Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.04.2015 o 16:52, pol007 napisał:

Witam

Czy zakładał ktoś obrotomierz do kombajnu volvo s830. Wiem, że była wersja z obrotomierzem mam pytanie gdzie dokładnie podłączyć linkę od obrotomierza i czy w silniku 4-154 jest miejsce na przekładnie do linki obrotomierza

Witam pewnie dla Ciebie już nie aktualne, ale ja założyłem elektroniczny.jeden do obrotów silnika drugi do młocarni

Dnia 11.08.2022 o 20:12, greg91 napisał:

To trzeba zdjąć osłonę z pod szerokiego pasa zdjąć pas szeroki i dopiero założyć pas od sieczkarni i pokolenia założyć pas i osłonę i tak zostaje pasek na stałe później sobie uchwyt zrób by sobię wysiał gdy będzie zdjęty by nie wisiał zbyt luźno wtedy wisi pod kontrolą tak mam i jest super.

U mnie poprzedni właściciel przypatęcił i zamienił napęd na 2 paski. dołożył podwójne koło i pierwszy obraca się cały czas a drugi (do sieczkarni)zakładasz wtedy kiedy chcesz

Edytowane przez dutuadam
Opublikowano (edytowane)

Wie ktos o jakie smarowniczki chodzi pod nr jeden ?

Pochwali sie ktos jak macie zalozone obrotomierze ?

20241105_143441.jpg

Edytowane przez Mareg
Opublikowano
W dniu 5.11.2024 o 14:36, Mareg napisał(a):

Wie ktos o jakie smarowniczki chodzi pod nr jeden ?

Pochwali sie ktos jak macie zalozone obrotomierze ?

20241105_143441.jpg

Witam,chodzi o smarowniczki ukryte wewnątrz ślimaka.Są do nich otwory bez rozkręcania czegokolwiek.

Sam założyłem 2 obrotomierze elektroniczne z czujnikami indukcyjnym. Jeden do silnika lub młocarni a drugi założyłem do wialni,bo od początku używania wydaje mi się że za słabo dmucha(przynajmniej w porównaniu z bizonem).

Rozkminiałem obrotomierz i licznik motogodzin na linkę,ale nie chcę psuć oryginalnej pokrywy rozrządu.

Opublikowano

Dzień dobry.

Chciałbym poradzić się Was o pomoc odnośnie kombajnu Overum Aktiv 1110. W nadchodzące żniwa bedę pierwszy raz jego operatorem, wcześniej kosił nim teść, lecz zmarł.

Z tego co mówił, zarówno w pszenicy jak i owsie, bo to uprawiał, bardzo dużo leciało zanieczyszczeń do zbiornika, najczęściej była to słoma, jakieś niedomloty, zostawiał też trochę ziarna za sobą i tak jakoś przez lata kosił. Natomiast wydaje mi się, że tak nie powinno być i tu proszę Was o pomoc.

Od czego zacząć ewentualną diagnozę dlaczego tak się dzieje? Gdzie szukać przyczyn, uszkodzeń?

Czy może ktoś podpowiedzieć na jakich ustawieniach kosić pszenicę i owies? 

Dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 17.05.2025 o 23:54, rbartekr napisał(a):

Dzień dobry.

Chciałbym poradzić się Was o pomoc odnośnie kombajnu Overum Aktiv 1110. W nadchodzące żniwa bedę pierwszy raz jego operatorem, wcześniej kosił nim teść, lecz zmarł.

Z tego co mówił, zarówno w pszenicy jak i owsie, bo to uprawiał, bardzo dużo leciało zanieczyszczeń do zbiornika, najczęściej była to słoma, jakieś niedomloty, zostawiał też trochę ziarna za sobą i tak jakoś przez lata kosił. Natomiast wydaje mi się, że tak nie powinno być i tu proszę Was o pomoc.

Od czego zacząć ewentualną diagnozę dlaczego tak się dzieje? Gdzie szukać przyczyn, uszkodzeń?

Czy może ktoś podpowiedzieć na jakich ustawieniach kosić pszenicę i owies? 

Dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Pozdrawiam

Witam, postaram się coś podpowiedzieć,chociaż dopiero 4 sezony używam volvo830.

Pominę tutaj wilgotność,dorośnięcie zboża,zachwaszczenie zielonym,koszenie z silnym wiatrem z tyłu,twarde pasy które się ślizgają.Po prostu jest wiele czynników które wpływają na pracę i mój 830 nie jest do szybkiego koszenia,jednak gdy go ustawisz tak jak w tabelce to te czynniki wpływają na szybkość nie jakość.

Ustawienie do pszenicy i owsa różnią się tylko tym ,że do owsa powinieneś odsunąć klepisko i zmniejszasz wiatr.Jeżeli wyrzuca owies z tyłu to jest za duży wiatr(tam za sitem górnym jest zasłona którą też możesz podnieść).W poprzednim roku dużo pól u mnie było posianych po żniwach - to przez suszę i nie dorośnięte lekkie nasiona.Jeśli nasiona owsa przelatuje Ci na heder podnieś sito ponieważ za dużo wraca na młocarnię.

w pierwszym roku także nie doczyściłem pszenicy jarej i pszenżyta, okazało się,że sito dolne(u mnie przerobione z bizona) otwierało się podczas pracy dlatego założyłem sprężynę.Dobrze czyste zboże uzyskasz gdy dolne jest dobrze zamknięte, dodatkowo ślizgał się pas od wentylatora

Pod sitami są żmijki do elewatorów przesłonięte elastycznym płótnem,może jest urwane czy dziurawe i tam przelatują Ci niedomłoty do zbiornika.

Ustawienia według książki dla s830:

pszenica -klepisko 15, obroty 1105, sito górne 13,sito dolne 8, wiatr 90, kierunek 10, listwa tył 0-1

owies - kl.18,obr.1105, s gór.13, s dol.10, wiatr 75, kierunek 10, listwa 0-2

Opublikowano

A jak to rozumieć 13mm , że prześwit między piórami sita ma być bo próbuje swój kombajn ustawić i nie mogę dać sobię rady na tych ustawieniach strasznie dużo leci ziarna na powrót do młocarni i wylatuje do hederu.

Opublikowano (edytowane)

Tak jest to wartość podana w mm od dołu piórka tylnego do góry końcówki górnego podana według tabeli z instrukcji(ja tak mierzę bo mam sita z bizona i brak tego grzebienia do ustawiania). Przy owsie podnoszę trochę dolne ono też przecież przesuwa na młocarnię lub odsuwam klepisko na 18 lub więcej(nie wiem jak masz ustawione na cięgnach dlatego zmierz sobie po zdjęciu przedniej osłony młocarni (to odległość na wlocie pomiędzy cepem a klepiskiem) i zobacz jak jest na skali).W poprzednim roku w owsie musiałem zrobić jedno i drugie bo ziarno wracało na heder.

Zobacz też ten fartuch pomiędzy dolnymi żmijkami pod koszem sitowym czy nie jest podarty.

Edytowane przez dutuadam
Opublikowano

A jak kierownicę ustawiasz i wiatr na sitach bo u mnie to nie daję więcej jak 60 bo zbyt dużo wraca na młocarnię i nie mogę sobię poradzić jak go ustawić by leciało czysto i żeby nie wyrzucało w hederu.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem,że wiatr na 60 to przy owsie ustawiasz? Na owies kierownicy nie zmieniam i daję na 10(tzn. prosto w środek sit).W zeszłym roku na 1 koszonej działce z owsem też wychodził mi przez heder dlatego opuściłem klepisko na prawie 20 i otworzyłem minimalnie dolne sito,wiatru aż tak nie zmniejszam bo nie chcę mieć słomy w zbiorniku,ale to kosztem wyrzucenia tyłem części drobnych nasion.Ten kombajn jak zauważyłem, przy gęstym zbożu(tak że kosy nie widzisz) to nie jest król prędkości,przyśpieszacz od połowy użyję dopiero tam grze jest rzadsze.

Nie wiem w jakim stanie technicznym masz swój egzemplarz.Może coś wstrzymuje kosz sitowy? Zatarte łożyska na targańcu(ja taki kupiłem,że podskakiwał na obrotach przez kosz), pasek się ślizga,lub trzymają amortyzatory wieszaków kosza.

Widziałem też patent na zdjęciach,jak za kosą w hederze przykręcony był kątownik -może do łapania ziarna a może do usztywnienia kosy, ale już niewiele ziarna wyleciało w takiej sytuacji

coś takiego

okno rewizyjne i listwa za kosą.webp

Edytowane przez dutuadam
Opublikowano

Powiem ci że mam starsza wersję napęd kosy na paski klinowe ale utrzymany w bardzo dobrym stanie wszystko pracuje tak jak należy tylko mam problem go ustawić na sitach by czysto leciało a nie wracało na podajnik kłosowy,sita nowe naprawdę niema do czego się przyczepić,z jakich okolic jesteś.

Opublikowano

Bez urazy,tak napisałem bo próbuję pomóc. A znam jego zakamarki, bo swój gdy kupiłem to dosłownie tylko łańcuch podsiewacza miał nowy i podobno dobry silnik, a przy serwisie nie było termostatu,a chłodnicę czyściłem 2 dni.Wyciągałem do spawania cały kosz sitowy,wymieniłem podłogę podsiewacza,zbiornik itp,itd.

Także mam starszą wersję na paski i ze zwykłym przyśpieszaczem jedynie motowidła mam z nowszej.

Mieszkam w centrum okolice Zgierza

Tak jak już pisałem,w zeszłym roku na 1 owsie też wypluwał mi przez heder, opuściłem klepisko i podniosłem sito dolne. W pszenicy może raz mi się zdarzyło ale to na kawałku gdzie było mało słomy prze suszę.

Opublikowano

To prawie tak jak u mnie rozebrany był na części i złozony. Możliwe że za wcześnie kosimy i jest dużo tagzwanych portków czyli niedomłotów a żeby było czysto to trzeba przymknąć sitoajak sito to wraca na powrót.

Opublikowano

Zgadza się, pogoda jest taka nie inna,ale jeśli ma się swój kombajn to kusi żeby spróbować. Owies poszedł mi fajnie ale pszenżyto na 3 razy.

A przerabiałeś-wzmacniałeś jakoś to felerny zestaw kół 3xpaski+łańcuch po prawej stronie?. Trzy lata temu robiłem nową piastę i napinacz od wiatru, a ona znowu dostała małego luzu.