymieniałem klemy, kabel od masy przekładałem i nic, majster rozebrał rozrusznik i jakieś sprzegiełko nawaliło, przez zadarte koło wieńcowe...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    102

jak byscie zobaczyli ten ciagnik to byscie sie zdziwili ze w ogole palil.a teraz na pare miesiecy ma spokoj z paleniem-rozwalony kompletnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiktor27    1

witam cosik mi sie stalo przy odpalaniu wkladam kluczyk starter i pyka,wyjmuje kluczyk i na starter i odziwo odpalil.co to moze byc :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal13113    99

proste zmień stacyjkę i bedzie normalnie, chyba że grzebałeś coś przy instalacji i zmostkowałeś kable

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiktor27    1

to moze byc przyczyna ta stacyjka,ze rozwala mi akumulator?wsumie nieodpalany na starter byl 3lata.to moze stacyjka.a jeszcze jak odpalam to olej dmucha w tumnik a olej zabardzo mi nie zbywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

tak- masz zwarcie na stykach -i idzie prąd w instalację i po jakimś czasie palisz a tu cisza-ładowanie akumulatorów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiktor27    1

jesli to nie olej to czadowo obejdzie sie bez rozbiorki ale zato wtryskiwacze do sprawdzenia,fakt stacyjke zmienie i zobacze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

no niewiem - ale jak ci wywala tłumikiem...czarane kropy???na masce ...... , woda zmieszana z olejem wyglada mi to na uszczelkę.Odpal przyłóż rekę do wydechu aby rzucało na dłoń i wszystko jasne...,albo staleś na podwórku bez osłony i woda w wydechu ...jesli tak ...niema wielkiego zmartwienia ale... pytanie ile jej tam.... zawory się otwarły i masz je w komorze spalania...

 

ps jesli tak kup grzybek ..do wydechu nie wielki koszt i nie bedzie bryzgania po masce i ...pytania co to sie stało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiktor27    1

dzis odpalalem znowu mi wycieklo wsumie to kolektotem,znaczy tym otworkiem pod kolankiem od wydechu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mechanik17    0

Ja mam tez szybkoobrotowy rozrusznik i roczne akumulatory to pali bez problemu ale w razie nie pewności to wrzątek ewentualnie grzałka pod mise olejowa no i nie ma wyjścia musi chodzic :)jest jeszcze taki specjalny srodek ktory sie wpuszcza w filtr powietrza i pod wplywem spirytusu tez zapala ale to jest dla wykonczajacych silnik :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
paatrykk    0

wczoraj złożyłem silnik. Był przy nim zużyty wał wiec dałem go do szlifu i wymieniłem jeszcze kilka drobnostek złożyłem go i założyłem do ciągnika odpaliłem złapał smarowanie pochodził z godzinę i postanowiłem zrobić jazdę próbną wszystko działało jak powinno nie było żadnych problemów dzisiaj poszedłem go odpalić i wszystko działało bez zarzutów pochodził z pół godziny i nagle zaczął ciężko procować silnik i zgasł jakby silnik się zatarł ale smarowanie trzymał do końca i gdy wezmę krótką breszkę to dam rade za wieniec obrócić silnikiem bez problemu a rozrusznik nie daje rady obrócić. A gdy odczekam ok. godziny odpali bez problemu pochodzi z 10 min i znów gaśnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
saper    0

Sprawdzałeś czy dobrze założyłeś dolne stopki z panewkami zaamki powinny być z prawej strony silnika mialem taki sam przypadek a jak składałeś silnik to lekko wał się kręcił?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
paatrykk    0

właśnie oto chodzi że ciężko się kręcił ale mechanik powiedział że jak metrową breszką da się przekręcić wałem to powinno być dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
paatrykk    0

jak mogłem przytrzeć wał jak wczoraj złożyłem ciągnik i jeszcze dobrze docierać się nie zaczął!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafal29    9

Przytrzeć to można nawet podczas pierwszego rozruchu, ja jak robie remont silnika to nie odpalam od razu silnika tylko kręcąc ręcznie wałem nabijam ciśnienie oleju i dopiero odpalam. Przecież po remoncie wszystkie kanały olejowe są puste i zanim nabije ciśnienie to silnik chodzi na sucho.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PIOTREK86
      Witam ;D. Może ktoś mi napisać jaki sprzęt najlepiej nadawałby się do ursusa 914? Dokładnie chodzi mi o plugi, szerokość agregatu uprawowego oraz liczbe łap i szerokość agregatu ścierniskowego. dodam że mam ziemie 1-3 klasy. Z góry dziękuje ;D
    • Przez xsardas18
      czy jest możliwe wspomaganie w C-330
    • Przez Wojtek
      ile wam palą te ursusy na mtg i na ile godzin pracy ciezkiej lub lekkiej starcza pełen gorny zbiornik
      jak bym nie kombinował czy jezdząc na obrotach 1500-1700 w orce czyw innych pracach czy obrotach 2100-2400 zawsze mi gasnie ciagnik z braku paliwa po około 7 godzinach,( mam 1224, pzrez kilka dni chodziła w turbo ale sie zatarła i znowu jest bez turbo, pompa jest spowrotem zmieniona od bez turbo)
    • Przez szybki00
      Jak już wspomniałem w temacie potrzebuje informacji jak i czym wyciszyć kabine w Ursusie 1002. Piszcie co wiecie w tej sprawie, a może ktoś juz robił coś takiego
      Pozdrawiam
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam mamy w zamiarze kupić prase do naszej sześćdziesiątki i tu moje pytanie jaką prase wybrać żeby się nie zamęczyć ciągnika, na co zwracać uwagę przy kupnie prasy?
      Zastanawialiśmy się nad Krone KR 125 lub 130 czy to dobry wybór?(Jeśli by mógł ktoś napisać coś o tej prasie jak z awariami i częściami).
      Fundusze na to przeznaczone są niewielkie max. 15 tyś.
      Prosze o podpowiedzi pozdrawiam Czazal ^^
×