Skocz do zawartości
Maniek1Excalibur

Awaria instalacji! Bardzo PILNE.

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Awaria

Witam. Mam problem. Potrzebuję na szybko założyć instalację do mojego Zetora (instalacja i wszystkie elementy elektryczne takie jak w C-330). Mam kupioną nową, ale będą jeszcze przy nim małe poprawki także nie opłaca mi się jej zakładać. Składam więc instalację z pojedynczych przewodów (kable "linki" o takich samych przekrojach jak oryginalne).

 

Na razie mam drogowe tylne, hamulce i roboczy.

Tylne i roboczy działają.

Hamulce za nic w świecie.

Jest tak.

Zasilanie do stacyjki (15), wyjście (54 ze stacyjki) na bezpiecznik, włącznik świateł stop, kostka połączeniowa na błotniku, rozejście do dwóch żaróweczek światła stop. Bezpiecznik 8A.

Za każdym razem, gdy włożę kluczyk i wcisnę pedały hamulców bezpiecznik robi cyk i wkładam nowy. No i po trzecim bezpieczniku nie dałoby się mnie słuchać.

 

Co może być tego przyczyną. Połączenie wg schematu, przebić ani zwarć też nie ma.

 

Aha jeszcze jedno. Kiedy przyłożę miernik (ustawiony na opór) jednym zaciskiem do styku żarówki hamulca a drugim do styku żarówki świateł drogowych to pokazuje ciągłość (pewną wartość oporu). Ma tak być czy nie?

Sam nie wiem co się dzieje bo mam wszystko wg oryginalnego schematu i non stop błędy.

Edytowano przez Maniek1Excalibur

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

 

Jest tak.

Zasilanie do stacyjki (15), wyjście (54 ze stacyjki) na bezpiecznik, włącznik świateł stop, kostka połączeniowa na błotniku, rozejście do dwóch żaróweczek światła stop. Bezpiecznik 8A.

Za każdym razem, gdy włożę kluczyk i wcisnę pedały hamulców bezpiecznik robi cyk i wkładam nowy. No i po trzecim bezpieczniku nie dałoby się mnie słuchać.

 

Zasilanie czego masz podłączone do 15? Jeżeli jest tak jak piszesz to masz gdzieś zwarcie, chociaż obstawiam, że masz źle podłączone. Z drugiej strony to nie jest Case Puma, żeby były problemy z połączeniem tak prostej instalacji. Do sprawdzenia po kolei: lampy, kostka na błotniku, przewody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Ja mam inny problem z licznikiem w Case. Nie działają mi przyciski, to jest coś jak w pilocie do telewizora. Podniosłem folię i na liczniku jest czarny nadruk, a do foli jest przyklejona blaszka. Psikłem sprajem kontakt do instalacji, działało z dzień, potem jeden przestał znowu popsikałem ale już nie zadziałał. Czym to potraktować żeby działało i nie było problemu już.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Tomasz78    287

Szukaj błędu w lampach może łapka od żarówki dotyka oprawki.Stop w originale działa bez kluczyka wraz z sygnałem dźwiękowym więc jeśli podłączone prawidłowo jeszcze stacyjka pozostaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    287

Też prawda sugerowałem sie ostatnim postem ,Twoim :) ,a nie czytałem daty u góry ,ale niech kolega poczyta po roku ,może moje spostrzeżenia były trafne HEHE.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaco512    39

Odnawiam instalację w C330, zastanawiam się jak rozprowadzić przewody na prawym błotniku, żeby działało jak trzeba. Chodzi mi o to czy dać puszkę i osobno wyprowadzić przewody na lampę i do gniazda przyczepy, czy gniazdo podłączyć prosto pod lampę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursus-23    105

Ja mam gniazdo osobnym kablem przeciągnięte do tej puszki z lewej strony i nie musialem nic przy lampie kombinować. A przecież o ile dobrze Cię rozumiem to prawa lampa jest podłączona też do tej kostki z lewej strony więc po co dawać 2 ? Co do gniazda nie pamiętam jak było oryginalnie bo u mnie zwyczajnie kabla nie było ale ja jak reanimowałem to to puściłem kabel właśnie do puszki bo tak wydawało mi się najlepiej.

Edytowano przez Ursus-23

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×