Skocz do zawartości
tomek121323

Kody błędów FENDT, tłumczenia i rady, EHR FENDT

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fendt
Ecik    0

Jak chcecie to ja mam całą książke z błędami do 412 vario. Jeżeli kody są znormalizowane to powinno rozwiązać wiele problemów ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcian1234    14

Mam do was wielką prośbę potrzeba mi przetłumaczyć 3 kody a mianowicie 5.1.6.1 4.1.0.5 5.1.0.2

 

Z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

PALAX    30

Znalazłem u siebie w instrukcji od F 716 tylko kod 5161 - uszkodzony czujnik pozycyjny resorowania przedniej osi. (koniec działania resorowania, możliwa jazda bez resorowania)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbozowy    29

Jak włączę tylny wom to po kilku chwilach się wyłącza sam i lampka w guziku zaczyna migać wskazując błąd 22. Wie ktoś co to może być? fendt 312 LSA 1993r.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TomTom81    0

witam. niedawno zakupiłem Fenda Vario 410 z 2005r. dzisiaj pojawił sie pierwszy problem mianowicie tylny podnośnik podniusł się do góry ale na dół już opuścić się nie chce :( a błąd wyświetla się taki 8.3.12 proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lee001    0

Witam, czy może ktoś pomóc? Mam fendt'a farmera 308 z 99r. Ostatnio zauważyłem że po kilku godzinach cięższej pracy pojawia się alarm i wyświetla się na wyświetlaczu ikona koła zębatego z kroplą w środku, to coś związanego ze skrzynią? Olej/filtr?

 

Dzwoniłem do serwisu i na razie poradzili jak najszybciej wymienić olej z filtrem. Mam jeszcze jedno pytanie dość istotne, ile jest korków do spuszczania oleju? Jak zaglądałem pod ciągnik to w przedniej części skrzyni jeden, w tylnej jeden oraz przy wyjściu wału do przedniego napędu też jest, wszystkie należy odkręcić?

Edytowano przez Lee001

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
luka84    0

witam mam problem z 308 w starej kabinie, po kilku minutach pracy rozłancza tylny wom samodiagnoza w przycisku 2, prosze o jak najszybszą porade z góry dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ostatnio w moim 309 vario z 2011 roku pojawia sie błąd czujnika temperatury dolotu powietrza....

Czy ktoś miał z tym juz jakiś problem? Po wyłączeniu silnika błąd znika ale często jeszcze tego samego dnia znowu sie pojawia.

 

Jest to kod: 1E.1.03

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krzyki9    0

Witam.Mam fendta 514C.kupilem go uszkodzonego, naprawilem to co nie chodzilo i dziala bez zazutu ale pojawil sie blad 5.1.91. mam instrukcje obslugi i pisze ze przyczyna jest czujnik liczby obrotow predkosci jazdy.Wiecie gdzieten czujnik sie wogole znajduje to bym go wymienil czy cos.Przed zima gdy go kupywalem to nie bylo zadnych bledow.Co sie stalo ze po zimie pojawil sie ten blad? Prosze o pomoc bo ciagnik potrzebny na zniwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hektor91    0

Witam, mam problem ze swoim Fendtem 312 turbomatic 95r, a mianowicie wyskakuje mi kontrolka w kształcie trójkąta w której znajduje się jakieś kółko, w którym z kolei jest krzyżyk, a kontrolce towarzyszy jeszcze sygnał dźwiękowy (wybaczcie ten banalny opis ale jeszcze nie zrobiłem zdjęcia) i za nic w świecie nie mogę dojść co to jest. W samej pracy ciągnika nic się nie zmieniło, poza tym że nie wyświetla mi kompletnie obrotów silnika jak i prędkości podczas jazdy. Proszę o pomoc, bo zastanawiam się czy ta kontrolka nie zapowiada jakiejś poważnej awarii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lee001    0

Witam, czy posiada ktoś schemat instalacji hydraulicznej do serii Farmer 300? Konkretnie chodzi mi o model 308 z roku 99. z EHR. To bardzo pilne. Odkupię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz0000    0

Tematy połączone

 

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć co oznaczają te kody błedów;

4.1.05

5.1.92

Kłopot jest tego typu że komputer blokuję rewers i ciągnik ani drgnie, manualne przełączanie działa czyli usterka mechaniczna jest wykluczona

ps. ewentualnie byłbym zainteresowany kupnem instrukcji obsługi, chyba że da gdzieś się znalesc wersje elektroniczna.

Edytowano przez lukasz0000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiex    1

4.1.05 - awaria czujnika zmiany kierunku - czujnik lub jego okablowanie

5.1.92 - awaria czujnika obrotów turbosprzęgła - czujnik lub jego okablowanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz0000    0

Czujnik zmiany kierunku znajduje się po prawej stronie w korpusie sprzęgła, na 36 klucz? jeżeli tak to nie możliwe że jest uszkodzony bo i od półbiegów LMS jest identyczny i zamieniałem je i wychodzi na to że są sprawne.

Jeszcze jedno po włączeniu zapłonu w przeciągu sekundy albo dwóch wyskakują meldunki o błędach i nie ma możliwości wejścia w informatora pokładowego (przyciskając przycisk Bi) czy to jest normalne?

Edytowano przez lukasz0000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    78

Normalne że sie nie da, najpierw trzeba skasować komunikat(i tak sie komunikat znów pojawi jeżeli usterka dalej bedzie) zeby wejść do menu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz0000    0

problem z menu już znikł wystarczyło odpowiednią sekwencje nacisnąć (enter i Bi) w meldunkach błedów. Teraz pozostaje pytanie gdzie znajdują się owe czujniki- turbosprzęgła i zmiany kierunków, a także jakie napięcie na kablach powinno być jeżeli wynikło by podejrzenie uszkodzenia instalacji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbozowy    29

nie mierz napięcia na kablach tylko sprawdź czy nie ma zwarcia do masy albo do innego przewodu idącego w wiązce i czy wszystkie przewody są ''drożne'' (nie tylko brzęczykiem na przejscia ale też ohmomierzem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lee001    0

Dziś rano odpalałem moją 308-kę z 99' stała już kilka dni i jak odpaliłem wyskoczył błąd 4.1.09 na pewno to coś z rewersem bo pojawiła się ikona na wyświetlaczu. Przy ponownym uruchomieniu wszystko działa. Filtry i oleje praktycznie świeże. Mogła zawinić niska temperatura?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    78

Jak chodzi to niech to zwisa nie ma sobie czym głowy zawracać... Nie bac sie tak tych błedów bo nie ugryzą nikogo ^^ Choc niektórzy tu są bardziej niemieccy niż sami Niemcy i sie ze mnie smiali jak napisałem ze sie nic nie stanie(bo sie nic nie stanie) przez pare dni jak sie jeździ na zjechanych klckach hamulcowych i że maja odłączyc alarm zeby nie wył.... A jakby wiedzieli gdzie Niemcy maja te błędy i alarmy to by sie ździwili... :D Eksperty wielkie...

Edytowano przez JD1052
  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×