Skocz do zawartości
darzenka

Mleko sie nie zsiada od krowy

Polecane posty

darzenka    0

Witam mam problem a raczej moj teść kazał sie zapytc dlaczego mleko od jego krowy nie chce się zsiąść. Z tego co wiem te mleko raz wypija cielak a wieczorem jest dojona jak cielak nie wypije. I te zdojone nie chce mu sie zsiąść. Krowa raczej jest zdrowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mora    14

Zsiadanie się mleka to efekt działania bakterii kwasu mlekowego , przyczyn może być kilka. Najprędzej nasuwa się działanie antybiotyku , ale znaczenie ma też materiał z którego jest naczynie do którego trafia mleko ; może niedokladnie wypłukane z płynu do mycia naczyń ? Może temperatura przechowywania za niska?Może to ocynkowane wiadro i wchodzi z mlekiem w niepożądane reakcje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Kondzioo    3

Witajcie także dołączę się do tematu bo nie opłaca się zakładac nowego.. a więc mam krowe (jałówke) ocieliła sie 2 miesiące temu i jest taki problem z mlekiem że jak sie zdoi ją i mleko stoi w garnku to śmietana sie robi taka klejąca tak jak by korzuch jak sie mleko gotuje.Dodam także że obok stoi mleko tylko że od innej krowy i śmietana jest normalna... mleko np wieczorne rano sie ugotuje normalnie, ser da się zrobić ale już masła się nie da robi sie taka bita śmietana.. co może być? da sie to jakoś wyleczyć czy to już taki urok krowy?;>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leszekd    80

Kolego to nie śmietana a komórki somatyczne zajdź to sklepu rolniczego i kup płyn test na komórki somatyczne oraz płytkę wszystko się okaże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kondzioo    3

tylko że jakiś test wet u mnie już przeprowadzal i powiedział że nic nie widzi co by powodowało taką reakcje... powiedział aby do laboratorium wysłać próbki mleka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agromatik    175

Dla wszystkich którzy mają problem z zsiadaniem się mleka:

- naczynie emaliowane, a najlepiej ze stali nierdzewnej, żadne inne bo wchodzi w reakcje i hamuje rozwój bakterii kw mlekowego

- nigdy nie zamykać szczelnie naczynia

- do pierwszego zakwaszenia najlepiej użyć kefiru, nie jogurtu bo to całkiem inny szczep bakterii, potem wystarczy dodawać mleka z wcześniejszego skwaszenia

- mleko powinno mieć temp. około 30st. wtedy kwasi się błyskawicznie

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leszekd    80
Napisano (edytowany)

Witajcie także dołączę się do tematu bo nie opłaca się zakładac nowego.. a więc mam krowe (jałówke) ocieliła sie 2 miesiące temu i jest taki problem z mlekiem że jak sie zdoi ją i mleko stoi w garnku to śmietana sie robi taka klejąca tak jak by korzuch jak sie mleko gotuje.Dodam także że obok stoi mleko tylko że od innej krowy i śmietana jest normalna... mleko np wieczorne rano sie ugotuje normalnie, ser da się zrobić ale już masła się nie da robi sie taka bita śmietana.. co może być? da sie to jakoś wyleczyć czy to już taki urok krowy?;>

 

Krowa chora na mastitis daje takie mleko.

Z takiego surowca nie idzie zrobić dobrych wyrobów ser nie daje się dobrze prowadzić ima nie właściwy smak. Z doświadczenia wiadomo że taka krowa tylko na kiełbasy.

Przeważnie objawem są komórki somatyczne podwyższony ich poziom. Walka z tym jest praktycznie nie możliwa lub nie opłacalna bo kosztuje mnóstwo antybiotyków a dodatkowo spada wydajność mleczna. Nawet pozornie wyleczone wymię czy ćwiartka jest podatna na zapalenia oraz jest wyraźnie mniej wydajna od zdrowej części wymienia.

Edytowano przez leszekd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kondzioo    3
Napisano (edytowany)

ale co ciekawe mleko wieczorne jak rano ugotuje to normalnie smakuje i wgl. ale i tak mleka nie używam dużo to od tej drugiej bd używał a tą to na mamke i tak używam tak jak wszystkie 3 ^^

Edytowano przez razor275
Cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorzk4    60

Dla wszystkich którzy mają problem z zsiadaniem się mleka:

- naczynie emaliowane, a najlepiej ze stali nierdzewnej, żadne inne bo wchodzi w reakcje i hamuje rozwój bakterii kw mlekowego

- nigdy nie zamykać szczelnie naczynia

- do pierwszego zakwaszenia najlepiej użyć kefiru, nie jogurtu bo to całkiem inny szczep bakterii, potem wystarczy dodawać mleka z wcześniejszego skwaszenia

- mleko powinno mieć temp. około 30st. wtedy kwasi się błyskawicznie

 

Witam

To na mój problem zoostają pewnie tylko te komórki somatyczne, bo wyżej wymienione warunki są spełnione i dalej nic

 

Z mleka się robi piana i takie kluchy troche, ale nie chce się siadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol2121    4

Witam, od kilku dni śmietana od mojej krowy jest lekko ciągnąca, ale w smaku jest bardzo dobra nie gorzka ani nic, mleko też jest super,co może być przyczyną tej ciągliwej śmietany  ?

Masło i ser jest też bardzo smaczne

Dodam że krowa je trawę, siano i wodę z dodatkiem odrobiny soli kuchennej.

Edytowano przez Karol2121

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    1932

"Co może być przyczyna że wszystko jest dobre i smaczne ?" Ty większych problemów nie masz ? :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×