Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

ciekawe kiedy ta flaga wystąpi? i czy dając elatus plus + tebu / priaxor + tebu podziałam na ewentualne choroby które się pojawią czy tylko zapobiegawczo

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

ciekawe kiedy ta flaga wystąpi? i czy dając elatus plus + tebu / priaxor + tebu podziałam na ewentualne choroby które się pojawią czy tylko zapobiegawczo

Zapobiegawczo. Nawet jakbys wszedl z czyms czyszcaco to juz moze byc po ptakach jaka faza aktualnie??

• Root Admin
Opublikowano

w niedziele taka, więc daleko do tego co się działo w 20 i 19.

7V8A0172_res.jpg

20210418_101351_res.jpg

20210418_101936_res.jpg

pszenica tak

7V8A0193_res.jpg

20210418_104558_res.jpg

20210418_104953_res.jpg

20210418_110358_res.jpg

Ale to fotki z niedzieli, a od niedzieli jest turbo pogoda - cały czas w dzien 18, w nocy ciepło,  bo koło 5 stopni

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jutubery mają założona grupę do konwersacji o nazwie Grupa profesjonalnych czy jakoś tak - nieprofesjonalny stosuje duet na start 0.25+0.75, Perkins 0.35 Toprex na rzepak wiosna 🤷‍♂️

Wojkep w rzepaku Toprex 0.3 + Porter 0,2.

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Też t1 jeszcze nie dałem w pszenicy a już by pasowało. Weekend zimny to pewnie w przyszłym się uda. Jeśli tak jest to może tak wyjdzie ze tylko 2 zabiegi będą 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Fortis160 napisał:

Co sądzicie na T1 we wcześnie sianych pszenicach ozimych  Input triple 1l/ha ,reszta późno sianych Delaro 1l/ha do tego R1 Medax Max 0.3kg/ha+CCC 1l/ha plon 7+

Tak stosuje, wczesne już opryskane medaxu 0,4 kg ,jedna plantacja 0,5 kg

8 godzin temu, yacenty napisał:

Po jakim czasie wchodzicie z t2?
Urzędowo po 28-30 dniach?
Wg faz rozwojowych?
Czy szukacie chorób?

30.03 dałem T1 i powoli się zastanawiam, wypadałoby po niedzieli dać bo już będzie 4 tygodnie. Z drugiej strony dziś pszenica czysta i dużo mniejsze niż w poprzednich latach. Zwykle T2 szło na flagę, a tu do flagi poki co bardzo daleko.

Ja po 4 -5 tyg . w tym roku niema dylematu bo dopiero 4 dni po oprysku

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, XTRO napisał:

Też t1 jeszcze nie dałem w pszenicy a już by pasowało. Weekend zimny to pewnie w przyszłym się uda. Jeśli tak jest to może tak wyjdzie ze tylko 2 zabiegi będą 

Ja w poniedzialek zrobiłem t1, teraz czekam pogody i regulacja.

Ostroga już taka do 20cm sięga główny pęd. 

20210422_080545.jpg

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

Po jakim czasie wchodzicie z t2?
Urzędowo po 28-30 dniach?
Wg faz rozwojowych?
Czy szukacie chorób?

30.03 dałem T1 i powoli się zastanawiam, wypadałoby po niedzieli dać bo już będzie 4 tygodnie. Z drugiej strony dziś pszenica czysta i dużo mniejsze niż w poprzednich latach. Zwykle T2 szło na flagę, a tu do flagi poki co bardzo daleko.

Ja daje zawsze na flage. W tym roku może przeciągne bo T1 nie zrobione. W tej chwili na termometrze tylko +5

Opublikowano
1 minutę temu, drobny napisał:

Panowie co wybrać na T2 uprawy to jęczmień ozimy i pszenżyto. Na T1 poszedł Ventur 1.2l + 10g cyflu

1.kier 0,8l

2.priaxor 0,8l

3.amistar pro pak 

4.Revysky 1.5l 

zdecydowanie REVSKY

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

revysky 1l + 125g tebukonazolu ?? ziemie słabsze to nie ma co szaleć 

Zależy jak zboże sie zapowiada i  co chce się osiągnąć

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

u mnie 22 więc zaczynam mocniej obserwować pole i pogodę

Przy tak wczesnym T1 same problemy bo nie pasują terminy, dwa poprzednia lata takie były, jak T1 koło 20  kwietnia to pasuje ,T2 pól maja,T3 pól czerwca tak plus-minus

Opublikowano

Ale aż się wierzyć nie chce że dawałeś T1 . Na tym 2 zdjęciu co wcześniej zapodałeś to grzyb rozwija się w jęczmieniu aż miło . Nie zastanawiałeś się po co dajesz te różne systivie czy tyle grzybówek , jak tam grzyba powinno nie być , a jest?

• Root Admin
Opublikowano

T1 było spóźnione o tydzień i taki efekt 🙂 pogoda na grzyba perfekcyjna. Wstawiłbym zdjęcie sąsiada jęczmienia ozimego ale wole nie bo bedzie g. burza.

Czekaliśmy na to zeby łaczyć T1 i R1. Trzeba było dzielić i walić T1 a po tygodniu R1. Mój bład i tyle. Zobacz od razu na nowe liście - one są czyściutkie, czyli na szczescie T1 podziałało. Mam nadzieje ze w sobote się przejde po polach to zobaczymy jak to dziś wygląda.

Opublikowano

W okolicy nikt nawet jeszcze nie myślał o T1 w tym roku, a oziminy zielone aż miło 😆