Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja polecam Farmtraca 74km. Takim jezdze wlasnie na okolo 30ha. I Bardzo dobrze sobie radzi i zawsze zdazamy na czas zaorac uprawic itd. Wiecej informacji z czym pracuje mozesz pisac na pw badz na gg albo w tym watku.:)

Opublikowano

proksimka 6441 to chyba najlepszy wybór

części tanie

dobra firma

tylko troche dużo pali

nie kupuj Pronara, u nas dwóch gości kupiło i po pół roku musieli robić

Opublikowano

Ja pracuje na 40 ha Ursusem 4514 i radzi sobie dobrze na tym areale. Fakt ma troche roboty i czasami długo się robi w polu, ale za to jest wykorzystany w 100 procentach ;). Awarii poważniejszych nie miałem (mam go od 1998r.). Pisałem już kiedyś na AF, że rozsypała mi się pompa wodna (koszt nowej ok. 120zł) i czasami coś stuka w podnośniku, ale to już od dawna (nie ma wpływu na jego pracę).

Opublikowano

Ja poleciłbym Farmera F-8244 C2 lub F-8258. Mocniejszy ciągnik (82kM) pozwoli poporacować z gruberem lub lekkim zestawem uprawno-siewnym, czy pługiem obrotowym 3 skibowym z wałem doprawiającym lub 4 skibowym bez wału.

Opublikowano

jaki ciagnik na 30ha do pluga i agregatu 3m. 110-120km

do ok.50tys

Opublikowano

To zależy czy chcesz ciągnik nowszy czy troszke starszy i czy z gamy ciągników polskich czy zagranicznych.Ja proponuje ci ursusa 1014.Ciągnik jest dobry i napewno wystarczający jak na 30ha :rolleyes:

Opublikowano

wolalbym cos 6 garowego zawsze to dluzsza zywotnosc silnika.polskie ciagniki znam i chce sie dowiedziec cos na temat tych zachodnich tylko boje sie jaki jest dostep do czesci do tych ciagnikow i cena tych czesci.z zachodnich podoba mi sie renault 120.54 i 133.54

nie sa przesadnie drogie a podobno na podzespolach fendta.co o tym myslicie .czekam na odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jeden w okolicy ma takiego Renault-a, ale 4 cylindrowego o mocy ok. 70 KM. Jak narazie chodzi dobrze (od niedawna go ma). Jednak ciągniki te są mało popularne i nie wiem jaki będzie dostep do częście. A nie lepiej jakiegoś używanego JD?

Opublikowano

john deere sa drogie w zakupie a potem jak sie cos zepsuje to czesci wszystkie w sklepie razy 10 drozsze jak do ursusa

Opublikowano

W ostatnim rpt jak sie nie myle pisali tez o renalult. To jest tak ze sa tanie i na podzespolach fendta (silnik) ale na czesci w sumie to korbanki maja monopol i musisz byc gotowy ze moga rzucic rozne zaskakujace cenki. Bierz zetroka takiego jak ma Jacenty 10245 a jak chcesz 6 to 12245 i jedziesz az milo.

Opublikowano

Racja Zetor to niezły wybór 12245 powinien Ciebie zadowolić mocna maszyna za stosunkowo niską cenę. :rolleyes: Tylko czy na tyle ha taki traktor będzie Ci się opłacał ?? :blink:

Opublikowano

do renault sa podobno polskie zamienniki czesci i wcale nie sa takie drogie

Opublikowano

Jeśli chodzi o części to zawsze możesz też jechać na jakiś szrot gdzie są sprzedawane maszyny rolnicze. Tam zawsze coś dostaniesz i w bardzo niskiej cenie :rolleyes:. Ja tak robie jak mi coś nawali w moim kombajnie JD. To, że ceny części zamienyych JD są drogie to masz niestety racje :blink:.

Mam jeszcze pytankjo do Ciebie: czy na 30 ha zakup 6 cylindrowego ciągnika jest ekonomicznym posunięciem? Ja mam ponad 40 i robie Ursusem 4514. Fakt jest za mały teraz, ale w przyszłości planuje kupić 4 cylindrowy o mocy ok. 100-120 KM. Wiem, że myślisz, że większy silnik dłużej pochodzi, ale zobacz jaką technikę stosuje teraz Fendt czy Valtra. Te firmy z jednostek 4 cylindrowych wyciągają nawet 150 KM.

Opublikowano

fendt czy waltra moze maja i 150km z 4 garow ale na taki ciagnik to mnie nie stac wiec wole cos tanszego 6 garowego a te 120km to musze miec bo ziemie troche ciezkie (mieszkam na zuławach)a ciagnik mial by chodzic z agregatem uprawowo siewnym aktywnym. slabszy nie dal by rady.

Opublikowano

gdzie dokladnie mieszkasz?? heh ziemie na zulawach sa specyficzne i smiesznie sie porownuje zabiegi agrotechniczne wykonywane w innych czesciach polski :rolleyes: ja sie juz zdarzyłem przyzwyczaic

Opublikowano

mieszkam dokladnie w tym miejscu gzdzie Nogat wyplywa z Wisly.ziemia 2i3klasa troszeczkie 1 a tak kilometr odemnie w glab wioski to juz tylko 1 klasa a miejscami to taka ciezka ziemia ze prawie klasa 0. ale u mnie troch lzejsze na szczescie