Skocz do zawartości
grzechu1977

Belarus 820 z 2007 roku kontrolka ładowania ciągl się świeci

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Zamiast pisać post wymień ten bezpiecznik i zobacz czy jest napięcie 24V na wyjściu przetwornicy i zaciskach akumulatora. Jeżeli nie ma (przy założeniu, że instalacja jest sprawna) przetwornica do wymiany. Akumulator też do wymiany. Drugi akumulator jest sprawny skoro piszesz, że napięcie alternatora jest w normie. Jeszcze jedno: w pojazdach, w których stosuje się układy elektroniczne należy bezwzględnie odłączać akumulatory do ładowania. I proszę darować sobie posty typu: ja ładowałem bez odłączenia i nic się nie stało. To, że komuś raz się udało nie oznacza, że tak będzie za każdym razem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariush19    0

Na zaciskach rozrusznika ma być zawsze 24V? bo po wymianie tego bezpiecznika jeszcze chciałem odpalić, to nadal po przekręceniu kluczyka spadało do 13V, i elektrowłącznik rozrusznika uderzał(stukał) tak szybko ale nie próbował zakręcić? może to przez rozładowany jeden aku?.

Ta przetwornica ładuje obudwa aku na raz, które sa połączone szeregowo, napieciem 24V? A skąd brane jest 12V na oświetlenie itd? też z tej przetwornicy? z góry dzięki za rozjaśnienie tej instalacji, łatwiej bedzie mierzyć i ewentualnie usunąć usterkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Tam masz wszystko opisane. Jeden zacisk przetwornicy to 12V a drugi 24V. W instalacji jest cały czas 12V, a na rozruszniku cały czas 24V. A nie odpala dlatego, że ten jeden akumulator nie jest rozładowany, tylko nadaje się na złom. Jest tak zasiarczony, że nic mu już nie pomoże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mariush19    0

Dzięki kolego za pomoc i rozjaśnienie sytuacji. Wymieniłem bezpiecznik, ładowanie wróciło. Jest na każdym akumulatorze 14,2V, razem na ubu 28,4V. Na przetwornicy również wzorcowo. Muszę tylko ten jeden aku wymienić bo ten jest padnięty całkowicie. Wygląda na to że te rozwiązanie z szeregowymi akumulatorami i przetwornicą elektroniczną daje możliwość równomiernego obciążenia akumulatorów i równomiernego ich doładowywania 24V z przetwornicy.

dzięki pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Ale tylko teoretycznie. W praktyce zawsze jeden będzie bardziej rozładowany od drugiego, bo jeden używany jest tylko do rozruchu, a drugi do zasilania reszty. Jeżeli silnik jest w dobrym stanie i łatwo odpala to akumulator rozruchowy będzie obciążony w minimalnym stopniu. Dlatego należy zamieniać akumulatory miejscami np. co pół roku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    652
Napisano (edytowany)

Jeżeli jest rozrusznik na 24 V i dwa akumulatory dwunasto woltowe to jak jeden do rozruchu? Do zasilania odbiorników poza rozrusznikiem jeden jak najbardziej.

Edytowano przez seweryn20

BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jeden w takim sensie, że jest wykorzystywany tylko do rozruchu, podczas normalnej pracy jest tylko ładowany i nie obciążony odbiornikami. Natomiast w przypadku przełącznika mechanicznego oba akumulatory są obciążane odbiornikami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    652

Rozumiem. Czytając myślałem z innej strony niż ty pisząc. Włącznik 12/24 faktycznie zawsze obciąża oba aku chociaż mówią że ten "włączany" w szereg małym stykiem jest niedoładowany. Trudno powiedzieć osobiście nie szukałem objawów niedoładowania.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

To zależy jaki jest włącznik. Jeżeli polskiej produkcji to teoretycznie może być niedoładowany, ale raczej wynika to ze spadku napięcia na stykach. Natomiast jeżeli jest produkcji DDR to oba są ładowane prawidłowo. Po prostu w polskiej wersji trochę przekombinowali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    101

Witam.

Może troche nie na temat, ale jednak troche związane, nie chce zaśmiecać forum...

 

Opowiem wszystko po koleji.

Otóż tak, chciałem jechać wczoraj Orać moim Belarusem 820, a że miałem urwany lemiesz to najpierw zapaliłem, podniosłem pług (ciągnik chodził jakieś 15 s.), zgasiałem i przeszedłem z przodu ciągnika, żeby wymienić ten lemiesz, kiedy byłem centralnie z przodu ciągnika coś mi za śmierdziało spalenizną, ale nie przejmowałem się tym, pomyślełm że to sapliny, Wymieniłem ten lemiesz (ok. 5 min. mi to zajeło), przeszedłem znowy z przodu aby opuścić pług, ale smrud spalenizny nie ustał więc szukałem źródła, smrud dochodził z tej plastikowej puszki, która jest przed chłodnicą oleju, zauważyłem że jest przepalony bezpiecznik, więc przyniosłem nowy i chciałm wymienić, wkładam bezpiecznik a tu iskrzy, więc przyniosłem mniejszy 10 A, włożyłem i od razu spaliło, Obok tej puszki zauważyłem taki jak by stopiony plastik ( to z tej puszki wypłyneło). Więc wyłączyłem prąd z chebla, i wymontowałem tą puszke(tzn. razem z tą blachą na której jest zamontowana), ponownie włączyłem prąd i próbowałem włożyć bezpiecznik(dalej to samo), zaczeło się z niej dymić i wypływać ten plastik. Odłączyłem ją i odkręciłem od tej blachy, dodam że była przy nitowana do tej balchy, myślałem że jak ją odkręce to zobaczę co jest w środku, ale nic nie zobaczyłem ponieważ jest cala zalana plastikiem, rozwaliłem obudowe i dalej nic, zalana cała plastikiem...

 

Wiem że ta puszka to już na pewno do wyrzucenia, Gdzieś w internecie wyczytałem, że to jest przetwornica. Była ona przykręcona do aluminowej blachy, i przy nitowana, może to spełnia funkcje radiatora.

Na AF dowiedziałem się, że jest ona do rozruchu na 24V

 

Zrobiłem schemat jak to mam u siebie połączone:

attachicon.gifschemat.jpg

 

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego to się uszkodziło?? A może ktoś miał to samo?? W poniedziałek zamówie nowe to urządzenie, ale to do tanich nie należy (240zł)

A i jeszcze gdzie idzie ten przewód na schemacie oznaczony "???"/"K".

Z tego tematu wyczytałem, że jeśli bezpiecznik się spali to nie ładuje drugiego aku, to może aku jest winny tej całej usterce?? Kilka razy spalił mi się ten bezpiecznik (chyba 3), ale nie przejmowałem się tym zbytnio.

Jeśli ktoś by miał schemat instalacjii po polsku to bym był bardzo wdzięczny za udostępnienie, Ja mam, ale co z tego jak po rusku....

Dziś rozkope wiązke istalacji i sprawdze gdzie dochodzi przewód który na schemacie jest oznaczony "K"/"???", dodam że jest on czarny z czerwonym paskiem.

 

Z góry dzięki za pomoc...

 

 

Odkopuję temat ;)

 

Pali mi ten bezpiecznik.

Akku już 6 rok i słabe są ale pali silnik.

Tylko że po uruchomieniu pali ten bezpiecznik.

Wskaźnik ładowanie na zielonym dopóki nie obciąży się instalacji (dmuchawa światła) bo wtedy spada ładowanie z zielonego na żółty.

Od czego zacząć?


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jak bezpiecznik się uszkadza, to przyczyny mogą być dwie: już uszkodziła się przetwornica, albo przetwornica jeszcze działa, ale akumulator rozruchowy z jakiegoś powodu pobiera za duży prąd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    101

Wstawienie nowego bezpiecznika i próba rozruchu - pali bezpiecznik.

Wstawienie nowego bezpiecznika na pracującym silniku - pali bezpiecznik.

Tyle przed chwilą zobaczyłem.

 

Nowe akku już stoją ale nie wstawię ich zanim nie rozgryzę co jest nie tak w instalacji.

 

 

mam tego typu:

https://images.duckduckgo.com/iu/?u=http%3A%2F%2Fobrazki.elektroda.net%2F1_1268735242.jpg&f=1

Edytowano przez Nikita_Bennet

pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

No to na 99% padła przetwornica.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    101

czyli szukanie nowej przetwornicy?

Dziwne że te na allegro są inne - bezpiecznik po środku i nie mają gniazdka na jedną wtyczkę chyba z 3 kabelkami.


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
heniek36    6

czarną taśmą zaklej i d*py nie zawracaj jak nie potrafisz z takim g ównem dać rady

+1 punkt ostrzeżeń za nabijanie postów

Edytowano przez danielhaker

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    101

akurat wolę zapytać kogoś bardziej obeznanego a nie jak spora część rolników znać się na wszystkim ale za swoją wiedzę płacić dwa razy (nowych akku rozwalić nie chcę), nie mam teraz też możliwości eksperymentować bo siew pszenicy jeszcze trwa (uziemić ciągnik też nie rozwiązanie).

 

 

PS: jak nie wnosisz sensownych porad to zastanów się nad milczeniem a nie nabijaniem postów


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    101

no i podobno zonk, wczoraj byłem w robocie więc tematu nie znam dokładnie.

Ciągnik odpalił, potem zgaszony, i następnie nie można go uruchomić, na przetwornicy brak 12V.

Pytanie od czego zacząć. Przetwornica będzie na poniedziałek.

 

----EDIT-----

Ciągnik pali i jeździ, jedynie bezpiecznik wywala.

Jutro jak mi nic nie wypadnie i przyjdzie przetwornica to ją wymienię wraz z z akumulatorami i zobaczymy co będzie.

Edytowano przez Nikita_Bennet

pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    101

przetwornica wymieniona, bezpiecznika nie wywala. 

Akku założone nowe i napięcia na przetwornicy 12V->14V a na 24V jest 28V na pracującym silniku, na akku miernik pokazuje ciut ponad 14V.

Na zgaszonym i załączonej masie trochę powyżej 12V i powyżej 25V a na akku trochę ponad 12V.

Kontrolka w kabinie mryga przy włączaniu świateł mijania, zapala się na 1-2 sekundy przy włączeniu nawiewu (dmuchawy) a poza tym to nie świeci.

Problem więc chyba rozwiązany ;)


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Problem rozwiązany, ale tylko częściowo, bo te przetwornice jakością nie grzeszą. Jak trochę popracujesz ciągnikiem to zobacz czy przetwornica nie przegrzewa się zbytnio.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    101

pogoda się psuje to będzie się teraz przeglądać pewne rzeczy ;)

Muszę jeszcze popatrzeć w instrukcji jak sprawdzić ten "alternator", zagrzać w paru miejscach koszulki termokurczliwe bo jakoś nie podobają mi się pewne rozwiązania, sprawdzić świece przed zimą.


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    652

W alternatorze na lutowaniach pod koszulkami sprawdź czy nie ma szpiców z cyny. W moim był, przebił koszulkę i zwierał do masy. Przypadkiem to znalazłem po którymś tam rozebraniu alternatora.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kopisek    0

 Koledzy sugerując się waszymi informacjami wymieniłem przetwornice na nową i jakiś efekt to dało bo ładowanie jest na obu akku ale niestety kontrolka się świeci. Za kontrolkę odpowiedzialna jest wtyczka dwupinowa przy przetwornicy i po złączeniu tych pinów kontrolka normalnie gaśnie a po wpięciu do przetwornicy już nie. Na kabelku od alternatora na biegu jałowym jest 12.8 V i wzrasta przy zwiększaniu obrotów, ale już na wyjściu z przetwornicy czyli na kabelek od kontrolki już jest tylko 4.7V i nic się nie zmienia wiec kontrolka nie możne zgasnąć. Nie wiem co o tym myśleć możne coś źle podpięte jest albo przetwornica wadliwa dlatego liczę na sugestie bardziej zorientowanych kolegów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Karwan91tdi
      Witam kupiłem ostatnio mtz 82 z 1984 r usterki w nim to nie działający przekaźnik wom oraz z hydraulika gdyż siłownik podnosi tylnie cięgła do góry a po powrocie dźwigni w pozycje 0 cięgła samoczynnie opadają . Czy ktoś może mi poradzić jakie mogą być przyczyny podanych usterek?
    • Przez Karwan91tdi
      Witam kupiłem ostatnio mtz 82 z 1984 r niesprawności w nim to nie działający przekaźnik wom oraz problem z hydraulika gdyż siłownik podnosi tylnie cięgła do góry a po powrocie dźwigni w pozycje 0 cięgla od razu opadają. Czy ktoś mógł by mi poradzić jakie mogą być przyczyny tych usterek? 
    • Przez Lukasz9696x
      Witam kupiłem ciągnik jumz ktory poprzednio był koparko spycharką przerobiłem go na ciągnik rolniczy i mam problem ktory dotyczy przeglądu mianowicie jest napisane ze to pojazd specjalny i nie moge nigdzie w okolicy zrobić przeglądu czy mozna coś z tym zrobić ?
    • Przez emergency12
      Witam, Planuje kupić belarusa 952.6 (identyczny jak 952.5 tylko z podwójnym wtryskiem ad blue). Jak oceniacie ten ciągnik? 952.5 kosztował 123 tys brutto, 95km. warto dokładać pieniędzy do lepszego ciągnika na 20ha?
    • Przez czesio200
      witam mam problem z ładowaniem w moim mtz 82 z 2000r ładowanie jest ale słabe wymieniłem regulator na nowy i dalej jest to samo czyli bez świateł jako tako ładuje a na światłach wcale. miernikiem wyszło że ładuje na 11 z groszami i na zegarze pokazuje podobnie. co może być przyczyną jeśli alternator to jaki kupić nowy tzn są różnej mocy 700 i 1000W który kupić? do alternatora ida tylko 2 kable gruby i cienki. Aku są 2X 12V 125ah
×