Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
ZETOREK135

PILNE !!!! PROBLEM Z FENDTEM 311 !!!!!!!

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
JD1052    78

Chłopie ty sobie tak banalnie pojmujesz sprawe, gdzie czujnik to go wymienie... Jeżeli któryś czujnik jest popsuty lub niedomaga to są od tego inne komunikaty.... Pozatym chyba nie wiesz ile potrafia kosztować czujniki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZETOREK135    0

wiem jak się coś stanie z czujnikiem to jest takie coś jak kody błędów.i wiem ile kosztuje czujnik ale od czegoś trzeba zacząć ale zaczynam od wymiany filtra i oleju hydraulicznego też nie mały koszt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cosmopl    0

Ja bym zaczął od tego, że zrobiłbym mu dobry przegląd najpierw, a potem zainwestował w instrukcję obsługi http://allegro.pl/instrukcja-obslugi-fendt-309-310-311-312-vario-pl-i2579929899.html , żeby czegoś nie spierniczyć. Olej do hydrauliki to np Fuchs AGRIFARM STOU MC 10W30. Pasuje też do silnika. Wchodzi 20 litrów.

Edytowano przez cosmopl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

cosmopl    0

Do Vario nie można wlać 10W30 do silnika ze względu na wymagania, tylko 10W40 MC Pro. Ja podałem dane dla Fendt Farmer 311 produkowanego od 1993, jeżeli nawet ma wcześniejszego to olej jest nadal ten sam.

 

Co do pojemności, to jakiś przerobiony jest? Wg moich danych wchodzi tam 20 litrów i 34,5l do przekładni głównej. Może Ci się coś pokręcilo ze starym Fendtem tam było od 20-42 zależnie od osprzętu. Sama 311 ma tak jak napisałem - 20 litrów co 500 mth należy sprawdzić co 1000 mth lub 24 m-ce wymienić olej.

 

Te stare zresztą miały inne oznaczenie 311LS.... i chyba nie było w nich takich ciekłokrystlicznych wyświetlaczy ale głowy nie dam, bo takiego starego Fendta nigdy nie widziałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    78

Mówie o instrukcji, ten link z alledrogo jest do instrukcji do Vario... Co do skrzyni to 311 ma ich kilka rodzaji tak że różne dane podawają od 31 przez 33l oleju... Co do hydrauliki rzeczywiście 311 ma chyba mniej(ja mam 312) i podawana ilość to 26-27l.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cosmopl    0

A rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi. No to nie będzie instrukcji. Trzebaby się zwrócić do producenta z prośbą.

 

No to trzeba sprawdzić, bo ja mam w dokumentach, że hydraulika cała to 20l. Ma to swoje uzasadnienie przy projektowaniu i ma też w przypadku zakupu oleju. Ale jak zaleje i mu braknie to wtedy będzie wiedział dokładnie.

 

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZETOREK135    0

oleju wchodzi 26,4 litra ale tak dokładnie to nie wleje.Zalałem go fuschem 10w30 a silnik 15w40 mobilem http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/heavydutyoils_which-oil.aspx.

 

ale wróćmy do mojego problemu dzisiaj talerzowałem i wyświetlało mi się to na zimnym oleju ale po 15 min pracy zniknęło a najczęściej j pojawia mi się to na nawrociach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cosmopl    0

A co instrukcja mówi na ten temat? Przepisz to Ci przetłumaczę.

 

Intuicyjnie to wygląda po lewej znaczek płynu hydrualicznego a po prawej znaczek temperatury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    78

Bo jest to komunikat o zbyt goracym oleju(instrukcja mówi o zbytnim przeciązeniu przez za cieżkie maszyny itp , rozdzielaczu nie ustawionym w neutralu, za malej ilości oleju), mi sie to pojawia czasami na chwile przy podnoszeniu ale przy orce, gdy jest upał 35 stopni i pracuje wiele godzin....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZETOREK135    0

@JD1052 u mnie jest odwrotnie na zimnym to się pojawia ale po pracy 15 min. to ginie.

 

a co masz na myśli z tym ...( instrukcja mówi o zbytnim przeciązeniu przez za cieżkie maszyny itp , rozdzielaczu nie ustawionym w neutralu, za malej ilości oleju) a jak ten rozdzielacz się ustawia ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    78

Chodzi o rozdzielacz sterujacy wyjściami, ktoś by sie mogl zapomniec i zostawić w pozycji otwartej., no a za ciezka maszyna to za ciezka że podnosnik nie daje rady podniesc do konca i olej sie grzeje ale powtórze ty nie masz problemu ze zbyt goracym olejem bo wyswietla ci sie to na zimnym...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubertuss    483

Być może tak jak pisałem czujnik fiksuje. Nie zawsze musi to generowac kod błędu. Aby sprawdzić czujnik musiał byś mieć wartości oporności jaką ma mieć przy danej temp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZETOREK135    0

Chodzi o rozdzielacz sterujacy wyjściami, ktoś by sie mogl zapomniec i zostawić w pozycji otwartej., no a za ciezka maszyna to za ciezka że podnosnik nie daje rady podniesc do konca i olej sie grzeje ale powtórze ty nie masz problemu ze zbyt goracym olejem bo wyswietla ci sie to na zimnym...

 

 

a mógłbyś mi powiedzieć gdzie ten jest rozdzielacz ????? a to wszystko jest możliwe bo nawet ciężko miał z agregatem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    78

Brakuje mi pałera, żeby ci to tłumaczyć po raz enty... robi ci sie to na zimnym wiec to nie ma z tym nic wspolnego, bo olej ci sie nie grzeje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirro    209

Najprawdopodobniej czujnik znajduje się na przewodzie ssawnym przy przyłączu do pompy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcian1234    14

mam też takiego fendta.Teraz w zimie pali rewelacyjnie tylko z jedno mnie martwi że jak go zapale na sprzęgle i jak puszcze i rewers mam ustawiony do przodu lub do tyłu to czuć (widać) jak ciągnik letko się rusza.Czy to jest norma na zimnym oleju ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukaniu    3

mam też takiego fendta.Teraz w zimie pali rewelacyjnie tylko z jedno mnie martwi że jak go zapale na sprzęgle i jak puszcze i rewers mam ustawiony do przodu lub do tyłu to czuć (widać) jak ciągnik letko się rusza.Czy to jest norma na zimnym oleju ??

 

Mam 514 i też taj ma zimnym oleju wiec nie masz sie co martwic:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcian1234    14

ostatnio byłem na przeglądzie i trochę słabo mi hamulce hamują (najbardziej prawe koło) .Jest tak aby dobrze zahamować muszę dwa razy na pedały nadusić.Przepuszczam że zapowietrzone i jak na skrzyżowaniach zahamowywałem to czuć było jak by się hamulce blokowały i potem puszczały.Może być tego że są zapowietrzone ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZETOREK135    0

witam

 

znowu pojawił mi się dziwny komunikat na wyświetlaczu znaczy jest kółka o w nim ! a po po bokach kółka jest (.) .Co to jest co to może znaczyć lub co się stało ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Johnson    4

Czy ten symbol wygląda mniej więcej podobnie? http://bi.gazeta.pl/im/2/11546/z11546152X,Kontrolki-w-samochodzie.jpg Jeżeli tak - to weź sprawdź poziom płynu hamulcowego albo od razu go dolej. Jeśli w krótkim czasie znowu Ci się pokaże taki symbol być może przewód masz nieszczelny. Kolego zainwestuj w instrukcję obsługi a nie lataj z każdą pierdołą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    78

Od poziomu płynu komunikat wygląda inaczej.... Ten komunikat oznacza, że klocki hamlulcowe na wale napedowym przedniej osi zakończyły swój żywot i trza je wymienić....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×