Skocz do zawartości
romek251090

jak Myslicie, sprzedac na wbc czy normalnie za kg zywej. byki mm limousine

Polecane posty

romek251090    0

witam. mam dylemat, gdyz nigdy tego nie robilem, mam piekne, jak z obrazka 4 szt byki limousine, wage okreslam na okolo 800-850 kg/ szt. strasznie wybite zady, karki, szerokie plecy. handlarz oferuje mi po 8 zl za kg z vat-em , natomiast w skupach na wbc cena ksztaltuje sie ok 13 , 13,50 zl. jak myslicie ktora opcja lepsza? karmione sruta, ziemniakami oraz sianem. wiek ok 2 lat. wygladaja jak te(orientacyjnie chce pokazac ich miesistosc, bo dla niektorych ncb moze byc umiesniony i szeroki ;d) :

http://www.google.pl...29,r:6,s:0,i:88

 

 

czekam na pomoc bo boje sie ryzykowac.

Edytowano przez romek251090

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamin60    1

Ja swoje sprzedaje tak ;

-jeśli widzę że jest mięsisty to na ciepłą wagę

-jeśli taki bardziej duży kościsty to normalnie do masarni

u mnie na ciepłej wadze wychodzi różnica w cenie około 1000zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

aro321    16

ja wszystkie swoje byki sprzedaje na wbc i wychodzi mi o wiele lepiej jak na żywą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbitom793    21

Jak masz takie byki to na WBC, albo ne eksport. Nie daj się wkręcić ceną 8 zł brutto za takie sztuki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie czy opłaca się sprzedaż byków,krów itd. ras hf i mm , poubojowo,?

 

Połączony

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akowicz111    125

Ja sprzedaję już parę lat na wbc, w najgorszym przypadku wychodziło to samo co na żywą(nie każda sztuka się nadaje).Raz tylko bym wyszedł na minusie ,ale dałem na podwójne rozliczenie i wyszedłem na swoje.Romek za te byki na żywą to zrobisz dla handlarza tylko prezent.Swego czasu za jałówki LM potargowałem to i na WBC dołożyli.

Edytowano przez akowicz111

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    88

a tak zrobi prezent rzezni i na jedno wyjdzie jak bedzie mial rzetelnie zwazonego na zywa to bedzie widzial ile ma a tam mu napisza ile beda chcieli to jest jak z mlekiem gdyby mleczarnia nie kantowala na parametrach nigdy by nie wyszla na swoje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    88

no tak tylko wage jak niektorzy sie zgodza to mozesz wskazac swoja na ktorej chcesz zwazyc :) ale to 1/20 sie zgodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon    63

U nas w lokalnej ubojni to zawsze brali w ten sposób - ważyli i mówili ile wychodzi za żywą wagę a po ubiciu jeszcze coś dorzucali jeśli ładnie się wybił Tak czy siak to się cenę minimalną znało za każda sztukę Tylko ostatnio jak tam sprzedawaliśmy to były kłopoty z płatnoscią i teraz nie wiem czy warto tam będzie sprzedawać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macias611    15

no tak wszystko fajnie, ale czym się kierować przy wyborze rozliczenia? czy np takiego co waży 650 kg można dać na wbc? czy np jego budową i umięśnieniem? bo pamiętam w zeszłym roku jak mieliśmy byka mieszańca z szarolez ładnie zbudowany i umięśniony i każdy kto go widział dawał mu 800 kg a jak wlazł na wage to z biedą 720 miał a drugi mieszaniec z angusem no wyrażnie mniejszy ale zbity w sobie - ponad 740... i co wy na to? myślę że to jest za***ista loteria z tym rozliczaniem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Damianson    0

Jak lepiej sprzedawać bydło na wbc czy żywca? Na czym lepiej wyjdę nie wiem jak będzie z mięsnością moich byków gdyż pasione są samą kiszonka z kukurydzy i mała ilością paszy treściwej tak z pół kilograma na dzień. Jak radzicie?

 

Połączony

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×