Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, potrzebuje doradztwa w sprawie ciągnika.

Posiadam 20ha (i rośnie). Potrzebuje jakiegoś dużego ciągnika do: orki, siewu agregatem siewnym 3m(warunek konieczny) plus inne cięższe prace typu belarka itd.

Początkowo myślałem coś koło 90km, ale biorę pod uwagę ciągniki typu U1014, czy jego odpowiednik ze stajni Zetora, ale chciałbym się poradzić kogoś kto ma trochę wiedzy, znajomy ma MFa 699 i naprawdę to fajnie chodzi i wygodniejszy na pewno.

Ogólnie zależy mi na szybkiej robocie w polu (normalnie pracuje a gospodarstwo jest tylko dodatkiem). Jak coś polecacie to proszę z jakimś uzasadnieniem. Schodzę z warzyw i innych czasochłonnych upraw i wszystko będzie w zbożach i kukurydzy. Gleby klasy od IIIb do VI.

Kwota to do ok 45tyś. Wiadomo, jak coś wartego to i tę piątkę się dorzuci.

Pozdrawiam

Edytowane przez beQ
Opublikowano (edytowane)

Witam, czytałem już trochę i postanowiłem założyć konto bo mam mętlik w głowie. Chciałbym kupić ciągnik 80-100km 4cyl na 30 ha dość lekkich i równych gleb. Ciągnik jako główny ogólnie do wszystkiego, obowiązkowo ładowacz 3 sekcje. Chciałbym na ten cel przeznaczyć 80-100 tyś. Przeglądam portale ogłoszeniowe ale tam ciągle ten sam chłam wystawiają i oferty już mają tysiące wyświetleń, na nic nowego ciężko trafić, a jak już to czego szukać ? Czy lepiej dołożyć trochę i kupić coś nowego ale bez rewelacji takiego jak nh td5 czy case farmall z PROW nie mam możliwości skorzystania. Zależy mi też i trochę na komforcie , w używane NH td i case jx nie chcę się chyba pakować, MF i JD są sprowadzane już dość zjechane, fendt to nie wiem czy ewentualne naprawy i koszty eksploatacji mnie nie zrujnują, renault to tylko chyba Ares 540/550, celtis, czy claas ? szukać jakiegoś jelenia np 6220 15 letniego zjechanego czy lepiej coś nowszego? Ciągnik dużo nie będzie pracował ale nudzić się też nie powinien, (40 sztuk bydła) i trochę usług na belarce.

Edytowane przez Bakłażan
Opublikowano

Witam. Podpinam sie pod temat, również szukam ciagnika na ok 30 ha. Ciągnik do wszystkiego. co lepiej wybrać zetora 10540 czy może coś z renault ? pieniądze podobne, komfort również, tylko co bedzie pewniejsze i przy czym ewentualne naprawy mnie nie zrujnują finansowo ? 

Opublikowano
9 minut temu, DominikDziekan napisał:

Witam. Podpinam sie pod temat, również szukam ciagnika na ok 30 ha. Ciągnik do wszystkiego. co lepiej wybrać zetora 10540 czy może coś z renault ? pieniądze podobne, komfort również, tylko co bedzie pewniejsze i przy czym ewentualne naprawy mnie nie zrujnują finansowo ? 

Miałem ten sam dylemat (przez rok śledziłem różne strony z ogłoszeniami) , marzył mi się ares , ale właśnie koszt eksploatacji (części zamienne+mechanik) mnie trochę przerażał i postanowiłem kupić ciągnik tańszy w eksploatacji (mowa o cenach części) Kupiłem ciągnik , który jestem w stanie sam naprawiać , a części są do niego tańsze od "zachodnich" . Wybór padł na zetora 9540 (ursusa już miałem i wolał bym od niego MTZ-ta) Jak do tej pory jestem zadowolony (chociaż mam go od pół roku) . Komfort pracy bez porównania do Ursusa czy też MTZ-ta . Przykład ceny części - pompa hydrauliki +filtry i komplet uszczelnień wszystko oryginał ok 1000pln. (myślę że w takim Renault ares ta cena kilka razy więcej)

Opublikowano

poszukiwania ciagnika trwaja juz drugi rok, dziesiatki oglądnietych ciagników, od mtz na początku az do Massey Fergusonów za blisko 100 tysiecy, ale jednak zetor nie daje mi spac po nocach, bo własnie musimy patrzec na to że nie jest to nowe, i każda awaria to wydanie kasy. A ile miałes mth w swoim jak kupowałes, bo mnie te 14 tysiecytrochę odstrasza, choć jakby nie było to traktor juz ma swoje lata...

Opublikowano

U mnie podobny przebieg , ale "kto ich tam wie czy to oryginalny zegar ", nowego nie kupowałem więc trzeba się było dobrze zorientować czy wszystko w porządku . Ja jestem zadowolony , jedynie tą pompę wymieniałem bo jak tura zamontowałem to na ciepłym oleju słabo działał

Opublikowano

Myślę nad nowym, chyba że się trafi ładny używany i teraz mam pytanie. Jest taka firma Rolserwis i świadczą między innymi usługi przebadania ciągnika przed zakupem marki NH czy Case. Czy ktoś korzystał z ich usługi?

Opublikowano (edytowane)

Mój sąsiad pobił ostatnio wszelkie rekordy 24ha i ma: Fendt 714 czy 16 około 170KM Vario, Renault Ares 720, MF 699, Fendt 306, MF 255, ursus C-330. Ja rozumiem wszystko ale po co xD max 3 by starczyły. 

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Patrząc po starych postach, wiekszość osób pisze, ze na te 30ha najlepiej ciągnik około 110 km a co jeśli cena takiego ciągnika np 130 koni jest podobna lub niższa od tego mniejszego? Myślę że te 20km aż takiej różnicy w spalaniu nie zrobią, jedynie w gabarytach bo aktualne maszyny od ciagników 70-90 km mogą nie pokrywać śladów takiego ciągnika.

Opublikowano

Mam dylemat czy ciągnik john deere 6110mc z turem  będzie odpowiedni na 25ha, będzie to ciągnik używany mam w planach jeszcze dokupić mniejszy 5620 do lekkich prac, czy to będzie dobry wybór? 

Opublikowano

No ile to pracy na 25 ha że 2 ciągniki potrzebne masz hodowlę jaką?

Opublikowano

Teraz mamy razem z ojcem i c360 i c330 ale ja zamierzam coś się rozwijać w temacie rolnictwa i wziąść trochę ziemi do dzierżawy i kupić jakiś lepszy ciągnik bo u mnie są ludzie co na 100 ha dzierżaw  prawie że samych  to biorą po 3 ciągniki:jeden  155 i 2 120 konne. 

I to będzie taki dodatek do pensji bo zamierzam do tego pójść do pracy 

Opublikowano
31 minut temu, Dawidos1 napisał:

Teraz mamy razem z ojcem i c360 i c330 ale ja zamierzam coś się rozwijać w temacie rolnictwa i wziąść trochę ziemi do dzierżawy i kupić jakiś lepszy ciągnik bo u mnie są ludzie co na 100 ha dzierżaw  prawie że samych  to biorą po 3 ciągniki:jeden  155 i 2 120 konne. 

I to będzie taki dodatek do pensji bo zamierzam do tego pójść do pracy 

I w tym momencie wychodzi taki typowy Polak: "Sąsiedzi mają takie to i ja sobie kupię duże, które będę spłacał kilka następnych lat" :D

A tak na serio ja mam gospodarstwo, w którym areał uprawowy nie przekracza 10ha i mi wystarcza od 2 lat Mtz82, tanie części, nie pali dużo i łatwo go naprawić :) Ale co kto lubi :) Ja wolę wschodnią technikę rolniczą na takie areały bo coś kasy mi zawsze zostanie, bez spłat kredytów :)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Wszystko zależy jakie maszyny chce podpiąć. Jeśli będzie chciał kupić pług 4 obrotową to już mtz nie jest takim świetnym rozwiązaniem. 

Agregat uprwowo-siewny też potrzebuje na pewno cięższego ciągnika. 

Napisz do jakich maszyn, wtedy można coś myśleć w temacie 

Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem na 20ha.  120km,  i nie żałuję, ciągam nim 4 w obrocie i 3m agregat talerzowy .  Jak chłopak ma kasę i kaprys to nie częstujcie go mtz. Bo to nie ta epoka. 

Tez mam c360 i c330.  Obrabiałem nimi ten sam areał i nie chcę wracać to tych sprzętów. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
23 minuty temu, przemekuliski napisał:

bo trzeba odrazu 4 obrotowa i zestaw 3metry? raczej. zupełności wystarczy 3 jak ktoś już chce w obrocie i zestaw 2.5 żeby to było rentowne.

Nie trzeba. Napisałem żeby napisał jakich maszyn chce używać.

Jeśli chce pracować zarobkowo to zagaduje, że będzie zależało mu na czasie. Chyba że chce się bawić z agregatem 2.5m to nie widzę problemu. Nie ja to będę robił  :)

Opublikowano

Po raz ostatni mówię że nie będę brał jakichś dużych kredytów na maszyny a jeśli będę brał to będę miał z czego spłacić bo będę pracował. Ciągnik raczej będzie pracowal przy plugu 3 skibowy obrotowym bo wolę trójkę z szerokim rozstawem niż czwórkę z wąskim, siewnik raczej 3m. Myślę że jakieś ugory będzie się lepiej orac 3 skibowym. Zamierzam wziąść w dzierżawę trochę hektarów  z agencji a one ok 20 km od mojego gospodarstwa więc chce kupić ciągnik w którym będzie się komfortowo pracować. Jestem zielony w temacie więc pytam się o wasza rade