Skocz do zawartości
czesio200

alternator MTZ

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
seweryn20    575

Chodzić będzie jak tak ze trzy zimy przejeździłem ale mnie to wkurzyło. Przy każdym odpuszczeniu gazu ze świateł robiły się świeczki a napięcie na wolnych spadało do 11 V. Teraz spokój bosch założony i chodzi jak złoto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bears    22

Do 14 nie dochodzi, ale mam ładowanie, bo przy 1000obr./min. i więcej wszystkie odbiorniki chodzą. Bez prostownika od roku i całą zimę.

To i tak słabo jeśli nie ma 14,4V, słabe ładowanie dość mocno wpływa negatywnie na żywotność akumulatorów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

himen    6

Ja u siebie mam alternator 700w. i mi ładuje powyżej 14v. także w normie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Nie wiem z czego jest alternator ale na pewno bosch 120 A. Mocowanie przerabiałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz3991    2

Nie wiem czy nie masz przypadkiem alternatora z Passata b5. Ja dorwałem od takiego 120A tyle, że Valeo. Teraz światła standard + robocze i wentylatory i majonez. Ładowanie na poziomie 14.4v. Kosztowałem mnie całe 50zł bo miał rolkę rozdupczoną, a jak wiadomo rolka idzie w kąt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

A bardzo możliwe. W każdym razie jest mocarz. Teraz na wolnych obrotach światła nie umierają a kabel od aku nie robi za grzałkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fezoi    47

W Pronarze obrotomierz pokaże prawidłowe wartości przy takiej podmianie alternatora ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Nie mam zielonego pojęcia. Wiem tylko że w tym co ja mam jest wyjście na obrotomierz. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hemi    16

Z tego co widzę wirnik ma typową ilość "pazurków" i będzie pokazywał poprawnie, jak zachowasz stare koło pasowe. Czyli przełożenie musi być takie samo. Albo zastosujesz układ dopasowujący.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tespis17    21
Napisano (edytowany)

Nie wiem kto wymyślił tą instalację w mtz ale dla mnie totalna porażka tak samo w nowych Bela-rusach (dawno to powinno być zmienione). Ja mam altek od Opla ale kółko pasowe mam inne. Mam jeden akum. od Bizona pod schodami , nie mam włącznika masy. Rozrusznik wolno obrotowy. Inne pierdoły tupu rozłaczanie stacyjki lub to śmieszna regulacja napięcia zima/lato koło chłodnicy w koszu na złom.

 

Jak komuś się grzej przewód od akumu. to niech poprawi masę. Amperomierz jak wychyla się do oporu w lewo to jest zwarcie w prawo pobór prądu tak jak ktoś napisał wyżej.

Edytowano przez tespis17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz3991    2
Napisano (edytowany)

Z tym poborem prądu to chyba różnie. Ja mam Valeo 120A od B5 i w prawo wychyla się tylko wtedy gdy odpalę i ładuje w akumulatory. Jeśli włączam po kolei jakieś odbiorniki to tak to sobie jakoś bilansuje, że wskazówka zawsze jest przy zerze. W sumie to jeszcze zależy jak kto ma amperomierz podłączony. Ogólnie ten altek który mam po odpaleniu na obrotach koło 1000 daje tyle że na rosyjskim amperomierzu brakuje skali. Jeśli dobrze pamiętam to kiedyś pisałem chyba z Elektrotechnikiem i twierdził że wiele z tego 120A nie wynika bo na tym pasku nie uciągnie więcej jak 70A.

 

Tak swoją drogą te oryginały 1000W dają radę czy lipa? W ogóle W MTZ 52 miałem oryginał 700W i też problemów z ładowaniem nie było. Normalne oświetlenie + 4x55W i był majonez.

Edytowano przez Lukasz3991

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Amperomierz pokazuje tylko kierunek i natężenie prądu jaki płynie lub jest pobierany z akumulatora. Jeśli wskazówka nie wychyla ci się w lewo to znaczy że alternator zaspokaja wszystkie odbiorniki i prąd z aku nie jest pobierany. To dobrze.U mnie wychyli się w lewo jak włączę halogeny i to tylko na wolnych obrotach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    22

Ja mam 700W org. i powyżej 1000obr. wystarczy na światła, radio, 2 robocze z tyłu i 2 halogeny z przodu. Wtedy pokazuje max. 0 A.

A poniżej 1000obr. przy samych światłach w lewo lekko odchodzi wskazówka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bears    22

Alternator 700W uciągnie nam jakieś 14 żarówek czy halogenów o mocy 50W  :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz3991    2

Sewerynie ja się z Tobą zgadzam i rozumiem o co chodzi, ale widziałem przypadki, że amperomierz był wpięty w ten oto sposób:


Alternator------>amperomierz-------->instalacja/aku    W Takim przypadku będzie wychylał się tylko i wyłącznie na +(no chyba, że odwrotnie podłączymy) niezależnie od tego co za odbiorniki włączymy. Będzie pokazywał to ile daje alternator, ale nie pokaże tego czy "daje radę". Wtedy człowiek myśli "ale daje", a w efekcie może brakować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575
Napisano (edytowany)

A to dziwnie podłączony? W takim przypadku amperomierz pokazuje tylko przepływ w jednym kierunku do akumulatora i odbiorników bo sam alternator prądu nie pobiera.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz3991    2

Tak jest, właściwie mija się to wtedy z celem, ale widziałem chyba trzy takie egzemplarze i u mnie było tak po kupnie.

 

Swoją drogą to pewnie, że ta 700-setka daje radę. Jedyny warunek to musi być sprawna. Jak już wspominałem ja na swoją w drugim  MTZ nie narzekałem, a teraz to już się nowy właściciel buja z tym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Ja miałem jakiś czas ale szału szło dostać. Odśnieżam i w zimie  lampy przód, tył, halogeny przód, tył, kogut, dwa silniki ogrzewania i na wolnych obrotach ciemność była dosłownie. On jest dobry do samych podstawowych lamp i nic więcej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    110

Nie wiem jak można tak Amperomierz podłączać? Albo altek bezpośrednio na aku, a odbiorniki przez amperomierz. Ja doprowadziłem u siebie do ładu instalację po poprzedniku. Ale drugi raz chyba tak nie zrobię, za duże straty. Alternator 700W po tuningu, przekaznik kontrolki ładowania zamiast RB1, regulator wielkie pudło, podkręcony. Stacyjka z MF, zrobiłem cos w stylu nowych, że kontrolki i niektóre odbiorniki są po kluczyku, a świeca i rozruch na przekaznikach. W T25 mam altek z Opla, to padnięte aku regenuje na wolnych obr. Amperomierz i woltomierz mam i mam pełną kontrolę. Nie raz na wszystkich światach + oświetlenie na cyklopie widać po wskazówkach kiedy pasek nie wyrabia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×