Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Mati2812820

Licznik elektroniczny w MTZ Belarus 820

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Mati2812820    3272

Witam wszystkich. Mam taki mały problem z licznikiem elektronicznym W MTZ-ecie Belarusie 820. Otóż, gdy tylko zakupiłem ciągnik (mam go od nowości) to prędkość pokazywana na liczniku podczas jazdy wynosi 0,2 km/h. Nie wiem, jak to naprawić? Pomożecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
yahooo777    698

I ona jest niezmienna? Możesz zdjąć klapkę na desce rozdzielczej i tam pobawić się z ustawieniami prędkości, u mnie prędkość zawyżała znacznie i musiałem też tam sie pobawić trochę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Mati2812820    3272

Jak masz go na gwarancji zgłoś do serwisu.

 

 

Gwarancja się już skończyła...

 

I ona jest niezmienna? Możesz zdjąć klapkę na desce rozdzielczej i tam pobawić się z ustawieniami prędkości, u mnie prędkość zawyżała znacznie i musiałem też tam sie pobawić trochę

 

 

Tak, cały czas gdy jadę to pokazuje 0,2 km/h. Tak było od samego początku...

A gdzie ta klapka jest?

 

Trzeba zawsze szukać najprostszych rozwiązań ;) sprawdź wiązkę kabli od licznika do czujnika

 

 

A gdzie się ten czujnik znajduje, to sprawdzę jutro?

Edytowano przez Mati2812820

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotr820    42

Pod obrotomierzem, między stacyjką a obrotomierzem, masz taką prostokątną klapkę, weź kawałek śrubkoręcta i otwórz, tam są 2 przyciski...

Opisz bardziej problem, jak np, jedziesz to pokazuje tylko prędkość, czy jak też stoisz??

Bo ten obrotomierz powinien jak jedziesz pokazywać km/h a jak stoisz godziny... W książce w środku masz schemat, musisz dojść po nim gdzie jest czujnik od prędkości i sprawdzić, może po prostu przewód się przetarł, albo czujnik popsuł...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mati2812820    3272

Pod obrotomierzem, między stacyjką a obrotomierzem, masz taką prostokątną klapkę, weź kawałek śrubkoręcta i otwórz, tam są 2 przyciski...

Opisz bardziej problem, jak np, jedziesz to pokazuje tylko prędkość, czy jak też stoisz??

Bo ten obrotomierz powinien jak jedziesz pokazywać km/h a jak stoisz godziny... W książce w środku masz schemat, musisz dojść po nim gdzie jest czujnik od prędkości i sprawdzić, może po prostu przewód się przetarł, albo czujnik popsuł...

 

Jak jadę to pokazuje prędokość, czyli te 0,2 km/h, a jak stoję to motogodziny. Zawsze tak było, że pokazywało 0,2 km/h podczas jazdy.

Zobaczę jutro pod tą klapką...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kartofelz    3
Napisano (edytowany)

Z tego co pamiętam - to u mnie nawet jak się stoi to pokazuje coś koło 0,2km\h - pewno to kwestia kalibracji - ale Łukaszenka kodu nie przesłał - i ciężko to wycyrklować.

 

No niestety z tym licznikiem nie pomogę - bo jescze do tych "gadżetów" się nie dobierałem.

Edytowano przez kartofelz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotr820    42

Musisz znajść czujnik od prędkości. Prawdopodobnie obrotomierz jest dobry. Próbowałeś tymi przyciskami pod licznikem??

Niestety nie wiem jak sprawdzić ten czujnik... Albo omomierzem sprawdź przewód od czujnika do licznika, może po prostu gdzieś się przetarł lub odłączył...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mati2812820    3272
Napisano (edytowany)

Musisz znajść czujnik od prędkości. Prawdopodobnie obrotomierz jest dobry. Próbowałeś tymi przyciskami pod licznikem??

Niestety nie wiem jak sprawdzić ten czujnik... Albo omomierzem sprawdź przewód od czujnika do licznika, może po prostu gdzieś się przetarł lub odłączył...

 

Kolego, wyjąłem tą kostkę i wygląda to tak:

zdjecie-0014.jpg

 

zdjecie-0015.jpg

 

Co z tym zrobić?

Edytowano przez Mati2812820

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotr820    42

Nie trzeba było tego wyjmować... Po przeciwnej stronie co zrobiłeś zdj. jest taka klapka, kawałek śrubokręta, i otwórz ją... Będziesz miał tam 2 przyciski, podłącz to i spróbuj coś zmienić tymi przyciskami...

Edytowano przez piotr820

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mati2812820    3272

Nie trzeba było tego wyjmować... Po przeciwnej stronie co zrobiłeś zdj. jest taka klapka, kawałek śrubokręta, i otwórz ją... Będziesz miał tam 2 przyciski, podłącz to i spróbuj coś zmienić tymi przyciskami...

 

Możesz mi zrobić zdjęcie tego, jak to wygląda, bo może mamy jakoś inaczej?

Edytowano przez Mati2812820

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×