Skocz do zawartości
las4341

PRZEDNI NAPĘD

Polecane posty

AndyB    11

 Za wysoko ci podnosi. Musisz wyregulować podnoszenie śrubą na deklu rozdzielacza. Są tam dwie śruby z nakrętkami jak dobrze pamiętam to lewa na klucz 17 bo druga powinna  być na śrubokręt.  Zluzuj kontre i   wkręcając śrube zmniejszasz wysokość podnoszenia.Najlepiej  robić to na chodzącym silniku unosisz podnośnik do góry i będziesz widział zaraz reakcje. Ja u siebie też miałem ten problem a jak opuściłem ramiona o 2cm to jest ok.                                                                                                                                                                                   

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panczo1922    68

podłączyłem na krótko napęcie 12 volt do środkowego elektrozaworu  umiejscowionego w tylnej części i pojawiło się ciśnienie oleju tzn. rozłączyło napęd.  Tylko dlaczego nie dochodzi tam prąd po włączeniu guzikiem? Próbowałem polecieć kablami od tego elektrozaworu do góry i doszedłem ko kompa - sterownika, i dalej to już czarna magia. Czy na elektrozaworze powinien być prąd 12 volt czy inne napięcie?

 

dokładnie sprawdź przycisk...

u nie było podobnie... niby działał a jednak nie działał...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

Kolego prąd też idzie chyba przez jakiś stycznik, po wciśnięciu hamulca coś tam pykało i też powinno włączać przedni napęd.

U mnie tego lata zanikł prąd na włączniku i ciągle napęd był włączony więc na szybko zrobiłem napięcie na włącznik i działa ale napęd przy hamowaniu się nie załącza. Może nawet i dobrze bo jak ostro i szybko skręcałem (jednocześnie hamując) na asfalcie to koła zostawiały ślad zdartych opon (inna przebyta droga kół tylnych i przednich) - mnie to denerwowało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Zbych85    0

Witajcie Panowie. Kupiłem renie155.45 z rewersem elektrohydraulicznym i obmyka mi przedni napęd, Zaczyna obracac tył i dopiero rusza przod-macie pomysł co moze być?

Zmieniony jest orbitrol na polski i tyle. Półbiegi czasami pod góre wolno zmieniaja się-nie jest to plyna zmiana biegu.

Boje sie ze kupilem trupa:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radek0979    0

A czy ty czasem dziury w całym nie szukasz?

Półbiegi będą różnie sie zmieniały w zaleznosci od gęstości oleju, jak zimna to wszystko działa wolno i rewers i półbiegi. nie rozumiem co ci obmyka. Albo działa albo nie, wyjasnij dokładniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zbych85    0

Wyglada to tak jak by przod przerywał-widac to jak ciagnik ma ciezko i zaczyna grzebac tył-wtedy tak jakby przod sie dolaczyl po chwili zwloki.

Mam ja od bardzo niedawna wiec jeszcze nie wiem co i jak :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Harnas88    12

U mnie jest ten sam problem ale w modeli 110.54 z mechaniczną skrzynią tylko ze nie mam kiedy tam zajrzeć a problem jest coraz mocniejszy. Co dziwne to do przodu jeszcze całkiem dobrze ciągnie, gorzej do tyłu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

Jedyna przyczyna może być w przystawce od napędu. Są tam takie tarcze (ktoś je porównywał do sprzęgła w WS-ce) i pewnie zaczynają ślizgać, po dłuższym ślizganiu wiadomo że tarcze coraz bardziej się wytrą i coraz słabiej będzie ciągnąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Harnas88    12

Na pewno jest problem w tej przystawce ale żeby to był uślizg na tarczkach ciernych był by to łagodny ślizg a nie jest. Nic z gdybania, jak trochę się zluźni to rozbiorę i zrobię zdjęcia dla potomnych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jan34533    16

przystawka przedniego napędu---od czego jest ten czujnik?  155-54,   1995r

post-64034-0-94969700-1425123338_thumb.jpg

Edytowano przez jan34533

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jan34533    16

Witam, mam taki sam problem, nie rozłańcza mi przedniego napędu.  Chciałem sprawdzic elektrozawór, kabinę trochę podniosłem  ale i  tak   tam jest tak ciasno ze ręki nie mozna włozyć,kabine trzeba wyzej  podniesć ---zdjąć? mój to jest 155-54 z 1995r.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
igorr    0

koledzy podpowiedzcie jak sprawdzic elektrozawór od przedniego napedu?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panczo1922    68

Koledzy poczytajcie trochę ten temat a naprawdę wszystiego się dowiecie... Temat przedniego napędu chyba w całości rozpracowany...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek78    0

co może być gdy po włączeniu napędu głośno wyje skrzynia mech napęd załączony przyciskiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki18l    9

z tego co trochę poczytałem na tym forum to prawdopodobnie łożysko igiełkowe na wałku które jest zależne z WOM , bo to jakoś współgra ze sobą na zasadzie że napęd przedni bierze moc z tego wałka odbioru mocy, poczytaj trochę to się wszystkiego dokładnie dowiesz , jak zlokalizować, jak sprawdzić czy wyeliminować usterkę, jest mnóstwo informacji, tylko trzeba trochę czasu poświęcić , a wom u ciebie dobrze działa, czy coś się zmieniło , czy coś szwankuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janosik32    0

Wałek pośredni WoM. Na nim jest zębatka przekazująca napęd z wałka atakującego dyfra, na przystawkę napędu. Zajrzysz, odkręcając przystawkę (i spuszczając olej) tryb będzie dostępny do oględzin. Jeśli tryb ma "luzy", chlapie się na boki, to masz problem. W najlepszym wypadku wymiana złożenia igiełkowego, w najgorszym wymiana bądź regeneracja wałka/zębatki. Zawsze rozpołowienie ciągnika. Im wcześniej tam zajrzysz- koszty będą mniejsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek78    0

ciągnik niedawno kupiłem walek kręci normalnie myślałem że to może wina opon bo przednie wyglądają za wysokie 420/85/28 tył 18,4/38 ale chyba rozmiar dobry jak poznać uszkodzenia na trybach czy uszkodzone łożyska może postawić na kołki i zakręcić kołami włączając bieg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki18l    9

jak grzęcholi w skrzyni to nie ma znaczenia rozmiary opon, najwyżej nieznacznie będzie przód ciągnąć, ale na pewno nie wyda takiego dzwięku w skrzyni, zdejm przystawkę i będziesz wiedział o co chodzi 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek78    0

mam zdjęty wał napędowy i przy przednim moście prawie zerwany frez co zrobić nowy czy może coś by dało przesunięcie łącznika ku przodowi tam jest jeszcze z 3cm dobrego frezu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek78    0

odkreciłem przystawkę i tryby ni y całe bez luzów jedynie jakby w przystawkę minimalne luzy na łożyskach jak się je zmienia .wyżej trochę wyrobione widelki i przesuwka ma luzy od walka wom i redaktora biegów wolne szybkie zostawić to jak jest czy rozjechania kupiłem olej fush utto mp do skrzyni będzie dobry ile jest filtrów do hydrauliki ja znalazłem dwa ten ssący przeplywowy i ten zaraz za pompa czy go tylko się czysci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek78    0

powiedzcie panowie w przystawce napędu na walku są cztery plastikowe pierścienie one są do uszczelnienia czy trzeba je wymienić do tej pory napęd działał rozebralem przystawkę bo był luz ale podłoże podkładki dystansowe pod łożyska i powinno być ok nie wiem tylko czy zmienić te pierścienie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Michal673
      Cześć.
      Mam problem z ciągnikiem polegający na tym,że:
      Gdy ciągnik jest zgaszony bezproblemowo mogę wbić każdy bieg i tak samo działa przełączanie żółw/zając.
      Natomiast gdy ciągnik jest odpalony dźwignią zmiany biegów mogę tylko wrzucić 3 i 4 bieg. Chodzi o to, że dźwignią mogę poruszać tylko do przodu i do tyłu, a nie mogę przesunąć dźwigni w lewo w celu wbicia 1 i 2 biegu i równocześnie nie mogę przesunąć dźwigni w prawo żeby zmienić zakres żółw/zając. Rewers jak i półbiegi działa.
      Jeśli mieliście podobny problem to proszę o pomoc.
    • Przez mieszko12k
      Witam. Ile jest filtrów paliwa w Renault 103 14 ? Gdzie się znajdują? Jak wyglądają? Może ktoś wie, jakie ceny, jakie zamienniki czy cuś  : D
    • Przez lukas96
      Witam. Mam problem z renault 103.54 z skrzynią 24/8 a mianowicie podczas zmiany półbiegów następuje szarpnięcie. Znajomy mechanik powymieniał wszystkie filtry,olej i wyregulował na skrzyni ale problem nie ustąpił. Spowodowane jest to prawdopodobnie złą kalibracją skrzyni( to co się kalibruje przez komputer). Czy znacie kogoś kto to robi w okolicach Łańcuta. 
    • Przez luki4516
      https://www.olx.pl/i2/oferta/renault-ares-640-rz-CID757-IDqxFAp.html?ref[0][path][0]=392209421&ref[0][ajax]=1&ref[0][action]=myaccount&ref[0][method]=details
    • Przez panasek
      witam wszystkich miłosników reni 110 54 mam przyjemnosc posiadac ten model od niespełna 2 lat,ogólnie jestem zadowolony z niego no ale pojawła sie pierwsza usterka,przedni napęd a dokładnie wałek ataku,dokładnie obrobił sie frez,cena nowego jest kosmiczna ale chce zapytac czy da sie to zregenerowac?czy to potrzyma jakis czas? moze jest jakis powód ze sie obrobił, moze miał ktos juz taki problem? prosze o rady.mam jeszcze pare pytan odnosnie tego modelu.byłbym wdzieczny za odp.
×