Silver

Mf 399, czy mf 3060?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Silver    0

Witam!

Naczytałem się że tak awaryjne są skrzynie w mf serii 30xx, wiec może ciekawą alternatywą jest mf 399

http://www.allegro.pl/item274257484_massey_ferguson_399.html, czy to jest nowsza wersja 690, jak jest z komfortem czy w 3060 jest lepsza kabina czy nie, zaznaczam że nie potrzebuje ani ehr ani półbiegów, bo to chyba jest najbardziej awaryjne w 3060?

Ile pali perkins 6cio cylindrowy?

katator    515

może lepiej porównać go do 3080 bo oba mają 6 cylindrów bez turbiny??

w 3060 - 3080 jest lepsza kabina. jest duzo przestronniejsza, 2 razy cichsza wyposazona w klimatyzację i filtry i zapewniająca lepszą widoczność.

skrzynia biegów w tym ciągniku jest sporo prostsza i najprawdopodobniej nie powinno być z nią wiekszych problemów.

z tego co sie orientuje to w serii 30xx najczęściej psują się synchronizatory. u mnie w okolicy jak dotąd nikt nie miał problemów z ehr albo power shiftem, a kilka maszyn z tej serii jest.

Silver    0

raczej 3060 mnie interesuje, a nie znalazłem nic mniejszego jak 399 z tej serii dlatego podałem tego, więc, ile płaci się mf w dobrym stanie taki żeby jeszcze tym popracować, lub jakiego mf-a mógł bym mieć za 45 -50 tysi, bo najbardziej boje się tej skrzyni w 3060, ehr i jakieś elektronic są czy coś więc pomyslałem że może lepszym rozwiązaniem będzie seria 3xx bo skrzynia prostrza więc nie ma sie co psuć, no ale jeśli komfort dużo goreszy to też mi się to nie podoba

rino    13

A czy 3060 i 3050 mają takie samne skrzynie??? bo 3050 nie ma np rewersu.

katator    515

to zalezy od rocznika i rodzaju przekładni jaka jest zamontowana. ale wszystkie z tej serii wyposazane byly w te same przekladnie. rewersu nie ma ale ten drazek z oznaczeniem ABRR z powodzeniem moze rewers zastapic. z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze działa to lepiej niz rewers mechaniczny w niektorych slabszych ciagnikach np. nh tdd

rino    13

Katator a jak ci się sprawuje ten 3060 prawda że takie awaryjne skrzynie????????

katator    515

czy ,aż takie awaryjne to nie wiem? u mnie wystąpiła awaria zaraz po zakupie ciągnika. od czasu usunięcia do tej pory czyli ok 1,5 roku i 1300 mtg żadnych problemów ze skrzynią nie miałem. naprzykład muj kuzyn użytkuje intensywnie model 3080 od 4 lat i problemów ze skrzynką nie miał.

rino    13

To jest ta seria tylko bez napędu bo mowa o całej serii 30xx. Ja nie mam ale mam na oku 3050 z napędem. Na moje pola bez napędu to odpada

riki    1

no wygłąda na tym zdjęciu jakby wyjechał z salonu ,ciekawe co ma za sobą

katator    515

napewno za sobą to już troche ma. musiał być w kiepskim stanie wizualnym skoro go odmalowali. nowa farba to najtanszy sposob na remont ciągnika ale wazniejsze jest to co się kryje pod karoserią.

katator    515

oponki wyglądają na nóweczki. szkoda, że z przodu takie wąskie. 13.6/ 24 lepiej by na nim wygładały

katator    515

moje zdanie odnośnie ceny jest takie. ktoś go tanio na zachodzie kupił bo pewnie był w opłakanym stanie, pomalował (farba dużo nie kosztuje) i jeszcze sporo na nim zarobi :D

Lexion1012    1
Dnia 5.12.2007 o 10:29, katator napisał:

może lepiej porównać go do 3080 bo oba mają 6 cylindrów bez turbiny??

w 3060 - 3080 jest lepsza kabina. jest duzo przestronniejsza, 2 razy cichsza wyposazona w klimatyzację i filtry i zapewniająca lepszą widoczność.

skrzynia biegów w tym ciągniku jest sporo prostsza i najprawdopodobniej nie powinno być z nią wiekszych problemów.

z tego co sie orientuje to w serii 30xx najczęściej psują się synchronizatory. u mnie w okolicy jak dotąd nikt nie miał problemów z ehr albo power shiftem, a kilka maszyn z tej serii jest.

Nie wiem jak Ty liczysz hałas w kabinie i jakim cudem wyszło Ci dwa razy tyle, ale różnica w hałasie pomiędzy tymi modelami w kabinie to raptem 8 decybeli.

ppiotr    56

Podobno ucho ludzkie 3 decybele więcej odczuwa jako dwukrotnie głośniej.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bajbusso
      Witam. Ma ktoś pomysł co tu się zadziało że tak krzywo te koła stoją?

• Przez adraino123
      Witam zakupiłem ostatnio Mf698  i po pierwszych dniach użytkowania zauważyłem problemy z wspomaganiem i podnośnikiem wspomaganie ciężko chodzi a podnośnik zaraz po zgaszeniu opada jako że jestem zielony w tym temacie prosił bym o pomoc w odnalezieniu przyczyny obu dolegliwości 😃😃
    • Przez nunu85
      część koledzy. kupiłem niedawno MF 7616 i niby wszystko w nim działa, jeździ, robi. Jednak 2-3 razy na cały dzień roboty w zupełnie niespodziewanych okolicznościach ( traktor może być zimny lub w pełni rozgrzany, pod obciążeniem lub bez) rozłącza mu się skrzynia/ sprzęgło na 2-3 sekundy po czym wszystko wraca do normy i jedzie dalej na tym samym biegu na którym jechał dotychczas . i na kilka godzin spokój po czym powtórka z rozrywki. błędów żadnych nie ma. temperstura oleju najwyższą jakacudamo mi się zaobserwować to 75 stopni więc chyba też nieźle. Macie jakieś pomysły co to za magia?
    • Gość
      Przez Gość
      Witam,
      zna ktoś cenę massey fergusona 7615 dyna 6 wyposażenie kabina efficient  przedni tuz amortyzacja kabiny i przedniej osi i takie tam pierdoły ???
    • Przez domel27
      Witam 
      W moim Massey Ferguson 6460 mam problem z klima ja zimny to klima dmucha jak się rozgrzeje to ciepłym Zaczyna dmuchać. Dziś zauważyłem że co jakiś czas rozłącza i załącza klimę i mam jakiś jakiś czujnik czy coś takiego czy to ma związek z klima ? Czujnik na foto doczytałem że to czujnik moduł przepięciowy 

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj