Kulik

Awaria sprzęgła w mtz 952.3

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Awaria
Kulik    2

Witam,przejdę do sedna kosiłem QQ tym mtz tem i wjechałem na pryzmę by wykiprować przyczepę wywaliłem QQ i chciałem wsadzić bięg,a tu nie spodzianka nie mogę wsadzić żadnego biegu np.1 zgrzyka, nie rozłącza sprzęgła a jak zapale na biegu to jedzie i pomimo wciskania sprzęgła i hamulców dalej jedzie co w nim poszło?? dodam że sprzęgło nie było nadzyczajnie eksploatowane. licze na wasze pomysły jak to naprawić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jest jeden bardzo prosty sposób: odłączyć silnik od skrzyni biegów, zdjąć pokrywę sprzęgła, sprawdzić co jest uszkodzone, wymienić uszkodzone części, złożyć w odwrotnej kolejności.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

grzepo    31

Są prostsze sposoby. Sprawdz łapki od sprzęgła odkręcając pierwszy od silnika dekielek pod ciągnikiem (oczywiście jak twój belarus ma takie coś bo ja tego nie wiem bo mam zwykłego starego mtz). Takie same objawy mieliśmy że nie rozsprzęglał. Dało się wymienić te łapki od dołu bez rozjeżdzania ciągnika w jakieś 2 godziny. Zresztą jak to nie łapki tylko może coś z łożyskiem albo coś innego to może zauważysz to własnie przez ten wziernik.

Edytowano przez grzepo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kulik    2

już odkręciłem ten dekielek i nawet wyjełem oś na kórej są osadzone dzwigienki do wciskania łożyska bo gdzieś słyszałem że ta oś lubi pękać ale po wyjęciu okazuje się że wszystko jest ok luzu na łożysku oporowym za dużego nie ma oś cała dzwigienki też już sam nie wiem co tak nagle mogło siąść :unsure:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    798

Jeśli to co widać przez okienko masz dobre to pozostaje tarcza sprzęgłowa. Możliwe że zerwało nity.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    51

Objaw jakby tarcza się przykleiła do koła zamachowego. Zerwane nity, to nie byłoby napędu, a tu nie rozłącza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    798

Fakt. Przegapiłem ten szczegół. Szczerze wątpię żeby tarcza się przykleiła. W jaki sposób i co by ja skleiło? Raczej nie wysprzęgla i tyle. Weź kogoś kto zna ten ciągnik i sprawdzi dokładnie czy wszystko jest ok patrząc przez okienko.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Uszkodzona dźwignia wyłączająca i tyle. Nie ma sensu się dalej rozpisywać, bo to nic nie da.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kulik    2

@elektrotechnik co masz na myśli mówiąc "uszkodzona dzwignia wyłączająca"?,tak odrazu by nitów chyba nie zerwało na tarczy normalnie wjechałem na pryzmę dałem na luz i potem chciałem bieg wrzucic i lipa. jadąc na biegu i wciskając sprzęgło i hamulce silnik przystaje a idzie,jedynie co to pedał sprzęgła jakby lżej chodził

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzepo    31

A sprawdzałeś jak wogóle chodzi sprzegło przez okienko gdy druga osoba wciska pedał sprzęgła? (oczywiście na sucho- ciągnik zgaszony i zabezpieczony by się nie potoczył!). U mnie przez okienko było dobrze widać jak się tarcze rozchodziły gdy druga osoba wciskała pedał sprzęgła, ale póżniej na zapalonym ciągniku nie można było wrzucić jakiegokolwiek biegu. Dokręcenie łapek tak że sprzegło "brało wyżej" dopiero zaskutkowało. Zasadnicza kwestia to też jak łapki powinny być wyrególowane (odlagłości)? Gdzieś na internecie czytałem, że nie powinny brać wszystkie jednocześnie bo wtedy szarpie tylko raczej od pierwszej do trzeciej. Jak to powinno być zgodnie z instrukcją, katalogiem?

 

Co do "uszkodzonej dzwigni wyłączającej" to wydaje mi się że może to być gdy regoulacja się kończy na dzwigni (tak jak u mnie bo łapki wytarte) lub może dzwignia wygięta.

Edytowano przez grzepo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kulik    2

No patrzyłem przez okienko jak druga osoba wciskała pedał i chodziło wszysko jakby ok ,ale nie zwróciłem uwagi na rozchodzenie tarcz :huh:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    798

Odległość łożyska wyciskowego na wszystkich łapach ma być taka sama. Żadne tam od pierwszej do trzeciej.

Na osi są jak by takie dwoje widełek. Może być uszkodzone jedno z nich zdarza się że pękają, sprawdź czy docisk odsuwa się od tarczy tyle samo na całym obwodzie, sprawdź czy na całym obwodzie równo leży czy czasem coś nie weszło między tarczę a docisk i nie może wysprzęglić.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

@elektrotechnik co masz na myśli mówiąc "uszkodzona dzwignia wyłączająca"?,

Mam to na myśli, że jest uszkodzona i może nie wysprzęglać. Wystarczy, że z jedną będzie coś nie tak i już nie rozłączy. A swoją drogą to ostatnio ludzi ogarnia jakieś niewyobrażalne lenistwo. Założyłeś temat po godzinie 12 i do 20 nie zrobiłeś nic oprócz pisania postów. Ja w tym czasie miałbym już wymienione i wyregulowane sprzęgło. I to w dwóch ciągnikach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kulik    2

Wole popytać, poszukać niż pochopnie rozbierać ciągnik,tak jak z womem wyjełem cały wom,a w cale nie było tam żadnej winy i tylko się nagrzebałem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kulik    2

dzisiaj pogrzebałem przy tym sprzęgle i dostrzegłem że jedna łapka nie dotyka łożyska, luz jest ok 12mm dotyka obudowy docisku, co dla niej mogło się stać?(regulacja nie podnosi jej) pozostałe dwie są wporządku dolegają do łożyska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    798

tam nie ma żadnego schowanego mechanizmu. łapa i jej elementy są widoczne. Albo się coś wypieło, rozkręciło albo urwało.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol445    41

24 godziny od pierwszego postu a ty dopiero zacząłes grzebać przy zepsutym ciągniku, no pogratulować zapału! Najlepiej żeby ktoś z forum przez internet zdiagnozował i naprawił telepatycznie, co nie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kulik    2

@karol445 nie wymandrzaj się tak,się popsuł to się odstawiło go i tyle, a co się pali, że mam go odrazu zozbierać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Dokładnie nie ma co się palić, bo nie problem coś zepsuć i później wyłożyć kasę na ladę, może kolega nie ma czasu a piszę z telefonu, jak ktoś nie chce pomóc to niech się po prostu nie udziela.


KPK Kumurun Team
"Polak jak se chce, to se kurde potrafi" F.Kiepski
Prawidłowo użytym młotkiem i przecinakiem możemy naprawić nawet zegarek.
Belarus 952.4 - U C-330

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol445    41

To nie chodzi o wymądrzanie się (A nie wymandrzanie jak pisze kolega) ale o to że skoro coś sie zepsuło to chyba łatwiej sie wziąć i zacząć naprawiać i wtedy zobaczyć co się zepsuło a nie niepotrzebnie pytać na forum skoro i tak trzeba rozbierać i tak bo bez tego ani rusz Chyba lepiej rozebrać obejrzeć i wtedy w razie wątpliwości zapytać dołączyć jakieś zdjęcia i wspólnie wtedy rozwiązać problem bo tak to takie wróżenie może to się zepsuło a może tamto bez sensu pisanina w sumie to wiele tematów jest właśnie tego rodzaju lepiej się do wróżek udać.

 

 

Za takie podejście należy Ci się nagroda. Niestety nie mogę Ci przyznać żadnych "plusowych" punktów. Pozostaje tylko pogratulować rozsądku. Gdyby wszyscy użytkownicy tacy byli to AF miałoby naprawdę wysoki poziom.

Edytowano przez Elektrotechnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
audi80b4    1

mam problem ze sprzęgłem w moim belarusie 952 ostatnio przy puszczaniu sprzęgła zaczeło coś zgrzytać z włanczaniem biegów i zmianą nie ma problemu biegi chodzą dobrze nic nie zgrzyta ale jak puszczam sprzęgło i zaczyna łapać ze traktor zaczyna jechać to słychać taki zgrzyt i nie zależnie os biegu i jazdy do przodu czy do tyłu po prostu daje bieg puszczam sprzęgło i nagle taki zgrzyt

zgrzyt ten występuje tylko w tym momenicie jak traktor zaczyna ruszać co to może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Mateusz95
      Witam. jestem zainteresowany kupnem belarusa. i czytałem ze jedne maja taka skrzynie a drugie taka. czym sie rózni skrzynia zsynchronizowana od niezsynchronizowanej. i która jest lepsza?
    • Przez BAD80
      Witam,
      posiadam mtz-82 z 96r. jestem jego drugim włascicielem. W ciągniku po dokonaniu zakupu zauwazyłem, że brakuje na spodzie ciągnika pokrywy tu pod tarczą sprzegłową.
      Dopiero podczas pracy uświadomiłem sobie z jakiego powodu - ciągnik jak się rozgrzeje to przez ten otwór wycieka olej. Jak chwilę postoi to pod spodem tworzyła się mała kałuża z oleju bo kapało. Widocznie nie ma tej pokrywy bo inaczej olej by się gromadził i by zaolejał tarcze sprzegłową ( tak myslę sam) Ostatnio musiałem zrobić przegląd, więc postanowiłem dorobić tą pokrywę tymczasowo, tak by nie nakapało na stacji;) Po powrocie i krótkiej pracy w polu zauważyłem, że olej zaczyna wyłazić naokoło szczeliny tu gdzie jest złączony przód ciągnika z tyłem ( tak myśle, że pewnie obracające się sprzegło tak rozbryzgało aż szczelinami olej wyszedł?), postanowiłem wykrecić tą pokrywe pod sprżegłem i wtedy wylało się sporo oleju i dosłownie ciurem się leje teraz jak jest rozgrzany i zwłaszcza wtedy gdy jest załączony WOM, natomiast na tej pokrywce zostało sporo syfu - tylko po jednym dniu. Moje pytanie jest takie skąd on się tam bierze i co mogło puścić? najpewniej przedostaje się ze skrzyni biegów bo tam stwierdzam ubytek oleju. Od spodu widzę, że olej gdzieś z góry wycieka i chyba bez rozpoławiania ciągnika nie da się stwierdzić gdzie jest defekt. Czy ktoś się już spotkał z czymś takim? Może ktoś posiada jakieś rysunki/katalog części gdzie jest narysowane co tam po kolei jest? W załączeniu kilka fotek... Z gory dziękuję za pomoc, mam ten ciągnik od niedawna, więc dopiero się go "ucze"

    • Przez ceston
      Czy jest możliwość kupienia samej gwiazdy na 8 szpilek do mtz 820 na przednie kola?
    • Przez MazurTOP
      Witam!!!
       
      Mam problem w MTZ 82 wyskakuje mi co jakis czas po trasie 9wiątka co jest???. skrzynia cicho pracuje
    • Przez johenek
      Witam
      Przepraszam jeśli temat się powtaża ale zalerzy mi na szybkiej odpowiedzi, a nie mogę nigdzie znaleźć podobnego tematu
       
       
      Mianowicie mam problem z odpalaniem mojego Belarusa, gdyż czasami odpala normalnie z kluczyka, a czasami słychać tylko takie tyknięcie przekaźnika po przekręceniu kluczyka i trzeba odpalać na zwarcie.
      Nie wiem co może być popsute ponieważ nie znam się dobrze na elektryce.
      Może ktoś się już z takim problemem spotkał i wie co trzeba wymienić
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.