Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Teuszek

kontrolka od skrzyni biegow

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Teuszek    0

witam mam pytanie odnosnie masey-a 3690. jak wlaczam stacyjke pali mi sie czerwona kontrolka od skrzyni biegow. a jak jechalem ze zbozem to tez mi sie zapalila i wskoczyl polbieg z D na C. czy przyczyna moze byc brudny filtr hydrauliki? patrzylm stan oleju jest na min. z gory dzieki za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Teuszek    0

a musz spuszczac olej zeby wymienic filtr? bo 75l dobrego oleju troche kosztuje wiec nie myusle wymieniac. pomyslalem zeby postawic go gdzies na przechyle zeby traktor byl przechylony na lewa strone i skierowany przodem w dol wtedy olej nie bedzie ciekl. mam juz nowy filtr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kravter    36

jak sie przychyli na lewo to nie bedzie ciekl

nie zakladalbym sie ale nawet na rownym jakbys stal to by pewnie tez nie ciekl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HondaMtx    121

Panowie u mnie w 3090 czasami jak zapale to mi sie swieci kontrolka od skrzyni biegów.. a jak zgasze i znów zapale to wszystko jest ok. Co moze być tego przyczyną. Juz mi sie tak dwa razy zdarzyło.


Ursus C-360 --> Zetor 8011 --> Massey Ferguson 3090 :)
Jeśli pomogłem, kliknij w strzałkę na zielonym tle :)
Zapraszam ~~> https://www.facebook.com/Fanpagemf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hadler    0

Panowie u mnie w 3090 czasami jak zapale to mi sie swieci kontrolka od skrzyni biegów.. a jak zgasze i znów zapale to wszystko jest ok. Co moze być tego przyczyną. Juz mi sie tak dwa razy zdarzyło.

 

A nie zgaśnie jak nie wyłączysz ?

Mi czasami jak jest zimny i go zapalę to świeci się 2-4 sekund i sama gaśnie. A raz jak paliłem na mrozie (nie wiem ile było ale ok 5 stopni) to chwilę dłużej się świeciła z 10-15 sekund ale dałem gazu to od razu zgasła podejrzewam że to dlatego że był gęsty olej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HondaMtx    121

Wiesz co wczoraj zapaliłem po talerzowaniu bo miałem jechać oddać maszyne i mi się zaświeciła i się świeciła cały czas ale jak zgasiłem i odpalilem to było ok.


Ursus C-360 --> Zetor 8011 --> Massey Ferguson 3090 :)
Jeśli pomogłem, kliknij w strzałkę na zielonym tle :)
Zapraszam ~~> https://www.facebook.com/Fanpagemf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kravter    36

moze czujnik

 

jak sie zapali to wszystko dziala? wpomaganie podnosnik itp?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HondaMtx    121

nie sprawdzałem. wiem tyle, że jak się zapali to nie zmieni się z zająca na żółwia i odwrotnie.


Ursus C-360 --> Zetor 8011 --> Massey Ferguson 3090 :)
Jeśli pomogłem, kliknij w strzałkę na zielonym tle :)
Zapraszam ~~> https://www.facebook.com/Fanpagemf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kravter    36

jak sie zapali to zobacz czy dziala podnoscnik i wspomaganie jezeli dziala to masz cisnienie dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Teuszek    0

a z ktorej strony znajduje sie głowny filtr hydrauliki?bo pod kabina sa 2.czytalem na forum ze jeden z nich rzadko sie wymienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HondaMtx    121

filtr znajduje się z prawej strony jeśli staniesz za ciągnikiem. A dokładnie koło tylnego koła pod kabiną i za wajchami zmiany biegów. Na pewno go znajdziesz ;)


Ursus C-360 --> Zetor 8011 --> Massey Ferguson 3090 :)
Jeśli pomogłem, kliknij w strzałkę na zielonym tle :)
Zapraszam ~~> https://www.facebook.com/Fanpagemf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kostekbond    0

Witam Mam taki sam podobny problem, u Mnie w 3090 ta kontrolka wariuje ... raz się świeci od początku raz dopiero po rozgrzaniu około pół godziny pracy silnika wtedy świeci się przez około pół godziny po czym gaśnie ...

Przeważnie jak ciągnik zimny to wszystko cacy, jak się rozgrzeje to się zaświeca kontrolka oleju skrzyni i wtedy odłancza mi automatycznie napęd oraz możliwość zmiany żółw / zając, do tego słychać wyrczenie orbitrolu co daje siwe znaki przy skręcie < na zimnym silniku chodzi lekko po rozgrzaniu ciężko i chyrczy > JAk ciągnik dooobrze rozgrzany to wtedy kontrolk gaśnie Ale wspomaganie dalej szwankuje < trzeba minimum 1.000 obrotów żeby lżej chodziło. Olej w szkrzyni jest na Full, czysty, Jak kupiłem Ciągnik gościu był spoko, mówił że skrzynia ma nowy olej tylko silnik do wymiany.

Pomużcie trochę, Jeśli będę w stanie to będe wdzięczny ;) pozdro z Poodkarpacia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Scoti
      Witam wymieniłem sprzęgło w moim mf tarczki od napedu no i chyba tyle a teraz problem który mam to ze sie zapowietrza troche popracował w polu i znów nie ciągnął jak odpowietrzyłem to ciągnął więc gdzie moze łapać powietrze jakieś rady ?
    • Przez Scoti
      Witam mam problem ze skrzynia a mianowicie rozbierałem dekiel skrzyni bo troche ciekł uszczelniłem i złożyłem jak odpaliłem to biegi na zakresie B były na odwrót a na A dobrze czyli jak włączałem bieg do przodu na B to jechał do tyłu a jak R to do przodu co mogłem źle złożyć ? prosze o szybką pomoc dzieki
    • Przez ogrodniczek39
      Witam Forumowiczów ,
      Czy ktoś może pomóc i podać sprawdzony kontakt gdzie mogę zakupić nowy wałek atakujący do przedniego napędu dla Ciągnika 3115 ?
      Są ogłoszenia na internecie ale nie chcę wydawać pieniędzy na marne . 
      Awaria była w ubiegłym roku , lecz postanowiliśmy zregenerować wałek . Ciągnik przepracował może 10 Ha i problem nadal wystąpił .   
       




    • Przez Diabel1
      Witam mam problem ze sprzęgłem w moim maseyu. Jak się olej zrobi ciepły sprzęgło zaczyna nierówno brać to znaczy na wolnych obrotach robi się problem z ruszeniem. Zdarza się że pedał sorzęgła zwolnisz a ciągnik nadal stoi.Słabnie taż wspomaganie. Myślałem że to pompa,wymieniłem pompe, filtry , olej , i było troszke lepiej przez dwa dni i sytuacia wróciła.prosze o jakieś rady , wskazówki co robić.
    • Przez Rider
      Witam, po uruchomieniu ciągnika miga kontrolka WOM, wałek się nie uruchamia, półbiegi nie działają, napęd, blokada też. Hydraulika i podnośnik działa normalnie.
      Naciskając pedał sprzęgła normalnie zaświeca się kontrolka od ciśnienia oleju w skrzyni  (po uruchomieniu normalnie gaśnie) oraz kontrolki żółw/zając te od półbiegów - rozumiem ze zasilanie Autotronic jest. 
      Na uruchomionym silniku wałkiem da się kręcić
      Monitor na słupku nie działa
      Gasząc silnik kontrolka WOM gaśnie.
      Oporność na czujniku WOM (z tłu przy siłowniku ) oraz na pompie olejowej (przy filtrze hydr.) ok 450 Ohm - wg instrukcji ok, kręcąc ręką wom-em wartość się zmienia więc przypuszczam, że te czujniki są ok.
      Podpinając zasilanie bezpośrednio z akumulatora do cewki WOM - wałek startuje, do cewki hamulca WOM - hamulec blokuje wałek.
      Wersja komputera - Autotronic II
      Pytanie co może być przyczyną migającej kontrolki WOM?
       
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.