Skocz do zawartości
czesio200

alternator MTZ

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Sadek    449

Robiłeś pomiary? W/g instrukcji zalecana regulacja w warunkach zimowych.

 

Tak, przy naprawie alternatora jakiś miesiąc temu i nie było żadnej różnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50

sprawdzę w instrukcjach i książkach napraw t-25 i kamaza. W ksiażce od kamaza powinien byc(mam nadzieję) rozrysowany układ prostowniczy regulatora

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    335

Napisałem że śruba jest i co mówi instrukcja obsługi, ale sam osobiście nie reguluje bo ładuje dobrze .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

ad-al    0

Wracając do sedna problemu, 11V to z pewnością zbyt niskie napięcie ładowania. W takim przypadku poleca się sprawdzenie stojana, czy nie ma żadnych przebić.

Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesio200    1073

problem już dawno rozwiązany nowy alternator pracuję bez zarzutu.

w starego już nie było sensu pakować monet.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gregorius    123

u mnie to lato/zima na alternatorze regulacja to różnice zauważyłem i teraz cały czas na zimie już 2 lata jeżdżę i dobrze ładuje, a przedtem przy załączonych odbiornikach prądu napięcie spadało, teraz jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fezoi    48

Odkop. Pronar 1025 , 13,6 V , trochę słabo .Jakie jest u Was napięcie ? Czy ten typ tak ma ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fezoi    48

W poszukiwaniu tej śrubki regulującej zdjąłem  obudowę plastikową z alternatora , ale regulacji brak . Było trochę korozji na połączeniach , po przeczyszczeniu i ponownym uruchomieniu jest 14,2 przy 1500 obr. silnika i na tym chyba poprzestanę .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarekPawe    1

Dajcie spokuj ja już miałem dosyć nie doladowanego akumulatora w mtzcie więc wymieniłem go na samochodowy od omegi 120A teraz nie ma problemu przy pełnym obciążeniu czyli 4 chalogenach,światłach drogowych i do tego przyszły elektrozawory od maszyny,ładowanie zaczyna od 600 obr silnika,a kolo pasowe mam oryginalne od ruskiego alternatora

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Jak wystarcza prądu to po co zmieniać sprawny alternator? Jak komu brakuje to sobie wymieni. Kolesiowi zamontowałem od JD 6 cylindrowego, to potem dzwonil że mu sie chce wskazówka na amperomierzu urwać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

A dla czego miała by się urwać? W prawo wychyli się tylko tyle ile pobierają akumulatory i to tylko chwilkę a w lewo nie wiele bo alternator zaspokaja apetyt odbiorników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianraki3    6

W Pronarze spotkałem że obrotomierz był do tego podłączony. Tej firmy nie polecam. Nie ma tej mocy co pisze. Po założeniu go w firmie leśnej w Belarusie 952 to na nim światła, wentylator i wom po całym dniu pracy rano rozładowane akumulatory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25

Witam. Na forum  cisza, więc zacznę gadkę. Jak u was w MTZ-ach zmienia się napięcie na akumulatorze przy obr. >1000/min., czyli kiedy alternator ładuje?

U mnie w 330 na akumulatorze jest ok. 14V, a w MTZ jest powiedzmy 12.54V i z każdą sekundą rośnie o 0.01V. Czy tak ma być?

Ogólnie dodam, że nie mam problemów z ładowaniem czy brakiem prądu. Alternator oryginał, tylko połączony inaczej niż na schemacie niżej.a2c115481daf12b5eb6e4ca739b89093_orig.jp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25

Ale na akumulatorze masz 14v czy 12v rosnące?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Ja alternatory kojarzę dwa z wbudowanym reglerem i zewnętrznym.  Prócz tego różni się podłączenie przy instalacji 12 a 12/24 i  z przetwornicą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25
Napisano (edytowany)

A jak macie na baterii? 14.4v czy 12.60 i rośnie?

Bo w 330 mam 14.4v na baterii a tu ponad 12v i narasta powoli napięcie.

Edytowano przez LTZ55a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Ja mam alternator boscha i zawsze jest ponad 14 V po zapaleniu ciągnika. Amperomierz pokazuje ponad 10 A które w ciągu max kilkunastu minut spada do zera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bears    28

A jak macie na baterii? 14.4v czy 12.60 i rośnie?

Bo w 330 mam 14.4v na baterii a tu ponad 12v i narasta powoli napięcie.

Jak "narasta" to dochodzi do 14V czy nie? Bo jeśli nie to nie masz ładowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Słaby alternator  na wolnych obrotach a akumulator po odpaleniu musi się doładować. Im bardziej naładowany spada pobór i rośnie napięcie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25

Do 14 nie dochodzi, ale mam ładowanie, bo przy 1000obr./min. i więcej wszystkie odbiorniki chodzą. Bez prostownika od roku i całą zimę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bekba
      Witam, belarus 1025, 2010r, rozdzielacz wschodni po sprawdzeniu we firmie zajmującej sie regeneracją rozdzielaczy został uznany za sprawny(wymieniłem też profilaktycznie zawór przelewowy) , pompa założona nowa, filtr w zbiorniku na olej hydrauliczny nowy, filtr siatkowy na dole ciągnika wyczyszczony, wirnik oleju ze skrzyni tez wyczyszczony. Stan oleju pełny. Sytuacja wygląda tak że ciśnienie na zegarze podłączonym pod obojętnie które złącze przy dużym gazowaniu wzrasta do 80 bar i spada mimo że ciśnienie jest cały czas podawane. Podnośnik też bardzo słaby. Prosił bym o dokładne wskazówki jak podnieść ciśnienie w tym rozdzielaczu bo chyba nie mam takiej klapki na dwie śruby jak jest w starszych wersjach. Pozdrawiam  

    • Przez Peron
      Witam
       
      Czy ktoś z Was wymieniał fotel w swoim MTZ 82 na bardziej komfortowy? Nie chcę kombinować z samochodowymi, chciałbym kupić coś dedykowane do ciągników. Najlepszy to byłby oczywiście jakiś Grammer pneumatyczny, no ale jakiś dobry mechaniczny też może być. 
       
      Zastanawiam się nad czymś takim:
       
      http://allegro.pl/agro-mar-fotel-siedzenie-komfortowe-mtz-pronar-mf-i6574126281.html
       
       
      http://allegro.pl/agro-mar-siedzenie-fotel-mtz-ursus-mf-pronar-i6574129397.html
       
       
      Jeśli ktoś ma, to byłbym wdzięczny za opinie.
    • Przez dzony9203
      Mam problem. Od niedawna nie mogę załączyć przedniego napędu w belarusie 920. Przedni napęd na krzyżakach, załączany dźwignią.
      Dźwigienka jest w jednej pozycji, jakby zablokowana i nie można jej przestawić. 
      Co może być przyczyną?
      Pozdrawiam.
    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez marka
      Kilka wieczorów poświęciłem na przejrzenie forum dotyczące MTZ i Belarusa i stwierdziłem że każdy ciągnik jest z innej bajki więc postanowiłem otworzyć własny temat na którym będę opisywał własne kłopoty z belarusem 820.3 rocznik 2008 i rozwiązania problemów, zwłaszcza że dzięki forum rozwiązałem już dwie "awarie"patrz problem z WOM w MTZ - Agrofoto.pl Forum - strona 2 i mtz nie odpala - Agrofoto.pl Forum
      A na dzisiaj nowy problem czyli niedziałający wentylator nagrzewnicy oraz prawdopodobnie świeca żarowa .studiując schemat doszedłem do wniosku że za wentylator odpowiada przekaźnik pierwszy licząc od strony kierowcy i na kostce powinno być napięcie idące od bezpiecznika .Czy z tą awarią mogą mieć związek bezpieczniki zabezpieczające ładowanie i gdzie one są fizycznie w ciągniku ?
×