Skocz do zawartości
audi80b4

cyklop nie podnosi

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Cyklop

audi80b4    1

do tej pory mój cyklop działał jak nalezy a nagle przestał działać obrót działa poprawnie podpory boczne też ale podnoszenie łyżki wydłużanie i chwytak co nabiera i wysypuje nie działają wcale jak naciskam na wajche to nic się nie dzieje co to może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Junkers    42

Pewnie coś z dzielnikiem strumienia może być, wywal to ustrojstwo, ale będzie wymagało to niewielkiego kombinowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


bobytempelton    158

Jaki to cyklop? zawieszany? czy ten na 2 kołach t214? bo jeżeli na kołach to jeżeli skręt działa a podpory nie to wina tzn. króla obrotnicy i uszczelek na nim i reszta też przez to nie działa, a jeżeli zawieszany to tj. wyżej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


tomek15h    14

Zawiesza się tłoczek w jednej z sekcji rozdzielacza który nawala, lub rozkręciła się sekcja wewnątrz ,wyjmij sekcje po koleji sprawdź czy tłoczki swobodnie pływają.Miałem kilka razy z tym do czynienia i powodem był zawieszony tłoczek w sekcji.W tym roku w bizonie rozkręciła mi sie sekcja od przyśpieszacza w bizonie i też cały jeden rozdzielacz przestał działać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ML1224    10

może trzeba wymienić te uszczelki od tych wajch lub wyczyścić filterek oleju może pomoże :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Macieks902    1

Ale obrót działa normalnie czy w zwolnionym tępię?? bo jak działa w zwolnionym tępię to może filtr oleju się zabrudził.U mnie też tak było że nie podnosił wyczyściłem filtr i podnosi jak nowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


rafff24    26

zawór bezpieczeństwa na tym po-3 zaworze, ten w którym jest wkręt regulacujny, jak go odkręcisz (klucz 27 chyba) to pewnie paproch siedzi w tym "tłoczku" i zatyka otwór, to tak na 1 ogień

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

bobytempelton    158

to jest ten na dwóch kołach obrót działa podpory działają ale reszta już nie działa

 

NIe słuchaj nikogo, jeżeli podwójny rozdzielacz działa, a potrójny nie winna jest ta kostka przed rozdzielaczami trochę niżej, regulator przepływu, niektórzy nazywają to dzielnikiem strumienia, daje 30% oleju na podwójny rozdzielacz, i 70% na potrójny, w twoim przypadku na potrójny nie daje bo się zaciął, lub przytkał.

 

Są 2 opcje, albo rozebrać i wyczyścić umyć wydmuchać( dasz rade), i druga opcja trochę pracochłonna, wywal to w cholere, jest temat jak połączyć rurki po wyrzuceniu tego dziadostwa, i cyklop będzie pracował na 100% nie na 70%.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pieniu    1

zawieszany tak ? jak stał to sie nie złożył? jak nie chce się składać to wymień olej sprawdź przewody i rozdzielać

 

zawieszany tak ? jak stał to sie nie złożył? jak nie chce się składać to wymień olej sprawdź przewody i rozdzielać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Junkers    42

NIe słuchaj nikogo, jeżeli podwójny rozdzielacz działa, a potrójny nie winna jest ta kostka przed rozdzielaczami trochę niżej, regulator przepływu, niektórzy nazywają to dzielnikiem strumienia, daje 30% oleju na podwójny rozdzielacz, i 70% na potrójny, w twoim przypadku na potrójny nie daje bo się zaciął, lub przytkał.

 

Są 2 opcje, albo rozebrać i wyczyścić umyć wydmuchać( dasz rade), i druga opcja trochę pracochłonna, wywal to w cholere, jest temat jak połączyć rurki po wyrzuceniu tego dziadostwa, i cyklop będzie pracował na 100% nie na 70%.

Właśnie mu o tym pisałem na początku, a ze nie spytał dokładnie o co w tym chodzi to pewnie nie zależy mu na "ulepszeniu"...

 

Poza tym ciekawe czy coś oprócz czyszczenia filtra(1 z dwóch filtrów) coś zrobił? Zabrudzenie filtra nigdy nie jest nagłą przyczyną.

pieniu od razu wymiana oleju?? To są koszty nie małe, po co wymieniać jak nie tu jest przyczyna.

 

Ktoś pisał o zaciętej sekcji - to czuć od razu, że jest inaczej w porównaniu do innych.

Może węże są brudne ?? :)

A może nie?? :)

Edytowano przez Junkers

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

audi80b4    1

wyczyściłem ten regulator czy tam dzielnik strumienia ale nic to nie dało mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak to wywalić jak pisaliście wcześniej moze jak to wyzuce to zacznie działać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


bobytempelton    158

@audi sprawdź jeszcze jedno zanim to wywalisz, otóż z pompy hydraulicznej od góry biegnie rurka do takiej kostki przed bakiem, to zawór nadciśnieniowy(redukcyjny), od niego od dołu odchodzą 2 rurki, jedna na układ, a druga do baku, i teraz twoje zadanie: otóż rozgrzej cyklop, tak aby rurki były ciepłe, i dotknij ręką tej rurki co idzie od dołu tego zaworu do baku, jeżeli ta rurka od zaworu do baku będzie ciepła tzn. że olej ucieka do baku a nie na układ, czyli uszkodzony lub rozkręcony zawór, szybka naprawa polega na odkręceniu tego przewodu najlepiej przy tej kostce, i wsadzeniu tam w środek monety 10gr i zakręceniu, olej wtedy nie wraca z pompy do baku, rozumisz????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

audi80b4    1

no rozumiem o co chodzi tylko nie wiem który przewód zaślepić i czy jak go zaślepie nic się nie stanie np. nie rozerwie jakieś rurku z powodu zaśepienia tego i olej zamiast wrócić do zbiornika rozerwie rurke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Junkers    42

Jeśli nie masz zaworu przelewowego na rozdzielaczu 2 sekcyjnym a zaślepisz tą 10groszówką to jeśli przytrzymasz na max obrocie w lewo albo w prawo, albo z łapami zrobisz to samo, to wtedy pompa będzie dawała z siebie wszystko i może coś wysadzić, u mnie wywaliło o-ringi na przegubach łap(stary typ) jak je podnosiłem do samego końca, tak wiec musiałem uważać, do czasu połączenia rozdzielaczy. Ale zrób to co powiedział bobytempelton, będziesz przecież czuł że pompa ma ciężko i zdążysz zareagować w razie czego unikając skrajnych położeń siłowników rozdzielacza 2sekcyjnego.

A która to jest rurka to przecież ci napisał dokładnie, inaczej mówiąc to od tej kostki przed ramą ale zaraz za pompą, i pod tą kostką są dokręcone 2 rurki, jedna idzie do obrotnicy a druga o której mowa do zbiornika oleju.

Edytowano przez Junkers

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem to samo miesiąc temu. wyczyściłem filter oleju i nic po tem sprawdziłem rodzielacz który znajduje się pod wajchami też nic nie dało ale na końcu jeszcze wyjołem rodzielacz co sie znajduje koło pompy i był zacięty tłoczek ruszyłem go i działa do dziś. A olej idzie przelewem do zbiornika oleju ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a u mnie jest znów odwrotnie tem 3 sekcyjny rozdzielacz działa z ten 2 sekcje nie działa . ten  2 sekcje działa ale tylko razem z 3 sekcyjnym tzn jak używam np. podnoszenia to działa ten 2 sekcyjny a jeżeli nie używam to nie działa ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


grego    218

nie zapominać o łączniku strumienia! U mnie działał tylko 2 sekcyjny, a 3 sekcyjny nawet na pusto miał problem aby się podnieść, założyłem nowy dzielnik i dalej to samo. Okazało się, że na łączniku nie było już oringu i to dużo pomogło bo teraz nawet na małych obrotach targa do góry tylko o tyle dziwnie że jak jest pusty to wolniej niż pod obciążeniem w łyżce bo wtedy to dostaje solidnego kopa ale musi być ciężar.  Pozatym jeszcze jest coś nie tak bo pochodzi parę minut i coraz wolniej i wolniej mu to idzie po czym staje w miejscu i nic kompletnie nie działa i muszę zaczekać z 2min i wtedy znowu zaczyna napier.... że aż go rozrywa. Pojęcia nie mam co to może być, tak jakby sie gdzieś jakoś zapowietrzał czy co.

Mam pewne podejrzenia do oleju bo jest bardzo mętny (żółty) i byc może pomieszany.  Gdyby tak jednak wymienić ten olej to co tam najtańszego wlać bo cyklopa używam bardzo sporadycznie?

Edytowano przez grego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Borekk17    265

mam problem z cyklopem otóz nie dziala zamykanie łyzki wysuwanie i podnoszenie a obrót i lapy chodza normalnie nawet próbowałem zmienic ta kostke pod rozdzielaczami na dróga ze sprawnego cyklopa i dalej nic ale gdy zrobiłem tak ze jak włączylem przez bieg na wstecznym i tah chodził z 5minut to pomogło ale podniósł tylko raz.i dalej to samo pomocy walcze juz tydzien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

grego    218

no przecież post wyżej napisałem na co patrzeć w takich objawach. Między rozdzielaczami (dosłownie) powinien być wkręcony w dwusekcyjny rozdzielacz taki trójnik czy tam kolanko wykręć go i sprawdź czy w środku na tym podtoczeniu jest uszczelniacz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez emilchaja
      Witam! Tak jak w temacie czyli co możecie powiedzieć o tym ładowaczu. Czy macie go i używacie? Jak tak to jak sie sprawuje?
    • Przez GOODDAY
       Witam mam do was pytanie koledzy jestem tu nowy więc proszę o zrozumiałość .
       
      W czym polega problem chce zakupić sobie przewody hydrauliczne dokładanie te które zaznaczyłem na katalogu jest ich 6 poniżej 2 zdjęciu podałem dane techniczne tego przewodu.
       

       
       
       

       
      Teraz pytanie to jest czeski katalog jak rozszyfrować końcówkę jaka jest potrzebna do zarobienia tych przewodów ? rozmiary przewodu są podane 13x1000 chce to wiedzieć żeby sobie porównać ceny takiego przewodu w rożnych hurtowniach hydraulicznych. Oczywiście jak macie jakieś fajne hurtownie hydrauliczne które przyjmują zamówienia online było by fajnie jak byście jakaś polecili lub dali link do przewodu który będzie odpowiedni do tego cyklopa oczywiście jakiś dobry przewód hydrauliczny  nie chodzi o kilka złotych żeby wytrzymał i posłużył kilka lat dodam że cyklop jest używany 2-3 razy w roku jest garażowany również 
       
      I drugie pytanie dodatkowe cyklop działa ok ale jest problem działania ramienia w lewą stronę bardzo wolno przesuwa ramie w lewą stronę oczywiście poziom oleju sprawdzony teraz pytanie czy ten siłownik odpowiada za działanie ramienia w lewą stronę ??
       

       
      Czy odpowiada przeciwny siłownik  z drugiej strony to zdjęcie z belką z trybami nie daje ni spokoju  ??
       

       
      Czekam na odp i pomoc jeśli ktoś będzie tak miły pomóc pozdrawiam wszystkich z  forum agrofoto.pl
       
    • Przez Przemek1996
      Witam,mam pytanie jaki ładowacz wybrac na tył ciagnika na tuz,bo ida sainokosy a zacząłem prace a ze snopkami nie che sie bawic i nawt nie mam ochoty.Interesuja mnie dwie maszynki:
      1.http://olx.pl/oferta/podnosnik-do-bel-balotow-igla-ladowacz-widly-tur-sloma-chwytak-na-tyl-CID757-IDb3HEw.html#ca074da9f5  Fajna sprawa,raz ze tania i nówka bo nie mam kasy zeby wydawac póki co na tura lub takie cudo http://olx.pl/oferta/podnosnik-3w1-do-bel-balotow-igla-ladowacz-bigbagow-widly-sloma-na-tyl-CID757-ID72kKX.html#ca074da9f5
       2.http://olx.pl/oferta/ladowacz-CID757-IDfhhfj.html  cos takiego nie nowe jest;( ale chociaz bym jescze obornik pokład ze spokojem i w sumie baloty tez podniesie wyzej niz 1 prozpozycja prosze o porady,tylko nie typu dołóż wiecej i kup tura,bo to za rok dopiero 
    • Przez marcin615
      witam ,moj troll nie chce podniesc 50 kg robi wszystko wolno lyzka sie otwiera poprostu u tragedia .blagam pomozcie.
    • Przez Vril
      Mam pytanie do Was -kupiłem sobie "niby" wyremontowany cyklop -brałem w ciemno bo był tani.
      Niby gość go wymalował ,dał nowe węże ,"niby" założył regenerowaną pompe oraz rozdzielacze .
      Problem polega na tym że niby jest olej wszystko działa tylko jak ma coś powiedzmy 500 kg podnieść
      to ani drgnie do góry -nie mam pojęcia co to ma być -może ta pompa nie jest do końca zregenerowana
      Proszę doradźcie coś
×