Skocz do zawartości
turysta246

Rola otrąb w żywieniu trzody chlewnej

Polecane posty

turysta246    0

Witam !

Chciałbym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na temat żywienia tuczników paszą z dodatkiem otrąb. Z tego co mi wiadomo niektórzy nie stosują takich uzupełnień i całkiem nieźle na tym wychodzą. Ja osobiście na 1t paszy wsypuję 240 kg otrąb - w tym 50% pszennych i 50% żytnich.Do tego pszenżyto zmieszane z jęczmieniem oraz 100 kg koncentratu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sacrable    17

Nie szkoda ci pieniędzy? W otrębach w dzisiejszych czasach przecież prawie nic wartościowego nie ma. Zresztą porównaj cenę otrąb i pełnowartościowego zboża. Bilans jest przecież oczywisty. Przynajmniej dla mnie, ale niektórzy chcą sami się oszukiwać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MalyJohn    218

Potwierdzam kolegę wyżej. W tej chwili otręby mają minimalną wartość. Kiedyś u mnie dawaliśmy otręby, ale jakieś 7-8 lat temu przestaliśmy, bo to zupełnie przestało się opłacać. Lepiej zamiast otrąb dodać normalnego zboża i też się na tym wyjdzie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

turysta246    0

I zaobserwowałeś jakąś różnice w zdrowiu świń po tym jak przestałeś dawać otręby? Znajomy weterynarz powiedział że otręby korzystnie wpływają na sprawy związane z trawieniem, dlatego między innymi jest mniej zatruć pokarmowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jerry28    4

Z tym korzystnym wpływaniem to bym polemizował. Otręby to w dużej mierze łuska zboża, a co za tym idzie może mieć dużą zawartość mykotoksyn, jeśli rolnik sprzedający zboże o nie nie zadbał lub warunki atmosferyczne nie były sprzyjające.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tedizetor56    94

Ja dodawalem otreby max10% jak byly o polowe tansze od zboza,a teraz to raczej nie ma sensu.

Edytowano przez tedizetor56

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MalyJohn    218

Nie pamiętam czy były jakiś zmiany :D Miałem wtedy jakieś 8 lat :D Powtarzam tylko to co tata mi powiedział na ten temat, bo sam go niedawno o to zapytałem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukaczmarek    265

ja stosuje otręby w dość dużych ilościach. Są one głównie uzupełnieniem włókna.

Kolego w pierwszym poście mógłbyś napisać o jakiej grupie zwierząt mówisz.

Ja dla loch prośnych daję do 35%, tucznikom około 15% a prosiakom wcale.

W bezściołowych chlewniach żeby układ pokarmowy dobrze pracował włókno jest potrzebne. A jak mam się męczyć ze srutowaniem owsa to wole dorzucić otręby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelec    85

dokładnie. otręby to przede wszystkim włókno, i tak jak wyżej napisane, najwieksza rola w warunkach bezściółkowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MalyJohn    218

U mnie źródłem włókna jest owies, który sieję na najgorszych piachach, bo nic innego tam nie urośnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ahme999    115

lochom też sypiemy 30% otrąb ze względu na włókno jak i korzystną postać białka, które jest w nim zawarte. Jak podają mądre tabele mają zawartośc białka na poziomie 12-15%-czyli lepiej jak pszenica, co w sumie potwierdza skład mąki drukowany na opakowaniach gdzie pisze jak wół "białko-9%"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolci13    26

A czy ktoś z was stosuje otręby jęczmienne bo z tego co wyczytałem mają większą zawartość białka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ebunoli    0

ja stosuję otręby ale zamawiam importowane, bo są lepszej jakości a cenowo wychodzi tak samo albo i lepiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukaczmarek    265

Co to znaczy że są lepszej jakości? bo jakość otrąb mogą popsuć tylko mykotoksyny których otręby niestety są źródłem. Badałeś otręby na ich zawartość?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolusw22    4

Jeżeli chodzi o otręby to jak najbardziej, ale w oliści około 5%. Otręby aktualnie podaje się ze względu na dużą zawartość włókna, co poprawia perystaltylę i dobrze wpływa na trawienie i wchałanianie. Większa ilość powoduje, żę pasza nie jest w pełni trawiona- pieniądze wyrzucone w błoto! powtarzam- MAX 5% (8% w żywieniu loch)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agronim    1

O ile sobie przypominam to mączka z pierza miała o wiele więcej białka i co z tego jak nieprzyswajalnego i tylko smród pozostał. Sam stosuję otręby ale tylko jako balast dla macior i klnę jak szewc bo jacyś hodowcy z placu wolności wywindowali cenę, która w stosunku do ceny zboża nie ma najmniejszego sensu. Gdyby ktoś nie wiedział to dzisiaj mykotoksyn w zbożach jest masa, a koncentrują się głównie w łusce, a do tego większość młynów moczy ziarno w procesie technologicznym co powoduje lepsze wyciągnięcie mąki a wilgotne otręby szybko wio w Polskę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×